STSJ Cataluña 1659/2009, 25 de Febrero de 2009

PonenteMIQUEL ANGEL FALGUERA BARO
ECLIES:TSJCAT:2009:2859
Número de Recurso7965/2007
Número de Resolución1659/2009
Fecha de Resolución25 de Febrero de 2009
EmisorSala de lo Social

SENTENCIA núm. 1659/2009

En el recurso de suplicación interpuesto por Gruman, S.L. y R-C Spain, S.L. frente a la Sentencia del Juzgado Social 25 Barcelona de fecha dictada en el procedimiento nº 349/2006 y siendo recurridos Departament de Treball e Industria, Comité d'Empresa de R-C Spain, S.L., Comité d'Empresa de Gruman, S.L., Federació d'Activitats Diverses de Comissions Obreres de Catalunya, Comissions Obreres de Catalunya y Virtudes y otros. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Procedimientos de oficio, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha que contenía el siguiente Fallo:

Estimar la demanda del procediment d'ofici formulat pel Departament de Treball i Industria de la Generalitat de Catalunya contra les empreses R-C SPAIN, S.L. i GRUMAN, S.L., en el que han estat part els comitès d'empresa de R-C SPAIN, S.L. i de GRUMAN, S.L., la Federació d'Activitats Diverses de Comissions Obreres de Catalunya i Virtudes en representació de 126 treballadors més i declaro que les constatacions i afirmacions de fet contingudes en les Actes d'infracció aixecades per la Inspecció de Treball i en la comunicació d'ofici configuren i suposen una cessió il legal de treballadors, en la qual l'empresaGruman, S.L. ocupa la posició de cedent i l'empresa R-C Spain, S.L. la de cessionària, condemnant a les parts a estar i passar per aquesta declaració i a les seves conseqüències legals.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

En data 19.05.06 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre Procediments d'ofici, en la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 30 de març de 2007, que contenia la decisió següent:

Segon

En aquesta sentència es declaren com a provats els fets següents:

Primer

En la data de l'actuació de la Inspecció de Treball i Seguretat social el 14.10.05, els treballadors afectats amb contracte i donats d'alta a la Seguretat Social per l'empresa Gruman, S.L. són un total de 127 treballadors, que consten relacionats a l'informe de la Inspecció de Treball i Seguretat Social que està incorporat a les Actuacions i es dóna per reproduït (folis núm. 17 a 19).

Segon

La demandada R-C Spain, S.L. és una societat mercantil constituïda per temps indefinit, que té per objecte l'explotació d'hotels de la seva propietat o de tercers sempre que operin a Espanya i la gestió d'activitats relacionades amb el sector de l'hostaleria i afins en hotels propis o de tercers. R.C. Spain S.L. explota el negoci d'hostaleria conegut corn Hotel Arts Barcelona situat al Passeig de la Marina, 19-21 de Barcelona.

Tercer

La demandada Gruman, S.L. és una societat que té per objecte social:

"a)La venta y reparación de automóviles y maquinaria en general, sus piezas y accesorios.

  1. La venta de todo tipo de artículos y productos de limpieza, droguería, perfumería, así como prendas y artículos para vestido y calzado.

  2. La venta de todo tipo de artículos y productos de alimentación, artículos para el hogar, de jardinería y agricultura.

  3. Los trabajos de asistencia, acompañamiento, limpieza, mantenimiento y cualquier otra actividad propia del sector, que se realice en clínicas, hospitales y centros geriátricos, edificios, pisos, locales y viviendas, así como la formación profesional del personal que lo realice.

  4. Los trabajos en general que se efectúen en el sector de la industria hostelera, los cuales se desarrollan en los siguientes establecimientos de diferentes categorías; hoteles, hostales y demás establecimientos de hospedaje, restaurantes, bares, cafeterías y demás establecimientos de restauración, salas de fiesta, discotecas, camping y demás establecimientos de ocio y recreo, colectividades y catering, así como realizar cualquier tipo de trabajo dentro de la industria hostelera a cargo de recepcionistas, conserjes, telefonistas, porteros, botones, camareros/as, camareros/as de planta, barmans, bodegueros, jefes de comedor, reposteros/as, planchadotes/as. sommelier, dependientes, pinches de cocina, pasteleros/as, panaderos/as y demás personal de restauración, panadería y pastelería. Todo tipo de personal de administración, limpieza, transporte, mantenimiento, colectividades y catering, así como la formación profesional del personal que lo realice".

Quart

Les empreses co-demandades van subscriure un contracte mercantil d'arrendament de serveis de neteja en data 3.10.00, amb durada d'un any prorrogable per nous períodes, en virtut del qual R-C Spain, S.L. encomana a Gruman, S.L. la prestació dels serveis de neteja de les habitacions de l'Hotel Arts Barcelona.

En la clàusula 2.20 del contracte s'estipula que Gruman designarà a un responsable que tindrà corn a funció, entre altres possibles, ser el responsable de l'organització i direcció dels treballadors de Gruman i del control i qualitat del servei prestat exercint les funcions de vigilància i control de manera directa sobre la prestació del servei, amb presencia a l'entrada del personal en el repartiment de tasques i assignació ¡ posteriorment podrà finalitzar el seu treball quan estimi realitzada la funció de vigilància i control. El servei de vigilància i control serà efectuat per hores segons les necessitats del mateix. El citat responsable de Gruman haurà de presentar informes setmanals a la direcció de R-C Spain relatius a la realització del servei (foli núm. 963 i 968).

El contracte estipula el preu del servei fixant tarifes per habitació amb distinció entre el torn matí ¡vespre i el dia festiu laborable. La clàusula 4.1 deI contracte citat diu el següent: "(.) en contraprestación a sus servicios, Gruman, S.L. percibirá como precio las cantidades expuestas a continuación (...) Los precios seran calculados por habitación y los importes a pagar seran calculados por las siguientes cantidades: Habitación Turno AM día no festivo: 1.148 ptas. Habitación Turno AM día festivo: 1.231 ptas. Habitación Turno PM dia no festivo: 216 ptas. Habitación Turno PM dia festivo: 239 ptas. "En la mateixa clàusula es preveu la modificació de les quantitats anualment en funció dels acords adoptats per la patronal del sector de Neteja d'Edificis i Locals de la provincia de Barcelona.

Cinquè

En I'Hotel Arts els serveis de cambrer/a de pisos ¡ de bugaderia el realitzen les treballadores de l'empresa Gruman, S.L. i 6 treballadors que pertanyen a la plantilla de R-C Spain, S.L.

Sisè

R-C Spain facilita als treballadors de Gruman els mitjans materials - productes de neteja, carros, aspiradors, guants de goma - així corn els uniformes, que son idèntics als utilitzats pel personal de l'Hotel i no duen cap distintiu de l'empresa Gruman, S.L. Aquesta empresa únicament proporciona al seus treballadors els pantis, les sabates de seguretat i en el seu cas les genolleres, ¡ abona els uniformes a R-C Spain prèvia factura (folis núm. 74 a 77, foli núm. 15).

Setè

L'hotel disposa d'un vestuari únic per a tots els treballadors amb independència que pertanyin a una o altra empresa i utilitzen els serveis de cafeteria ¡ menjador en comú. Els uniformes dels treballadors sense distinció d'empresa son rentats i planxats a la bugaderia de i'hotel (sense controvèrsia

foli núm. 17).

Vuitè

Les plantes 30 a 33 de l'hotel són les destinades als clients VIP en una zona de l'hotel coneguda amb el nom de "El Club". La neteja d'habitacions i passadissos d'aquesta zona l'acostumen a realitzar els 6 treballadors de la plantilla de R-C Spain, els quals no obstant també realitzen la seva feina en habitacions de la resta de plantes de l'hotel (interrogatori parts i informe de la Inspecció de Treball).

Novè

El personal de Gruman que ha de treballar a l'hotel és seleccionat per aquesta empresa però abans de ser contractat és sotmès a una entrevista per part de R-C Spain, que ha de donar el vist-i-plau per a ser contractats. (Interrogatori de Gruman i clàusules 2.4, 2.5 i 2.9 deI contracte mercantil folis núm. 965 i 966).

Desè

L'empresa R-C Spain disposa del següent personal propi organitzat en el Departament de "Housekeeping": Una Directora del servei de neteja; l'Assistent responsable del servei de neteja; la Floor-manager responsable dels equips, de la realització dels horaris del control del treball nocturn, vacances, del control i realització de la inspecció de les habitacions, de la realització de la productivitat del Departament entre altres; cinc Coordinadores de Planta que supervisen i controlen directament el treball de les cambreres d'habitacions que pertanyen a l'hotel i les treballadores de Grurnan, fent tornar a les treballadores si no esta ben realitzada la feina ¡ finalment el Office-coordinator que controla les trucades dels clients, l'organització de les "tablilles" la previsió diària ¡ el seguiment amb la recepció de les habitacions VIP. Per sota del quadre de comandament es troben les diferents categories de treballadors entre elles les cambreres. (interrogatori de R-C Spain ¡ de Gruman ¡ Acta inspecció foli 15).

Onzè

El Departament de bugaderia o "Laundry" s'organitza de manera similar, amb la Directora del servei de neteja, la seva Assistent, la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 20 de Enero de 2010
    • España
    • January 20, 2010
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 25 de febrero de 2009, en el recurso de suplicación número 7965/07, interpuesto por RC SPAIN, S.L. y GRUMAN, S.L., frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 25 de los de Barcelona de fecha 30 ......
1 artículos doctrinales
  • Los límites de la externalización: la cesión ilegal de trabajadores
    • España
    • La externalización y sus límites. Reflexiones sobre la doctrina judicial y el marco normativo. Propuestas de regulación
    • October 1, 2015
    ...–rec. 4564/2011–, Galicia 05.12.2008 –rec. 2878/2008–, 02.03.2009 –rec. 5792/2008–, 01.12.2010 –rec. 4168/2010–, etc. [126] STSJ Cataluña 25.02.2009 –rec. [127] SSTSJ Castilla-La Mancha 11.07.2013 –rec. 188/2013–, Madrid 20.05.2009 –rec. 1594/2009–, 26.09.2012 –rec. 1162/2012–, Murcia 08.04......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR