STSJ Cataluña , 14 de Octubre de 2004

PonenteSARA MARIA POSE VIDAL
ECLIES:TSJCAT:2004:11260
Número de Recurso14/2004
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución14 de Octubre de 2004
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA CATALUNYA SALA SOCIAL R.U. ILMO. SR. FELIPE SOLER FERRER ILMA. SRA. SARA MARIA POSE VIDAL ILMO. SR. ADOLFO MATIAS COLINO REY En Barcelona a 14 de octubre de 2004 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as.

Sres/as. citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A núm. 7061/2004 En el recurso de suplicación interpuesto por Escola D'Esqui de Port Ainè, S.L. frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Lleida de fecha 18 de septiembre de 2002 dictada en el procedimiento Demandas nº

762/2001 y siendo recurrido/a Ana y otro, TGSS LLEIDA, Luis Carlos , Isidro , Pedro Enrique , Ricardo , Elsa , Darío , Luis Angel , Flora , Lorenzo , Lidia , Benjamín , Marta , Carlos Alberto , Valentín , Guillermo , Adolfo , Jose Manuel , Elvira , Joaquín , Aurelio , Carlos Francisco , Leonardo , Cesar , Jesús Manuel , Rafael , Felipe , Rebeca , Alexander , Marí Trini , Luis María , Pedro , Gabriel , Antonio y Raúl . Ha actuado como Ponente el/la Ilma. Sra. SARA MARIA POSE VIDAL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 11 de abril de 2002 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Seguridad Social en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 18 de septiembre de 2002 que contenía el siguiente Fallo:

"Desestimo íntegrament les demandes acumulades i confirmo les resolucions administratives impugnades, tot absolent tos els demandats".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"Primer.- En data 16-2-01 la Inspecció de treball va girar visita d'inspecció a l'Escola d'esquí de Port Ainé, a fi de comprovar la situació laboral dels monitors d'esquí. La Inspecció va procedir a practicar l'alta d'ofici del Sr. Romeo en el Règim general des del 3-12-00.

Segon

En data 12 de gener de 2001 va tenir entrada en la Tresoreria General de la Seguretat Social sol.licitud d' Romeo d'alta en el règim especial de treballadors autònoms per a l'activitat de monitor d'esquí.

La sol.licitud havia estat lliurada pel Sr. Romeo al seu gestor abans de la seva mort.

El Sr. Romeo va morir a l'estació d'esquí de Port Ainé el dia 30-12-2000.

En data 1-2-01 la Tresorería va dictar resolsució per la qual desestimava l'alta sol.licitada i acordava de formalitzar d'ofici l'alta en el règim general, amb efectes del dia 26.12.00.

L'Escola d'esquí de Port Ainé i l'Associació Catalana d'Escoles d'Esquí van formular reclamació prèvia contra l'esmentada resolució.

La Tresoreria va comunicar a l'empresa demandant la inscripció com a empresari i el número de cotització. També això va ser impugnar per l'Escola d'Esquí de Port Ainé i l'Associació dita abans.

Tercer

Amb data 22 de maig de 2001, la Inspecció de treball va comunicar a la Tresoreria l'alta d'ofici d' Romeo amb efectes del 3-12-00 i la manca d'inscripció de la empresa Escola d'esquí de Port Ainé.

La Tresoreria, per resolució de 31-8-01 , va modificar la data d'alta del treballador Romeo a 3-12-00.

Quart

El 27 de juny i el 27 d'agost de 2001, la Inspecció de treball va comunicar les altes d'ofici en el règim general amb efectes de l'1-1-00 al 30-4-00 dels monitors que figuren en les esmentades resolucions, i aquí demandats. Hi va haver reclamació prèvia davant les resolucions de la Tresoreria.

Per comunicació de la Inspecció, la Tresoreria va donar també d'alta d'ofici en el règim general als monitors que figuren en les seves resolucions durant el període 1-1-98 al 30-4-98, i 1-1-99 al 30-4- 99. Es va formular reclamació prèvia.

Cinquè

Romeo i els altres monitors demandats aquí tenen un contracte amb l'Escola d'Esquí de Port Ainé, el contingut del qual és el que figura en el document núm., que aquí es dóna per reproduït.

Sisè

L'escola d'esquí de Port Ainé S.L., dedicada a la promoció i a l'ensenyament d'esports de muntanya, imparteix les classes de forma exclusiva a les pistes d'esquí de Port Ainé, explotada per l'empresa Pallars Industrial , S.A. Per a això utilitzen els serveis dels monitors, retribució que varia segons la seva categoria (demostrador, entrenador nacional, entrenador regional, entrenador club, etc.), i que consisteix en un percentatge de l'import de la classe.

Tota persona que vulgui rebre classes ha de posar-se en contacte amb l'Escola, per telèfon o a l'oficina, en la qual treballa una persona, treballadora de Pallars Industrial , S.L. També es poden requerir els serveis d'un monitor que es torbi en una pista, però el client ha de passar sempre, abans o després, per l'oficina de l 'Escola per efectuar el pagament.

S'exigeix als monitors estar d'alta en l'impost d'activitats econòmiques i en el règim especial de treballadors autònoms.

L'Escola compta amb una directora i un cap de professors.

L'Escola tenia, almenys fins a la temporada d'esquí 200-2001 unes normes de funcionament intern, que es comunicaven als monitors en una reunió a l'inici de la temporada. Són les annexades a l'acta de la Inspecció de treball 01/91 , folis 71 a 81 de l'expedient administratiu, el contingut del qual es dóna aquí per reproduït.

A l'inici de la relació , els monitors lliuren un full de disponibilitat en què diuen quins són els seus dies i hores de disponibilitat com a professors.

Periòdicament, es fa el pagament als monitors, segons la relació d'hores de classe impartides que ells tenen i que l'Escola també té. Els monitors emeten una factura, que es confecciona a la mateixa oficia de l'Escola, i és pagada per aquesta.

L'anorac es facilita als professors de l'Escola, qui el rep de forma gratuït

L'Escola facilita als professors el forfet per accedir als remuntadors de l'Estació.

El local que utilitzen els monitors a l'Escola d'esquí és netejat pels propis monitors, que s'organitzen per a això de la forma que els sembla més adequada.

Setè

L'Escola exigeix als monitors tenir una assegurança d'accidentes. El Sr. Romeo tenia una d'aquestes assegurances i la seva viuda, la Sra. Ana , ha cobrar una indemnització de la companyia.

Vuitè

Fernando , en representació de l'Associació d'Escoles d'Esquí de Catalunya va efectuar consulta a la Inspecció de treball el 10-11-99 referent a la situació dels professors d'esquí respecte del sistema de Seguretat Social, i la Inspecció li va informar el 30 de novembre de 1999, remetent-me aquí al contingut de l'informe esmentat, que s'acompanya amb la demanda."

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte ACTORA , que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado impugnándolo en forma Ana Y Diego -legales herederos de Romeo -, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
Primero

Con carácter previo al examen de los motivos de suplicación alegados por la recurrente, ESCOLA D' ESQUÍ DE PORT AINÉ, S. L. , hemos de resolver acerca de la admisibilidad o no de los documentos aportados por la misma al tiempo de formular el recurso, consistentes en una consulta dirigida por la ahora recurrente a la Subdirección Provincial de la TGSS de Lleida, en fecha 25 de noviembre de 2002, respecto al régimen de encuadramiento aplicable a los monitores- profesores de esquí, así como la respuesta efectuada por la TGSS en fecha 13 de diciembre de 2002, en la que se indica que no se ha producido cambio de criterio alguno en la materia y que deben presentarse las altas y bajas de los citados monitores en el RETA.

El artículo 231 de la LPL establece como regla general la inadmisión de documentos o alegaciones de hecho que no resulten de los autos, si bien, de forma excepcional, se permite la presentación de documentos de los comprendidos en el actual artículo 270 de la LEC , esto es, aquellos que sean de fecha posterior al momento en que debían ser aportados, los anteriores respecto de los cuales jure la parte no haber tenido conocimiento de su existencia y los que no haya sido posible conseguir con anterioridad por causa no imputable a la parte interesada, si en su momento designó su existencia; tales requisitos no se cumplen por los documentos que la recurrente pretende incorporar , puesto que si bien es cierto que , tanto la consulta, como la respuesta dada por la TGSS, son de fecha posterior a aquella en que se celebró el juicio (12.9.02) y a la de la sentencia impugnada (18.9.02), e incluso posterior a la fecha de anuncio del recurso de suplicación, ello es así única y exclusivamente por tratarse de una consulta que la recurrente efectúa con posterioridad a tener conocimiento del sentido de la sentencia que impugna, si bien no es más que una reiteración de la consulta que en idéntico sentido se formuló por la interesada a finales del año 1999, obrante a los folios 34 y 35 de las actuaciones, dado que la empresa acompañó tales documentos con su escrito de demanda. Así pues, no se cumplen los requisitos exigidos por el artículo 270 de la LEC , al tratarse de una documentación solicitada por la recurrente con posterioridad al anuncio del recurso de suplicación y respecto de una cuestión sobre la que ya se había pronunciado la TGSS en el año 1999, indicando cuáles son las pautas para determinar el encuadramiento en el RETA de los monitores de esquí, por lo que nos hallamos ante un intento de desnaturalización del recurso para convertirlo en una segunda instancia, lo cuál carece de todo amaparo legal, de ahí que se acuerde la inadmisión de los citados documentos.

Segundo

El primero de los motivos de suplicación alegados por la recurrente, con amparo en el apartado a.) del artículo...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR