STSJ Cataluña 3743/2014, 22 de Mayo de 2014

PonenteFELIX VICENTE AZON VILAS
ECLIES:TSJCAT:2014:5462
Número de Recurso267/2014
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución3743/2014
Fecha de Resolución22 de Mayo de 2014
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2013 - 8005036

mm

ILMO. SR. DANIEL BARTOMEUS PLANA

ILMO. SR. FÉLIX V. AZÓN VILAS

ILMO. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

En Barcelona a 22 de mayo de 2014

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 3743/2014

En el recurso de suplicación interpuesto por Prainsa Prefabricados, S.A. frente a la Sentencia del Juzgado Social 25 Barcelona de fecha 26 de julio de 2013 dictada en el procedimiento nº 104/2013 y siendo recurridos Jacinta, Fondo de Garantia Salarial, Impulso Industrial, S.A., Prefabricados Agricolas e Industriales, S.A., Norden, S.A., Alvisa Prefabricados, S.A., Prainsa Desarrollos, S.L. y Carlos Antonio (Administrador Concursal). Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. FÉLIX V. AZÓN VILAS.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Extinción a instància del trabajador, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 26 de julio de 2013 que contenía el siguiente Fallo:

Desestimo l'excepció processal de falta de legitimació passiva al.legada per ALVISA PREFABRICADOS, S.A., NORDEN S.A., PREFABRICADOS AGRICOLAS E INDUSTRIALES S.A., IMPULSO INDUSTRIAL S.A. i PRAINSA DESARROLLOS S.L.

Estimo la pretensió principal de la demanda presentada per Jacinta en contra de les empreses PRAINSA PREFABRICADOS S.A., ALVISA PREFABRICADOS, S.A., NORDEN S.A., PREFABRICADOS AGRICOLAS E INDUSTRIALES S.A., IMPULSO INDUSTRIAL S.A. i PRAINSA DESARROLLOS S.L. l'Administrador Concursal Asesoria Ruiseñores S.L. i el Fondo de Garantia Salarial, sobre reclamació d'extinció del contracte de treball a l'empara de l'article 50 de l'Estatut dels Treballadors i reclamació de quantitat, declaro la extinció del contracte de treball entre les parts en data d'aquesta sentencia i condemno les empreses demandades conjunta i solidàriament a l'abonament a la part actora de 21.268,26 euros en concepte d' indemnització i de 7.267,61 euros en concepte de deute salarial, sense perjudici de les obligacions legals del Fondo de Garantia Salarial.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1.- La part demandant Jacinta amb DNI núm. : NUM000 presta serveis des de la data de 22.04.03 amb categoria professional reconeguda de auxiliar administrativa (grup 5) i percebent un salari de 1.427,50 euros mensuals amb inclusió de prorrata de pagues extraordinàries. La demandant esta contractada per Prainsa Prefabricados S.A. L'actora ostenta la condició de representant legal dels treballadors a l'empresa. (sense discrepància)

  1. - Es d'aplicació a la relació laboral el conveni col.lectiu del sector de la construcció i obres públiques de la província de Barcelona per als anys 2007-2011 i el posterior acord de revisió salarial per als anys 2010 i 2011. (sense discrepància)

  2. - Des d'aproximadament desembre de 2011 la treballadora percep el salari amb retards aproximadament de 15 dies a quasi un mes durant el primer semestre de 2012 i a partir del segon semestre arribant a ser els retards de un mes, dos o inclús tres mesos. En la data de presentació de la demanda s'endeutaven els salaris de les mensualitats de novembre, desembre pagues extres de juny (75 %) i desembre de 2012 i gener de 2013, amb pagaments fraccionats, segons el desglós que consta a la demanda i es dona per reproduït.

    En la data del judici el deute ascendia a 7.267,61 euros bruts (6.159,41 euros nets) per les nòmines dels mesos de gener, febrer, març, abril, maig de 2013 i part paga extraordinària de Nadal 2012. (foli núm. 156)

  3. - Les empreses demandades formen part del Grup Prainsa. L'objecte social de les mateixes i les activitats econòmiques a les que es dediquen son totes del sector de la construcció, des del disseny, fabricació i comercialització, de prefabricats de formigó i de altres tipus de forjats, tancaments i estructures auxiliars per a la construcció, instal.lació i construcció de naus industrials, edificis, ponts i tot tipus de obres. Les societats Prainsa Prefabricados S.A., Alvisa Prefabricados, Prefabricados Agricolas e Industriales S.A. i dos empreses mes del grup que no han estat demandades (Conavinsa i Teulades) comparteixen oficines a la delegació de Barcelona situada al carrer Madrazo, on presta serveis la demandant, el servei de recepció es únic per a totes les empreses. La demandant realitza tasques pròpies de la seva categoria com a recepcionista i administrativa per a les diverses empreses indistintament, tant de trucades com s'encarrega de documentació de seguretat social, del plà de seguretat i salut laboral i dels llibres de les obres per a totes les empreses del grup demandades. (interrogatori empreses, testifical primera)

  4. - Prefabricados Agricolas e Industriales es la propietària de les oficines i la societat que paga els subministraments de material de oficina i altres que consumeixen els treballadors de les citades empreses. A les oficines treballen 17 treballadors contractats per les diferents empreses del grup, comparteixen espai sense separació entre ells i accedeixen per la mateixa porta. Els treballadors utilitzen targetes de visita de diverses empreses del grup. (testifical primera, folis núm. 168 a 173, 184 a 188)

  5. - Al treballador Anselmo contractat per Prainsa Prefabricados li paga les nòmines Prefabricados Agrícolas e Industriales S.A. (folis núm. 160 i 162)

  6. - Prefabricados Agricolas Industriales és el prenedor de la pòliça de responsabilitat civil general subscrita amb "Mapfre Seguros de Empresas" en la que consten com assegurades les altres empreses del grup. (foli núm. 174)

  7. - Les empreses Alvisa Prefabricados S.A. i Prainsa Prefabricados S.A. no tenen treballadors propis, Prefabricados Agricolas e Industriales S.A.(propietaria al 100 % de Prainsa Prefabricados S.A.) els aporta els administratius, tècnics, comercials etc... necessaris per a realitzar la seva activitat. (folis num. 180, 191)

  8. - El treballador Héctor esta adscrit a Prainsa Prefabricados S.A. formalment però presta serveis per a Alvisa . (foli núm. 191)

  9. - Alvisa Prefabricados S.A. es va constituir el 23.06.03, amb domicili social a Poligono Industrial El Campillo s/n de Zuera (Zaragoza) i l'activitat de comerç al major de materials de construcció, vidre i articles de instalació, esta en concurs des del 8.05.13.. Prefabricados Agricolas e Industrials S.A. "Prainsa" te el nom comercial de Impulso, es va constituir el 25.05.1973 amb domicili social a Poligono Industrial El Campillo s/ n de Zuera (Zaragoza) i activitat de construcció completa, reparació, conservació de edificacions. Prainsa Desarrollos S.L. es va constituir el 5.07.2007, amb domicili social al carrer Argualas CP 50012, 3 de Zaragoza dedicada a la promoció inmobiliaria. Norden S.A. es va constituir el 6.06.1986 amb domicili a Lugar Soler (Cabrianes ) s/n de Sallent (Barcelona) dedicada a la fabricació de altres productes de formigó guix i ciment i esta en concurs. Prainsa Prefabricados S.A. es va constituir el 26.11.2002, amb domicili social a carrer Holanda Pg Industrial el Campillo de Zuera (Zaragoza) dedicada al comerç al major de materials de construcció vidre i articles de instal.lació i esta en concurs. (folis núm.57 a 61

  10. - Impulso Industrial S.A. es va constituir el 1.02.1983, amb domicili social al carrer Via Hispanidad, 77 -A de Zaragoza, es una societat de cartera dedicada a l'activitat de promoció i foment d'empreses mitjançant participació en el seu capital, subscripció i participació d'accions i participacions, sense activitat comercial, es la es la societat dominant del Grup de la que depenen entre 24 i 37 societats més, entre les quals estan les demandades en el present procediment i es la que consolida el Balanç i el Compte de Pèrdues i Guanys. (foli núm. 182, fet provat 11 de la sentencia del Jutjat Social 40 de Madrid)

  11. - Prainsa Prefabricados S.A., Alvisa Prefabricados S.A. i Norden S.A. tenen com a empresa matriu a Prefabricados Agricolas e Industriales S.A. i aquesta al seu torn te com a empresa matriu a Impulso Industrial S.A.

  12. - Prainsa Prefabricados S.A. en el període de consultes preceptiu per a la extinció de 19 contractes de treball de la seva plantilla per causes econòmiques i organitzaves a l'empara de l'article 51.2 del R.D. Legislatiu 1/95 de 24 de març, va oferir la garantia de pagament de les indemnitzacions als treballadors per part de tot el Grup Prainsa. (folis núm. 190 a 192)

  13. - Alvisa Prefabricados S.A., Norden S.A., Prainsa S.A., Prainsa Prefabricados S.A. estan en concurs voluntari de creditors per Auto del Jutjat Mercantil 2 de Saragossa de 8.05.13. (folis num. 134)

  14. - Torcuato ha passat de ser contractat per Conavinsa a Prainsa Prefabricados al entrar la primera en concurs de creditors i el 31.03.13 al entrar en concurs també aquesta segona, el van passar a Prainsa Desarrollos . (foli núm. 189)

  15. - S'ha esgotat la conciliació administrativa a la S.C.I. del Departament de Treball de la Generalitat sense avinença."

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

RAZONAMIENTOS JURIDICOS
PRIMERO

Se articula el recurso por la representación de PRAINSA PREFABRICADOS S.A. sobre la base de dos motivos: en el primero de ellos, al amparo de la letra b) del articulo 193 de la Ley 36/2011, de 10 de octubre...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR