STSJ Cataluña 9478, 9 de Noviembre de 2005

PonenteMARIA PILAR RIVAS VALLEJO
ECLIES:TSJCAT:2005:9478
Número de Recurso597/2005
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución9478
Fecha de Resolución 9 de Noviembre de 2005
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA CATALUNYA SALA SOCIAL NIG :

MG ILMA. SRA. ÁNGELES VIVAS LARRUY ILMO. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

ILMA. SRA. Mª PILAR RIVAS VALLEJO En Barcelona a 9 de noviembre de 2005 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as.

Sres/as. citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A núm. 8520/2005 En el recurso de suplicación interpuesto por Ariadna frente a la Sentencia del Juzgado Social 25 Barcelona de fecha 5.11.2004 dictada en el procedimiento Demandas nº 221/2004 y siendo recurrido/a Price Waterhousecoopers Juridico y Fiscal, S.L. y Fogasa. Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. Mª

PILAR RIVAS VALLEJO.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 1.4.2004 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinari, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 5.11.2004 que contenía el siguiente Fallo:

Desestimar la demanda presentada per Ariadna contra Price Waterhousecoopers Jurídico y Fiscal, S.L. i Fons de Garantia Salarial declarar la procedencia de I'acomiadament amb efectes del día 12.02.04 i validar I'extinció contractual realitzada per l'empresa en la data referida, sense que el demandat tingui dret a indemnització ni a salaris de tramitació.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

1r.- La demandant Ariadna ha Gabriel , va prestar serveis per compte de la societat demandada Price Waterhousecoopers Jurídico y Fiscal, S.L., (PWCJF, en endavant), des del dia 19.02.96, amb categoria professional de Titulada, enquadrada en el grup professional Associat Senior, segons conveni col.lectiu i amb un salari brut de 35.834,28 euros I'any. No ocupava càrrecs sindicals ni de representació dels treballadors.

2n.- En data 12.02.04 I'empresa demandada va lIiurar- li carta d'acomiadament disciplinari, basat en els fets que consten en els 15,16,17 de les actuacions, que es donen per reproduïts en resum, haver realitzat actuacions de maltracte moral i psicològic contra una subordinada, en concret la Sra. Diana , la qual estava en situació d'incapacitat temporal, segons la descripció de diferents conductes que detalla la carta.

3r.- La demandant va rebre la carta anterior, signant en el sentit d'aclarir la seva disconformitat amb els motius indicats.

4t.- Ariadna havia sol'licitat per carta de data 22.11.00, reducció de jornada per tenir cura del seu fill menor, nascut el mes d'abril del mateix any, dret que va indicar que volia exercitar a partir del dia 8.01.01.

(Doc.1 actora). La reducció va ser acceptada per la direcció de I'empresa, tal com es va comunicar per correu electrònic entre el Sr. Luis Pablo i Eusebio (Doc. 29 empresa).

5e.- Mitjançant escrit -de data 08.01.01, la demandant va comunicar per correu electrònic a Eusebio , (directiu de la companyia) que es deixés en suspens la sol.licitud de jornada reduïda, fent referencia a la conversa telefònica amb Narciso , en la que havien acordat que abans d'utilitzar aquesta mesura, intentaria desenvolupar una jornada completa seguin un horari continuat de 8h a 16h ininterrompudes amb la finalitat de poder compatibilitzar de forma adequada I'atenció al seu fill amb el desenvolupament de la seva carrera professional i necessitats del despatx. (Doc. 3 actora i 9 de la companyia).

6e.- L'anterior missiva va ser contestada per Luis Manuel , soci de la companyia, en el sentit de valorar com a molt acertada la seva decisió i la opció per a mantenir la dedicació a I'empresa. (Doc. 3 actora)

7è.- Per carta de data 27.06.03, va demanar una altra vegada reducció de jornada laboral, per dedicació als seus fills nascuts en data 24.4.00 i 24.01.02, a partir del mes de setembre de 2003. (Doc. 2 actora)

8è.- No obstant, per correu electrònic enviat per la demandant en data 04.07.03, dirigit a Leonor i Luis Manuel , va manifestar un canvi en la data d'efectes de la reducció de jornada, indicant que seria el 1 de juliol de 2003, en comptes del previst 1 de setembre de 2003 (Doc. 4 actora).

9è.- Per carta de data 27.06.03, signada per Luis Pablo , en nom de PWCJF, la companyia va indicar que conforme a la sol'licitud de jornada reduïda, la retribució fixa anual seria a partir del 1 de juliol de 2003, de un total de 36.060 euros bruts, podent destinar part de la mateixa a la percepció de productes i serveis de conformitat amb el Ple de Compensació Flexible. Indicava que el 30.06.03 finalitzava el bonus extraordinari de I'exercici 2002/2003, i no consolidable de 2.400 euros que li seria abonat en la nòmina del proper mes de juliol. Finalment, en I'esmentada epístola, se Ii agraïa en nom de la companyia la seva gratitud per I'esforç; i la dedicació mostrada en el present exercici. (Doc. 5.1 actora).

10è. L'empresa remetia cada any els objectius de facturació ja que una part de la retribució de la demandant (bonus) depenia de la consecució dels objectius determinats. (Doc. 5.2 al 5.5) actora. En data 24.22.03, la demandant els va sol'licitar per correu electrònic, a la direcció de I'empresa (Luis Manuel), i Ii van ser tramesos en la mateixa data (Doc. 6 grup actora)

11è.- L'any 2001, la demandant havia obtingut una consecució d'objectius aproximadament del 100%, amb un informe molt favorable de la direcció de l'empresa (Doc. grup 7 actora).

12è.- En data 30.01.04 la demandant va enviar una carta per correu electrònic a un directiu de PWCJF, Narciso , en la qual es queixava de I'assignació de 'un despatx de dimensió més reduïda que a altres persones i per a ella sola. Al.legava en aquesta carta que se Ii feia un tracte diferent pel fet d'estar en situació de reducció de jornada per tenir cura de fill menor. Aquesta queixa pel canvi de despatx es va repetir en nombrosa correspondència. (Doc. dossier 10 actora).

El despatx era el núm. 330, de I'edifici. Tenia unes dimensions de 11,70 m2. El seu nivell d'il.luminació i ambientació era mitja en relació a altres de la companyia i les condicions acceptables, des del punt de vista de la prevenció de riscos laborals (Doc. 30, 31 i 32 empresa).

13è.- Diana presta serveis per compte de la societat demandada amb la categoria professional de secretaria. Concretament estava a les ordres de la demandant i de uns altres socis de I'assessoria fiscal, area de la societat en la que prestava serveis la demandant.

No consta la data en que va iniciar la prestació de serveis a I'empresa.

Des de mitjans de desembre de 2003, va queixar-se repetidament a diverses companyes (Lourdes , María Teresa , Francisca), del tracte personal rebut per la demandant, que era la superior jeràrquica.

14è.- En més de una ocasió la Sra. Diana va ser recriminada per la demandant per no fer la seva feina de manera acurada. Concretament, en el cas dels contractes del Sr. Cristobal , que en la transcripció dels quals hi va haver un error o una mala interpretació (Doc. 11 actora).

15è.- En data 23.12.03, Ariadna , va enviar a Diana el següent correu electrónic:

Por favor, prepara la lista y la comentamos antes del día 8 de enero

En aquella ocasió, la Sra. Diana , va respondre a l'actora per correu electrònic, el missatge següent, en data 27.01.04:

"No recuerdo que esto me lo prepararas. Por favor comentemos. Ariadna "

El tema del correu era "novedades fiscales para el año 2004" (Doc. 12 actora).

16è.- La petició realitzada per la demandant venia donada per un correu rebut per la direcció de I'empresa, indicant les novetats fiscals i que indicava que s'havia d'enviar al major nombre de clients habituals, precisant una lIista d'aquestos, requerint la informació abans del 12 de genero Aquesta petició anava adjunta al correu tramès a Diana . (Doc. 12 actora).

17è.- En data 6.02.04, sobre les 10,26 hores, la demandant va enviar un correu a Diana en el que indicava el següent:

" Diana , tal y como te he pedido hace ya una hora, pide por favor que abran el despacho de Estíbaliz puesto que tengo que darle unos documentos que llevan una hora en el suelo al Iado de la puerta.- Agradecería una vez más pusieses más atención en lo que te pido y si es que no has podido me mantengas informada.Como comprenderás no es muy bueno que unos documentos queden en la puerta"

A les 10,29, va enviar un nou correu, indicant que: ".. ya no hace falta que vengas pues Estíbaliz acaba de llegar" (Doc. 13 actora).

18è.- En data 9.02.04, la demandant va lIiurar un altre correu electrònic a Diana , a la qual recrimina que s'havia equivocat en la lIista de facturació de un client, indicat si podia ser tant amable de tornar-Ii a fer la lIista referent al mes de gener demanat. (Doc. 14 actora).

19è.- La demandant, desprès de rebre la carta d'acomiadament, va contractar un investigador privat per a fer un seguiment a Diana , que es va realitzar el 26.02.04. En I'informe realitzat consta que la treballadora, nascuda el dia 20.05.79, a Barcelona, cursa segon any d'empresarials a la U.B., en torn de tardes i algunes de les qualificacions dels exàmens realitzats. L'experiència professional prèvia a treballar per PWCIF, d'aquesta treballadora era de dependenta i administrativa en 3 empreses, amb contractes temporals de curta durada (Doc. 15 actor, testifical).

20è.- Anna Expósito va causar baixa per incapacitat temporal des del dia 09.02.04. El diagnòstic informat pel metge del ICS Dra. Leticia , és de trastorn d'ansietat generalitzada, amb impressió del psiquiatra de que ha estat ocasionada per stress postraumatic degut a maltractament psicològic sofert a la feina. (doc. aportat per millor decidir metge ICS i doc. 2 al 10 empresa)

21è.- Ariadna la demandant va...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 20 de Diciembre de 2006
    • España
    • 20 Diciembre 2006
    ...La sentencia de instancia desestima la demanda, pronunciamiento revocado en suplicación por la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 9 de noviembre de 2005 al considerar que la conducta de la actora -aún siendo indebida- carece de la gravedad suficiente para merecer el ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR