STSJ Cataluña 8354/2007, 26 de Noviembre de 2007

PonenteJOSE QUETCUTI MIGUEL
ECLIES:TSJCAT:2007:13002
Número de Recurso6193/2006
Número de Resolución8354/2007
Fecha de Resolución26 de Noviembre de 2007
EmisorSala de lo Social

SENTENCIA núm. 8354/2007

En el recurso de suplicación interpuesto por Bayer Polimeros ,S.L. frente a la Sentencia del Juzgado Social 25 Barcelona de fecha 16 de febrero de 2006 dictada en el procedimiento Demandas nº 447/2005 y siendo recurrido/a -I.N.S.S.- (Instituto Nacional de la Seguridad Social), -T.G.S.S.- (Tesorería Gral. Seguridad Social), Aurelio , Mutua Fremap y ADECCO TT, SA. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 21.06.05 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Accidente de trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 16 de febrero de 2006 que contenía el siguiente Fallo:

"Desestimar la demanda presentada per BAYER POLIMEROS S.L., contra l'Institut Nacional de la Seguretat Social, Tresoreria General de la Seguretat Social, Mútua Fremap, Adecco TT, S.A. i Aurelio , sobre responsabilitat empresarial per falta de mesures de seguretat i absoldre als demandats de totes les peticions de la demanda."SEGUNDO.- En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

El treballador demandat Aurelio , prestava serveis en virtut del contracte de posada a disposició de i'empresa de treball temporal ADECCO TT S.A. i l'empresa usuaria BAYER S.A., al centre de treball del carrer Feixa Llarga 7 de la Zona Franca de Barcelona, com operari de planta, realitzant les funcions de:

"Manejo de bidones, carga y descarga de camiones, manejo de carretillas y manipulación de cargas. Llenado de bidones. Tareas de limpieza."

Segon

El treballador va patir un accident de treball a les 8 hores i 35 minuts aproximadament del dia

14.03.04, a la zona del reactor C 16, realitzant les tasques de neteja de filtre (que conté les impureses del procés). Havia reaiitzat l'obertura de la tapa del filtre utilitzant una eina d'uns 750 grams de pes per afluixar els cargols de la tapa del filtre, i al extreure un dels filtres per l'acció de vapors dels dissolvents DMF o de MEK que sortien, va patir irritació als ulls i al traslladar tot seguit una de les bosses filtrants del filtre a la zona de neteja, va relliscar al baixar el darrer esglaó de l'escala degut a que estava mullada la escala i el terra per pèrdua d'estopada d'una bomba que s'havia trencat, i tot plegat Ii va ocasionar la inestabilitat i pèrdua de equilibri amb caiguda al mateix nivell (inferior a dos metres) entrant en contacte la epidermis amb els productes o residus de productes que es manipulen i que contenen les substancies citades d'efectes nocius.

Tercer

En les operacions de neteja del dipòsit reactor que s'efectuen abans de la de neteja de filtres realitzada pel treballador demandat, s'utilitzen els dissolvents

DMF (dimetilformamida) i MEK (Metiletilacetona), i desprès de unes hores o de uns dies, es realitza la neteja dels filtres. El treballador no utilitzava mesures de protecció personal de les vies respiratònies i utilitzava guants i botes. No hi ha instal.lat ventilador. El DMF (dimetilformamida) es un dissolvent tòxic que s'absorbeix a través de la pell. El contacte amb el liquid a altes concentracions de vapors, pot causar irritació a la pell, mucoses, ulls i vies respiratónies. En els Ilocs de manipulació s'ha de mantenir una bona ventilació i renovació de l'aire. (Acta Inspecció Treball i fitxa tècnica, folis 395 a 399)

Quart

L'empresa dernandant tenia cobert el risc d'accidents de treball amb la Mútua Fremap i estava al corrent de pagament de les quotes. El treballador va ser ates per la Mútua Fremap. El mateix dia de l'accident a les 10:58 va ser ates també a l'Hospital de Bellvitge per contacte amb substancia corrosiva DMF dimetilformamida en mans i inhalada, i per mal gest amb l'extremitat inferior dreta amb dolor lumbar irradiat a EID i sensació de parestèsies a I'extremitat. Se Ii va diagnosticar: Lumbàlgia aguda i Cremada química de 1er grau.

(226, 227 i 228, 413)

Cinquè

Amb anterioritat el treballador havia sofert un accident de treball en data 15.07.03 degut als vapors tòxics, en el mateix centre de treball, quan purgava el filtre prèviament a envasar un bidó de dissolvent. De l'accident va derivar l'acta de Infracció núm. 2798/04 de 4.05.04 en la que la Inspecció de Treball i Seguretat Social va apreciar infracció de la normativa de prevencíó de riscos laborals amb creació de risc greu per a la integritat física deIs treballadors afectats, en mataria de mesures de protecció col.lectiva , proposant una sanció en el seu grau mínim de 1.502,54 euros. Dos dies abans de l'accident (12.03.04) objecte del present litigi, el treballador havia estat atès pels serveis mèdics de I'empresa que Ii van realitzar una consulta-cura per dermatitis. (foli 213 i 407 i 408)

Sisè

La Inspecció de Treball i Seguretat Social va realitzar informe sobre l'accident de treball, prèvia visita al centre de treball, en data 1.12.04 (Acta 7144-04). L'informe consta en les actuacions i es té per reproduït. La conclusió va ser la constatació de les següents infraccions de I'empresa demandant: "1. Como hecho y conducta imputable a la empresa:

La no adopción de medidas de tipo colectivo o personal que impidan la producción o salida de vapores al ambiente laboral una vez se destapa el filtro, habiendo contenido o utilizado en el proceso de limpieza del reactor, en concreto el C 16 productos o disolventes que ocasionan o pueden ocasionar actos nocivos para la salud, no adoptándose medidas de protección personal como las vias respiratorias, resultando inapropiadas las personales frente al riesgo de caida or deslizamiento o frente a contactos dérmicos en brazo o antebrazo y resultando el conjunto escalera y pavimento de la zona por la acción de la rotura de la bomba especialmente peligroso, como así se ha resuelto en el accidente con una combinación y hasta concurso ideal de riesgos.2. Incumplimiento o infracción. Los hechos y conductas relatados en el apartado que precede, suponen incumplimiento a cuanto vienen a disponer:

Los artículos 2, 4.2 a), b) c) d) e) 5.2 a) b) del real Decreto 374/2001 de 5 de abril sobre protección de la salud y seguridad de los trabajadores contra los riesgos relacionados con los agentes químicos durante el trabajo y artículos 3, 5 Anexo I a) puntos 2.2° y 2.3° Anexo II punto 2 y 4 del Real Decreto 486/97 de 14 de abril por el que se fjjan las condiciones mínimas de Seguridad y salud en los lugares de trabajo (BOE de

23.04) así como artículos 2,3 a) b) d), 4, 5, 6 y 7 del Real Decreto 773/9 7 de 30 de mayo BOE del 12 de Junio , sobre disposiciones mínimas de seguridad y salud relativas a la utilización por los trabajadores de equipos de protección...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 artículos doctrinales
  • Requisitos para la imposición del recargo
    • España
    • El recargo de las prestaciones en la doctrina judicial
    • 28 Septiembre 2010
    ...[66] SSTSJ Cataluña 11 de abril de 2008, rec. 9358/06, 11 de febrero de 2008, rec. 7750/06, 28 de enero de 2008, rec. 565/05, 26 de noviembre de 2007, rec. 6193/06, 30 de octubre de 2007, rec. 5514/06; Valencia 15 de enero de 2008, rec. 4474/06 y 17 de julio de 2007, rec. 2986/06; Andalucía......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR