STSJ Cataluña 3641/2015, 5 de Junio de 2015

PonenteMARIA MACARENA MARTINEZ MIRANDA
ECLIES:TSJCAT:2015:5785
Número de Recurso1348/2015
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución3641/2015
Fecha de Resolución 5 de Junio de 2015
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08121 - 44 - 4 - 2013 - 8056068

mm

Recurso de Suplicación: 1348/2015

ILMO. SR. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA

ILMO. SR. LUIS REVILLA PÉREZ

ILMA. SRA. M. MACARENA MARTINEZ MIRANDA

En Barcelona a 5 de junio de 2015

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 3641/2015

En el recurso de suplicación interpuesto por Ruth frente a la Sentencia del Juzgado Social 2 Mataró de fecha 21 de noviembre de 2014 dictada en el procedimiento nº 911/2013 y siendo recurridos Sección Sindical de UGT, Sección Sindical de ACCAM, Sección Sindical de SATE, Sección Sindical de CSICA, Sección Sindical de CCOO y Bankia, S.A.. Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. M. MACARENA MARTINEZ MIRANDA.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 21 de noviembre de 2014 que contenía el siguiente Fallo:

"DESESTIMAR la demanda d'impugnació d'acomiadament interposada per la treballadora demandant Ruth, dirigida contra l'empresa "BANKIA, SA" i contra les Seccions Sindicals UGT, ACCAM, SATE, CSICA i CCOO; DECLARANT PROCEDENT l'acomiadament de la treballadora demandant del dia 12 de novembre de 2013, quedant convalidada la decisió extintiva presa per l'empresa, amb ABSOLUCIÓ de les parts demandades de les pretensions formulades en contra seva."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"PRIMER.- La treballadora demandant Doña. Ruth va iniciar prestació de serveis per compte i sota la dependència de l'empresa "BANKIA, SA", amb CIF A - 14010342 i domicili a València, en data 18 de març de 2003, ostentant la categoria de Grup 1 - Nivell VI, amb contracte indefinit, amb jornada completa, reduïda en el moment de l'acomiadament per guarda legal des del dia 16 de setembre de 2013, amb jornada resultant de 38 hores a la setmana, rebent un salari mensual brut, amb prorrata de pagues extres inclosa, de 3.005'87 euros, treballant a la localitat de El Masnou i sense ocupar càrrec de representació.

SEGON

L'entitat "BANKIA, SA" va tramitar un acomiadament col.lectiu que va finalitzar amb acord amb els representants dels treballadors en data 8 de febrer de 2013, com a conseqüència del qual es va entregar a la treballadora demandant el dia 18 d'octubre de 2013 carta d'acomiadament objectiu amb efectes des del dia 12 de novembre de 2013.

TERCER

La carta d'acomiadament entregada a la treballadora demandant consta per exemple en els folis 12 a 15 de la causa, donant-se el seu contingut totalment per reproduït, sense perjudici de destacar que en ella, bàsicament, l'entitat explica que l'acomiadament de la Sra. Ruth respon a la necessitat de l'empresa de fer front a la difícil situació econòmica en la que es troba, incloent pèrdues importants del voltant de 20 mil milions d'euros l'any 2012, afegits als 5 mil milions que pràcticament ja es van donar l'any 2011, amb la conseqüent necessitat de procedir a l'amortització de diversos llocs de treball, i tot en consonància amb els acords amb els representants dels treballadors de data 8 de febrer de 2013 en el previ procés d'acomiadament col.lectiu. Segons s'exposa en la carta, primer es descomptaran, parlant de la província de Barcelona, les baixes indemnitzades, així com els treballadors afectats per processos de mobilitat geogràfica i canvis de lloc de treball, per a aleshores aplicar uns criteris de selecció, valorant perfil professional, adequació als llocs de treball i valoració per part de l'entitat, en atenció a allò que es decideix en l'acord de febrer de 2013 i l'annex III de l'acord. Segons es diu en la carta, la valoració obtinguda per la treballadora seria de 5'22 punts, trobantse en les valoracions de menor grau en la província de Barcelona en la que presta serveis. En definitiva, es comunica a la treballadora demandant l'extinció del seu contracte de treball amb efectes des del dia 12 de novembre de 2013, amb entrega d'una indemnització, calculada a raó de 25 dies de salari per any treballat, per quantia de 25.966'36 euros, a la qual s'afegirà un segon pagament per quantia d'11.193'27 euros, en concepte de diferència fins a arribar a un càlcul a raó de 30 dies de salari per any treballat i 6.000 euros a raó de 2.000 euros per cada tres anys complerts de serveis en l'empresa.

QUART

Per la seva banda, l'acord col.lectiu de data 8 de febrer de 2013 consta per exemple en el document 17 de l'empresa demandada, donant-se totalment per reproduït el seu extens contingut, sense perjudici de destacar que en ell es pren la decisió de procedir a un acomiadament col.lectiu en base a les circumstàncies econòmiques que pateix l'empresa; com també sense perjudici de destacar que en l'acord es decideix incentivar les baixes voluntàries amb assignacions de diferents indemnitzacions en funció de diferents circumstàncies, com l'edat de la persona adherida al programa de baixes incentivades, incloent, per al cas de treballadors amb menys de 54 anys, una indemnització calculada a raó de 30 dies de salari per any treballat, amb un import de 2 mil euros per cada tres anys de prestació de serveis, similar indemnització concedida a la demandant en la carta d'acomiadament; per a passar després de tractar les baixes incentivades i els processos de mobilitat geogràfica i de canvis de lloc de treball a l'aplicació d'un procés de selecció de les persones que per decisió de l'empresa veuran extingits els seus contractes de treball, valorant el perfil competencial i els indicadors de potencial, tot i que fixant algunes normes especials per a parelles de fet o matrimonis o per a persones amb discapacitat, per exemple, i remetent-se a l'annex III de l'acord al respecte dels criteris de selecció a aplicar, el qual fa referència a tot un procés de valoració de perfil competencial iniciat el mes d'abril de 2012.

CINQUÈ

Tampoc ha estat discutit que la treballadora va rebre les indemnitzacions fixades en la carta d'acomiadament.

SISÈ

La situació econòmica de l'empresa en el moment de procedir a l'acomiadament era de pèrdues en el sentit indicat en la carta i en l'acord col.lectiu, havent obtingut la demandant una puntuació de 5'22 en el procés de selecció dut terme per l'empres, quedant en conseqüència afectada per les extincions decidides.

SETÈ

En data 27 de febrer de 2014 es va celebrar sense avinença la prèvia conciliació entre les parts, havent-se presentat papereta de conciliació el dia 20 de novembre de 2013 i demanda judicial el dia 25 de novembre de 2013."

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandante, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Por la parte actora se interpone recurso de suplicación contra la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social que, desestimando la demanda interpuesta en materia de impugnación individual de despido colectivo, declaró su procedencia, con absolución de los codemandados de las pretensiones deducidas en su contra. El recurso ha sido impugnado por la entidad codemandada Bankia, S. A., que interesó su desestimación, con íntegra confirmación de la resolución recurrida.

Constituye el objeto del recurso interpuesto la calificación de la medida extintiva empresarial.

Como primer motivo del recurso, al amparo del apartado b) del artículo 193 de la Ley Reguladora de la Jurisdicción Social, la parte actora recurrente insta la revisión de varios de los ordinales del relato de hechos probados de la sentencia de instancia.

  1. Comenzando por el hecho probado cuarto, se propone la adición del tenor literal de buena parte del acuerdo de despido colectivo de fecha 8 de febrero de 2013.

    Ahora bien, designándose como documental en que sustentar la revisión postulada el documento número 17 aportado por la entidad demandada (folio 346), que el original redactado tiene expresamente por reproducido, no ha lugar a la modificación propuesta, por innecesaria, debiendo estarse al tenor literal de la referida documental.

  2. Por lo que se refiere al ordinal fáctico sexto, se propone que su tenor literal quede como sigue (se reproduce literalmente):

    "La situació económica de l'empresa en el momento de procedir a l'acomiadament era de pérdues en el sentit indicat en la carta i en l'acord col.lectiu, havent obtingut la demandant una puntuació de 5,22 en el procés de selecció dut a terme per l'empresa, sin que conste la información profesional previa de la actora motivadora de su valoració, y sense estar firmat la seva valoración per cap, i no trobant-se la actora en el llistat de col.lectius del que les seves evaluacions si han sigue validat, així mateix la validació individual aportada por la empresa no se corresponde con la actora, corresponde a otra empleada con una evaluació de 5 punts. Por último, constan informes de responsables de la actora desde el año 2009 favorables a su labor profesional".

    Como fundamento de esta pretensión revisora, se invocan los documentos números "sin que conste ....5 punts" ), lo que resulta impropio del relato fáctico, conforme a reiterada Jurisprudencia ( sentencia del Tribunal Supremo de 15 de junio de 2.010 ), no ha lugar a la misma. Y, por lo que se refiere a la existencia de informes de personas responsables de supervisar...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
5 sentencias
  • ATS, 6 de Abril de 2017
    • España
    • 6 Abril 2017
    ...eliminado, el contenido doctrinal de dicha sentencia por el acuerdo transaccional alcanzado. La sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, de 5 de junio de 2015 (Rec. 1348/2015 ) declara la nulidad del despido de una trabajadora de Bankia, que tenía reconocida una reducción de......
  • ATS, 3 de Mayo de 2017
    • España
    • 3 Mayo 2017
    ...conocimiento de la jurisdicción social en todo lo no contemplado en él, y para el que invoca la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, de 5 de junio de 2015, Rec. 1348/2015 -aclarada por Auto de 6 de julio de La sentencia del Tribunal Europeo de derechos humanos invocada c......
  • ATS, 24 de Octubre de 2017
    • España
    • 24 Octubre 2017
    ...por su maternidad y la reducción de jornada al tiempo de la extinción. Presenta de contraste la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 5 de junio de 2015, Rec. 1348/15 , en la que se declara improcedente el despido de una trabajadora de Bankia, con las circunstancias pro......
  • ATS, 29 de Noviembre de 2016
    • España
    • 29 Noviembre 2016
    ...que la referencia a las ofertas de empleo no consta en el relato fáctico. Presenta de contraste la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 5 de junio de 2015, Rec. 1348/15 , en la que se declara improcedente el despido de una trabajadora de BANKIA, con las circunstancias ......
  • Solicita tu prueba para ver los resultados completos

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR