STSJ Cataluña 6046/2015, 15 de Octubre de 2015

PonenteMIQUEL ANGEL FALGUERA BARO
ECLIES:TSJCAT:2015:9756
Número de Recurso3200/2015
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución6046/2015
Fecha de Resolución15 de Octubre de 2015
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

EL

Recurs de Suplicació: 3200/2015

IL·LM. SR. MIGUEL ÁNGEL SÁNCHEZ BURRIEL

IL·LM. SR. AMADOR GARCIA ROS

IL·LM. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

Barcelona, 15 d'octubre de 2015

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 6046/2015

En el recurs de suplicació interposat per Gabino a la sentència del Jutjat Social 31 Barcelona de data 20 de gener de 2015, dictada en el procediment núm. 57/2014, en el qual s'ha recorregut contra la part Servicío Público de Empleo Estatal, ha actuat com a ponent Il·lm. Sr. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 29 de gener de 2014, va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre atur, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 20 de gener de 2015, que contenia la decisió següent:

Que DESESTIMO las pretensiones de la demanda origen de las presentes actuaciones, promovida por D. Gabino contra el Servicio Público de Empleo Estatal sobre desempleo, y ABSUELVO al demandado de las pretensiones deducidas en su contra.

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

" PRIMERO.- Mientras el actor estaba prestando sus servicios para NACIONAL MOTOR, S.A.U., la citada empresa tramitó los siguientes expedientes de suspensión de contratos de trabajo que le afectaron, percibiendo el demandante la prestación por desempleo por dicha suspensiones durante un total de 168 días, tras reconocer el SPEE una prestación por desempleo por un periodo de 720 días, ello según el siguiente desglose:

Expediente NUM000 : 18 días Expediente NUM001 : 42 días

Expediente NUM002 : 52 días

Expediente: NUM003 : 56 días.

(expediente administrativo)

SEGUNDO

Una de las condiciones decisivas para que se alcanzase un acuerdo en relación con los expedientes colectivos señalados en el hecho probado anterior fue que los afectados no vieran perjudicadas sus prestaciones de desempleo en caso de extinción de la relación laboral. (no controvertido)

TERCERO

El SPEE reconoció al actor, con efectos de 15.04.13, el derecho a reanudar la prestación que había iniciado en 2009, más 56 días de reposición al haberlos consumido en el Expediente nº NUM003

, dando por consumidos los 168 días aludidos en el hecho probado primero. (expediente administrativo)

CUARTO

Contra la resolución indicada en el hecho probado anterior el actor interpuso reclamación previa, desestimándose por resolución del SPEE de 10.12.2013 cuyo íntegro contenido se da por reproducido. "

Tercer

Contra aquesta sentència la part actora va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que no el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS JURÍDICS

ÚNIC.- Es deriva de les presents actuacions que l'actor fou beneficiària de prestacions de desocupació per suspensió de contractes en varis expedient de regulació d'ocupació que consta en el fet provat primer de la sentència, durant 168 dies des de l'any 2009, amb extinció posterior del contracte.

Contra la sentència que ha desestimat la reposició de la prestació final en relació als dies anteriors per suspensió de contractes, s'alça ara en suplicació el demandant a través d'un únic motiu en el que, per la via de la lletra c) de l'article 193 LRJS denuncia la infracció de l' article 3 del RDL 1/2013 i l' article 3.1 CC .

Volem començar la nostra anàlisi recordant que el dret a la reposició de prestacions de desocupació té una molt llarga evolució en matèria de Seguretat Social. D'aquesta manera, quan un treballador ha passat per varis expedients de suspensió de jornada o reducció de jornada, generant les corresponents prestacions, es formula la problemàtica dels efectes dels dies consumits en relació a una extinció posterior. Tradicionalment la normativa reguladora no contemplava cap excepció en el dit supòsit, la qual cosa determinava la directa aplicació d'allò previst a l' article 210 LGSS i 3 del RD 625/1985 quan en el descrit iter el treballador afectat - llevat que a l'interí hagués generat una nova prestació, amb dret d'opció- hagués consumit els dies en que està afectat per la suspensió de jornada -o, en el seu cas, per la reducció-. Aquest marc legal -certament injust, atès que "castigava" a les persones assalariades en relació a mesures de reestructuració internes de l'empresa- canvià radicalment a partir del RDL 2/2009, de 6 de març, en el que es reconegué expressament el dret a la reposició -per tant, la no afectació dels períodes previs de suspensió o reducció de jornada en la prestació de desocupació definitiva per acomiadament- amb un límit de 120 dies sempre que, entre altres requisits, la mesura de suspensió o reducció hagués tingut lloc entre l'01.10.2008 i el 31.12.2009 i l'extinció tingués com a data la de l'entrada en vigor de la referida norma (el 08.03.2009) i el 31.12.2011. Es tractava, per tant, d'una mesura extraordinària i d'efectes transitoris, inserida en la situació de crisi econòmica que aleshores començava a aparèixer. Amb posterioritat la Llei 27/2009 mantingué...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS 571/2017, 29 de Junio de 2017
    • España
    • 29 Junio 2017
    ...suspensión del contrato de trabajo. La Sala de suplicación, en la sentencia ahora recurrida en casación unificadora, STSJ Cataluña de 15 de octubre de 2015, rec. 3200/2015 , desestima el recurso del trabajador y confirma la sentencia impugnada, al entender que la normativa anterior a la ent......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR