STSJ Cataluña 25/2014, 3 de Noviembre de 2014

PonenteJUAN MANUEL ABRIL CAMPOY
Número de Recurso2/2014
ProcedimientoPENAL - JURADO
Número de Resolución25/2014
Fecha de Resolución 3 de Noviembre de 2014
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA

DE CATALUÑA

Sala Civil y Penal

ROLLO DE APELACIÓN JURADO núm. 2/2014

Audiencia Provincial de Barcelona (Oficina del Jurado)

Procedimiento de Jurado núm. 8/2013

Juzgado de Instrucción núm. 3 de Sabadell

Causa núm. 1/2011

S E N T E N C I A N Ú M. 25

Excmo. Sr. Presidente:

D. Miguel Ángel Gimeno Jubero

Ilmos. Sres. Magistrados:

D. Carlos Ramos Rubio

D. Joan Manel Abril Campoy

En Barcelona, 3 de noviembre de 2014.

Visto por la Sala de lo Penal del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, integrada por los Magistrados al margen expresados, los recursos de apelación interpuestos por el MINISTERIO FISCAL, por las representaciones procesales de los condenados Sres. Pablo Jesús , Celso y Gaspar y por la acusación particular de la Sra. Salvadora contra la sentencia dictada en fecha 23 de octubre de 2013 por el Tribunal del Jurado de la Audiencia Provincial de Barcelona , recaída en el Procedimiento núm. 8/2013 del indicado Tribunal del Jurado, derivado de la Causa de Jurado núm. 1/2011 del Juzgado de Instrucción núm. 3 de Sabadell.

Al acto de la vista asistieron: a) por la parte apelante, las defensas y representaciones respectivas -Don. Pablo Jesús , D. Joaquim Escuder i Planxart y Dña. Mercé Pijoan Badia en sustitución de D. Francesc Fernández Anguera, -Don. Celso , D. Joaquim Escuder i Planxart y Dña. Mercé Pijoan Badia en sustitución D. Francesc Fernández Anguera, -Don. Gaspar , Dña. Esther Climent Hernández y D. Francisco Javier Manjarín Albert, -Doña. Salvadora , D. Carlos Manzanilla Vera y Dña. Esmeralda Gascón Garnica, -Sr. Jose Enrique , Dña. Maria Coco Dalmau en sustitución de D. Javier Melero Merino y D. Albert Rosell Moratona en sustitución de D. Josep Gubern Vives y el - MINISTERIO FISCAL representado por el Ilmo. Sr. D. Sancho de Salas; b) por la parte apelada las defensas y representaciones respectivas del -Sr. Benigno , D. Joan Franco Rodríguez y D. José Antonio García Tapia, -Sr. Felipe , D. Eloi Castellarnau Fort y D. Jaume Castell Nadal, -Sr. Luis , D. Eloi Castellarnau Fort y D. Jaume Castell Nadal, -Sr. Teodosio , D. David Torras Llauradó y Dña. Ana Tarragó Pérez.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

El día 23 de octubre de 2013, en la causa antes referenciada, recayó Sentencia cuyos hechos probados son:

" FETS PROVATS

  1. - L'acusat Pablo Jesús , major d'edat, amb antecedents no computables a efectes de reincidència, va assistir a una reunió que va tenir lloc el dia 13 de gener de 2009 en la nau industrial que es troba al carrer Anselm Turneda de Sabadell, en la que també hi va assistir , entre d'altres,l'acusat Celso , major d'edat amb antecedents penals no computables, Elias i Jose Enrique .

    Aquesta reunió s'havia convocat per la suposada adquisició d'uns terrenys quan en realitat era per acordar un encàrrec per preu que es va donar a varies persones per extorquir i matar a Elias la qual cosa coneixia l'acusat Celso . Així mateix es va acordar que ,en el seu cas , s'exigirien amb violència diners a Jose Enrique .

    En un moment determinat d'aquesta reunió l'acusat Pablo Jesús junt amb l'acusat Celso van esgrimir una arma que portaven per la qual cosa Elias se'ls va encarar , llavors, ambdós amb ànim de posar fi a la vida de Elias o al menys acceptant les possibilitats de que es moris, de manera sobtada i sense que pogués defensar-se de forma eficaç, amb molta violència li van donar molts cops al cap i en tot el cos amb un objecte contundent.

    Després l'acusat Pablo Jesús va retenir, en contra la seva voluntat, privant-lo de la llibertat de moviments, a Jose Enrique en les dependències de la nau del carrer Ansel Turneda de la localitat de Sabadell.

    Tot i l'estat greu en que es trobava Elias degut a l'agressió soferta va ser traslladat a la nau industrial de la empresa " FUREST INVERSIONS S,L, que es està al carrer Wagner de Rubí on, en contra la seva voluntat, va ser retingut allí pels acusats Pablo Jesús i Celso , privant-lo de la seva llibertat deambulatoria Abans de morir amb intenció de fer-lo patir Elias va ser sotmès per Pablo Jesús amb la aquiescència de Celso a una sèrie de suplicis innecessaris.

    Com a conseqüència dels cops rebuts , de la obstrucció de vies respiratòries i de trets de pistola que li va donar al menys Pablo Jesús en parts vitals del seu cos , Elias , en data no determinada però pels vols del mes de gener de 2009, va morir en la nau industrial de Rubí com a resultat d'una lesió neurològica i d'insuficiència respiratòria aguda derivada d'un quadre politraumàtic a nivell de tòrax , crani i coll, produït per múltiples cops, 'impacte de tres trets i de la obstrucció de les vies respiratòries.

    El mateix dia 13 de gener de 2009 l'acusat Pablo Jesús va obligar, en contra la seva voluntat, a Jose Enrique a anar a l'hotel "BARBERA PARC " que es troba a Barberà del Vallès on va romandre privat de llibertat de moviments fins el dia 14 de gener de 2009 en que el va deixar en llibertat.

    Setmanes desprès d'aquests fets l'acusat Pablo Jesús va obligar, sota atemoriments, a Jose Enrique a que li entregués tres vehicles propietat d'aquest: un vehicle marca BMW model X5, un vehicle Mercedes Benz model 156 .... ULQ i un vehicle marca Mercedes model SL 230. També el va compel·lir a que li entregués la quantitat setmanal de cinc mil euros en metàl·lic fins trenta-cinc mil euros i a que li fes una transferència per import de 400.000 euros a la compte d'una empresa Rumana" REALE inmobiliare " de la que Jose Enrique n'era administrador únic.

    Degut a la por i l'atemoriment fet per Pablo Jesús vers la seva persona i a la seva família, Jose Enrique va accedir a efectuar les entregues exigides.

    En els registres que es van practicar en el domicili i vehicle de l'acusat Pablo Jesús es van trobar una pistola marca " excelsior", un fusell semiautomàtic marca " Kalashnikof" legalment classificat com arma de guerra; un revòlver marca " taurus" amb el seu numero d'identificació eliminat; una pistola marca " bruni" , manipulada; un revòlver marca "Llama" i una pistola marca " Baikal manipulada per disparar munició real, aquest amb silenciador.

    Totes les armes en estat de funcionament , armes que estaven en poder de Pablo Jesús , sense que tingués llicencia ni permís per la possessió de les armes que en requerien .

  2. - L'acusat Gaspar , major d'edat, sense antecedents penals a efectes de reincidència , va participar en una reunió que es va celebrar el dia 25 de febrer de 2008 en la localitat de Sant Cugat del Vallès, on es va resoldre que amb violència s'apoderarien de diners pertanyents a Elias i que després se'l mataria , la qual cosa l'acusat va acceptar i va convenir, sota preu, quines persones durien a terme la exigència de diners i la mort de Elias , acceptant les possibilitats de que en l'acció de donar-li mort no es pogués defensar i de que intencionadament se'l fes patir innecessariament, sabent que la mort es portaria a terme donant compliment a un encàrrec rebut pel que es cobrarien diners .

  3. - L'acusat Benigno , major d'edat , de nacionalitat dels

    Estats Units d'America amb NIE - NUM000 amb antecedents penal no

    computables a efectes de reincidència, també va assistir a la reunió que va tenir lloc en la nau industrial del carrer Ansel Turneda de Sabadell.

    En aquesta nau , mentre s'estava agredint per Pablo Jesús i el seu nebot Celso a Elias , l'acusat Benigno va mantenir a Jose Enrique a terra apuntantlo al cap amb algun objecte contundent . L'acusat Benigno en la nau esmentada va retenir i vigilar en contra la seva voluntat a Elias , impedint-li qualsevol possibilitat de fugida o de defensa.

    Quan el dia 13 de gener de 2009 Jose Enrique va ser traslladat a l'hotel "BARBERÀ PARK" de Barberà del Vallès, l'acusat Benigno el va vigilar i retenir per tal de que no s'escapés privant-li de la seva llibertat deambuladora fins l'endemà que va ser alliberat.

  4. - En el moment de la mort Elias estava casat amb Salvadora amb la que no convivia, tenia dos fills menors d'edat Segismundo i Juan Pablo ."

    La sentencia contiene la siguiente parte dispositiva:

    "DECISIÓ

    Haig de condemnar i condemno a.

    A l'acusat Pablo Jesús com autor responsable d'un delicte d'assassinat ja definit a la pena de VINT-I-UN ANYS DE PRESÓ i inhabilitació absoluta pel mateix temps.

    Com autor d'un delicte de detenció il·legal ja definit a la pena de DOS ANYS I SIS MESOS DE PRESÓ amb inhabilitació especial pel dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna .

    Com autor d'un altre delicte de detenció il·legal ja definit a la pena QUATRE ANYS I SIS MESOS DE PRESÓ amb inhabilitació especial pel dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna .

    Com autor d'un delicte continuat d'extorsió a la pena de TRES ANYS I UN DIA DE PRESÓ amb inhabilitació especial pel dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna.

    Com autor d'un delicte de dipòsit d'armes de guerra ja definit a la pena de CINC ANYS de PRESÓ amb inhabilitació especial pel dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna.

    A l'acusat Celso com cooperador necessari d'un

    delicte d'assassinat ja definit a la pena de VINT ANYS DE PRESÓ amb inhabilitació absoluta pel mateix temps.

    Com autor d'un delicte de detenció il·legal ja definit a la pena de QUATRE

    ANYS I SIS MESOS DE PRESÓ amb inhabilitació especial pel dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna .

    A l'acusat Gaspar com inductor al delicte d'assassinat ja definit a la pena de VINT ANYS DE PRESÓ amb inhabilitació absoluta pel mateix temps.

    A l'acusat Benigno com autor responsable d'un delicte de detenció il·legal ja definit a la pena de DOS ANYS I SIS MESOS DE PRESÓ amb inhabilitació especial pel dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna .

    Com autor d'un altre delicte de detenció il·legal ja definit s'imposa la pena de QUATRE ANYS I SIS MESOS DE PRESÓ amb inhabilitació especial pel dret...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR