STSJ Cataluña , 21 de Noviembre de 2002

PonenteMARIA ANGELES VIVAS LARRUY
ECLIES:TSJCAT:2002:13479
Número de Recurso4396/2002
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución21 de Noviembre de 2002
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 4396/2002 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL mm ILMO. SR. D. ÁNGEL DE PRADA MENDOZA ILMO. SR. D. EMILIO DE COSSIO BLANCO ILMA. SRA. Dª. ÁNGELES VIVAS LARRUY En Barcelona a 21 de noviembre de 2002 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 7523/2002 En el recurso de suplicación interpuesto por LA VANGUARDIA EDICIONES S.L. frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social Nº29 Barcelona de fecha 24 de diciembre de 2001 dictada en el procedimiento nº

501/2001 y siendo recurrido/a Gabriel y FOGASA. Ha actuado como Ponente el/la Ilma. Sra. Dª. ÁNGELES VIVAS LARRUY.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 3 de agosto de 2001 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Extinción a instància del trabajado, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 24 de diciembre de 2001 que contenía el siguiente Fallo:

Estimar la demanda presentada pel Sr. Gabriel contra LA VANGUARDIA EDICIONES, S.L. Declarar l'extinció del contracte de teball que vincula el demandant amb l'empresa demandada amb efectos de la data d'aquesta sentència. Condemnar l'empresa al pagament al demandant de la indemnització de 57.798.048.-PTS.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1r.- El demandant Sr. Gabriel , amb DNI Núm. NUM000 treballa a l'empresa demandada La Vanguardia Ediciones SL, dedicada a l'edició del diari La Vanguardia d'altres esportius, des del dia 7.8.1963.

Te reconeguda la categoría professional de Cap d'Àrea de Composició i ha vingut cobrant el salari mensual brut de 1.376.144.-pta inclosa la part proporcional de les pagues extraordinàries.

La feina del demandant com a Cap d'Àrea de Composició comportava tenir responsabilitat sobre uns vint treballadors i dos Caps de Secció, un d'ells el Sr. Constantino , havent de resoldre les incidències del personal del torn. S'encarregava de tancar quatre edicions de La Vanguardia i nou de El Mundo Deportivo, controlant les pàgines, les correccions, les faltes d'ortografia, el final correcte de les pàgines. etc. Havia de controlar i garantir les remeses per Xarxa o Satèlit de totes les edicions i comprovar l'arribada correcta a les seus de destí de cada un dels diaris (Doc. núm. 3 de la demandada).

2n.- Des de fa vint anys el demandant treballava en el torn de nit en jornada de 7.30 hores diàries, degut a una reducció de 30' per dia com a compensació per estar en contacte amb videoterminals, amb horari des del les vint hores fins les dues hores del dia següent. Cobrava els complements de Plus Nocturnitat i Plus Diumenge, que representaven unes tres-centes mil pessetes mensuals netes.

L'empresa demandada té concertat amb els seus treballadors un Pla de Jubilació consistent en complementar la pensió de la Seguretat social fins el 100% de la mitjana mensual net del salari ordinari dels dotze últims mesos naturals anteriors al moment de la jubilació. En el salari ordinari s'inclou el Plus de Nocturnitat i altres conceptes. El Plus Diumenge que no estigui inclòs el Plus de Nocturnitat i altres conceptes. El Plus Diumenge que no estigui inclòs en el salari ordinari s'indemnitzarà segons els barems existents en el moment de la jubilació. Aquest Pla de Jubilació pot afectar els treballadors fixes de 65 anys o els de 60 anys amb quaranta anys d'antiguitat a l'empresa. El demandant té 60 anys i li manca un any i mig aproximadament per a completar els quaranta anys d'antiguitat a l'empresa i poder-se jubilar amb el complement de jubilació (Doc. núm. 1 del demandant).

3er.- Aproximadament el juliol de 2000 el Sr. Gabriel va parlar amb el DIRECCION000 de Personal Sr. Eusebio per a què l'informés del complement de la pensió. Se li van oferir uns quaranta milions per a cessar a l'empresa i quedar exlòs del Pla de jubilació, oferta que no va acceptar el demandant que va manifestar la voluntat de mantenir-se acollit al Pla de la pensió de jubilació (Doc. 16 de la part actora, acta del judici del Jt.Social 18).

4rt.- Aquest fet va produir comentaris entre els directius de l'empresa com el Sr. Luis Andrés , DIRECCION000 General d'Operacions, el qual a partir d'aquell moment, quan acudia a les dependències de l'Àrea de Composició es dirigia a d'altres treballadors i en concret al Sr. Constantino , Cap de Secció a les ordres del demandant, per a tractar de la feina o les previsions de tramesa als diaris, sense parlar en cap moment amb el demandant com a màxim responsable. També en ocasions li negava la salutació o no volia parlar amb ell per telèfon, cosa que feia amb d'altres treballadors (testifical Sr. Valentín).

5è.- El Cap de Sistemes de Preimpresió Sr. Adolfo , de recent ingrés en l'empresa i a les ordres directes del DIRECCION000 General d'Operacions, Sr. Luis Andrés , també considerava molest el Sr. Gabriel , i va fer manifestacions sobre el seu entorn desfavorable i la manca d'amistats del demandant, o sobre el fet de que deixaria el seu càrrec si no se'n anava el demandant (doc. núm 16 de l'actora).

6è.- Cap a la fi de l'any 2000 va plantejar-se la reestructuració del departament de Preimpressió i Comunicacions, del qual n'era responsable Sr. Adolfo . El novembre o desembre de 2000 el demandant va participar en una reunió informativa. En aquest març, va ser ell que va recomanar promocionar al Sr. Constantino Cap de Secció a les seves ordres en l'Àrea de Composició, en el ben entès que ell seguia en les seves funcions i càrrec.

7è.- El dia 15.5.2001 Sr. Adolfo va comunicar verbalment al demandant que havia d'efectuar una jornada de vuit hores amb entrada a les 19 hores. El dia 16.5.2001 el mateix superior Sr. Adolfo , estant present el Sr. Constantino Cap de Secció subordinat del demandant, va reiterar la modificació horària verbal i va manifestar-li que des de llavors quedava desautoritzat i que el Sr. Constantino adoptaria les decisions i el demandant quedaria a les seves ordres. El dia 17.5.2001 el Sr. Gabriel va demandar-li que aquesta decisió se li comuniqués per escrit i li indiqués les funcions que havia de fer a partir de la desautorització de la seva responsabilitat. Més tard, un cop va presntar impugnació administrativa prèvia a la legal contra aquesta modificació de les condicions de treball i d'altres produïdes amb posterioritat, l'empresa va remetre una carta de 1.7.2002 que deixava sense efecte auesta modificació de la jornada nocturna.

8è.- Des del dia 16.5.2002 es va buidar de contingut les seves funcions i se li va treure la responsabilitat del seu càrrec de Cap d'Àrea. La reorganització del Departament de Preimpressió i Serveis dirigida pel Sr. Adolfo que la Direcció de la demandada tenia prevista, establia un Cap de Preimpressió de dia, i un altre de nit que era el Sr. Constantino . Aquest Departament de Preimpressió quedava dividit en tres seccions: tractament de text, tractament d'imatge i Oficina producció. El demandant estava destinat a la Secció de Tractament de Textos com a Cap d'Àrea, en horari de dia i jornada partida a les ordres del Cap de sempre de dia Sr. Sergio . No es preveia que tingès cap responsabilitat sobre personal (docs. Núm. 3 i 4 de la demandada).

El dia 1.6.2001 la demandada va convocar els Caps d'Àrea, entre ells el demandant, per a presentar la reorganització de Preimpressió, de forma que el Sr. Gabriel va passar a ocupar el càrrec de Cap de Secció de Tractament de Textos, a les ordres del Sr. Constantino que ocupava el càrrec de Cap d'Àrea de Preimpressió, amb les funcions que abans feia ell. El dia 7.6.2001 l'emprea va comunicar-li per escrit que a partir del dia 9.7.01 faria jornada diurna en horari partir. Des d'aquesta data fins el 18 de juliol va estar pràcticament inactiu, sense tenir encomanat cap treball concret. Des de Mitjans de juliol la tasca fonamental del demandant era recopilar les notícies d'edicions antigues del diari i introduir-les personalment a l'ordinador, feina que efectua un teclista Oficial de 1ª quan se l'ha substituït.

Qui era el responsable real de la Secció és el Sr. Sergio , que ja efectuava aquesta tasca amb anterioritat a la reestructuració.

Des d'aquest mes de julios se li va deixar d'abonar el complement salarial de Plus nocturnitat i Plus diumenge.

9è.- Va recòrrer les esmentades modificacions substancials de les condicions de treball per demanda que va correspondre al Jutjat Social nº 18 de Barcelona, el qual va dictar sentència de 26.9.2001 en els procediments acumulats 430 i 476 de 2001, que va declarar la nul.litat de la modificació del torn de treball, de l'horari i de les funcions i condemnava l'empresa demandada a reposar el demandant en les seves anteriors condicions laborals de jornada, horari i funcions. Per carta de la demandada notificada el dia 18.10.2001 va ser reintegrat en els seu torn, horari i funcions anteriors a la modificació (Doc. núm 13 de l'empresa).

10è.- El demandant es troba en situació d'Incapacitat Temporal derivada de malaltia comuna des del 28.7.2001 i presenta quadre d'ansietat i depressió reactiva a estrés laboral (docs 10 i 11 de la part actora i 13 de l'empresa).

11è.- Va presentar demanda de conciliació administrativa davant la Secció de conciliacions de la Delegació Territorial de Barcelona i va celebrar-se l'acte de conciliació el dia 17.7.2001 amb el resultat de sense avinença."

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada La Vanguardia, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 artículos doctrinales

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR