STSJ Cataluña , 22 de Julio de 2003

PonenteSEBASTIAN MORALO GALLEGO
ECLIES:TSJCAT:2003:8859
Número de Recurso5224/2002
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución22 de Julio de 2003
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 5224/2002 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL j.a. ILMO. SR. D. JOSÉ DE QUINTANA PELLICER ILMO. SR. D. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO ILMA. SRA. Dª. Mª LOURDES ARASTEY SAHÚN En Barcelona a 22 de julio de 2003 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 5050/2003 En el recurso de suplicación interpuesto por Raúl y Otro frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Reus de fecha 4 de febrero de 2002 dictada en el procedimiento nº 377/2001 y siendo recurrido CEGELEC, S.A. y ASOCIACION NUCLEAR ASCÓ-VANDELLÓS II, A.I.E.. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. D. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 12.12.2001 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Reclam. derechos contracto trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 4 de febrero de 2002 que contenía el siguiente Fallo:

"He de desestimar la demanda interposada per Raúl i Isidro sobre cessió il.legal de treballadors.

Absolc els demandants de les peticions deduïdes en contra seva."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"PRIMER. Els actors van subscriure contracte de treball amb l'empresa Alstom Contracting SA, actualment CEGELEC SA, amb les circumstàncies d'antiguitat, categoria i salari que figren en la demanda, que es correspon amb la documental aportada, rebuts de salaris i contractes, expressament admès per la demandada CEGELEC SA La demandada Central Nuclear admet que, per al cas que els treballadors prestessin serveis integrant la seva plantilla, la retribució seria de 4,6 milions de pessetes.

SEGON

L'objecte de la Central és la producció d'energia elèctrica mitjançant la fissió de l'urani 235 enriquit al reactor nuclear. L'abril de l'any 1999, s'externalitza el servei de tractament de la planta d'aigües, que és adjudicat, en data 1.7.99, a la codemandada Alstrom Contracting SA, actualment CEGELEC SA, amb contracte renovable, que figura en les actuacions com a document 1,2 i 3, 6 de la Central, i contracta amb la Central, doc. I, b) de CEGELEC SA, que es donen per reproduïts i provats. El comitè d'empresa va emetre un informe en data 8.9.99, que es dóna per reproduït, que consta en el ram de prova de la part actora, i es va realitzar una altra votació en ocasió de present judici, el dia 17 de desembre. La Inspecció de Treball no ha sancionat la Centrla pre l'externalització de la contracta (testifical del president del Comitè

Intercentres). En un altre moment, l'empresa HIFRENSA subministrava i venia l'aigua desmineralitzada, i anteriorment al present contracte les tasques eren realitzades per treballadors de la Central que, actualment, excerceixen altres serveis como a "rondistes" (no discutit).

TERCER

La planta d'aigua no forma part dels sistemes de seguretat ni conforma un element necessari per portar la Central Nuclear a aturada segura (testifical del Hugo i Bartolomé).

QUART

La planta d'aigües té com a finalitat la desmineralització de l'aigua que es rep del ministransvasament. La central necessita aigua desmineralitzada per al seu correcte funcionament.

L'activitat de la planta està regulada en els procediments d'actuació de l'empresa, sent objecte de tractament segons la seva especialització. L'aigua requerida per la Central pot subministrar-se de l'exterior.

Llevat incidents, es tracta d'una feina rutinària (de la documental d'ambdues parts i de la pericial de l'actora i la testifical de Hugo , cap de control quìmic, Sr. Bartolomé).

CINQUÈ

El servei prestat s'ajusta al procediment redactat per CEGELEC SA i al pla de qualitat objecte del contracte, en ql qual s'estableixen les responsabilitats del cap del projecte, les del cap d'obra, les responsabilitats dels operadors, que es donen per reproduïdes i provades. L'objete de la contracta consisteix en el tractament de l'aigua procedent de l'Ebre que s'emmagatzema en un tanc i es transvasa a una ltre per a la seva purificació, have nt de vigilar que els nivells d'emmagatzemament siguien superiors al 70% del volum; vigilar els valors dels instruments de mesurament, regenerat les resines i neutralitzant els efluents, analitzant el PH i la conductivitat elèctrica per al seu subministrament i, finalment, per vessar-los al mar (documental de la Central, que consta en el seu ram de prova; procediments de treball i pla de qualitat, doc. i 1) de CEGELEC SA, rondes i annexos de procediments, doc. 16 de CEGELEC, SA).

SISÈ

El contracte fet entre les empreses fixa una quantitat a tant alçat (de la documental d'ambdues codemandades). Es donen per reproduïdes i provades les factures d'eines i roba de treball i facturació a la Central Nuclear, doc. 11 de CEGELEC SA.

SETÈ

En execució del contracte, l'empresa CEGELEC SA a seleccionar els treballadors destinats a prestar els serveis contractats, firmant els contractes de treball i donant- los d'alta a la Seguretat Social i abonant les seves retribucions, i va autorizar les seves vacances (documental, contractes de treball, doc. i, a) de CEGELEC SA, nòmines dels actors, doc. 5 de CEGELEC SA, o de l'actora, i testifical del cap d'obra de CEGELEC SA, Sr. Mauricio).

VUITÈ

Els treballadors van rebre, per part de CEGELEC SA, la formació en matèria preventiva aper a l'acompliment de les funcions pròpies del seu lloc de treball. Hi ha pla de prevenció de riscs i avaluació dels riscs. Han estat sotmesos a revsiió mèdica (documental aportada, revisió mèdica dels operadors de planta, doc. 6 de CEGELEC SA, pla de prevenció de riscs, doc. 8 de CEGELEC SA, avaluació de riscs dels operadors de planta, doc. 9 de CEGELEC SA i cursos de formació i prevenció de riscs, doc. I c) de CEGELEC SA)

NOVÈ

El servei prestat, el realitzen tres treballadors, que treballen en torns de matí i tarda, i el cap d'obra en jornada partida. Per a casos excepcionals, n'hi ha un de guàrdia. No es treballa els caps de setmana ni dies festius. El servei prestat, no el realitza cap treballadors de la Central. La jornada laboral i els horaris d'ambdues empreses no coincideixen (al.legació de la demanda, que no és fet controvertit, i resulta de la documental aportada i de la testifical Sr. Mauricio).

DESÈ

L'entitat codemandada CEGELEC SA té experiència, estructura, organització i especialització, ocupa 25.000 treballadors en tot el món, 700 dels quals, a Espanya. Els treballs contractats amb la Central Nuclear Vandellòs II es troben concretament, específicament i legalment documentats i són correlatius a una activitat especialitzada consistent en el tractament de desmineralització d'una planta d'aigües (documental de CEGELEC SA i de la Central; es dóna per reproduïda la relació de tasques de manteniment i contractes d'activitats formalitzades per l'empresa, doc. 3 de CEGELEC SA; les escriptures de constitució i canvi de denominació, doc.4 de CEGELEC SA).

ONZÈ

El personal de l'empresa realitza la feina seguint procediments establerts per CEGELEC SA, vinculats a una pla de qualitat i seguint instruccions, directrius i ordres de l'empresa, que té organigrama i jerarquia nacional, i a la delegació de Tarragona. Els actors disposen d'un llibre o acta d'incidències en el qual emplenen les que es registren i que serveix per desenvolupar els resums mensuals. Hi ha un cap d'obra, Sr. Mauricio , l'activitat del qual a la planta no és la seva única comesa. És instrumentista i treballa en tota la Central. Té el despatx a la 2a planta, al laboratori, i els operadors a la planta baixa. El seu horari és de 7.45 a 18.30 h, en jornada contínua. Sr. Mauricio realitza tasques de supervisió. Despatxa amb el Sr. Hugo , cap de contorl químic de la Central. Organitza la feina, les vancances, els permisos, el control horari i poder disciplinari, com resulta de la seva testifical, i n'informa la seva empresa. En arribar a la planta d'aigües, rep les incidències. Si hi ha problemes, es truca al de guàrdia, i el Sr. Mauricio rep la informació a posteriori, quan arriba l'endemà. Es reuneix amb els treballadors i cada matí pregunta per les incidències. Ell no reflecteix res en el llibre d'actes. Recull el report mensual i realitza un informe resum bimensual. No és substituït en vacances, tampoc per treballadors de la Central. A Riu Clar, ni ha un laboratori químic al qual els actors poden dirigir-se si hi ha alguna incidència. Davant d'una incidència, el cap de torn comprova aqui correspon i avisa l'operador de guàrdia per solucionar-ho. Quan hi ha tasques de cloració, els actors han treballat els caps de setmana (documental, llibres d'actes, doc. I, 4) de CEGELEC SA i confessió de CEGELEC SA; procediments de treball i pla de qualitat, doc. I 1) de CEGELEC SA; es dóna per reproduït l'auditora de qualitat, AENOR doc. 13; l'organigrama mundial, a Espanya, a la zona Est i a la Delegació de Tarragona, doc. 1, i estifical Sr. Mauricio , que dóna suport el seu testimoniatge en els documents 9,10,12,15,16 de CEGELEC SA). Diàriament es fa un informe d'incidències (no controvertit; documental de CEGELEC SA).

DOTZÈ

Hugo , cap de control químic de la Central, està en contacte diari amb Sr. Mauricio i comenten les incidències. En ocasions, realitza suggeriments i ofereix recomanacions técniques al responsable de l'obra o, en el seu cas, al de guàrdia, als treballadors, i supervisa el servei. La propietat demana informació i assessorament de CEGELEC SA. Cada dos mesos, aquesta...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR