STSJ Cataluña 9181/2000, 8 de Noviembre de 2000

PonenteANGELES VIVAS LARRUY
ECLIES:TSJCAT:2000:14113
Número de Recurso5879/2000
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución9181/2000
Fecha de Resolución 8 de Noviembre de 2000
EmisorSala de lo Social

D. ÁNGEL DE PRADA MENDOZAD. EMILIO DE COSSIO BLANCODª. ÁNGELES VIVAS LARRUY

Rollo núm. 5879/2000

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

DE CATALUNYA

SALA SOCIAL

J.A.

ILMO. SR. D. ÁNGEL DE PRADA MENDOZA

ILMO. SR. D. EMILIO DE COSSIO BLANCO

ILMA. SRA. Dª. ÁNGELES VIVAS LARRUY

------------------------------------------

En Barcelona a 8 de noviembre de 2000

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado lasiguiente

S E N T E N C I A Nº 9181/2000

En el recurso de suplicación interpuesto por CASCO DECOR, S.A frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social Nº1 Barcelona de fecha 11 de junio de 1999 dictada en el procedimiento nº 1173/1998 y siendo recurrido/a TGSS, INSS, Simón y MUTUA INTERCOMARCAL. Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. Dª. ÁNGELES VIVAS LARRUY.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 4.11.1998 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Falta medidas de seguridad, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 11 de junio de 1999 que contenía el siguiente Fallo:

Atendre en part la demanda presentada per Simón i condemnar Casco Decor SA a abonar al demandant un recàrrec del cinquanta per cent sobre la prestació d'incapacitat temporal, la pensió d'invalidesa permanent parcial i sobre totes les prestacions de seguretat social que es derivin de l'accident del demandant i absoldre la mútua INTERCOMARCAL, l'Institut Nacional de la Seguretat Social i la Tresoreria General de la Seguretat Social.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"PRIMER.- El demandant treballava a l'empresa demandada des del 3.8.1987, amb la categoría professional d'ajudant especialista. L'activitat de l'empresa és la de fabricacio de paper i cartró imprès. La feina del treballador demandant, entre d'altres que se li encomanava, consistia en la preparació, alimentació, i control d'una màquina rebobinadora anomenada RF-2 i destinada a l'eliminació de defectes, tallat i empalmat de pel.licules de paper impregnat. L'empresa demanada té coberta la responsabilitat d'accidents de treball amb la mútua Intercomarcal.

SEGON

El dia 3.10.1996, el demandant, metre estava treballant, va patir un accident quant manipulava la màquina rebobinadora RF-2.

L'accident es va produir per atrapament del braç del treballador entre dos corrons.

El demandant treballava assistint un altre operador de la màquina, aquest va col.locar una peça en el dispositiu de posada en funcionamentdel mecanisme de descens del corró, es tracta d'un interruptor de seguretat que obliga al treballador a estar permanentment prement-lo mentre es realitza el descens del corró, de manera que no pugui manipular entre corrons mentre es realitza el moviment d'aquests, el dispositiu de seguretat va ser inutilitzat amb una peça que, mecanitzada expressament per a aquesta finalitat, els operaris tenien a disposició per mantenir premut el comandament amb la finalitat de treballar més ràpid.

TERCER

El treballador demandat ha estat en situació d'incapacitat temporal des de la data de l'accident fins el 19.5.1997. En resolució de l'INSS de 10.12.1997 el demandant va ser declarat en situació d'incapacitat permanent parcial amb dret a percebre una indemnització de 8.827.200.- PTA. amb càrrec a la Mútua Intercomarcal.

QUART

El 23.6.1998 el treballador demandant va sol.licitar el recàrrec per manca de mesures de seguretat i en resolució d'28.5.1998 l'INSS va denegar el complement sol.licitat. Interposada reclamació prèvia, va ser desatesa en resolució definitiva en via administrativa de 30.9.1998.

CINQUÈ

L'informe de la Inspecció de Treball va proposar la imposició d'una sanció a l'empresa per infracció greu de les normes de seguretat. La resolució del Departament de Treball de 13.1.1998 va imposar a l'empresa la sanció de multa de 1.000.001.- PTA, aquesta resolució ha estat recorreguda en via administrativa.

SISÈ L'Operari que va posar una peça per inutilitzar el retorn del comandament de seguretat va ser sancionat per l'empresa mab suspensió de treball i feina durant quinçe dies per falta laboral greu."

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada, que formalizó dentro deplazo, y que la parte codemandada D. Simón , a la que se dió traslado IMPUGNO, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Contra la sentencia de instancia que estima la demanda inicial e impone le recargo en las prestaciones de seguridad social del 50% por falta de medidas de seguridad a la empresa recurre en suplicación la misma al amparo del artículo 191 apartados b y c de la L.P.L. solicitando en definitiva que se revoque la sentencia de instancia dejando sin efecto el recargo. Por su parte el actor, impugna cada uno de los motivos del recurso. Interesa en primer lugar la modificación del hecho probado nº 2 de la sentencia y la adición de un hecho probado sexto....

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR