STSJ Cataluña , 8 de Octubre de 2002

JurisdicciónEspaña
Fecha08 Octubre 2002
EmisorTribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala social

Rollo núm. 4537/2002 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL MAC ILMO. SR. D. EMILIO DE COSSIO BLANCO ILMA. SRA. Dª. ÁNGELES VIVAS LARRUY ILMO.SR. D. FRANCISCO ANDRÉS VALLE MUÑOZ En Barcelona a 8 de octubre de 2002 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 6333/2002 En el recurso de suplicación interpuesto por SECURITAS SEGURIDAD DE ESPAÑA, S.A. frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social Nº25 Barcelona de fecha 19 de diciembre de 2001 dictada en el procedimiento nº 742/2001 y siendo recurrido/a Lucio . Ha actuado como Ponente el/la Ilmo.Sr. D. FRANCISCO ANDRÉS VALLE MUÑOZ.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 15-10-01 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinario, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 19 de diciembre de 2001 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimar la demanda presentada per per promogudes per Lucio contra Securitas Seguridad España, S.A., declarar la improcedència de l'acomiadament de la demandant realitzat amb efectes del dia 7-9-01, i condemnar a l'empresa demandada a que opti entre readmetre al treballador en el seu lloc de treball o, en cas contrari, la indemnitzi en la quantia de 4.765.508 ptes (782 dies X 6094 ptes/dia), amb pagament en els dos casos dels salaris de tramitació, dels quals podrà compensar el període de 7-9-01 fins el 21-9-01 i s'acredita el pagament de la prestació d'incapacitat temporal a càrrec de l'empresa demandada, en execució de sentència."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

  1. - La part demandant Lucio ha prestat els seus serveis a l'empresa demandada Securitas Seguridad España, S.A., des del dia 1-8-84, tenia reconeguda la categoria professional de vigilant de seguretat i un salari brut mensual de 182.815 pessetes, amb inclusió de prorrata de pagues extraordinàries, equivalents a 6094 ptes al dia, a efectes d'aquest procediment. El demandant no té cap càrrec sindical ni de representació dels treballadors, ni l'ha tingut durant l'últim any i està afiliat al sindicat CCOO.

  2. - El dia 7-9-01, l'empresa li va notificar una carta d'acomiadament indicant com a motius la realització d'activitats de lucre personal, durant el període d'incapacitat temporal, sense coneixement de l'empresa, tal com s'expressen amb detall en l'escrit unit a la demanda que es dóna per reproduït, que relaciona uns fets el 27 de juliol i posteriors, indicant que n'ha tingut coneixement el 5 de setembre. Els efectes de l'acomiadament eren des de la mateixa data de la carta.

  3. - El demandant estava en situació d'incapacitat temporal des del dia 9-4-01, a causa de patir una síndrome ansiosa, secundària a la situació laboral, segons va informar la Dra. Consuelo , el 12-9-01, metge de família del Centre d'Atenció Primària de Barcelona-Ciutat (ICS). VA obtenir l'alta mèdica per curació en data 21-9-01. El tractament instaurat per la metge de capsalera va ser la recomanació de "realizar actividades y distraerse".

  4. - L'empresa demandada te conveni de col.laboració suscrit amb la TGSS per fer-se càrrec del pagament de la incapacitat temporal. No consta que hagi pagat a la demandant les prestacions a partir de l'acomiadament.

  5. - L'empresa que va concertar amb un servei de detectius privats un seguiment al demandant, que va ser realitzat des del dia 25 de juliol de 2001, havent-se confeccionat l'informe que consta en el document 11 de la part demandada.

  6. - El demandant havia presentat demandes contra l'empresa demandada per les quals es van tramitar els procediments següents:

    - 474-98 Jutjat Social 19 Barcelona, reconeixement de dret - 356-00 Jutjat Social 4 Barcelona, reclamació de quantitat - 355-99 Jutjat Social 22 Barcelona, reclamació de quantitat En totes les demandes es designava per la seva defensa jurídica a advocats de l'assessoria de CCOO.

    En cap d'elles es feia referència a que fos afiliat al sindicat CCOO.

  7. - El demandant no tenia domiciliat a la nòmina el pagament de la quota sindical, com sembla ser que es el cas de tots els afiliats de l'empresa de CCOO.

  8. - L'empresa coneixia l'afiliació sindical de l'actor perquè amb ocasió del seu canvi de lloc de treball, (trasllat de la Fira a una altre localitat, per no acceptar la firma de una renúncia al complement de perillositat i la substitució del "complement de Fira"), el secretari de la secció sindical de CCOO va interesar-se per ell directament al Cap de personal de la societat.

  9. - L'actor va patir diversos canvis de centres de treball i jornada amb anterioritat a l'abril de 2001, motiu que li va generar una situació d'ansietat, que va donar lloc a la seva baixa per incapacitat temporal.

  10. - Durant la situació de baixa, el demandant va assitir el dia 26 de juliol de 2001, a una festa major organitzada per una comissió ciutadana, entre els membres de la qual estava la seva sogra, en el mateix carrer en aquest viu, ubicat a la urbanització "Sol i Aire" de St. Cugat del Vallès, a la qual va portar el seu equip de karaoke. No va cobrar res per realitzar la instal.lació i deixa el seu equip de música. En la festa va cantar la germana del demandant i va tocar i un amic seu, treballador també de Securitas.

  11. - El demandant te dos equips de karaoke, dels quals en vol vendre un, motiu pel qual el seu anunci periòdicament a una revista d'anuncis gratuït si a internet www.anuntisocio. També ha anunciat els serveis de karaoke des de fa temps a la perruqueria de la seva esposa.

  12. - La detectiu que va ser el seguiment al demandant, el va trucar per telèfon sobre mitjans pel mes d'agost, per demanar-li el servei de karaoke. L'actor li va contestar que si volia que els instal.les el servei un divendres a la nit en el mes de setembre, cobraria unes 40 o 50.000 ptes, i podria fer-ho si ho sabia amb antel.lació ja que havia de demanar permís al treball doncs encara no sabia quin horari tindria aquell dia. 13º.- L'empresa demandada te acceptada la col.laboració voluntària en la gestió del pagament de les prestacions econòmiques per incapacitat temporal, derivada de malaltia comuna o accident no laboral, per concert amb la TGSS aprovat per resolució de 20-9-96, que afecta a la totalitat de la plantilla.

  13. - L'empresa demandada publica un butlletí denominat "Gaceta Securitas España", que en el número 22 de juny de 2001, pag. 21, indicava que "Pertenecer a Securitas no está reñido con desarrollar cualquier otra actividad, por muy particular que esta sea"..., referint-se a una dona cantant que feia també de vigilant de seguretat.

  14. - L'actor va dirigir una carta en data 5-4-01, al Sr. Millán , Cap de relacions laborals de l'empresa, en la qual li demanava que se li apliquès el conveni col.lectiu, art. 42, referint a la jornada laboral, així com la seva situació de malaltia crònica (diabeties) que necessitava una dieta i medicació equilibrada, etc. (doc. 13 part actora, que es dona per reproduït).

  15. - Sobre el tema plantejat en aquesta carta, va entrevistar-se el secretari de la secció sindical de CCOO i membre del Comitè d'Empresa, Sr. Gonzalo , amb el Cap de personal, indicant-li la condició d'afiliat de l'actor, en el mes d'abril del corrent, tal com s'ha indicat en el fet provat 8à.

  16. - L'empresa habitualment concedeix permís per assumptes propis o canvis de torn als treballadors que ho demanen amb antel.lació, per necessitats personals, dins el límits del conveni.

  17. - En el calendari laboral de 1001, conegut abans de l'estiu, correspondien les vacances anuals al demandant el mes d'octubre.

  18. - El Sr. Lucio no havia estat mai de baixa amb anterioritat a la situació a la que s'ha fet referència.

    Des de fa anys lloga un dels equips de karaoke, ja que és aficionat a la musica i en ocasions canta ell i la seva germana. No s'ha acreditat que hagués llogat aquest equip en el període de baixa laboral.

  19. - L'acte preceptiu de conciliació a la SCI es va dur a terme el dia 23-10-01, amb el resultat de sense avinença.

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dio traslado lo impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Frente a la sentencia de instancia, que estimó la demanda interpuesta por la parte actora, declarando la improcedencia del despido, y condenando a la empresa a la opción entre readmitir al trabajador a su puesto o indemnizarlo, interpone la empresa demandada, ahora recurrente, el presente recurso de suplicación en base a dos motivos.

El primero de ellos, al amparo de lo dispuesto en el artículo 191 b) del Texto Refundido de la Ley de Procedimiento Laboral, tiene por objeto la revisión de los hechos declarados probados en la sentencia de instancia a la vista de las pruebas documentales y periciales practicadas. Concretamente pretende la recurrente, la modificación del hecho probado octavo de la sentencia recurrida, ofreciendo la redacción que consta en el recurso, por entender que el hecho citado probado de la sentencia combatida predetermina el fallo de la misma. Igualmente pretende la recurrente la supresión íntegra del hecho probado dieciséis de la sentencia de instancia, al entender que el mismo no es más que una redundancia del antes citado.

El motivo no puede prosperar. Según dispone el artículo 194.3 del TRLPL, en el escrito de interposición del recurso de suplicación: "También habrá de señalarse de manera suficiente para que sean...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 16 de Diciembre de 2010
    • España
    • 16 Diciembre 2010
    ...su solicitud en tiempo. Por escrito de 30 de junio de 2010, la parte seleccionó las siguientes sentencias, Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 8 de octubre de 2002 (Rec 4537/02 ), 1º motivo; Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 3 de octubre de 1995 (Rec 2191/95): 2º motivo ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR