STSJ Cataluña 6765/2010, 22 de Octubre de 2010

PonenteADOLFO MATIAS COLINO REY
ECLIES:TSJCAT:2010:7247
Número de Recurso2660/2010
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución6765/2010
Fecha de Resolución22 de Octubre de 2010
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2009 - 0027579

EL

ILMO. SR. GREGORIO RUIZ RUIZ

ILMA. SRA. SARA MARIA POSE VIDAL

ILMO. SR. ADOLFO MATIAS COLINO REY

En Barcelona a 22 de octubre de 2010

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 6765/2010

En el recurso de suplicación interpuesto por Daniela frente a la Sentencia del Juzgado Social 32 Barcelona de fecha 17 de febrero de 2010 dictada en el procedimiento Demandas nº 1075/2009 y siendo recurrido/a Consorci del Palau de la Música Catalana y Fundació Orfeó Català - Palau de la Música. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. ADOLFO MATIAS COLINO REY.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 30 de octubre de 2009, tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinari, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 17 de febrero de 2010 que contenía el siguiente Fallo:

"QUE DESESTIMANDO la demanda origen de las presentes actuaciones, promovida por Daniela contra el CONSORCI DEL PALAU DE LA MÚSICA CATALANA y la FUNDACIÓ ORFEÓ CATALÀ-PALAU DE LA MÚSICA DEBO DECLARAR Y DECLARO la PROCEDENCIA DEL DESPIDO DISCIPLINARIO del que fue objeto Daniela, ABSOLVIENDO a las demandadas de toda pretensión frente a ella ejercitada."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes: "

PRIMERO

Daniela, mayor de edad, con DNI nº NUM000 ha venido prestando servicios por cuenta y dependencia del CONSORCI DEL PALAU DE LA MÚSICA CATALANA y de la FUNDACIÓ ORFEÓ CATALÀ-PALAU DE LA MÚSICA, a tiempo parcial en cada una de las empresas, desde 1/12/2003, con la categoría profesional de directora financiera, percibiendo en total un salario mensual de 8.586,12 euros brutos con prorrata de pagas extras.

SEGUNDO

El CONSORCI DEL PALAU DE LA MÚSICA CATALANA es una entidad dedicada a la gestión del Palau de la Música, formada por la Associació del Orfeó Català, el Ayuntamiento de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, el Ministerio de Educación, Cultura y Deporte. Por otro lado, existe la FUNDACIÓ ORFEÓ CATALÀ-PALAU DE LA MÚSICA cuya finalidad es la de aportar los recursos económicos necesarios al Orfeó Català y a la Escola de l'Orfeó Català.

TERCERO

En el mes de junio de 2009, el Fiscal de la Fiscalía Provincial de Barcelona, delitos económicos, presentó querella criminal en el Juzgado Decano de los de Instrucción de Barcelona contra la Sra. Daniela, por delitos continuados de falsedad en documento oficial y mercantil, de apropiación indebida, y societario en su modalidad de administración desleal. Dicha querella fue repartida al Juzgado de Instrucción nº 30 de Barcelona que incoó las Diligencias Previas 3360/2009 . En el seno de dichas diligencias de instrucción, se levantó atestado por los Mossos d'Esquadra nº NUM001, ampliado al menos una vez por otro con nº NUM002 y se practicó una entrada y registro en el lugar de trabajo de la demandante. En fecha 23/10/2009 la auditoria Deloitte, S.L. emitió informe pericial sobre el estado contable del Consorci del Palau de la Música Catalana y de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música y en fecha 1/2/2010 elaboró otro para aportarlo a este procedimiento.

CUARTO

El día 30/9/2009, el Consorci del Palau de la Música Catalana y la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música procedieron al despido de la parte demandante mediante cartas de despido idénticas con efectos del mismo día 30/9/2009 la cual se expresaba en los siguientes términos:

"Molt Sra. Zulima :

Li comuniquem par la present que la Direcció de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música, en base a l'establert en l' art. 54.2 b) i d) del Text Refós de l'Estatut de Treballadors, ha pres la decisió del seu ACOMIADAMENT, amb efectes a dia d'AVUI.

Com vostè sap, ha vingut prestant serveis corn a Directora Financera de I'empresa: Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana així com del Consorci del Palau de la Música i de l'Orfeó Català i, en el desenvolupament de les seves funciones i responsabilitats, ha sigut responsable de greus incompliments legals i part fonamental en el desviament de diners, que ha sofert l'entitat.

La seva actuació ha beneficiat a tercers i a Vostè mateixa, realitzant i encobrint operacions irregulars que es descriuen més endavant, les quals han sigut descobertes després d'una llarga, costosa i exhaustiva investigació, encara no finalitzada.

Els incompliments descoberts a data d'avui son diferents: tots ells son de suficient gravetat com per a procedir al seu acomiadament disciplinari.

El primer d'ells ha sigut la participació en el desviament de diners de l'entitat mitjançant el pagament de factures a empreses que no han prestat cap tipus de servei, empreses, algunes de les quals tenen un vincle especial amb Vostè, degut a que la seva titularitat és de familiars seus de primer grau.

S'ha pogut comprovar com una de les formes de desviament de diner ha sigut perquè Vostè ha ordenat pagaments a les empreses AYSEN PRODUCCIONS 46, S.L. i AUREA RUSULA, S.L., per serveis no prestats, abonant quantitats de certa quantia per serveis inexistents.

En concret, va ordenar el pagament a AYSEN PRODUCCIONS 46, S.L. de les següents factures (entre d'altres) per serveis que no es van arribar a prestar dirigides a la FUNDACIÓ:

-Factura amb data: 18/03/09 per import de 56.044'68 #, en concepte d'estudi de mercat pel desenvolupament del Cor de la Cambra del Palau.

-Factura amb data: 25/06/09, per import de 92.372 #, en concepte d'estudi de la celebració del Centenari del Palau en les institucions catalanes i assessorament en la gestió del seu tancament. Tanmateix va ordenar el pagament de la següent factura dirigida a ORFEO CATALA:

-Factura amb data: 16/06/09 per import de 80.000 #, en concepte d'estudi de totes les obres que s'han realitzat en la temporada i els recursos econòmics que s'han generat per a realitzar-les i la cooperació de les institucions públiques i que passen a formar part de l'Orfeó Català.

Es evident que aquests serveis no s`han prestat i l'empresa AYSEN PRODUCCIONS 46, S.L. era només un instrument par a evadir diners, donat que l'administradora única de la companyia era Sra. Gloria, esposa de Sr. Marco Antonio (President del Palau) fet conegut per Vostè i amb els citats ingressos Vostè ordenava, procedia i col·laborava amb el mencionat frau.

Tanmateix ha ordenat pagaments importants a l'empresa AUREA RUSULA, S.L., empresa administrada per la seva mare: Sra. Marí Trini així com pagaments per serveis no prestats, sent una nova forma de desviar diners de l'entitat cap al seu entorn familiar.

En concret, va ordenar el pagament de les següents factures dirigides a la FUNDACIÓ:

-Factura amb data 30/09/08 per import de 59.930 #, en concepte d'assessorament i dil.ligència per I'el.laboració del cicle P.100.

-Factura amb data: 15/11/08 per Import de 12.473,63 #, en concepte de control de la finalització de la restauració interior de la sala de concerts.

-Factura amb data: 20/12/08 par import de 59.930 #, en concepte de participació en la gestió del projecte de la Salle.

-Factura amb data 16/03/09 per import de 14.011,17 # en concepte de control de seguiment de diversos Cicles de Concerts del Palau.

-Factura amb data 22/06/09 per import de 23.093 #, en concepte d'assessorament par tancament exercici 2008-2009. Cicle de concerts.

Tanmateix va ordenar el pagament de las següents factures dirigides a ORFEO CATALÀ:

-Factura amb data 30/10/08 per import de 80,000 #, en concepte de gestionar la col·laboració de l'Orfeó Català en el cicle P-100 i buscar l'actuació en diferents punts de la península, concretament en la comunitat de Castella-La Manxa. Buscar col· laboració recíproca de l'orquestra simfònica de Castella, per un total de Quatre concerts en la temporada 2009/2010.

-Factura amb data 05/06/09 per import de 20.000 #, en concepte de preparació d'estudis econòmics de la institució, en les diferents àrees, concretament en la que fa referència als Cors i a l'Escola Coral.

Es evident que les factures pagades a les empreses AYSEN PRODUCCIONS 46, S.L. i AUREA RUSULA, S.L., formen part de l'entramat creat pels Don. Marco Antonio, Marino (pare), amb la intenció de desviar diners de l'entitat, per a benefici personal, mitjançant pagament a empreses interposades, amb titularitat vostra o dels seus familiars.

A més, aquestes empreses i pagaments s'enquadren en el frau generalitzat que ha protagonitzat amb l'emissió de factures falses per a poder justificar despeses davant l'Agència Tributària.

En definitiva, Vostè ha sigut partícip i element destacat de l'apropiació dinerària del Palau de la Música, corn a Directora Financera, cooperant en la creació de factures falses i ordenant l'abonarnent de les factures per serveis no prestats a empreses a les que està vinculada.

En el mateix sentit I donada l'opacitat de la seva actuació com a directora financera, va negar la informació als anteriors auditors de les entitats i els va impedir l`examen de la informació econòmica. Fins i tot, va utilitzar nombroses comptes corrents, que no constaven als balanços i s'ocultaven a tota l'auditoria.

En aquest sentit, s'ha comprovat l'existència dels següents comptes:

Entitat Num compte empresa...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR