STSJ Cataluña , 10 de Diciembre de 2002

PonenteSEBASTIAN MORALO GALLEGO
ECLIES:TSJCAT:2002:14321
Número de Recurso4524/2002
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución10 de Diciembre de 2002
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 4524/2002 Rollo núm. 4524/2002 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL j.a. ILMO. SR. D. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO ILMA. SRA. Dª. Mª LOURDES ARASTEY SAHÚN ILMA. SRA. Dª. MªDEL PILAR RIVAS VALLEJO En Barcelona a 10 de diciembre de 2002 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 7865/2002 En el recurso de suplicación interpuesto por GALLER PENN SEDESPA SA frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social Nº25 Barcelona de fecha 27 de diciembre de 2001 dictada en el procedimiento nº

666/2001 y siendo recurrido FONDO DE GARANTIA SALARIAL y Vicente . Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. D. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 17.09.01 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 27 de diciembre de 2001 que contenía el siguiente Fallo:

1. Estimar la demanda presentada per Vicente contra Galler Penn Sedespa, SA i el Fons de Garantia Salaria, declarar improcedent l'extinció del contracte per causa objetiva que va efectuar l'empresa amb data d'efectes 23.08.2001.

2. En conseqüencia, condemnar a la societat demandada, a que opti entre:

a) la readmisió del demandant en el seu lloc de treball, amb dret a obtenir la devolució pel treballador de la indemnització ja cobrada, per valor de 642.981.- ptes.

b) l'extinció del contracte i el pagament de la indemnització per import de 1446.495.- pessetes (273.75 dies x 5284 pts/dia) menys 642.981.- ptes., anticipades, equivalent en total a 803.514.- ptes.

3. L'empresa condemnada haurà d'exercitar el dret d'opció en el termini de 5 dies hàbils des de la notificació de la sentència per escrit o compareixença en aquest Jutjat i en cas de no ser realitada de forma expressa s'entendrà que opta tàcitament per la readmissió.

4. Sigui quina sigui la opció exercitada, condeno també la societat demandada al pagament dels salaris de tramitació, des de la data en què l'extinció es va fer efectiva fins a la data d'exercici del dret d'opció o la de notificació de la sentència, sense que es pugui descomptar del còmput el període de preavis abonat al demandant.

5. Absoldre al Fons de Garantia Salaria de totes les peticions formulades, sense perjudici de la responsabilitat subsidiària de l'ens públic demandant amb els límits de l'art. 33 de l'Estatut dels Treballadors.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"Primer. La demandant Vicente han prestat serveis per compte de Galler Penn Sedespa, SA, des del dia 24 de juliol de 1995, amb la categoria professional d'Auxiliar Operador i salari brut mensual de 158.508.- ptes., és a dir 5.284.- ptes. al dia, amb inclusió de prorrata de pagues extres. No ha tingut en el darrer anuy càrrecs sindicals ni de representació dels treballadors.

Segon

L'actor estava destinat a fer tasques de mosso de manipulació, en la línea de producció de randes. Les tasques del demandant s'ha distribuït entre personal de superior categoria de la mateixa secció.

Tercer

L'empresa Galler Penn Sedespa, SA, es dedica a l'activitat de producció de randes i teixits de lenceria o cotilleria.

Quart

En data 23.08.01, va notificar al demandant una carta d'amortizació del seu lloc de treball, amb efectes des de la mateixa data del lliurament, basat en causes econòmiques, organitzatives i de producció. S'indicava en la missiva que la societat estava immersa en una greu crisi econòmica l'origen de la qual estava en la constant disminució de les vendes i el persistent descens de la demanda, especialment en la línia de randes, com a conseqüència de diverses raons entre les quals s'havia de destacar un canvi dràstic en la moda de cotilleria (imposició de teixits llisos sobre les randes) i una forta disminució del consum general en el sector. Es deia en la carta que la situació descrita de disminució continuada de vendes va provocar que ja en l'exercici de 1999, la totalitat del negoci entrés en situació de pèrdues. Que aquesta situació es va confirmar i agreujar de forma substancial, en l'exercici de passat i que els resultats de 2001 a 30.06.01 reflectien un empitjorament dràstic de la situació. Unia a la carta un quadre i unes xifres, que consten en la carta (doc. 1 de la part actora) que es dóna per reproduïda..

També explicava la carta la previsió de unes mesures per a superar la situació, de reducció de costos, d'ampliació de capital de adquisició de dues màquines de tintura, obertura d'oficines comercials a Itàlia i a EEUU, a més de les recents incorporacions en Anglaterra i frança, implantació de un nou sistema comercial de treball, etc. Les raons addicionals que s'expressaven per l'amortització del lloc de treball del demandant eren:

"Tal y como le hemos expuesto razonadamente, nuestros nivels de ventas y consiguientemente de producción han descendido de forma acusada lo que hace necesario la amortización de su puesto, entre otros, para adptar la estructura de su sección a las verdaderas necesidades actuales y previsibles de futuro.- En este sentido estas necesidades no justifican en el actual contexto el mantenimiento de su puesto de trabajo pudiendo redistribuirse sus funciones entre personal de producción.- La amortización de su puesto de trabajo genera automáticamente una reducción de costes. al no plantearse la sustitución del mismo."

Cinquè

En la mateixa data, l'empres va posar a disposició del demandant la quantitat de pessetes 793.791.- pels conceptes de :

- Indemnització de 20 dies per any de servei..642.981.- - Preavís no concedit.........................150.81.-

Sisè

L'empresa demandanda a més a més del lloc de treball de l'actor va decidir en les mateixes dates, l'amortització de un total de 21 llocs de treball més, dels quals 15 eren de la secció de producció, 3 d'administració, 2 d'informàtica i 1 de personal. Dels afectats un total de 12 han impugnat les extincions del contracte i estan pendents judicis al Jutjat Social de Manresa, en el Jutjat Social 13 de Barcelona, i en aquest mateix Jutjat Social.

Setè

El total de la plantilla abans de la amortització era d'uns 400 treballadors. La societat tenia 9 treballadors, l'any 2001, en situació de baixa mèdica de llarga duració (més de 3 mesos), no havent resultat afectats per les amortizacions. També han estat de baixa per incapacitat temporal altres treballadors en períodes més breus.

Vuitè

L'actor va estar en situació d'incapacitat temporal per durant uns mesos anteriors a l'acomiadament, per haver patit un accident de treball el dia 6.11.00, amb recaigudes posteriors.

Novè

Per sentència del Jutjat Social 11 de Barcelona, en el procedimient núm. 1031-99, dictada en data 2.03.2000, es va desestimar la demanda de una treballadora de Galler Iberica, SA, d'impugnació d'extinció de contracte per causa objetiva. Aquesta sentència va ser confirmada per la del TSJ Catalunya de 21.11.00. En els fets provats es feia constar que la societat referida havia tingut pèrdues en l'exercici econòmic de 1999 per valor de 157 milions, en baixar les vendes en un 38,4 % (fet 5è) i que pertanyia a un grup empresarial (Courtalds Textiles Investiments Limited), amb centres de treball a 17 països.

Desè

També per sentència del TSJC, de data 13.07.99, confirmant parcialment la del Jutjat Social 4 de Barcelona, es va desestimar la demanda de 3 treballadores de Galler Iberica, SA, contra l'extinció de contracte per causa objetiva.

Onzè

En totes les dues sentències citades es feia menció a què Galler Iberica, SA havia venut dues màquines a la societat Galler Portuguesa.

Dotxè.- Galler Penn Sedespa, SA (Societat Unipersonal), es el nom de la societat resultant de la fusió entre Galler Ibérica, SA y Penn Sedespa, SA. La fusió va motivar un procés de reorganització en diferentes departaments, i va suposar unes despeses extraordinàries en l'exercici de 2000, de 215 milions de pessetes. En l'informe de la gestió per l'exercici anual finalitzat el 31 de desembre de 2000, s'indicava que:

El resultado económico del ejercicio ha sido negativo debido, en su mayor parte, a los gastos extraordinarios derivados de la fusión y que se han registrado en este ejercicio, y por la evolución negativa sufrida en la división de encajes".

Tretzè

En el compte de pèrdues i guanys normal, dipositat en el Registre Mercantil, la societat Galler Penn Sedespa, SA declarava per l'exercici corresponent a l'any 2000, unes pèrdues de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR