STSJ Cataluña , 10 de Diciembre de 2001

PonenteANTONIO BRUGUERA MANTE
ECLIES:TSJCAT:2001:15519
Número de Recurso46/2001
ProcedimientoPENAL
Fecha de Resolución10 de Diciembre de 2001
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA Sala Civil i Penal Cassació núm. 46/2001 SENTÈNCIA núm. 34 President:

Excm.Sr. Guillem Vidal Andreu Magistrats:

Il.lm. Sr. Antoni Bruguera i Manté

Il.Ilm. Sr. Lluís Puig i Ferriol Barcelona, 10 de desembre de 2001 La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha vist el recurs extraordinari de cassació interposat pels Srs. Pablo , Sergio y Jose Daniel , Jesús Luis i Marco Antonio i les Sres. Sofía , Almudena , Concepción , Inés , Mónica i la Sra. Marí Jose contra la Sentència de 27 de juny passat, dictada per la Secció 1a de l'Audiència Provincial de Barcelona en el seu rotllo núm.

1247/98-a corresponent al recurs d'apel·lació interposat pels esmentats contra la Sentència que el 15 de setembre de 1998 havia pronunciat la Magistrada del Jutjat de 1a instància núm. 20 d'aquesta ciutat en el judici de menor quantia núm. 930/1997 de la Secció 1a d'aquell Jutjat, instat pels senyors mencionats contra el Sr. Lázaro . Els recurrents han estat representats en aquest Tribunal pel procurador Sr. Antonio de ANZIZU FUREST i dirigits per l'advocat Sr. Alberto GUERRA SOLDEVILA; i el recorregut ha estat representat pel procurador Sr. Francisco Lucas RUBIO ORTEGA i dirigit per l'advocat Sr. David MONER CODINA.

ANTECEDENTS DE FET I.- El dia 15 de setembre de 1998, en el procediment de menor quantia abans esmentat, la magistrada del Jutjat de 1a instància núm. 20 d'aquesta ciutat va dictar una Sentència amb la part dispositiva següent:

FALLO

Que estimando parcialmente la demanda formulada por el Procurador de los Tribunales D. Antonio María de Anzizu Furest , en nombre y representación de D. Pablo , don Sergio , don Jose Daniel y doña Marí Jose , doña Concepción, doña Almudena , doña Concepción y don Jesús Luis , doña María Inés , y doña Sofía , doña Mónica , doña Inés y don Marco Antonio , contra D. Lázaro , representado por el Procurador don Francisco-Lucas Rubio Ortega, debo ordenar y ordena la redención forzosa del censo que grava la finca de autos, nº NUM000 del Registro de la Propiedad nº 5 de esta ciudad, descrito en los fundamentos jurídicos de esta resolución, por el precio de cien mil pesetas (100.000.- pts.), y condenar al demandado a satisfacer a los censualistas el precio de redención indicado y a otorgar la correspondiente escritura de redención forzosa de dicho censo, con apercibimiento de que, previa consignación por el censatario del precio de redención establecido, de no otorgarla en el plazo que se fije en ejecución de sentencia, a partir de la firmeza de la sentencia, se otorgará a su costa; y al pago de todos los honorarios, impuestos y demás gastos que origine el otorgamiento de la escritura pública de redención, excepto el Impuesto sobre el Incremento del Valor de los Terrenos Urbanos, que, si se devengare, satisfarán los censualistas, y al pago de las costas del juicio; debiendo cada parte abonar las costas causadas a su instancia y las comunes por mitad.

  1. No conformes els actors (els avui recurrents) amb la decisió precedent, varen interposar contra ella davant la Secció 1a de l'Audiència Provincial de Barcelona recurs d'apel·lació. Aquella Secció va dictar la seva Sentència el dia 27 de juny darrer amb la part dispositiva següent:

FALLO

El Tribunal acuerda:

Desestimamos el recurso de apelación interpuesto por el procurador Don Antonio María Anzizu Furest en representación de DON Pablo , DON Sergio , DON Jose Daniel Y DOÑA Marí Jose ;DOÑA Isabel , DOÑA Concepción Y DON Jesús Luis , DOÑA María Inés , DOÑA Sofía , DOÑA Mónica , DOÑA Inés Y DON Marco Antonio , contra la sentencia dictada por el Juzgado de Primera Instancia nº 20 de Barcelona, en fecha 15 de septiembre de 1.998, que confirmamos en su integridad, imponiendo a la parte apelante el pago de las costas originadas en esta alzada."

  1. Disconformes els agents amb la resolució anterior, varen interposar contra ella aquest recurs extraordinari de cassació a l'empara de l'interès cassacional de la qüestió; el qual recurs va se admès per la interlocutòria d'aquest Tribunal de 29 d'octubre últim.

    El recurs ha estat substanciat en aquesta Sala conforme a las prescripcions legals, havent-se assenyalat per a la seva deliberació i votació el dia 3 de desembre darrer, data en que tingueren lloc.

    És ponent el Magistrat de la Sala Il·lm. Sr. Antoni Bruguera i Manté.

    FONAMENTS DE DRET I.- Els actors formulen aquest recurs extraordinari de cassació d'interès cassacional (art. 477,2-3r i últim paràgraf de l'apartat 3 del mateix precepte) perquè entenen que la Sentència de l'Audiència -el mateix que la de 1a instància- ha infringit preceptes de la Llei catalana 6/1990, de 16 de març, dels Censos; i el fonamenten en els 3 motius que examinem a continuació.

  2. El primer denuncia aplicació indeguda de la Disposició transitòria quarta, punt 4 norma setena de la Llei esmentada . Manifesten que aquesta norma (en la qual basen aquelles Sentències la seva decisió unànime) no s'havia d'aplicar.

    Els termes d'aquella norma aplicada pels jutjadors d'instància determinen que: "En els censos transmesos una o més vegades a títol oneròs des del día 1 de gener de 1900 fins al 31 de desembre de 1945, la quantitat total a percebre pel censalista (per la redempció del cens) no pot excedir del quàdruple del preu lliurat en la darrera de les transmissions"...

    En...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR