STSJ Cataluña 6870/2009, 30 de Septiembre de 2009

PonenteMIGUEL ANGEL SANCHEZ BURRIEL
ECLIES:TSJCAT:2009:10713
Número de Recurso2367/2009
Número de Resolución6870/2009
Fecha de Resolución30 de Septiembre de 2009
EmisorSala de lo Social

SENTENCIA núm. 6870/2009

En el recurso de suplicación interpuesto por Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya frente a la Sentencia del Juzgado Social 2 Girona de fecha 22 de diciembre de 2008 dictada en el procedimiento Demandas nº 1051/2008 y siendo recurridos Ministerio Fiscal y Oscar . Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. MIGUEL ÁNGEL SÁNCHEZ BURRIEL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 23 de octubre de 2008 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinari, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 22 de diciembre de 2008 que contenía el siguiente Fallo:

"Que estimando la demanda que da origen a estas actuaciones, debo declarar y declaro la nulidad del despido del actor ocurrido el 20-9-2008, condenando a la empresa demandada FERROCARRILES DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA a la inmediata readmisión del trabajador D. Oscar , en las mismas condiciones que regían con anterioridad al despido, y al abono de los salarios dejados de percibir desde la fecha del despido y hasta que la readmisión tenga lugar, a razón de un salario diario de 75,96 Euros."SEGUNDO.- En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"PRIMERO.- El actor D. Oscar , provisto de DNI nº NUM000 , ha venido prestando servicios por cuenta y dentro del ámbito de organización y dirección de la empresa Ferrocarriles de la Generalitat de Catalunya, en su condición de trabajador fijo discontinuo, con antigüedad de 14-2-1996, ostentando la categoría profesional de auxiliar especialista (grupo E2) y percibiendo un salario diario de 75,96 euros, expresado en cómputo anual.

SEGUNDO

El día 8-3-2008, en tiempo y lugar de trabajo, se produjo un incidente entre el actor y su superior jerárquico D. Argimiro . (se deduce del conjunto de la documental aportada)

TERCERO

A las 19:41 h del día 8-3-2008 el actor acudió al Hospital de Puigcerdà refiriendo haber sido agredido por un compañero de trabajo con empujones a nivel pectoral, sin que el facultativo del servicio de Urgencias objetivase lesiones ni abrasiones de agresión, emitiendo informe de asistencia con diagnóstico de estado de ansiedad. (folio 89)

CUARTO

A las 21:11 h del día 8-3-2008 el actor acudió a la Comisaría de Mossos d'Esquadra de Puigcerda denunciando que ese mismo día, sobre las 11:15 horas, el jefe de explotación de las pistas de esquí D. Argimiro le recriminó que estaban entrando niños pequeños y no les estaba ayudando a subir en la telesilla, mientras le iba dando empujones en el pecho, gritándole, y haciéndole recular hasta el punto de resbalar. Tal situación le produjo un ataque de ansiedad hasta el punto de tener que solicitar el relevo. También denunció que el Sr. Argimiro le había amenazado diciéndole "no te acuerdas lo que le pasó a tu amigo, pues procura que no te pase a ti. La próxima vez te abriré un expediente". (folios 90 y 91)

QUINTO

El día 10-3-2008 los servicios médicos de la Mutua Universal expidieron al actor comunicado de baja médica, iniciando proceso de incapacidad temporal, derivada de contingencias profesionales, con diagnóstico de estado de ansiedad, obteniendo alta médica por curación el 9-6-2008. (folios 87 y 88)

SEXTO

A raíz de la denuncia interpuesta por el hoy actor, el 18-3-2008 el Juzgado de Primera Instancia e Instrucción de Puigcerdà incoó juicio de faltas nº 105/2008 , en el que recayó sentencia el 16-7-2008 absolviendo al denunciado D. Argimiro de las faltas de lesiones y amenazas contra D. Oscar . La referida sentencia no ha ganado firmeza al haberse interpuesto contra la misma recurso de apelación ante la Audiencia Provincial de Girona. (folios 93 a 101)

SEPTIMO

El 30 de julio de 2008 la empresa acordó la incoación de expediente disciplinario para investigar los hechos y presuntas faltas cometidas por el trabajador, poniéndolo en conocimiento del Comité de empresa (folios 20 y 23)

OCTAVO

El 8-8-2008 el actor recibió pliego de cargos, otorgándole un plazo de cinco días naturales para presenta escrito de descargos, lo que así hizo el 13-8- 2008 (folios 28, 30 y 31)

NOVENO

El 19-9-2008 la dirección empresarial libró carta de despido por motivos disciplinarios, recibida por el trabajador el 20-9-2008, cuyo contenido es el que seguidamente se transcribe:

(folis 37 y 38)

"Senyor,

Li adrecem el present escrit, en haver-se finalitzat la instrucció de l'expedient disciplinari 47/2008 obert en la seva contra.

Durant la trmitació de l'expedient vostè ha presentat el seu plec de descàrrecs que ha estat oportunament valorat per l'empresa. En aquest sentit, val a dir que no s'entrarà a discutir, en aquesta comunicació, els diferents aspectes que vostè ha plantejat en les seves alElegacions, sinbé se'n destaquen certes qüestions que convé concretar amb la finalitat d'evitar eventuals malentesos:

En relació amb la Sentència Penal dictada pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció Únic de Puigcerdà, vostè al·lega al seu escrit de descàrrecs que la jurisdicció penal entre a conèixer d'aquells fets dels quals se'n pot derivar en una responsabilitat estrictament penal, al marge de la responsabilitat derivada de la relació laboral amb l'empresa. Al mateix temps vostè sostè que aquesta Direcció no pot motivar la instrucció del present expedient disciplinari en base a una Sentència que ha estat recorreguda en apl·lació ino és ferma.

Al respecte és necessari clarir que l'eventual responsabilitat que se'n pugui derivar del procediment penal no vincula, en absolut, a l'empresa qui ha pres la decisió d'iniciar l'expedient disciplinari a causa de la pérdua d'un dels elements fonamentals pel manteniment de la relació laboral, com és la pérdua de confiança que l'Empresa tenia dipositada en vostè. Aquesta pèrdua de confiança s'ha produit com a conseqüència d'haver-se posat de manifest les greus acusacions que ha formulat contra un treballador de FGC i que no tenien cap fonament real.

Per aquest motiu, sense perjudici que la referida Sentència Penal no sigui ferma, el coneixement per part de 'Empresa d'uns fets que obstaculitzen el bon funcionament de la relació laboral, legitimen a la Direcció de FGC a incoar el present procediment disciplinari.

En aquest sentit, després de les valoracions exposades, l'empresa ha pres la decisió d'adoptar la mesura disciplinària que se li comunica mitjançant el present escrit pels fets ja concretats en plec de càrrecs, i que ara reiterem:

L'empresa ha tingut coneixement amb data 29-07-08 de la Sentència de 16-07-08 del Jutjat de Primera Instància i Instrucció Únic de Puigcerdà, dictada en el judici de faltes 105/08, instat per la seva part.

Com vostè sap, l'esmentat procediment de faltes deriva d'una discussió que vostè va mantenir amb el cap d'explotació, el Sr. Argimiro , amb data 8.03.2008, en l'Estació d'Esquí de La Molina en la qual vostè presta serveis com a treballador fix discontinu.

En particular, i segons aquesta Direcció ha pogut constatar, el día 8.03.2008, el Sr. Argimiro el va advertir de la seva obligació de complir amb les seves funcions laborals, donat que vostè no es trobava realitzant correctament la seva feina. Concretament, quan vostè estava en un telecadira, i en comptes d'ajudar a un grup d'escolars a pujar-hi, es trobava reclinat en una paret amb les mans a les butxaques.

Al respecte, vostè va manifestar davant la Direcció de l'empresa i paral·lelament, davant el Jutjat de Primera Instància i Instrucció Únic de Puigcerdà, que el Sr. Argimiro l'havia amenaçat i procurat lesions corporals.

No obstant, d'acord amb la Sentència abans esmentada, hauria quedat provat i acreditat que el seu responsable, dins d'un context de caràcter laboral que va tenir lloc amb data 08.03.2008 únicament li recriminava que complís amb les tasques que eren pròpies del seu lloc de treball en aquella jornada. Atès l'anterior, considerem que la citada Sentència ha posat de manifest que vostè ha realitzat acusacions d'amenaces i lesions al seu responsable, i també treballador de l'empresa, el Sr. Argimiro , que són del tot incertes i, en conseqüència, han de considerar-se indegudes.

Donades les anteriors consideracions, entenem que vostè ha transgredit les normes bàsiques i elementals de la bona fe contractual que han de presidir tota relació laboral ja que, amb finalitats que escapen al coneixement de l'empresa, vostè ha realitzat acusacions molt greus, i que s'han constatat com incertes, constra un altre company de feina, circumstància que afecta directament a la mútua confiança necessària entre empresari i treballador pel bon funcionament de la relació laboral.

En efecte, la denúncia contra un treballador del FGC, sense cap fonament i amb la intenció d'ocultar la seva conducta sense pensar en el greu perjudici que podia causar a un company de feina, dificulta a aquesta empresa el manteniment de la confiança prèviament dipositada en vostè per a continuar realitzant les seves funcions laborals. Donades les circumstàncies actuals, la Direcció de l'Empresa no pot confiar que els incidents descrits no tornin a repetir-se en un futur contra els seus responsables directes o companys de feina o, fins i tot, contra algun client de FGC.

D'aquesta forma, la Direcció de l'empresa considera que la ruptura del vincle de confiança que l'unia qmb l'empresa, no pot recuperar-se a la vista de la gravetat i desproporcionalitat de les actusacions dirigides contra un superior jeràrquic.

Per aquest motiu, de conformitat amb l'article 54 apartat 2 lletra e) de l'Estatut dels...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR