STSJ Cataluña 1625, 24 de Abril de 2006

PonenteMARIA EUGENIA ALEGRET BURGUES
ECLIES:TSJCAT:2006:1625
Número de Recurso143/2005
ProcedimientoPENAL
Número de Resolución1625
Fecha de Resolución24 de Abril de 2006
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA Sala Civil i Penal R. de cassació i per infracció processal núm. 143/2005 SENTÈNCIA NÚM. 16 Presidenta:

Excma. Sra. Mª Eugènia Alegret Burgués Magistrats:

Il·lm. Sr. Guillem Vidal Andreu Il·lm. Sr. Carlos Ramos Rubio Barcelona, 24 d'abril de 2006.

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que s'esmenten més amunt, ha vist els recursos de cassació i per infracció processal interposats pel Sr. Eusebio , representat davant aquest Tribunal per la procuradora Sra. Judith Carreras Monfort i dirigit per l'advocat Sr. Josep Maria Barrabes de Arribas, i per la Sra. Esther , el Sr. Carlos Manuel i el Sr. Bruno , representats pel procurador Sr. Antonio Mª de Anzizu Furest i dirigits per l'advocat Sr. Oriol Savall López-Reynals, contra la Sentència dictada per la Secció 17a de l'Audiència Provincial de Barcelona el 4 de març de 2005 en conèixer del recurs d'apel·lació interposat contra la Sentència dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 2 de Gavà el 2 de juliol de 2003 en el procediment ordinari núm. 640/02 .

ANTECEDENTS DE FET

Primer

El procurador Sr. Pedro Moratal Bohigues, en representació Don. Eusebio , va formular demanda de procediment ordinari núm. 640/02 davant el Jutjat de 1a Instància núm. 2 de Gavà. Seguida la tramitació legal, el Jutjat va dictar Sentència amb data 2 de juliol de 2003 , la part dispositiva de la qual diu el següent:

"Desestimar íntegramente la demanda interpuesta por el actor, a través de su representación procesal, y en su virtud absolver a Esther , Bruno , y Carlos Manuel , de todas las pretensiones que contra los mismos se esgrimen, con todos los pronunciamientos favorables, y todo ello con imposición al actor de las costas causadas".

Segon

Contra aquesta Sentència, la part actora va interposar un recurs d'apel·lació, el qual es va admetre i es va substanciar a la Secció 17a de l'Audiència Provincial de Barcelona, la qual va dictar Sentència amb data 4 de març de 2005 , amb la següent part dispositiva:

"Se estima parcialmente el recurso interpuesto por D. Eusebio contra la sentencia dictada por el Juzgado de Primera Instancia número 2 de Gava, de fecha 2 de julio de 2003 , y, con revocación de la misma, debemos estimar y estimamos la petición subsidiaria contenida en el apartado e) del suplico de la demanda en el sentido de atribuir a dicho apelante la legítima por valor de 31.501,84 euros, la cual deberá ser satisfecha por la demandada Dª Esther , con los intereses legales desde la fecha del fallecimiento del causante, debiendo absolverla en cuanto a las peticiones contenidas en los apartados anteriores. Se condena a los codemandados D. Carlos Manuel y D. Bruno a estar y pasar por tales pronunciamientos y o se hace condena en cuanto a las costas de ninguna de las dos instancias".

Tercer

Contra la Sentència anterior, ambdues parts van interposar aquests recursos de cassació i extraordinari per infracció processal. Per interlocutòria de 12 de desembre de 2005 , aquest Tribunal es va declarar competent i va admetre els recursos a tràmit, i de conformitat amb l' art. 485 de la LEC es va traslladar perquè en un termini de vint dies formalitzessin l'escrit d'oposició. Un cop dut a terme, es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 23 de febrer de 2006, en què es varen celebrar.

Ha estat ponent l'Excma. Sra. Mª Eugènia Alegret Burgués.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

El senyor Eusebio presenta la demanda inicial d'aquest plet contra Doña.

Esther com a demandada principal i contra els seus germans Carlos Manuel i Bruno com a hereus del pare comú Pedro Jesús .

El Sr. Eusebio sol·licitava en síntesi:

  1. Que es declarés la constitució, validesa i eficàcia sobre la base del testament del difunt Pedro Jesús d'un llegat de cosa aliena sobre els béns en aquest indicats com a objecte de llegat a favor del Sr. Eusebio en la part d'aquells dels quals aquell no era titular, és a dir, sobre la meitat indivisa del solar edificable i la meitat indivisa de les dues places d'aparcament de Doña. Esther , atès que aquella és la voluntat del testador; b) que es condemnés Doña. Esther a atenir-se a aquest pronunciament i a atorgar les escriptures públiques que escaiguessin amb vista a fer la translació de la titularitat dels béns objecte de llegat a favor del Sr. Eusebio ; c) que es condemnés la Sra. Esther a atorgar les escriptures públiques que escaiguessin amb vista a reconèixer registralment el dret de nua propietat sobre la resta de la meitat indivisa de les finques sobre les quals es va atorgar llegat; d) que es condemnés la demandada Sra. Esther a pagar la llegítima que li correspongués i que hauria de concretar-se inicialment en una proporció de la meitat indivisa propietat del causant concretat sobre el solar objecte de llegat lliure de càrregues gravàmens i obligacions; i e) subsidiàriament, per al supòsit que s'entengués que no existeix llegat de cosa aliena, que es fes atribució de llegítima en la forma indicada més els interessos reportats des de la data de la defunció.

En l'últim punt se sol·licitava que es condemnés els altres dos demandats, Srs. Carlos Manuel i Bruno , com a hereus del difunt Sr. Pedro Jesús a atenir-se als pronunciaments anteriors.

SEGON

Tramitat el procediment, la Sentència de primera instància va rebutjar l'existència d'un llegat de cosa aliena en favor del demandant; no es va pronunciar sobre la petició continguda en la lletra c) i va negar la legitimació passiva de la Sra. Esther per a fer lliurament de la llegítima reclamada per correspondre el seu pagament als hereus. En la seva part dispositiva va desestimar la demanda en la seva totalitat amb imposició de costes a la part actora.

Impugnada la Sentència pel demandant, la Secció 17a de l'Audiència Provincial de Barcelona dicta sentència en la qual després d'analitzar les clàusules del testament atorgat pel difunt Don. Pedro Jesús en data 29 de novembre de 1991 arriba a les següents conclusions:

  1. no existeix llegat de cosa aliena, quant a la meitat indivisa del solar prellegat i meitat indivisa de les places d'aparcament igualment objecte de prellegat en el testament del Sr. Pedro Jesús pertanyents a la mare de l'actor i esposa del difunt Sra. Esther ; b) no escau exigir el lliurament del prellegat de les meitats indivises pertanyents al testador en trobar-se condicionat el prellegat al llegat d'usdefruit amb facultats de disposició que va establir el difunt Sr. Pedro Jesús en favor de la seva esposa la Sra. Esther , entenent que aquest estava sotmès "al régimen previsto en el art. 262 del Codi de Successions de forma que su efectividad dependerá de que cuando se produzca la extensión del usufructo no se haya utilizado la facultad de disposición, sin que se pueda obtener en este momento"; c) era procedent la condemna de la Sra. Esther a pagar la llegítima de l'actor en ser aplicables a l'usdefruit amb facultat de disposició les normes dels fideïcomisos.

    Conseqüentment, va estimar en part el recurs d'apel·lació i la demanda, va condemnar la Sra. Esther a pagar la suma de 31.501,84 euros amb els interessos legals des de la data de la defunció del causant i la va absoldre de les restants peticions, i va condemnar els codemandats Carlos Manuel i Bruno a atenir-se als pronunciaments de la Sentència sense imposició de costes.

    Contra aquesta Sentència presenten ambdues parts sengles recursos extraordinari per infracció processal i de cassació.

    La part actora invoca com a motiu del recurs per infracció processal interposat a l'empara de l' art. 469.1r.2 de la LEC :

  2. la infracció de l' art. 218.1 de la mateixa Llei per incongruència de la Sentència en resoldre o pronunciar-se sobre qüestions no plantejades ni sol·licitades en la pètita de l'escrit de demanda;

  3. la vulneració de l' art. 218.2 de la LEC per infracció de les normes sobre motivació de la Sentència en no efectuar-se una valoració conjunta dels diferents mitjans de prova admesos i practicats; c) i, com a tercer motiu, infracció de l' art. 316 de la LEC per infringir la Sentència la norma sobre valoració de l'interrogatori de les parts en no tenir-se com a certs fets reconeguts pel codemandat Sr. Carlos Manuel .

    Com a motius del recurs de cassació s'al·lega la infracció dels art. 285, 287, 110, 262, 245, 289, 358, i 362 del Codi de successions de Catalunya .

    En conseqüència sol·licita que s'estimin els recursos interposats, s'anul·li la Sentència i que en el seu lloc es dicti una altra que estimi íntegrament les seves pretensions.

    El recurs extraordinari per infracció processal formulat per la part demandada a l'empara de l' art. 469.1.2 LEC es fonamenta en la vulneració de l' art. 218.2 de la LEC per errònia valoració de la prova practicada en no haver descomptat la Sentència les despeses d'última malaltia i sepeli del causant en el còmput de la llegítima, atès que va estimar erròniament que no es trobaven acreditades tals despeses quan aquestes apareixien en les actuacions degudament justificades, i com a motius del recurs de cassació la infracció dels art. 344, 304, 248 en relació amb l'art. 209 i 366 del Codi de successions i art. 4.1 del Codi civil .

    Acabava sol·licitant que es desestimés la demanda en la seva integritat per no trobar-se legitimada la demandada Sra. Esther per a suportar l'acció entaulada per a obtenir el pagament de la llegítima reclamada pel demandant.

TERCER

Establerts els termes del debat en la forma abans exposada és procedent, per a una major claredat en la resolució dels recursos interposats, establir els següents antecedents fàctics que resulten de documents indiscutits i dels fets que la Sentència de segona instància estima acreditats:

  1. - El dia 29 de novembre de 1991 Don. Pedro Jesús , espòs de Doña. Esther i pare de l'actor i dels codemandats Srs. Esther , va atorgar testament notarial amb les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR