STSJ Cataluña 3060/2010, 27 de Abril de 2010

PonenteIGNACIO MARIA PALOS PEÑARROYA
ECLIES:TSJCAT:2010:5296
Número de Recurso1229/2009
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución3060/2010
Fecha de Resolución27 de Abril de 2010
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2006 - 0031475

CR

ILMA. SRA. MA DEL CARMEN FIGUERAS CUADRA

ILMO. SR. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA

ILMO. SR. FRANCISCO ANDRÉS VALLE MUÑOZ

En Barcelona a 27 de abril de 2010

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 3060/2010

En el recurso de suplicación interpuesto por Goldschmidt España, S.A. frente a la Sentencia del Juzgado Social 21 Barcelona de fecha 29 de septiembre de 2008 dictada en el procedimiento Demandas nº 747/2006 y siendo recurrido/a -T.G.S.S.- (Tesorería Gral. Seguridad Social), -I.N.S.S.- (Instituto Nacional de la Seguridad Social), Montajes y Mantenimientos del Valles, S.L., Monsol 6, S.L., Juan María, Mediterranea d'Enginyeria, S.A., Beatriz, Delia, Flora, Jacinta, Efrain, Milagrosa (Comisaria), Gaspar (Dipositario), Herminio, Mutua Patronal, Mutua Asepeyo, Mutua Fremap y Electrificaciones y Soldaduras, S.L.. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 19 de octubre de 2006 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Accidente de trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 29 de septiembre de 2008 que contenía el siguiente Fallo:

En les demandes acumulades interposades per Goldschmidt España, S.A. contra Institut Nacional de la Seguretat Social, Tresoreria General de la Seguretat Social, Mutua Asepeyo, Mutua Fremap, Montajes y Mantenimientos del Valles, S.L., Electrificaciones y Soldaduras, S.L., Monsol 6, S.L., en situació de fallida arxivada provisionalment de la que n'eren Comissària i Dipositari rspectivament Milagrosa i Gaspar, Efrain, Mediterrània d'Enginyeria, S.A., Beatriz, Delia, Juan María, Flora, Jacinta, i Herminio ; refuso l'excepció d'indefensió i accepto la de incompetència de jurisdicció oposades pel codemandant Don. Efrain, al tractar-se l'acció contra ell exercitada d'una acció civil de caràcter mercantil que s'haurà de veure, en tot cas a la jurisdicció ordinària corresponent, i a qui absolc en la instancia. Accepto d'ofici la manca de legitimació passiva de Milagrosa i Gaspar, Comissària i el Dipositari respectivament de Monsol 6, S.L. en el procediment de fallida arxivat el 2/2/2005, accepto l'excepció de manca de legitimació passiva de les demandades Mediterrània d'Enginyeria, S.A. i de Electrificacions y Soldaduras, S.L. a qui absolc en la instancia, i refuso la mateixa excepció de manca de legitimació passiva de la Mútua Asepeyo codemandada. I refuso tambe la demanda, per tant, declaro absolts la resta dels demandats de les pretensions aquí reclamades.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"Primer.- La demandant Goldschmidt España, S.A., te centre de treball a Granollers que es dedica a la producció i venda de productes químics per a tractament fonamentalment de fibres tèxtils, per al qual te instal·lats nombrosos dipòsits de matèries químiques i conduccions per la canalització i maneig d'aquestes, i estava en procés de realitzar una important ampliació de les instal·lacions.

Segon

Mediterrània d'Enginyeria, S.A. es l'empresa que va realitzar el projecte de ampliació de instal·lacions i va presentat a la demandant diferents opcions d'empreses a les que les podia contractar, efectuant la demandant la selecció i contractació dels treballs d'instal·lació.

Tercer

Montajes y Mantenimientos del Valles, S.A. es l'empresa contractada per la demandant per a efectuar treballs d'instal· lació de dipòsits i conduccions en el marc de l'ampliació de les instal·lacions, que tanmateix no va realitzar pla de seguretat per als treballs a realitzar ni en relació als treballadors ocupats previ a l'accident, si be en va elaborar un posteriorment no subscrit, ni havia exigit l'estudi de seguretat de la demandant ni l'havia subscrit, i no havia adoptat mesures preventives especifiques per als treballs que realitzava.

Quart

Monsol 6, S.L. es una empresa que es dedica a petites instal·lacions i que va esser subcontractada per Montajes y Mantenimientos del Valles, S.L. per a la realització de treballs en la instal·lació contractada. No disposa de organització de prevenció ni tampoc de pla de prevenció pels treballs que realitzava ni adhesió a plans o avaluacions ni de l'empresa contractant ni de la principal respecte als treballs que realitzava.

Cinquè

El dia 19/6/2001 es va produir un accident de treball a les instal·lacions de l'empresa demandant en explosionar un tanc en el que s'hi estaven realitzant treballs d'instal·lació i soldadura, i en el quan varen resultar morts dos operaris que hi treballaven, Herminio, pertanyent a la plantilla de l'empresa Montajes y Mantenimeinto del Valles, S.L., del que els codemandats Flora, Jacinta i Herminio, en son la vídua i fills; i Maximiliano pertanyent a l'empresa Monsol 6, S.L., del que el codemandats Beatriz, Delia i Juan María en son la vídua i fills.

Sisè

La instal·lació en que s'estava treballant el moment de l'accident i el dipòsit que va explosionar no era una obra nova sinó la reubicació de dipòsits antics. El dipòsit havia contingut anteriorment una barreja del 10% de Isopropanol i un 90% de Trietanoalamina, comercialitzat amb la marca "Rewoquat VE 20".

Setè

L'empresa demandant, que habitualment utilitzava el sistema de contractació o subcontractació externa per efectuar tasques de instal·lació o manteniment, disposava d'un detallat procediment de control d'activitats a les instal·lacions per part tant de personal propi de la demandant com de qualsevol operari d'empreses contractades i subcontractades, que requeria l'autorització prèvia per part del responsable tècnic de la demandant per a la realització de qualsevol actuació en les instal· lacions.

Vuitè

El projecte d'instal·lació tenia previst afegir dues vàlvules i un filtre a nivell del terra a la canonada principal d'accés al tanc sinistrat, que s va fer dos dies abans del sinistre. Tanmateix fora del projecte els serveis tècnics de la demandant ordena la col· locació d'unes brides per facilitar la neteja de les canonades, a la part superior d'aquestes i prop de l'entrada del tanc, treballs que es varen efectuar el dia anterior a l'accident, aquestes brides anaven fixades amb soldadura i cargols que també fixaven els cables elèctrics de presa de terra. El dia de l'accident, un dels operaris va adonar-se que, dels treballs efectuats els dies anteriors, faltaven encara uns cargols per fixar els cables elèctrics que estaven solts. Es varen fer els fulls d'autorització per fer treballs en calent i es va procedir a fixar els cargols amb soldadura a les brides, i en el transcurs d'aquets treballs es va produir la deflagració que va explosionar el dipòsit projectant als operaris a 100 i 35 metres de distancia causant-los-hi la mort

L'anterior dia 18 de juny, els treballadors accidentats havien estat.

Novè

La codemandada Electrificacions y Soldaduras, S.L. es una mercantil constituïda per escriptura publica de 25/11/2002 per Gervasio, Leopoldo, i Efrain, amb participacions del 10% el primer i del 45% cada un dels altres dos socis, designant administrador Gervasio, i essent objecte de la societat la soldadura en obres en general.

Desè

L'empresa demandant i la demandada Mútua Asepeyo, varen concertat la prestació de servei de prevenció a partir del 2/4/2001 referent a les especialitats de: seguretat en el treball, higiene industrial, ergonomia i psicosociologia aplicada, i medicina del treball.

Onzè

La Inspecció de Treball va iniciar actuacions en matèria de manca de mesures de seguretat en l'accident patit pel treballador Maximiliano, i l'Institut Nacional de la Seguretat Social va dictar resolució el 2/5/2006 en que declarava l'existència de manca de mesures de seguretat en l'accident patit el dia 19/6/2001 per aquest treballador, i disposava un recàrrec del 50% de les prestacions de seguretat social causades per tal accident, a càrrec de les empreses Monsol 6, S.L., Montajes y Mantenimiento del Valles, S.L., i la demandant Goldschmidt España, S.A., totes elles amb caràcter solidari. Interposada reclamació prèvia contra l'esmentada resolució, va esser refusada per nova resolució de 14/8/2006 que es objecte d'impugnació en la demanda origen de les actuacions principals 747/06.

Dotzè

La Inspecció de Treball va iniciar també actuacions en matèria de manca de mesures de seguretat en l'accident patit pel treballador Herminio, i l'Institut Nacional de la Seguretat Social va dictar resolució el 20/7/2006 en que declarava l'existència de manca de mesures de seguretat en l'accident patit el dia 19/6/2001 per aquest treballador, i disposava un recàrrec del 50% de les prestacions de seguretat social causades per tal accident, a càrrec de les empreses Montajes y Mantenimiento del Valles, S.L., i la demandant Goldschmidt España, S.A., ambdues amb caràcter solidari. Interposada reclamació prèvia contra l'esmentada resolució, va esser refusada per nova resolució de 7/12/2006 que es objecte d'impugnació en la demanda origen de les actuacions acumulades del Jutjat Social nº 7 de Barcelona 28/07."

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte actora, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria Juan María y Mediterranea d'Enginyeria, S.A., a la que se dió traslado impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR