STSJ Cataluña 2242/2001, 9 de Marzo de 2001

PonenteSEBASTIAN MORALO GALLEGO
ECLIES:TSJCAT:2001:3279
Número de Recurso7960/2000
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución2242/2001
Fecha de Resolución 9 de Marzo de 2001
EmisorSala de lo Social

D. SEBASTIÁN MORALO GALLEGOD. Mª LOURDES ARASTEY SAHUND. FÉLIX V. AZÓN VILAS

Rollo núm. 7960/2000

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

DE CATALUNYA

SALA SOCIAL

XTR

ILMO. SR. D. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO

ILMA. SRA. Dª. Mª LOURDES ARASTEY SAHUN

ILMO. SR. D. FÉLIX V. AZÓN VILAS

------------------------------------------

En Barcelona a 9 de marzo de 2001

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A Nº 2242/2001

En el recurso de suplicación interpuesto por URBASER SA frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social Nº25 Barcelona de fecha 23.5.00 dictada en el procedimiento nº 23/2000 y siendo recurrido/a FONDO DE GARANTIA SALARIAL, Ajuntament de Mollet, Gema y LD EMPRESA DE LIMPIEZA Y DESINFECCION,SA. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. D. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 17.01.00 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 23.5.00 que contenía el siguiente Fallo:

Estimar l'excepció de manca de legitimació passiva de l'Ajuntament de Mollet acordar la seva absolució

Estimar en part la demanda presentada per Gema contra Urbaser S.A. Limpieza i desinfección, S.A. i Fons de Garantia Salarial, declarar improcedent l'acomiadament que va efectuar l'empresa amb data d'efectes 3.01.2000 i, condemnar l'empresa Urbaser, S.A. a que opti entre readmetre a la demandant en el seu lloc de treball, en el termini de 5 dies, o per abonar-li una indemnització per import de 8.286.536 pessetes. Se li adverteix que en cas de no exercitat el dret d'opció s'entendra feta tàcitament per la readmisió. Sigui quin sigui el sentit de la opció exercitada haurà de pagar també els salaris de tramitació.

Absoldre a Limpieza i desinfección, S.A. sense perjudici de la responsabilitat subsidiaria del Fons de Garantia Salarial, en els suposits i amb els limits de l'article 33 de l'Estatut dels treballadors.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1º.- La part demandant Gema prestava serveis a l'empresa Urbaser, S.A., del ram de neteja d'edificis i locals, des del dia 01.02.77, amb la categoria professional d'encarregada i un salari brut mensual de 237.264 pessetes es a dir, 7.909 ptes al dia brutes, amb inclusió de prorrateig de pagues extraordinaries. La demandant no té cap càrrec sindical ni de representació dels treballadors, ni l'ha tingut durant l'ultim any.

  1. - El dia 21.12.99 l'empresa Urbaser, S.A., va notificar per carta a l'actora que des del dia 1.01.00 deixaria de prestar serveis a la se va empresa i passaria a la plantilla de Limpieza i desinfección, S.A.

  2. - La demandant estava destinada des de l'inici de la seva relació laboral a les tasques d'Encarregada del servei de neteja de l'empresa concertat amb l'Ajuntament de Mollet del Valles.

  3. - En data 3.01.00, la demandant va incorporarse al lloc de treball i se li va notificar verbalment que no li donaria feina la nova empresa. No obstant va seguir en el seu lloc de treball. El dia 4.01.00, un funcionari de l'ajuntament li va requerir l'entrega de claus dels centres. La demandant va enviar telegrama a LyD, S.A. demandant la reincorporació a l'empresa per subrogació i no va obtindre mes resposta.

  4. - L'Ajuntment de Mollet va acordar en data 30.07.99, que sobre el servei de neteja, considerava que la figura de l'encarregat o encarregada no pot formar part de la relació personal objecte de subrogació empresarial en finalitzar el contracte, perque aquesta no està contemplada en el plec de clàusules administratives i tècniques reguladores d'aquesta contractació ni en l'oferta presentada per lainteressada, i tampoc justifiicada la seva necessitat, per quan les funcions de control, direcció i organització del servei correspon efectuar-les al Tècnic supervisor del servei.

  5. - Aquest acord va ser impugnat per Urbaser, S.A.i s'està tramitant a la Sec. 5ª de la Sala CA del TSJC. Urbaser va notificar per carta del 14.10.99 a l'ajuntament, la seva voluntat de no renovar el contracte al seu venciment.

  6. - Urbaser, S.A. tenia contractat el servei de neteja de l'Ajuntament demandat fins que per l'any 2000, va ser adjudicat el concurs public a Limpieza i desinfección, S.A. Aquella empresa va lliurar una carta a mans de la direcció de la successora, en data 24.12.99, en la qual s'indicava que els donaven adjunta la documentació relativa als treballadors adscrits al servei, cartes de subrogació, rebuts de salaris dels darrers 4 mesos, butlletins de cotització, documents d'alta i baixa a la seguretat social.

  7. - En data 23.12.99, la mateixa empresa havia enviat per FAX a Limpieza y desinfección, S.A., la llista de personal subrogable en la qual estava inclosa la demadnant, dins d'un total de 24 persones, totes amb la categoria professional de netejadores a excepció d'un especialista i la demandant com a encarregada.

  8. - Les funcions que realitzava la Sra. Gema per compte de Urbaser, S.A. eren les de controlar el funcionament del serveis de neteja. Passava pels centres de treball per supervisar el funcionament, organitzava el servei en supòsits excepcions, (inundacions), feia llistes de reposició de material, organitzava les vacances, permisos o llicències del personal, substitucions per baixes, etc. Es dedicava de forma exclusiva al servei indicat.

  9. - La Sra. Gema va ser DIRECCION000 de la mesa electoral, en les eleccions sindicals del centre de treball de Urbaser, SA ("Col. I dependències de l'Ajuntament de Mollet), celebrades en data 27.10.98, al tractar-se de la treballadora amb més antiguitat al centre. Ella no ostentava cap càrrec sindical ni de representació.

  10. - És aplicable a les demandades l'article 43 del conveni col×lectiu del sector de neteja d'edificis i locals de la provincia de Barcelona, (DOGC 4.06.99), que en l'apartat 2 indica que:

    "2. En finalitzar una contracta, els treballadors que depenen del concessionari sortint i porten prestant els seus serveis enles dependencies de l'empresa o de la institució principal que contracta un mínim de 4 mesos anteriors a la data de finalització passen a dependre del nou adjudicatari del servei, sigui quina sigui la modalitat del contracte d'aquests treballadors (...) Se'ls ha de respectar la modalitat de contracte, la categoria professional, la jornada, l'horari, l'antiguitat i l'import total de salaris, tant els d'aquest Conveni com els d'extraconveni, que cada un d'ells...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 14 de Junio de 2004
    • España
    • 14 Junio 2004
    ...en la misma, como pueden ser las de control o gestión del servicio. Se propone como contradictoria la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 9 de marzo de 2001, pero la contradicción es inexistente porque la identidad necesaria para su apreciación debe establecerse atend......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR