STSJ Cataluña , 20 de Marzo de 2001

PonenteJOSE DE QUINTANA PELLICER
ECLIES:TSJCAT:2001:3835
Número de Recurso9158/2000
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución20 de Marzo de 2001
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 9158/2000 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL c.c ILMO. SR. D. JOSÉ DE QUINTANA PELLICER ILMO. SR. D. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO ILMO. SR. D. FÉLIX V. AZÓN VILAS En Barcelona a 20 de marzo de 2001 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 2578/2001 En el recurso de suplicación interpuesto por Estíbaliz frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social Nº1 Barcelona de fecha 7 setembre 2000 dictada en el procedimiento nº 473/2000 y siendo recurrido/a NORWICH UNION VIDA SA. Ha actuado como Ponente el/la Ilmo. Sr. D. JOSÉ DE QUINTANA PELLICER.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 18-5-2000 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 7 setembre 2000 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimar l'excepció d'incompetència de jurisdicció per raó de la matèria en favor del òrgans de l'ordre jurisdiccional civil i rebutjar la demanda plantejada sense entrar a l'anàlisi de l'acció exercida".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

1r.- La demandada va començar la prestació de serveis per a la companyia asseguradora demandada el 16.10.1995, data en la qual es va integrar a un equip comercial anomenat "Granotes" i integrat a la oficina del carrer Guitard de barcelona de l'esmentada companyia. L'esmentat equip estava composat per nou comercials i un cap d'equip.

2n.- La feina de la demandant consistia en visitar clients potencials i realitzar les accions comercial personals, per carta o telefóniques adequades per a contractar el major número possible de pòlices d'assegurança de vida.

Eventualment les tasques a desplegar per la demandada incloïen l'elaboració de cartes circulars comercials o la resposta al telèfon amb determinades pautes predeterminades.

3r.- Per al desplegament de la seva activitat, la demandant disposava de taula i telèfon a l'oficina del carrer Guitard i de l'assessorament i col-laboració de la cap d'equip i de la resta de comercials.

4t.- D'entre els comercials, una part, els anomenats "assessors" estan vinculats amb la companyia amb contracte de treball i una altra part, els anomenats "gestors" i entre ells la demandant estan vinculats per contracte mercantil. La feina d'una y altres és sensiblement igual, consiteix en assistir a reunions setmanals i executar els plans de promoció comercial seguin les directius de l'equip en que s'integren; nogensmenys els "assessors" tenen algunes obligacions que no s'exigeixen alas Gestors", en especial aquells estan sotmesos a un control horari i a un mínim d'objectius comercials que no s'exigeix a aquests.

5è.- El 17-10-1995 la demandant va signar un contracte d'agència l'objecte del qual és l'activitat mercantil de mediació en assegurances privades.

6è.- La retribució de la demandant consistia en una comissió calculada sobre el volum de noves contractacions, més un complement calculat sobre l'import del manteniment de cartera, més una quantitat fixa de 40.000.- PTA mensuals. L'import de la retribució en els darrers temps ha estat el següent:

1999.

Gener 141.077 Juny 149.882 Febrer 75.107 Juliol 162.419 Març 74.875 Agost 43.339 Abril 93.541 Setembre 143.226 Maig 97.524 Octubre 85.072 Novembre 77.502 7è.- La demandant ha mantigut alta al Règim Especial dels Traballadors Autònoms de la Seguritat Social.

8è.- El dia 1.12.1999, le'mpres ava trametre una carta a la demandant en la qual li comunicava que la companyia havia decidit unilateralment resoldre el contracte amb efectes del 3.4.2000 9è.- La demandant va presentar papereta de conciliació administrativa per acomiadament el 28.4.2000, i l'acte es va intentar el 16-5-2000.

10è.- El dia 11-4-2000 la demandant va intenta personar-se a una de les reunions de comercials, i la directora de sucursal va comunicar-li que no podia assitir-hi ja que el seu contracte havia estat rescindit.

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte actora, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado lo impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

La sentencia de instancia declara la incompetencia de este Orden Social de la Jurisdicción para el conocimiento de la cuestión litigiosa. Frente a este pronunciamiento recurre la parte actora que reclama se declare la naturaleza del asunto, la prestación de servicios y por lo tanto la competencia para el conocimiento del asunto, tal como tiene declarado el Tribunal Supremo (Sentencias de 14 de diciembre de 1987 y 24 de enero de 1990), tal planteamiento libera a la Sala del examen de los motivos expuestos en el recurso y le impone por contra examinar en su integridad las actuaciones de instancia para...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR