STSJ Cataluña 3597/2008, 29 de Abril de 2008

PonenteFRANCISCO BOSCH SALAS
ECLIES:TSJCAT:2008:4888
Número de Recurso1370/2008
Número de Resolución3597/2008
Fecha de Resolución29 de Abril de 2008
EmisorSala de lo Social

SENTENCIA núm. 3597/2008

En los recursos de suplicación interpuestos por Roca Sanitario, S.A. y Claudio frente a la Sentencia del Juzgado Social 3 Barcelona de fecha 11.07.07 dictada en el procedimiento nº 267/2007 y siendo recurrido/a MINISTERIO FISCAL. Ha actuado como Ponente el/la Ilmo. Sr. FRANCISCO BOSCH SALAS.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 12.04.2007 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Extinción a instància del trabajador, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 11.07.07 que contenía el siguiente Fallo:

Desestimo la demanda d'extinció del contracte de treball presentada Claudio, contra ROCA SANITARIO, S.A., i estimo la demanda per acomiadament presentada pel mateix demandant, i declaro la NUL·LITAT de l'acomiadament del demandant realitzat amb efectes del dia 23.05.07, i condemno a la societat demandada a que readmeti l'actor en el seu lloc de treball, amb pagament dels salaris de tramitació des de la data de l'acomiadament fins que la readmissió es faci efectiva, a raó de 215,51 euros diaris.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

El demandant Don. Claudio, amb DNI núm. NUM000, nascut el dia 06.04.41, presta serveis per l'empresa demandada des del dia 05.12.79. La categoria professional reconeguda és de Cap de Departament, encara que la denominació que formalment consta és "fora conveni", sent el lloc de treball desenvolupat fins el dia 07.04.07 de Cap de Departament de Processos i Motlles Guix. La retribució era de

6.465,44 euros mensuals inclosa la prorrata de pagues extres.

Segon

El denominat "personal fora conveni" ocupa llocs de responsabilitat i confiança, i les condicions laborals i econòmiques es negocien entre les parts directament, sense que consti quin és el barem per a fixar la retribució, sent una de les característiques que no tenen obligació de fitxar, al no tenir horari de treball marcat.

Tercer

En data 24.05.07 se li va notificar al demandant carta de data 18.05.07, per la qual se li feia saber que s'havia signat el II Conveni col·lectiu de les empreses Roca Corporación Empresarial i ROCA SANITARIO, S.A., amb efectes del dia 09.05.07, que el destinatari de la carta es trobava en la situació prevista en la Disposició final sisena, en la qual es preveia la jubilació obligatòria, com límit màxim per treballar, l'edat de 65 anys, i que, en definitiva, se'l donava de baixa amb efectes del mateix dia. En realitat es va donar de baixa al demandant el dia 23.05.07.

Quart

L' art. 37 del Conveni col·lectiu de l'empresa Roca-Radiadores, S.A., publicat en el BOE el

29.07.69 establia el següent: "Art. 37 . Al cumplir los sesenta y cinco años de edad, si el productor no solicitase la jubilación, dejará de percibir los quinquenios voluntarios, quedando limitado el cobro de antigüedad, en tal supuesto, al percibo de los quinquenios que reglamentariamente le corresponden" .

Cinquè

Les relacions laborals a l'empresa es regeixen a l'actualitat pel II Conveni col·lectiu de les empreses Roca Corporación Empresarial, S.A., i ROCA SANITARIO, S.A., que va ser publicat en el BOE del dia 04.06.04, amb una vigència temporal de 2004 a 2006. L'àmbit personal del conveni és pel personal dels grups professionals de comandaments intermedis, tècnics, administratius, subalterns, oficials i especialistes.

Sisè

L' art. 44.4 del II Conveni col·lectiu de les empreses Roca Corporación Empresarial i ROCA SANITARIO, S.A., estableix el següent: "Los quinquenios voluntarios y el complemento de vinculación se extinguen al cumplir el trabajador 65 años".

Setè

En data 20.12.04 es va subscriure una acta per la Comissió Negociadora del conveni, publicada en el BOE del 27.03.05, pel qual s'ampliava la vigència temporal pels anys 2007 i 2008.

Vuitè

En data 24.04.07 es va signar un acord per la Comissió Negociadora del conveni que introduïa una sèrie de modificacions en el conveni vigent, entre les quals hi havia la vigència temporal fins el

31.12.09. Aquest text va ser sotmès a referèndum als treballadors i va ser aprovat, per la qual cosa en data

08.05.07 es va signar un nou acord per la Comissió Negociadora del conveni, sense que consti hagi estat publicat en cap diari oficial. El nou acord tot mantenint el mateix àmbit personal, donava nova redacció a determinats articles i clàusules del conveni i s'afegia una nova Disposició final, sisena, que disposa el següent: "De acuerdo con la política de consolidación de empleo pactada por las partes en las cláusulas 2, 7, 2.8 y 2.9 del acuerdo de fecha 20.12.2004, así como en base a las políticas de empleo establecidas en la Disposición Final Primera del presente Convenio Colectivo, todo ello en virtud de la Disposición Adicional décima del Real Decreto Legislativo 1/1995, de 24 de Marzo , por la que se aprueba el texto refundido de la Ley del Estatuto de los Trabajadores, las partes firmantes del II Convenio Colectivo Intersocietario Roca pactan la edad de jubilación ordinaria 865 años), tanto para los jubilados parciales como para los totales, como el límite máximo para la extinción del contrato de trabajo y, por consiguiente, límite máximo de edad para trabajar".

Novè

No hi ha autorització expressa a cap treballador, ni a cap directiu, o alts comandaments o intermedis, per comprar aigua embotellada, per ús personal i privatiu, o per passar la nota de despeses per la seva compra.

Desè

Les despeses de farmàcia, que només la tenen reconeguda els treballadors que estan a l'empresa abans de l'any 1998, es deixen de pagar a partir del moment que els treballadors es jubilen.

Onzè

Les funcions desenvolupades pel demandant com a Cap de Processos i Motlles Guix era el següent: coordinar la elaboración de moldes, matrices y modelos de acuerdo con la programación y las instrucciones y especificaciones técnicas del jefe de Planta, para lograr el soporte técnico y material que permita, en el mejor plazo, número y calidad, la producción de piezas de porcelana. En aquestes funcionstenia sota el seu comandament un equip de persones.

Dotzè

Per preparar la jubilació del demandant, va ser contractat el Sr. Jose Daniel, i així va ser presentat al demandant a finals de l'any 2005. Durant els primers mesos de l'any 2006 van treballar conjuntament en vistes a la incorporació, a partir del mes d'abril, en el càrrec de Cap de Processos.

Tretzè

A partir del moment que va ser substituït pel Don. Jose Daniel, l'endemà de complir els 65 anys, és a dir, el dia 07.04.06, va passar a desenvolupar les funcions de "Coordinador tècnic de la planta a pressió d'inodors". Les funcions descrites per aquest lloc de treball són les següents: Control, seguimiento y análisis de los resultado del proceso de producción de la planta a presión de inodoros, tanto de las máquinas como de los procesos, de acuerdo con las indicaciones facilitadas por la Jefatura de la Fábrica y con el objetivo e proponer actuaciones que pemitan mejorar los rendimientos de producto cocido y conseguir un porcentaje inferior al 3% de pérdidas en colado y el 7% de pérdidas en cocido por causas de colado.

Catorzè

L'advocat del Sr. Claudio va remetre en data 03.05.07, una comunicació a l'empresa, de data 02.05.07, en la qual feia constar el seu desacord amb el canvi de funcions i protestava pel que considerava tractament desconsiderat. L'empresa va contestar al demandant, mitjançant carta de data

15.05.07, en la que es posava de manifest que el Sr. Claudio coneixia des del dia 01.12.05 que Don. Jose Daniel s'incorporaria com a Cap de Processos.

Quinzè

El lloc de treball que desenvolupava Don. Claudio com Cap de Processos i el de Coordinador tècnic, són d'un mateix nivell de competència tècnica i titulació, preferiblement enginyeria.

Setzè

El Sr. Pedro Antonio, responsable del departament de "colado", que també es personal fora de conveni, es va fer càrrec de les funcions de Coordinador tècnic a partir del moment en que el Sr. Claudio va passar a la situació d'IT, i part de les seves funcions al departament esmentat van ser encomanades al Sr. Juan Carlos. Les hores diàries que Don. Pedro Antonio hi dedica a fer les funcions de coordinador tècnic varien en funció de la feina, però oscil·len d'entre 2 i 5 hores.

Dissetè

El demandant està en situació d'incapacitat temporal derivada de malaltia comuna des del

29.01.07, pel diagnòstic de "depressió neuròtica; depressió ansiosa", situació en la actualment es troba. La vivència actual de canvi de lloc de treball és causa de la seva situació depressiva.

Divuitè

Es va intentar la conciliació prèvia respecte de les reclamacions per extinció de contracte i per acomiadament, finalitzant els respectius actes amb el següent resultat: sense avinença.

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandante y demandada, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado los impugnaron de contrario, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Conforme a los hechos declarados probados el trabajador, con categoría de jefe de departamento y denominación formal de "fuera de Convenio", fue sustituido sustituyó en el puesto que venía realizando en el momento en que cumplió 65 años y cuando, en torno a un año después, se modificó el Convenio Colectivo de la empresa ésta le comunicó la extinción del contrato de trabajo por haber cumplido la edad...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS 14/05, 19 de Mayo de 2009
    • España
    • 19 Mayo 2009
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 29 de abril de 2.008, en los recursos de suplicación número 1370/08, interpuestos por ROCA SANITARIO, S.A. y DON Salvador, frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 3 de los de Barcelona de fe......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR