STSJ Cataluña 73/2014, 13 de Noviembre de 2014

JurisdicciónEspaña
Fecha13 Noviembre 2014
Número de resolución73/2014

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

R. de cassació núm. 49/2014

SENTÈNCIA núm. 73

President:

Excm. Sr. Miguel Angel Gimeno Jubero

Magistrats:

Il·lma. Sra. Mª Eugènia Alegret Burgués

Il·lm. Sr. Joan Manel Abril Campoy

Barcelona, 13 de novembre de 2014

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que s'esmenten més amunt, ha vist el recurs de cassació interposat pel Sr. Hugo , representat davant aquest Tribunal pel procurador Sr. Alberto Asensio Malo i dirigit per l'advocat Sr. Juan Carlos Alvarez Eguren, contra la Sentència dictada per la Secció 18a de l'Audiència Provincial de Barcelona el 13 de febrer de 2014 en conèixer del recurs d'apel·lació interposat contra la Sentència dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 40 de Barcelona el 6 de març de 2013 en el procediment ordinari núm. 1534/12. Els Srs. Secundino i Estrella , aquí part contra la qual es recorre, han estat representats en aquest Tribunal pel procurador Sr. Jesús Millán Lleopart i dirigits per l'advocada Sra. Inés Virgos Palou. Amb la deguda intervenció del MINISTERI FISCAL.

ANTECEDENTS DE FET
Primer

El procurador Sr. Jesús María Millán Lleopart, en representació del Sr. Secundino y de la Sra. Estrella , va formular demanda de judici ordinari núm. 1534/12 davant el Jutjat de 1a Instància núm. 40 de Barcelona. Seguida la tramitació legal, el Jutjat va dictar Sentència amb data 6 de març de 2013 , la part dispositiva de la qual diu el següent:

"Estimo parcialment les demandes presentades pels procuradors Jesús Maria Millán Lleopart, en nom i representació d' Secundino i Estrella , i Alberto Asensio Malo en nom i representació de Hugo ; constitueixo Demetrio en l'estat civil d'incapacitat parcial per administrar els seus bens, i efectuar actes burocràtics complexes; fins i to per al dret de sufragi actiu. Resta sotmès a la tutela la qual serà determinada per persona física o jurídica, la qual haurà d'acceptar el càrrec en l'expedient corresponent de jurisdicció voluntària, un cop ferma aquesta resolució. No faig imposició expressa de les costes processals causades".

Segon. Contra aquesta Sentència, Don. Hugo va interposar un recurs d'apel·lació, el qual es va admetre i es va substanciar a la Secció 18a de l' Audiència Provincial Barcelona, la qual va dictar Sentència amb data 13 de febrer de 2014 , amb la següent part dispositiva:

"Que DESESTIMANDO el recurso de apelación formulado por Hugo , contra la sentencia de 6-3-2013 del Juzgado de Primera Instancia n. 40 de Barcelona en autos de Incapacidad n. 1534/2012 de los que el presente rollo dimana, SE CONFIRMA íntegramente la expresada resolución, sin hacer expresa imposición de costas a ninguna de las partes".

Tercer. Contra la Sentència anterior, Don. Hugo va interposar aquest recurs de cassació. Per interlocutòria de 12 de juny de 2014, aquest Tribunal es va declarar competent i va admetre el recurs a tràmit, i de conformitat amb l' art. 485 de la LEC es va traslladar a la part contra la qual es recorre perquè en un termini de vint dies formalitzés l'escrit d'oposició. Un cop dut a terme, es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 20 d'octubre de 2014, en què es va celebrar.

Ha estat ponent l'Il·lm. Sr. Joan Manel Abril Campoy.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER .- La representació processal Don. Hugo va interposar recurs de cassació contra la sentència dictada per l'Audiència Provincial de Barcelona, secció 18, de data 13-02-2014 . Fonamenta el seu recurs, a l'empara de l' article 3 b) de la llei del Parlament de Catalunya 4/2012, de 5 de mar ç, en la infracció d'allò disposat a l' article 222-9 del Codi civil de Catalunya i en la manca de jurisprudència d'aquesta Sala en relació a la referida norma. La part recurrent desenvolupa el seu únic motiu de cassació i considera que es vulnera l'article 222-9.2 CCC per quant es difereix el nomenament de tutor a un procés de jurisdicció voluntària i amb fonament a uns indicis no acreditats que comportarien unes presumptes modificacions sobrevingudes de les causes que es van tenir en compte quan es va atorgar la delació voluntària a favor del recurrent. Assenyala que existeixen dos fonaments per a l'aplicació de la norma contemplada a l'article 222- 9.2 CCC: l'interès de l'incapacitat i una modificació sobrevinguda de les causes. La STSJC de 12-05-2003 va revocar les dues resolucions d'instància amb base a la voluntat ferma i reiterada de la persona declarada incapaç i de les circumstàncies que envoltaven la delació. Des d'aquesta òptica, entén que la causa per a nomenar al recurrent com a tutor, junt a un Consell de tutela, és la confiança envers el recurrent, derivada de la lleialtat i honestedat envers el seu pare des de fa molts anys, així com el manteniment de l'administració, direcció i propietat del grup empresarial pel fill Hugo , a qui va preparar durant molts anys per aquesta funció.

Pel que fa referència a la modificació sobrevinguda de les causes que es van tenir en compte quan es va efectuar la delació voluntària, aquesta ha de constituir una infracció del principi de confiança en el recurrent i que siguin contràries a l'interès de l'incapaç i no conegudes quan va realitzar el nomenament tutelar. Dels tres indicis que la sentència d'instància estima que justifiquen diferir a un moment posterior el nomenament de tutor, la sentència d'apel·lació només en manté un: que el Sr. Demetrio , malgrat la seva situació d'incapacitat de fet, va seguir ostentant llocs de responsabilitat a les empreses. Després d'una anàlisi dels diferents llocs de responsabilitat ocupats pel seu pare en el grup empresarial, conclou que diferir el nomenament del tutor a un procediment posterior i, per tant, no donar efectivitat a l'escriptura d'autotutela i mantenir a un tercer com a administrador patrimonial (segons la Interlocutòria de mesures cautelars) esdevé contrari als interessos del Sr. Demetrio ,...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 temas prácticos
  • Tutela y curatela en Cataluña
    • España
    • Práctico Derecho de Familia Instituciones tutelares
    • 30 Abril 2023
    ......º 827/2015 de AP Barcelona, Sección 18ª, 16 de Noviembre de 2015 [j 1] se considera una medida muy severa que ... intentada sin éxito" (STEDH de 18 de septiembre de 2014, Asunto Ininovich contra Croacia y STEDH de 17 de julio de ... de TSJ Cataluña (Barcelona), Sala de lo Civil y Penal, 13 de Noviembre de 2014, [j 2] que el legislador catalán ... ↑ STSJ Cataluña 73/2014, 13 de Noviembre de 2014 . ↑ ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR