STSJ Cataluña 2848/2014, 11 de Abril de 2014

JurisdicciónEspaña
Número de resolución2848/2014
EmisorTribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala social
Fecha11 Abril 2014

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 25120 - 44 - 4 - 2012 - 8029560

EBO

ILMO. SR. JOSÉ DE QUINTANA PELLICER

ILMO. SR. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS

ILMO. SR. ENRIQUE JIMÉNEZ ASENJO GÓMEZ

En Barcelona a 11 de abril de 2014

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 2848/2014

En el recurso de suplicación interpuesto por Debora (actuando en nombre propio y de sus hijos menores Valentín y Felicisima ) frente a la Sentencia del Juzgado Social 2 Lleida de fecha 4 de noviembre de 2013 dictada en el procedimiento Demandas nº 533/2012 y siendo recurrida MUTUA ASEPEYO, DEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL, INSS (Lleida) y TGSS (Lleida). Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. ENRIQUE JIMÉNEZ ASENJO GÓMEZ.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 13 de noviembre de 2012 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Seguridad Social en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 4 de noviembre de 2013 que contenía el siguiente Fallo:

"Desestimo la demanda interposada per Debora, actuant en nom propi i dels seus fills menors Valentín i Felicisima, contra ASEPEYO MUTUA DE ACCIDENTES DE TRABAJO Y ENFERMEDADES PROFESIONALES DE LA SEGURIDAD SOCIAL NUM. 151, l'INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, LA TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL i el DEPARTAMENT D'AGRICULTURA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL, i declaro que la mort del Sr. Abilio, esdevinguda el dia 25-3-2012, ho va ser per contingències comunes, sense perjudici del dret que assisteix l'actora i els seus fills en el reconeixement al seu favor de les prestacions per viduïtat, orfandat i indemnitzaciçó a tant alçat, per la qual cosa absolc les demandades de totes les peticions deduïdes en contra seva".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

L'espós de l'actora, el Sr. Abilio, va ingresar en el Cos d'Agents Rurals del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, el dia 17-2-1986. Va ser nomenat Cap de l'Àrea Bàsica de l'Alt Urgell el 20-4-1989 i les seves funcions consistien en dirigir, planificar, programar, avaluar i inspeccionar l'exercici de les funcions i de les tasques dels agents rurals, d'acord amb les ordres rebudes pels seus superiors, així com comandar els operatius previstos pels procediments normalitzats de treball. Per sobre seu en tenia al Cap Regional - Sr. Dionisio - i a l'Inspector en Cap. Depenien del Sr. Abilio un total 14 persones.

N'havia d'estar disponible tot el dia i per aquesta raó en tenia un mòbil, que va ser el mateix que se li va trobar en el moment de la seva mort. En contraprestació a aquesta disponibilitat l'empresa li pagava un plus (foli 144 i testifical).

Segon

De les diligències practicades per la Direcció General de la Policia, es fa constar que el Sr. Abilio havia d'anar a recollir el seu fill a les 12 hores del dia 25-3-2012, i en no presentar-se la familia el va trucar per telèfon sense contestar, per la qual cosa es va iniciar una recerca, sent localitzat el seu cos sense vida a les

20.09 hores a la zona coneguda com "Mas d'en Coll", de la localitat d'Alas i Cerc (Alt Urgell).

El Sr. Abilio va ser trobat penjat d'un arbre, lligat pel coll a una corda, la qual restava lligada per l'altre extrem a la branca d'un arbre, per penjament complert.

Es van poder recollir dos papers manuscrits. En l'un, es tracta d'una carta adreçada a Llorenç i Mur, caps directes del finat en les seves tasques com agents rurals. El finat en manifestava la seva preocupació per l'incendi de Calvinyà,el qual li havia trencat la vida i a la seva familia, que l'administració estaba buscant un cap de turc si no s'havien les feines ben fetes i que seria ell. Que havia fet les coses be, però no per escrit, i que havia detectat que s'estava instruïnt el cas i que tot apuntava cap a ell. Que algú havia fet mal ús del que havia dit, per salvar el seu cul i que demanva disculpes pel que havia fet, donant les gràcies i demanant ajuda per als tràmits que hagués de fer la seva familia.

Les conclusions de l'informe s'hi corresponen amb un suïcidi amb resultat de mort - sic - (folis 49 a 59 i 61 a 64 i doc. 6 i 6 bis de l'actora).

Tercer

En les actes de declaració davant la policia, el fill del finat, el Sr. Valentín va manifestar que el seu pare, des de l'incendi de la localitat de Calvinyà, estaba patint molta pressió a la feina, estava molt nerviós, alterat, i a la nit no dormia i s'aixecava cada dos per tres; que algú des de la feina l'hi havia dit que no s'havia fet prou amb l'incendi; que el seu pare tenia molta por a les sancions que pogués patir per part de la responsabilitat de l'incendi, que tenia por a perdre la reputació, anar a la presó i que les sancions judicials l'hi treurien tot el que tenien. Va afegir-ne que el dimecres anterior havia anat el seu pare al metge el qual l'hi va receptar ansiolítics, i als 15 dies havia de tornar a visitar-se. Va acabar dient que tots els seus familiars tenen clar que el motiu de treure's la vida va ser per no haver superat les pors de les responsabilitats per l'incendi de Calvinyà (folis 65 a 66).

Quart

Davant la policia van declarar igualment el Cap de l'Àrea Regional d'Agents Rurals de la Generalitat, el Sr. Dionisio, amb carnet profesional NUM000, cap directe del finat, el qual va dir que havien localitzat a la paperera del seu despatx una sèrie de papers trencats amb un manuscrit escrit a llapis, el qual un cop recomposat van resultar tres fulles manuscrites d'una carta que sembla de suïcidi, de quina autoria no va dubtar que fos del Sr. Abilio (folis 53 a 54).

Cinquè

El passat dia 8-3-2012 es van produir cinc incendis al Pirineu i dos a la comarca de l'Alt Urgell, dels quals un va ser a Calvinyà. El Sr. Abilio va participar en les tasques per a sufocar-ho, si bé aquell dia no estava de servei i hi va anar voluntàriament (testifical).

Sisè

El Sr. Abilio va anar a consulta de la Dra. en medicina general, la Sra. Salome, en data 21-3-2012.

En opinió de l'esmentada doctrora el Sr. Abilio patia un grau d'ansietat moderat degut a la seva feina, per la qual cosa li va receptar ansiolítics i el va tornar a citar transcorreguts 15 dies per a comprovar la seva evolució (testifical).

Setè

El Sr. Abilio no havia patit amb anterioritat a la seva mort cap mena de baixa mèdica. La pressió a la que estaba sotmés com a Cap de l'Àrea Bàsica de l'Alt Urgell era l'habitual i n'estava acostumat; a més, n'havia intervingut en d'altres incendis.

Vivia, no pas amb ansietat, però sí amb intensitat la seva feina, de manera obsessiva i n'era molt autoexigent. El Sr. Abilio va subjectivar els problemes en la seva tasca en l'incendi de Calvinyà i tenia una percepció de la seva responsabilitat més enllà del que era habitual o exigible, fent les seves pròpies "cábalas" en la seva intervenció professional.

En cap moment, després de l'incendi de Calvinyà, se li va recriminar la seva actuació per l'empresa ni es va obrir expedient de cap mena ni es van instruir diligències penals (testifical).

Vuitè

El dia de la seva mort, tot i que no havia d'anar a treballar, va anar a les dependències de la base i va remetre un correu electrònic a les 8.39 hores tot informant d'una resolució publicada en el BOE (doc. 5 de l'actora i testifical).

Nové. L'empresa compte amb un pla de prevenció de riscos en el treball. Pel que fa al resum de riscos detectats i mesures a adoptar, el Sr. Abilio no va observar una integració baixa a la seva feina, tampoc una manca de rol pel que fa a l'activitat de la seva feina i els objectius a assolir, tampoc constatà una baixa qualitat de lideratge ni se li coneix una manca d'estima en el treball (doc. 7 i 10, i testifical del Sr. Enrique ).

Desè

En data de l'1-6-2012 es va presentar una denúncia davant la Inspecció de Treball i Seguretat Social de Lleida. No consta cap mesura presa per la dita autoritat laboral (doc. 11 de l'actora).

Onzè

En data del 4-4-2012 l'actora va sol.licitar el reconeixement de les prestacions de viduïtat i d'orfandat, tot especificant que la causa de la defunció del seu marit va ser per accident de treball (folis 72 a 86).

Dotzè

L'INSS va resoldre amb data13-4-2012 denegar totes dues prestacions en derivar la mort del causant d'un accident de treball i tenir concertada l'empresa la dita contingencia amb la mútua Asepeyo, raó per la qual va remetre la documentació de l'expedient en la mateixa data a l'esmentada mútua (folis 83, 85 i 89, i 112 a 120).

Tretzè

La mútua Asepeyo va resoldre el 24-4-2012 no admetre que la mort del causant derivés del seu treball "tenint en compte que amb la seva petició no s'acompanya la més mínima documentació que avali o acrediti la pressumpta relació laboral entre la mort del seu marit i el seu treball" (folis 109 i 110).

Catorzè

Disconforme amb aquesta decisió, l'actora va presentar una reclamació prèvia el 29-5-2012 que no va ser tinguda en compte per la mútua demandada, conforme el seu escrit de data 4-6-2012: No consta presentada cap reclamació prèvia davant l'empresa demandada (folis 104 a 108, no controvertit).

Quinzè

L'empresa no va fer ni presentar cap comunicat d'accident laboral (no controvertit).

Setzè

L`empresa demandada...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • STSJ Cantabria 118/2023, 27 de Febrero de 2023
    • España
    • Tribunal Superior de Justicia de Cantabria, sala social
    • 27 Febrero 2023
    ...que recibieron reproche penal. También el de un agente forestal acaecido fuera del lugar y tiempo de trabajo, en la STSJ de Cataluña de 11 de abril de 2014 (Rec. 972/2014), que considera que su participación en un incendio forestal con el que se obsesionó estaba en la base de la decisión To......
  • SJS nº 1 218/2014, 13 de Junio de 2014, de Santa Cruz de Tenerife
    • España
    • 13 Junio 2014
    ...o el suicido de quien padece un cuadro ansioso moderado de origen reactivo al trabajo, desencadenante de la autolisis ( STSJ Cataluña, de 11-4-2014 ). La concurrencia del nexo causal en enfermedades de tipo psicológico es, en ocasiones, de ardua detección, partiendo de la base de que las re......
1 artículos doctrinales
  • Elementos configuradores y definición jurídica de la incapacidad temporal
    • España
    • La contingencia de incapacidad temporal: Tramitación administrativa y proceso judicial
    • 17 Diciembre 2018
    ...SSTCT de 30 de junio de 1970 y 15 de octubre de 1982. STSJ de Andalucía de 27 de febrero de 2014, rec. 866/2013; STSJ de Cataluña de 11 de abril de 2014, rec. 972/2014. En los casos de suicidio, salvo que se demuestre el nexo causal directo entre el acto suicida y el trabajo prestado. STSJ ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR