STSJ Cataluña 3319/2001, 19 de Abril de 2001

PonenteJOSE CESAR ALVAREZ MARTINEZ
ECLIES:TSJCAT:2001:5025
Número de Recurso9428/2000
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución3319/2001
Fecha de Resolución19 de Abril de 2001
EmisorSala de lo Social
  1. IGNACIO MARÍA PALOS PEñARROYADª. Dª. ROSA MARIA VIROLÉS PIñOLD. JOSÉ CÉSAR ÁLVAREZ MARTÍNEZ

Rollo núm. 9428/2000

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

DE CATALUNYA

SALA SOCIAL

MCP

ILMO. SR. D. IGNACIO MARÍA PALOS PEñARROYA

ILMA. SRA. Dª. ROSA MARIA VIROLÉS PIñOL

ILMO. SR. D. JOSÉ CÉSAR ÁLVAREZ MARTÍNEZ

------------------------------------------

En Barcelona a 19 de abril de 2001

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A Nº 3319/2001

En el recurso de suplicación interpuesto por Isabel frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social Nº20 Barcelona de fecha 11.04.2000 dictada en el procedimiento nº 230/2000 y siendo recurrido AJUNTAMENT DE SANT CUGAT DEL VALLES y FONDO DE GARANTÍA SALARIAL. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. D. JOSÉ CÉSAR ÁLVAREZ MARTÍNEZ.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 13.03.2000 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinario, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado eljuicio se dictó sentencia con fecha 11.04.2000 que contenía el siguiente Fallo:

Desestimando la demanda de despido improcedente presentada por Isabel contra Ajuntament de Sant Cugat del Valles y Fondo de Garantía Salarial debo absolver y absuelvo a Ajuntament de Sant Cugat del Valles y Fondo de Garantía Salarial de los pedimentos deducidos en la demanda debo de declarar y declaro ajustada a derecho la extinción de la relación laboral de la actora Isabel con Ajuntament de Sant Cugat del Valles con efectos 11 de febrero de 2000.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primero

Dª Isabel , mayor de edad, con D.N.I. nº NUM000 .

Segundo

La parte actora formuló reclamación prevía.

Tercero

Las actora ingresó en la empresa Ajuntament de Sant Cugat del Vallés, en fecha 17 de octubre de 1988, ostentando la categoría profesional de Monitora, y percibiendo, en el momento del despido, un salario mensual de 286.504.- ptas. con inclusión de la partes proporcionales de las gratificaciones extraordinarias.

Cuarto

La actora prestaba sus servicios para la citada empresa en las instalaciones de la piscina municipal, en su calidad de monitora.

Quinto

Resolución de 11 de febrero de 2000 de la demandada en la que consta lo siguiente:

"

  1. En data 2 de desembre, sobre les 18'20 horas, Na Isabel , treballadora laboral d'aquest Ajuntament, en la seva qualitat de monitora de natació, estava fent classe de natació un grupo de 8 nens d'edats compreses entre els 3 i 5 anys, del que dos d'ells pateixen disminucions (un física y un altre psíquica). La classe era de mitja hora, essent l'hora d'inici les 18 hores i, logicament, I de finatlització, la de les 18'30 hores. En el moment deproduir-se els fets que motiven el present expedient, Na Isabel havia donat al nens temps lliure, deixant-los jugar amb uns matalassos d'escuma compacta. En tal situació, el nen Felipe , que formava parte del grup de nens al seu càrrec, i por motius que es desconeixen, va perdre el coneixement, enfonsant-se sota l'aigua fins arribar al fons de la piscina, tocant amb el cap el terra de la mateixa. Es desconeix el temps que el nen va estar sota l'aigua, si bé, de les declaracions de l'usuari de la piscina que el va rescatar i de l'informe mèdic emès per la Doctora en Medicina Na Esperanza , es pot xifrar aquest en un màxim de cinquant segons (segurament entre trenta y cinquanta segons). Una vegada en el fons de la piscina, el nen Felipe va ser vist per l'usuari de la piscina N' Luis Carlos , que es trobava nedant per carril del costat al que feien classe els nens del grupo de Na Isabel , el qual es va capbussar per recollir-lo, treient-lo tot seguir a la superfície de la piscina, acostant-lo a la vora i dispositant-lo a terra, cridant seguidament la monitora Marina , que es trobava fent classe a altres nens, moment en que Na Isabel es va adonar del que passava, dirigint-se al lloc a on es trobava el nene Felipe , al que va practicar la respiració boca a boca i massatge cardíac. El nen es va recuperar ràpidament, vomitant l'aigua que s'havia empassat. Posteriorment va ser traslladat al CAP de Sant Cugat per una ambulància, essent ingressat per un control rutinari a la Mútua de Terrassa, a on va romandre 48 hores, essent donat d'alta sense lesions ni seqüeles. Que fins la data d'avui, no hi ha constància de l'existència de cap problema físic o psicològic en el nen.

  2. De les declaracions d'En Luis , Cap de Servei d'Ésports, i de Na Eugenia . Coordinadora dels monitors de natació, es constata que Na Isabel tenia prohibit fer temps lliure amb els seus alumnes, així com utilitzar els matalassos d'escuma compacta, essen la raó de la prohibició el fet que dites persones, com a responsbles de les classes de natació, havien detectar que Na Isabel donava temps lliure als nens abans del últims cinc minuts de classe (que són els destinats a bany lliure del alumnes), i que feia un ús excessiu dels matalassos d'escuma, que són molt perillosos. Aquesta prohibició es va fer en juny de 1999, en una reunió mantinguda entre el senyor Luis i la Sra. Eugenia , com as responsables del servei, amb Isabel , en la seva condició de monitora. Posteriorment, el senyor Luis va haver d'amonestar verbalment i diverses vegades a Na Isabel per incompliment d'aquestes directrius.

  3. Queda acreditat que Na Isabel no es va adonar del que li va passar el nen Felipe , fins que aquest va ser tret per senyor Luis Carlos fora de l'aigua (declaración de la Sra. Isabel i declaració del senyor Luis Carlos ).

    Na Isabel , diu en la seva declaració que no es va adonar que faltava un nen del seu grup, a pesar que els estava vigilanten el momento de produir-se el fets. Tampoc no va veure com el Senyor Luis Carlos es capbussava i treia de l'aigua el nen Felipe .

    L'existència d'una ordre comú per a tots el monitors, relativa a que no han de donar temps lliure als alumnes abans del últims cinc minuts de classe, queda reconeguda per les declaracións del responsables del servei, i per la declaració de la monitora senyora Marina .

    Dels esmentats fets, es constaten dues situacions constitutives de faltes molts greus imputables a Na Isabel :

    1) INDISCIPLINA I DESOBEDIÈNCIA EN EL TREBALL: Aquesta falta té el seu fonament en dos fets:

  4. Li va ser prohibit pels seus immediats superiors (Sr. Luis i Sra. Eugenia ), donar temps lliure als seus alumnes, donat que s'havia detectat que moltes vegades donava temps lliure a mitja classe, sense respectar el temps d'ensenyament.

  5. Li va ser prohibit utilitzar el matalassos d'escuma perquè feia un ús excessiu i són molt perillosos.

    En data 2 de desembre de 1999, sobre les 18'20 hores, Na Isabel havia donat temps lliure als seus alumnes, deixant que juguessin amb matalassos d'escuma. Aquest temps lliure havia començat molt abans dels últims cinc minuts de classe. Per tant, va desobeir dues ordres. La primerarelativa a no donar temps lliure als seus alumnes (a més a més ho va fer molt abans dels últims cinc minuts. Tinguen en compte que la classe era de mitja hora i que els nens ja estaven en temps lliure abans de les 18'20 hores).

    2) TRANSGRESSIÓ DE LA BONA FE CONTRCTUAL:

    Aquesta falta té el seu fonament en que l'ofegament del nen Felipe , que va perdre el coneixement enfonsant-se fins el fons de la piscina, es va produir sense que Na Isabel percepció que faltava un dels vuit nens al seru càrrec.

    En data 2 de desembre de 1999, sobre les 18'20, Na Isabel havia donat temps lliure al seus alumnes, deixant que juguessin amb matalassos d'escuma i en aquest temps lliure als seus alumnes, deixant que juguessin amb matalassos d'escuma, i en aquesta situació, el nen Felipe , per causes desconegudes (segurament va quedar atrapat sota un matalàs d'escuma), va empassar-se aigua, perdent el coneixement, fins enfonsar-se al fons de la piscina, que en aquell lloc té dos metres i mig de fondària. Produït el fet de l'ofegament del nen fins al fons de la piscina, aquesta va ser rescatat per un usuari de la piscina. N' Luis Carlos , el qual, nedant per carril del costat al que jugaven els nens a càrrec de Na Isabel , el va veure en el fons de la piscina.

    Aquest fer, configura una situació de clara transgressió de la bona fe contractual, així com d'abús de confiança, ja que l'Ajuntament, per delegació dels pares, havia dipositat la confiança en la Sra. Isabel , no només per aque ensenyes natació als nens al seu càrrec, sinó per a que vetllés per la seva seguretat (s'ha de tenir en compte l'edat dels nens).

    Els fets descrits són constitutius de dues infraccions molt greus que donen lloc, cada una d'elles, a un acomiadament disciplinari, de conformitat amb allò que disposa l'article 54.2.d) del Text Refós de l'Estatut dels Treballadors, aprovat per Reial Decret Legislatiu 1/1995, de 24 de març, i en exercici de la competència atribuïda a l'Alcaldia per l'article 21.1.h) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, modificat per la Llei 11/1999, de 21 d'abril.

    1. - APLICAR, en relació a al falta molt greu de desobediència i indisciplina en el treball, la sanció d'acomiadament disciplinari a la treballadora d'aquest Ajuntament, Na Isabel , amb efectes immediats, per ser els fets imputats constitutius d'incompliment greu i culpable de la treballadora, emmarcats en allò que disposa l'article 54.2b) del Text Refòs de l'Estatut dels Treballadors, aprovat per Reial Decret Legislatiu 1/1995, de 24 de març.

    4t. APLICAR, en relació a la falta molt greu de transgressió de la bona fe contractual i abús de confiança en el desemvolupament de la feina, la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR