STSJ Cataluña 41/2003, 6 de Noviembre de 2003

PonenteAntoni Bruguera Manté
ECLIES:TSJCAT:2003:11037
Número de Recurso61/2003
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución41/2003
Fecha de Resolución 6 de Noviembre de 2003
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

R. Cassació núm. 61/2003

SENTÈNCIA NÚM. 41

President:

Excm. Sr. Guillem Vidal Andreu

Magistrats:

Il·lm. Sr. Antoni Bruguera i Manté

Il·lm. Sr. Lluís Puig i Ferriol

Barcelona, 6 de novembre de 2003

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que

s'esmenten més amunt, ha vist el recurs de cassació interposat per la representació del Sr. Juan María , representat davant aquest Tribunal pel procurador Sr. Francisco Pascual Pascual i

dirigit per l'advocat Sr. Eduardo Mates Albaladejo, contra la Sentència dictada per la Secció 12a de

l'Audiència Provincial de Barcelona el 19 de febrer de 2003 en entendre del recurs d'apel·lació

interposat contra la Sentència dictada pel Jutjat de primera instància núm. 2 de Rubí el 29 de maig

de 2002 en el procediment de judici de modificació mesures de divorci núm. 135/99 instat per la

Sra. Constanza , aquí part recorreguda, la qual no s'ha personat en aquest Tribunal.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

La procuradora Sra. Carmen Romera Hernández, en nom i representació de Doña. Constanza , va formular demanda de judici de modificació mesures de divorci núm. 135/99 davant el Jutjat de 1a Instància núm. 2 de Rubí. Seguida la tramitació legal, el jutjat va dictar sentència amb data 29 de maig de 2002, la part dispositiva de la qual diu el següent:

"I. Que estimando parcialmente la demanda interpuesta por Doña Constanza contra Don Juan María , procede modificar las medidas reguladoras de su divorcio; debiendo Don Juan María abonar en concepto de alimentos de la hija Encarna la cantidad de 150,25 euros dentro de los cinco primeros días de cada mes en la cuenta que la actora designe. Dicha suma se actualizará automáticamente cada año conforme a la variación que experimente el Índice de Precios al Consumo oficialmente publicado.

  1. No hacer especial pronunciamiento en materia de costas".

Segon

Contra aquesta Sentència, la part demandant va interposar recurs d'apel·lació. Es va admetre a tràmit i es va substanciar a la Secció 12a de l'Audiència Provincial de Barcelona la qual va dictar Sentència amb data 19 de febrer de 2003, amb la següent part dispositiva:

"Que, estimando en parte el recurso de apelación interpuesto por Dña. Constanza contra la sentencia de fecha veintinueve de mayo de dos mil dos, dictada por el Juzgado de Primera Instancia número dos de Rubí en el asunto mencionado en el encabezamiento, debemos revocar y revocamos dicha sentencia, únicamente en el sentido de que la prestación de alimentos que la misma establece se devengará, a cargo de D. Juan María , desde el uno de abril de mil novecientos noventa y nueve, confirmándola en todo lo demás, sin especial pronunciamiento respecto a las costas del recurso".

Tercer

Contra la Sentència anterior, Don. Juan María va interposar aquest recurs de cassació. Per interlocutòria de 26 de juny de 2003, aquest Tribunal es va declarar competent i el va admetre a tràmit, i d'acord amb l'art. 485 de la LEC, se'n donà trasllat a la part recorreguda perquè en un termini de vint dies formalitzés escrit d'oposició, sense que s'hagi efectuat. Un cop dut a terme, es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 25 de setembre de 2003, a les 11 hores del matí, en què es varen celebrar.

Actua com a ponent d'aquesta resolució el magistrat Il·lm. Sr. Antoni Bruguera i Manté, designat per l'Excm. Sr. President d'acord amb allò que disposa l'art. 206 de la Llei Orgànica del Poder Judicial atesa la desidència del ponent inicial Il·lm. Sr. Lluís Puig i Ferriol.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Són fets incontrovertits i/o reconeguts per l'Audiència i transcendents per a aquesta resolució, els següents:

Per una sentència de divorci de 13 de novembre de 1992, del Jutjat de primera instància núm. 2 de Rubí, en les actuacions 108/92 es va declarar dissolt el matrimoni del Sr. Juan María i de Doña. Constanza i es va aprovar el Conveni regulador subscrit per ambdós en què es va atribuir a la mare la guarda i custòdia de la filla menor Encarna nascuda el 4 de juliol de 1983 i es va fixar la quantitat de 30.000 ptes. al mes a càrrec del pare de pensió alimentosa per a la petita.

Posteriorment, per desavinences amb la mare, l'esmentada menor va anar a viure amb el pare el qual va promoure la modificació de les mesures anteriorment acordades i aprovades en la sentència de divorci; i per sentència ferma de 14 de maig de 1998, dictada pel mateix jutjat en les actuacions nº 100/97, es va atribuir la guarda i custòdia de la menor al pare i es va fixar una pensió d'aliments de 30.000 ptes. al mes per a la menor a càrrec de la mare.

En haver passat novament i voluntària la menor a conviure amb la mare des del mes de desembre de 1998, aquesta Sra., el 31 de març de 1999, va instar un nou procediment per a la modificació de les mesures (el procediment núm. 135/99 del mateix jutjat) tot sol·licitant la guarda i custòdia de la menor al seu favor i que es fixés a càrrec del pare per a la menor una pensió alimentosa de 34.000 ptes. al mes.

I per un ALTRESSÍ de la mateixa demanda, la Sra. Encarna va demanar l'adopció de mesures provisionals respecte la menor per tal que s'acordés la seva guarda i custòdia a favor de la mare amb qui ja convivia i que es fixés a càrrec del pare "la pensión alimenticia establecida por sentencia de divorcio a su cargo o la que se decida en estas medidas".

El jutjat no va admetre a tràmit la petició de l'adopció de tals mesures provisionals (provisió de 27 de maig de 1999) i va disposar que s'estès a allò que s'havia decidit en la resolució ferma de 14 de maig de 1998 en el procediment núm. 100/97 (referit en l'apartat b) anterior).

Recorreguda en reposició aquella provisió, va ser confirmada per una interlocutòria de 13 de gener de 2000 (foli 54) en considerar que en haver-hi la sentència de 14 de maig de 1998, les circumstàncies posteriors a ella i la seva possible alteració sobrevinguda havien de ser resoltes en l'execució del procediment 100/97 i no en el nou procediment 135/99 que la Sra. Encarna havia instat.

Substanciat aquest nou procediment 135/99 -durant la tramitació del qual la menor Encarna ja va assolir la majoria d'edat- en sentència de 29 de maig de 2002 el jutjat de primera instància va estimar parcialment la demanda de la Sra. Encarna contra el Sr. Juan María i va disposar "modificar las medidas reguladoras de su divorcio, debiendo Don Juan María abonar en concepto de alimentos de la hija Encarna la cantidad de 150,25 euros dentro de los cinco primeros días de cada mes en la cuenta que la actora designe. Dicha suma se actualizará automáticamente cada año conforme a la variación que experimente el Indice de Precios al Consumo oficialmente publicado".

Recorreguda en apel·lació la resolució anterior per la Sra. Constanza , en sentència de 19 de febrer de 2003 la Secció 12a de l'Audiència Provincial de Barcelona va estimar en part el recurs en l'únic sentit que "la prestación de alimentos que la misma establece se devengará, a cargo de D. Juan María , desde el uno de abril de 1999 ...".

I,

És contra aquesta resolució que Don. Juan María ha interposat aquest recurs de cassació en el qual al·lega com a primer motiu l'aplicació indeguda de l'art. 262 del Codi de família de Catalunya, i com a motiu segon la infracció de la jurisprudència que esmenta que entén aplicable; motius que aquesta Sala passa a examinar a continuació de manera conjunta per a una més fàcil exposició, comprensió i resolució.

SEGON

Els dos motius de cassació tenen com a únic objecte impugnar la decisió de l'Audiència que el pare hagi de pagar aliments per a la seva filla Encarna no des de la sentència que acorda modificar la mesura que s'havia disposat en el procediment anterior, sinó des de la data de la demanda en què es va sol·licitar tal...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
24 sentencias
  • SAP Barcelona 698/2015, 8 de Octubre de 2015
    • España
    • 8 octobre 2015
    ...del devengo de la deuda alimenticia a la fecha de la reclamación extrajudicial". Por su parte, la Sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 6 de noviembre de 2003 (Rollo 61/2003 ), en su fundamento jurídico tercero, analizando y aplicando esta cuestión al supuesto de tales ......
  • SAP Barcelona 39/2021, 25 de Enero de 2021
    • España
    • 25 janvier 2021
    ...que f‌inalizaron con anterioridad a la demanda de autos, por lo que necesariamente diremos que, ya la Sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 6 de noviembre de 2003 (Rollo 61/2003), en su fundamento jurídico tercero, analizando y aplicando esta cuestión al supuesto de tal......
  • SAP Barcelona 11/2018, 11 de Enero de 2018
    • España
    • 11 janvier 2018
    ...del devengo de la deuda alimenticia a la fecha de la reclamación extrajudicial". Por su parte, la Sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 6 de noviembre de 2003 (Rollo 61/2003 ), en su fundamento jurídico tercero, analizando y aplicando esta cuestión al supuesto de tales ......
  • SAP Barcelona 938/2015, 15 de Diciembre de 2015
    • España
    • 15 décembre 2015
    ...del devengo de la deuda alimenticia a la fecha de la reclamación extrajudicial". Por su parte, la Sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 6 de noviembre de 2003 (Rollo 61/2003 ), en su fundamento jurídico tercero, analizando y aplicando esta cuestión al supuesto de tales ......
  • Solicita tu prueba para ver los resultados completos

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR