STSJ Cataluña 7080/2015, 30 de Noviembre de 2015

PonenteLIDIA CASTELL VALLDOSERA
ECLIES:TSJCAT:2015:11738
Número de Recurso5073/2015
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIÓN
Número de Resolución7080/2015
Fecha de Resolución30 de Noviembre de 2015
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

RM

Recurs de Suplicació: 5073/2015

IL·LM. SR. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO

IL·LM. SR. FRANCISCO BOSCH SALAS

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 30 de novembre de 2015

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 7080/2015

En el recurs de suplicació interposat per Victor Manuel a la sentència del Jutjat Social 21 Barcelona de data 6 de maig de 2015 dictada en el procediment núm. 169/2012, en el qual s'ha recorregut contra la part Distribuidora Internacional de Alimentación, S.A., Zurich España Compañia de Seguros y Reaseguros, S.A., Allianz Seguros i Distribución Frigorífica Egara, S.L., ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. LIDIA CASTELL VALLDOSERA.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

Va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre indemnització danys i perjudicis, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 6 de maig de 2015, que contenia la decisió següent:

En la demanda interposada per Victor Manuel, contra Distribución Frigorífica Egara, S.L., Distribuidora Internacional de Alimentación, S.A., Allianz Compañia de Seguros y Reaseguros, S.A., i Zurich España Compañia de Seguros y Reaseguros, S.A., accepto l'excepció de prescripció de l'acció oposada per la codemandada Zurich España Compañia de Seguros y Reaseguros, S.A., per tant, sense entrar en el fons de la qüestió plantejada, absolc en la instancia als demandats de les pretensions de la demanda.

SEGON

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

" Primer.- El demandant Victor Manuel, acredita les següents circumstancies laborals en la prestació de serveis per la l'empresa Distribución Frigorífica Egara, S.L., en tasques de distribució de productes als establiments de la codemandada Distribuidora Internacional de Alimentación, S.A.: - Antiguitat des de 30/01/2007.

- Categoria professional de Conductor.

- Salari mensual de 1.500,81€.

Segon

El dia 6/2/2007, mentre el demandant, juntament amb un altre operari, realitzava les tasques de descarrega del camió en que transportava productes de la codemandada Allianz Compañia de Seguros y Reaseguros, S.A., a la botiga d'aquesta empresa al carrer Gabriel i Galan de Barcelona, va patir accident en caure a terra amb el carro de productes que mobilitzava, de manera que li va quedar enxampat el turmell esquerra..

Tercer

La operativa de l'activitat desenvolupada era la següent: El camió de repartiment sortia del magatzem a Sabadell carregat amb uns 20 o 25 carros de productes de supermercat, amb un conductor i un ajudant, fins arribar a la botiga de destí, on aparcava en un indret pròxim, i es procedia a descarregar els carros de tres en res mitjançant la plataforma elevadora. Un cop la plataforma era a nivell del terra, els carros es desplaçaven manualment d'un en un per part tant del conductor com de l'ajudant, i fins a l'interior de la botiga. En una d'aquestes maniobres es va produir l'accident.

Quart

Els caros son de base rectangular, amb 4 rodes autogiratòries, i una altura de càrrega possible equivalent a mes de dues vegades la longitud de la base. En ocasions els carros son defectuosos, sobretot per deficiències en els elements de rodament.

Cinquè

El demandant va ésser traslladat a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona on va ingressar al servei de urgències a les 9:35 hores i va rebre una primera assistència en que es diagnostica fractura distal del peroné esquerra amb afectació de sindesmosi i LLI. Esquinç LLI genoll dret, i s'aplica una calça compressiva i botina de guix, remetent al demandat a la Mutua Egara, on es cursa baixa medica i es segueix tractament efectuant osteosíntesi a la fractura del turmell esquerra, i exèresi de la calcificació del lligament del genoll dret.

Sisè

El demandant va seguir procediment d'incapacitat permanent, amb informe de la Comissió d'Avaluació d'Incapacitats (abans UVAMI) de 19/12/2008, i resolució administrativa de 2/3/2009 desestimatòria de la pretensió, Impugnada jurisdiccionalment, per sentencia de 2/11/2009 del Jutjat Social nº 29 de Barcelona es va refusar la demanda, pronunciament ratificat en suplicació per la Sentencia de 22/12/2010 de la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, constatant el següent quadre clínic: Entorsis del turmell esquerra amb fractura suprasindesmal de peroné, intervinguda en dues ocasions, discreta disminució de la flexió dorsal del turmell esquerra (-10º) residual. NO s'aprecien dèficits valorables de la flexió plantar .

Setè

Com a conseqüència de l'accident s'inicien diligencies penals al Jutjat de Instrucció nº 20 de Barcelona, en que el Metge Forense, en informe de 30/6/2008, estableix com a lesions: Fractura espinoidea distal peroné esquerra amb afectació de la sindesmosis al turmell. Esquinç lligament lateral intern del genoll dret. Condropatia de cúpula astragalina esquerra. Fractura del mal·leol tibial esquerra (fragment de 3 mm de diàmetre en relació a la inserció proximal del lligament deltoide), amb un temps de guariment de 436 dies dels quals 13 atribueix a assistència hospitalària, i 423 a impeditius no hospitalaris, i conclous amb les següents seqüeles: Material de osteosíntesi al turmell esquerra (2p). Dolor al turmell esquerra a la deambulació (3p). Dolor al genoll esquerra (2p). Limitació a la flexió dorsal del turmell esquerra (5p). Cicatrius al genoll i turmell esquerra que suposen perjudici estètic lleuger (5p) .

Vuitè

Per Acte de 13/5/2008 del Jutjat de Instrucció nº 20 de Barcelona, dictat en Diligencies Prèvies 266/2007 iniciades arrel de l'accident del demandat, es decreta el sobreseïment provisional de les actuacions .

Novè

El 1/1/2008 l'asseguradora codemandada Zurich España Compañia de Seguros y Reaseguros, S.A., va subscriure pòlissa per a la cobertura de responsabilitat civil amb la demandada Distribución Frigorífica Egara, S.L., sense que consti hi hagués cobertura prèvia de la mateixa a la asseguradora.

Desè

La codemandada Distribuidora Internacional de Alimentación, S.A., te concertada amb l'asseguradora Allianz Compañia de Seguros y Reaseguros, S.A., pòlissa de responsabilitat civil vigent entre 1/1/2004 i 31/12/2007, que inclou la responsabilitat civil patronal per accident de treball d'empleats al servei de l'empresa, supeditada a que hi hagi per l'assegurat algun incompliment en matèria de seguretat i salut en el treball, que hi hagi relació de causalitat directa entre la mesura de seguretat transgredida i l'accident del treballador, i l'existència d'un procediment sancionador conforme a l' art. 123 de la Llei general de la Seguretat Social, i amb un límit de 300.506€ per víctima.

Onzè

Allianz Compañia de Seguros y Reaseguros, S.A. te coneixement per primer cop de l'accident del demandant el dia 8/5/2014 mitjançant comunicació a l'efecte tramesa per correu electrònic. Dotzè.- La part actora ha intentat, sense èxit, la preceptiva conciliació administrativa prèvia, que finalitzà el dia 13/02/2012 amb el resultat d'intentat sense efecte, per incompareixença de la part demandada, que tanmateix, no havia estat citada."

TERCER

Contra aquesta sentència la part actora, Victor Manuel, va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a les parts contràries, les quals el van impugnar, Distribuidora Internacional de Alimentación S.A., Zurich España Compañía de Seguros y Reaseguros S.A. i Allianz Seguros. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Enfront la sentència d'instància, que estimà l'excepció de prescripció al.legada per les demandades, en la reclamació d'una indemnització de danys i perjudicis derivada d'accident de treball, s'interposa la part actora recurs de suplicació, en el que es demana la modificació del relat fàctic de la sentència el i es denuncia la infracció de normes jurídiques i de la jurisprudència.

La qüestió controvertida en el present recurs és totalment jurídica i consisteix en decidir si ha prescrit el dret de l'actor a sol.licitar de les demandades una indemnització de danys i perjudicis per l'accident de treball que va patir el dia 6.2.2007, tenint en compte que, segons els fets provats, es va instruir un procediment penal, en el que per Interlocutòria de 13.5.2008 del Jutjat d'Instrucció nº 20 de Barcelona, es va decretar el sobreseïment provisional de les actuacions.

La sentència d'instància va estimar l'excepció de prescripció al.legada per la codemandada DIA, S.A. argumentant que el procediment penal de Diligències Prèvies es va sobreseure el 13.5.2008, l'informe del Metge Forense es de data 30.6.2008 i el dictamen de la Comissió d'Avaluació d'Incapacitats és del

19.12.2008 i que la papereta de conciliació administrativa es va interposar el 13.2.2012, sense que constin altres reclamacions judicials o extrajudicials intermèdies susceptibles d'interrompre la prescripció, que segons l'art. 59 de l'Estatut dels Treballadors és d'un any des que l'acció es va poder exercir, per la qual cosa és evident que l'acció havia prescrit en el moment en que es va presentar la corresponent reclamació administrativa.

SEGON

En el primer motiu del recurs, incorrectament emparat en l'apartat b) de l' art. 191 de la Llei de Procediment Laboral, atès que la dita llei va deixar d'estar en vigor en publicar-se la Llei Reguladora de la Jurisdicció Social, el demandant sol.licita la modificació del relat fàctic de la sentència.

Però abans d'entrar al seu...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 11 de Mayo de 2017
    • España
    • 11 Mayo 2017
    ...la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 30 de noviembre de 2015, en el recurso de suplicación número 5073/2015 , interpuesto por D. Carlos José , frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social n.º 21 de los de Barcelona de fecha 6 de mayo de 20......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR