STSJ Cataluña , 3 de Julio de 2002

PonenteADOLFO MATIAS COLINO REY
ECLIES:TSJCAT:2002:8321
Número de Recurso7971/2001
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución 3 de Julio de 2002
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 7971/2001 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL mp ILMO. SR. D. GREGORIO RUIZ RUIZ ILMO. SR. D. FELIPE SOLER FERRER ILMO. SR. D. ADOLFO MATIAS COLINO REY En Barcelona a 3 de julio de 2002 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 4867/2002 En el recurso de suplicación interpuesto por MUTUAL CYCLOPS frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social nº32 Barcelona de fecha 19 de marzo de 2001 dictada en el procedimiento nº 489/2000 y siendo recurridos TGSS, Ana , Ángel y INSS. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. D. ADOLFO MATIAS COLINO REY.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 4 de noviembre de 2.000 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Seguridad Social en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma.

Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 19 de marzo de 2.001 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimar la demanda presentada per Ana , i condemnar als demandats INSTITUTO NACIONAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL, la TESORERIA GENERAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL, MUTUAL CYCLOPS, Mutua de Accidentes de Trabajo y Enfermedades Profesionales de la Seguridad Social número 126 i Ángel a abonar a la demandant una pensió en favor de familiars equivalent al 65 per cent de la base reguladora d'1.865.713 ptes anuals amb efectes de 29.10.1999, essent responsable del pagament la Mútua demandada, sens perjudici de les responsabilitat legals de la resta de codemandats".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"Primer.-El fill de la demandant, n' Ildefonso , nascut al Marroc en data 13.05.1969, amb nacionalitat de l'esmentat país, prestava els seus serveis per compte del codemandant Ángel , en el sector de la construcció, des del 21 d'octubre de 1999.Amb anterioritat havia prestat els seus serveis en el sector agrari i constava d'alta i acreditant 365 dies cotizats en el Règim Especial Agrari.

Segon

El senyor Ildefonso era titular del permís de treball i residència NIE NUM000 ,vàlid fins al 18 de gener de 2001.Estava empadronat a l'Ajuntament de Badalona des del mes de juny de 1998.

Tercer

En data 28 d'octubre de 1999, el senyor Ildefonso , treballant en la rehabilitació d'una vivenda al carrer Milà i Fontanals, 25, patí un accident de treball,caient des d'una alçada de quinze metres, el que li va produir una fractura oberta a la base del crani amb hemorràgia externa i resultat de mort.

Com conseqüència de l'esmentat accident es segueixen actuacions per part de la Inspecció de Treball i Seguretat Social de Barcelona, en expedient I/16411/99 i el Jutjat d'Instrucció número 2 de Santa Coloma de Gramanet, en diligències prèvies 1283/1999.

Quart

El difunt enviava habitualment diners a la seva mare, avui actora, que no té mitjans propis de vida, vídua des de fa 20 anys, si més no des de feia tres anys.La demandant té set fills.El difunt era l'únic fill solter que treballava a Espanya.Ja abans de venir a Espanya era el puntal econòmic de la família.

Cinqué.-En el moment de l'accident i amb anterioritat al mateix, es trobaven a Espanya, a més del mort, tres germans més d'aquest: en Ignacio , que presta els seus serveis per compte de l'empresa Gates Vulca, S.A., percebent una retribució mensual neta de 138.122 ptes, amb un contratce eventual, casat amb na Rocío , desocupada i amb dues filles, en Gonzalo , que en el moment de l'accident treballava per l'empresa Montajes Montigalà, S.C.P., amb un contracte temporal, percebent un salari net mensual de 124.843 ptes., casat, amb la seva muller residint al Marroc, pendent de reagrupació familiar; i, finalment, Gabriel , resident a Espanya que en el moment de l'accident no treballava, trobant-se a l'atur.

Al Marroc hi viuen uns altres tres fills de l'actora: na Franco , amb una família de cinc membres, sense ingressos, que rebia ajudes periòdiques del seu germà Abderrahim; Gonzalo , sense ingressos, amb una família de sis membres, que rebia ajudes periòdiques del difunt; i na María Inés , malalta, que viu amb la seva mare, amb insuficiència aòrtica molt severa, intervinguda a l'Hospitat de la Vall d'Hebron en data 7 de febrer de 2001, practicant-li una substitució valvular aòrtica per bipròtesi.

Sisè

En la seva condició de fill solter amb treball a Espanya, el difunt remetia habitualment diners a la seva família,en concret a la seva mare, utilitzant, a aquests efectes, un recader, el senyor Alejandro , a qui lliurava periòdicament quantitats que oscil.laven entre les 30.000 ptes. i les 50.000 ptes.mensuals.

La resta de germans residents a Espanya, excepte el darrer ressenyat que es trobava a l'atur,havien enviat diners de suport a la seva mare i la resta de la família, sense què en els darrers anys poguessin fet contribucions familiars en atenció a haver format la seva pròpia família, als limitats ingressos que percebien i a la situació de precarietat contractual a la què hem fet esment.

Setè

La Mútua demandada s'ha de subrogat en les obligacions de l'empresa demandada, en trobar- se aquesta al corrent de les seves obligacions d'enquadrament i cotització.

Vuitè

La Mútua demandada va ingressar en data 31.01.2001 a la demandada TGSS la quantitat de 5.522.003 ptes. en concepte de capital cost de la pensió.

Novè

La base reguladora, en el seu cas, de la pensió és d'1.865.713 ptes.anuals.

Desè

En data 26 de gener de 2000 es va instar sol.licitud de pensió davant la Mútua demanda, que aquesra denegà per resolució de 29 de juny de 2000, reconeixent-se com a beneficiari de la prestació a l'extinguit FONDO DE GARANTÍA DE ACCIDENTES DE TRABAJO en data 5 de juny de 2000".

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada Mutual Cyclops , que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado lo impugnó Ana ,...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STSJ Galicia 4143/2013, 25 de Septiembre de 2013
    • España
    • 25 Septiembre 2013
    ...aquél en cuyo territorio residan habitual o temporalmente», no siendo ésta la cuestión enjuiciada, (en este sentido Sentencia del TSJ de Cataluña de 3 de julio de 2002, AS 2002/2987 ). Procede, por tanto, desestimar el recurso y confirmar la sentencia de instancia. Y en función de todo Que ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR