STSJ Cataluña , 25 de Enero de 2001

PonenteIGNACIO MARIA PALOS PEÑARROYA
ECLIES:TSJCAT:2001:1052
Número de Recurso7097/2000
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución25 de Enero de 2001
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 7097/2000 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL cech ILMO. SR. D. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL ILMO. SR. D. IGNACIO MARÍA PALOS PEñARROYA ILMA. SRA. Dª. ROSA MARIA VIROLÉS PIñOL En Barcelona a 25 de enero de 2001 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 795/2001 En el recurso de suplicación interpuesto por D. Carlos Ramón frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social Nº2 Barcelona de fecha 8 de junio de 2000, dictada en el procedimiento nº 418/2000 y siendo recurrida CAIXA D'ESTALVIS DE CATALUNYA. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. D. IGNACIO MARÍA PALOS PEñARROYA .

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 8 de mayo de 2000, tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinario, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 8 de junio de 2000, que contenía el siguiente Fallo:

"Desestimando la demanda formulada por D. Carlos Ramón contra la CAIXA D'ESTALVIS DE CATALUNYA debo declarar y declaro procedente el despido efectuado por la empresa, convalidando la extinción de la relación laboral que con aquél se produjo, sin derecho a indemnización ni salarios de tramitación, absolviendo, en consecuencia, a la empresa demandada de los pedimientos en su contra formulados."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primero

La parte actora D. Carlos Ramón , mayor de edad, con D.N.I. nº NUM000 , ha venido prestando servicios por cuenta y orden de la empresa demandada Caixa D'Estalvis de Catalunya, con antigüedad desde el 2.02.1976, categoría profesional de Delegat Cap 5e A y salario de 26.251.- ptas./día, con inclusión de prorrata de pagas extraordinarias.

Segundo

El día 20.03.00 se presentaron en la oficina 455-Girona, donde prestaba servicios el actor, el servicio de auditoría e Inspección de la demandada, redactando el demandante ese mismo día un escrito con su puño y letra en el que hace constar que la Sociedad DIRECCION000 . y su administrador tenían un importante descubierto motivado por una rueda de talones y que en esos momentos habían solicitado un préstamo para regularizar tal situación. Su contenido se tiene por reproducido.

Tercero

El día 29.03.00 se elaboró el informe de auditoría cuyo contenido se tiene por reproducido.

Cuarto

La empresa entregó al actor carta de fecha 6.04.00 del tenor literal siguiente: "Mitjançant la present, li comuniquem que aquesta Direcció de l'Àrea de Personal procedeix a l'obertura del present plec de càrrecs per la comissió de fets tipificats com a faltes molt greus en els articles 4.2 (indisciplina i desobediència en el treball); 4.4 (transgressió de la bona fe contractual); i 4.9 (abús de confiança respecte l'Entitat), de l'article 78 de l'Estatut dels Empleats de Caixes d'Estaqlvis. La nostra Auditoria ha tingut coneixement que el dia 20 de març del present el compte obert a nom de DIRECCION000 . ha quedat en descobert de 21.271.000.- pessetes.En preguntar el motiu del mateix, Vostè va manifestar que s'origina per una roda de talons, que va permetre pensant que s'arreglaria i que està enamorat de l'administradora de la citada societat. Tot això ho ha reconegut en una carta del mateix dia 20 de març. Verificada aquesta situació de l'Oficina, la nostra Auditoria, en data 29 de març del present, ha aixecat un Acta, que Vostè coneix i que donem per reproduïda, en la cuan queda constància del tracte atorgat a l'esmentada societat i a les persones vinculades a la mateixa. En definitiva, s'han constatat el següents fets que li passem a imputar:

PRIMER

El passat 20 de març s'inicia un descobert de 21.271.000.- pessetes al compte obert a favor de la mercantil DIRECCION000 ., empresa de la qual la Sra. Concepción n'és l'administradora. El motiu del descobert és la disposició anticipada de xecs i que han estat retornats en la seva totalitat, ja que els mateixos no obeïen a cap transacció comercial, ja que en tots els casos eren xecs emesos per la mateixa societat. SEGON: El mateix dia 20 de març de 2000 s'inicia un descobert de 4.678.000.- pessetes en el compte de Doña. Concepción , essent el motiu del mateix (com en l'empresa anteriorment citada de la que ella mateixa és administradora), la disposició anticipada de xecs que han estat retornats en la seva totalitat, ja que els mateixos no obeïen a cap transacció comercial, essent xecs emesos per l'empresa DIRECCION000 .. Hem pogut constatar que entre el dia 1 i el 17 de març de 2000 ha ingressat en els comptes indicats en el fet Primer i en aquest Segon, xecs per un import total de 180.000.000.- que han estat retornats per l'entitat lliurada, efectuant-se segones presentacions del mateix xec amb igual resultat o bescanviant-se per nous xecs de les mateixes característiques. TERCER: Hem detectat altres situacions de finançament que han revertit en la Sra. Concepción i en l'empresa DIRECCION000 ., que contrabenen les nostres normes internes d'actuació: A/ La societat DIRECCION000 . disposa d'una línia de descompte d'efectes, en la qual existeix un risc en crs de 9.901.000.- pessetes, destacant que el 57% d'aquest import correspon a lliurats amb antecedent d'impagat. Actualment presenta un rebut impagat de 158.009.- pessetes. B/ El dia 6 de març de 2000 vostè ha concedit un préstec de 6.000.000.- de pessetes als senyors Jesús Luis i Cristina , que resulten ser els pares de la Sra. Concepción . Aquest préstec té incompliments normatius importans (tal i comoreflecteis l'esmentada Acta d'Auditoria), i de l'import concedit s'han ingressat 3.900.000.- pessetes en el compet de DIRECCION000 ., per tal d'atendre xecs presentats contra l'esmentat compte. Cal a dir que en tot moment Vostè s'ha responsabilitzat exclusivament de les diferents irregularitats que es detallen, les quals comporten que a data 20 de març s'havien produït uns descoberts de quanties molt importants (més de 25 milions de pessetes), pels quals Vostè no té facultats de concessió. I entenem que aquesta manca d'autorització la ha estat encobrint, amb la roda de talons i amb la concessió del préstec i el descompte d'efectes comentats, dels quals tot sembla que poden arribar a comportar un crebrant a aquesta Entitat. Es dona la circumstància, finalment, que existeix un vincle íntim entre Vostè i la titular i administradora dels comptes comentats. A raó de tot l'exposat, i de conformitat amb l'article 81 de l'Estatut dels Empleats de Caixes d'Estalvis, s'inicia en el dia d'avui el període d'audiència de 3 dies, en el que Vostè

pot presentar per escrit les al.legacions que consideri necessàries. Durant la substanciació del present procediment se li concedeix permís retribuït."

Quinto

Asimismo la empresa entregó escrito con el mismo contenido al Comité de Empresa y a la Sección Sindical.

Sexto

El actor presentó escrito de descargos el día 10.04.00. Su contenido se redacta en el hecho 4º de la demanda y se tiene por reproducido.

Séptimo

La demandada le entregó escrito de fecha 13.04.00 del siguiente tenor literal: "Aquesta Entitat ha analitzat el seu escrit de descàrrecs presentat dins el trèmit d'audiència atorgat el passat 6 d'abril, en l'expedient que donem per reproduït. Del seu escrit es desprèn que valora d'una manera diferent a la nostra els fets que se li imputen, consideraant que no s'ha posat en perill el negoci bancari, adduint en el seu favor la seva antiguitat a l'entitat i els resultats econòmics aconseguits. No obstant això, no nega ni justifica els fets imputats en el nostre plec de càrrecs, i per tant, hem de mantenir que la conducta que es desprèn dels mateixos, està tipificada com a faltes molt greus en el epígrafs 4.2 (indisciplina o desobediència en el treball); 4.4 (transgressió de la bona fe contractual); i 4.9 (abús de confiança) de l'article 78 de l'Estatut d'Empleats de Caixes d'Estalvis. Es per aquests motius que se li imposa, a l'empara de l'article 80.2.3 del text de l'estatut d'Empleats de Caixes d'Estalvis, la sanció dácomiadament disciplinari, amb efectes del dia d'avui, per la comissió de les faltes detallaes anteiorment. Li recordem que els fets imputats també els tipifica el Reial Decret Legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel que s'aprova el tex refós de la llei de l'Estatut dels Treballadors en el seu article 54, fet que sobradament justifica, juntament amb la normativa sectorial abans esmentada, la mida que mitjançant la present se li comunica pel seu coneixement i efectes".

Octavo

Escritos de igual fecha e idéntico contenido fueron remitidos por la empresa al Comité de Empresa y...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR