STSJ Cataluña 23/2014, 7 de Abril de 2014

JurisdicciónEspaña
EmisorTribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala civil y penal
Fecha07 Abril 2014
Número de resolución23/2014

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

R. de cassació i extraordinari per infracció processal núm. 78/2013

SENTÈNCIA núm. 23

President:

Excm. Sr. Miguel Angel Gimeno Jubero

Magistrats:

Il·lm. Sr. José Francisco Valls Gombau

Il·lm. Sr. Enric Anglada i Fors

Il·lma. Sra. Mª Eugènia Alegret Burgués

Il·lm. Sr. Carlos Ramos Rubio

Il·lm. Sr. Joan Manel Abril Campoy

Barcelona, 7 d'abril de 2014

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que s'esmenten més amunt, ha vist el recurs de cassació i extraordinari per infracció processal interposat per Cristina , representada davant aquest Tribunal per la procuradora Sra. Joana Menen Aventin i dirigida per l'advocada Sra. Esther Agut Bonsfills, contra la Sentència dictada per la Secció 12a de l'Audiència Provincial de Barcelona el 24 d'abril de 2013 en conèixer del recurs d'apel·lació interposat contra la Sentència dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 6 de Terrassa el 10 d'octubre de 2011 , i interlocutòria d'aclariment de 5 de gener de 2012 , en el procediment de guarda i custòdia núm. 156/11. El Sr. Elias , aquí part contra la qual es recorre, ha estat representat en aquest Tribunal per la procuradora Sra. Loreno Moreno Rueda i dirigit per l'advocada Sra. Concepción Marcuello Pascual. Amb la deguda intervenció del Ministeri Fiscal.

ANTECEDENTS DE FET
Primer

La procuradora Sra. Paula Miriam Minguez López, en representació del Sr. Elias , va formular demanda de judici de guarda i custòdia núm. 156/11 davant el Jutjat de 1a Instància núm. 6 de Terrassa. Seguida la tramitació legal, el Jutjat va dictar Sentència amb data 10 d'octubre de 2011 , la part dispositiva de la qual diu el següent:

"Que estimando parcialmente la demanda interpuesta por la Procuradora Sra. Minguez, en nombre y representación de DON Elias contra DOÑA Cristina , acuerdo las siguientes medidas:

  1. - Ambos progenitores ostentarán y ejercerán conjuntamente la patria potestad de sus hijos menores Jenaro y Lázaro , quienes estarán bajo la guarda y custodia del padre.

  2. - Se establece el siguiente régimen de visitas a favor de la madre: fines de semana alternos desde el viernes a la salida del colegio hasta el domingo a las 20:00 horas en que la madre los reintegrará en el domicilio paterno. Si el fin de semana coincidiera con un viernes o lunes festivo o con un puente, se añadirán estos días alfin de semana. Asimismo la mitad del periodo vacacional de verano, desde la finalización del curso escolar hasta el reinicio del mismo. Las quincenas comprenden alternativamente, del 1 al 15 de julio; del 16 al 31 de julio; del 1 al 15 de agosto y del 16 al 31 de agosto. Los años pares comenzarán el régimen con el padre y los impares con la madre. Los intercambios se realizarán a las 10 horas en el domicilio paterno. Las vacaciones de Navidad y Reyes, los menores las disfrutarán con cada uno de sus progenitores por mitad. La primera mitad abarca desde el último día de colegio hasta el 31 de diciembre a las 17 horas, y la segunda desde esta fecha hasta el último día festivo a las 20 horas. La madre tendrá a los menores en los años pares durante el primero de los periodos señalados y en los impares en la segunda mitad de las vacaciones, y así sucesivamente. Las vacaciones de Semana Santa se dividirán en dos periodos, correspondiendo al padre tener a los menores en los años pares durante el primero de los periodos y en los impares la segunda mitad de vacaciones, y así sucesivamente.

  3. - Se fija como pensión para el mantenimiento de los hijos menores, a satisfacer por el progenitor no custodio, la cantidad de CIENTO VEINTICINCO EUROS (125,00 euros) para cada uno, total DOSCIENTOS CINCUENTA EUROS (250,00 euros) mensuales, que habrán de ser abonados por meses anticipados y dentro de los primeros cinco días de cada mes en la cuenta bancaria que el Sr. Elias señale al efecto, y actualizables automáticamente con efectos a partir del uno de enero de cada año con las variaciones que experimente durante el año anterior el índice general del coste de la vida publicado anualmente por el Instituto Nacional de Estadística o el organismo que en su caso ejerza sus funciones. Los gastos extraordinarios serán abonados por mitad por ambos progenitores.

Todo ello se entiende sin hacer especial pronunciamiento sobre las costas procesales".

En data 5 de gener de 2012 es va dictar Interlocutòria amb la següent part dispositiva:

"Corregir el error material padecido en la sentencia de fecha 10 de octubre de 2011 dictada, que deberá quedar redactada en los siguientes términos:

En todas partes donde diga Rubén debe decir Elias "

Segon. Contra aquesta Sentència, la part demandada va interposar un recurs d'apel·lació, el qual es va admetre i es va substanciar a la Secció 12a de l' Audiència Provincial de Barcelona, la qual va dictar Sentència amb data 24 d'abril de 2013 , amb la següent part dispositiva:

"Que, desestimando el recurso de apelación interpuesto por Doña Cristina -parte demandada-, contra la sentencia de fecha 10 de octubre de 2011 del Juzgado de 1ª Instancia nº SEIS de TERRASSA , sobre custodia y alimentos de los hijos comunes, en el que ha sido parte apelada Don Elias y el MINISTERIO FISCAL, y en vista del auto cautelar de 5 de octubre de 2012, debemos revocar y REVOCAMOS éste último y, en su lugar, disponemos que los niños se vuelvan a relacionar con la madre, de momento en el Punt de Trobada más cercano al domicilio de aquéllos, durante cuatro horas todos los sábados, durante los próximos tres meses, y que, tras el informe del PdT sobre el desarrollo de las visitas, y del SATAF, sobre las circunstancias actuales de los progenitores y su entorno familiar, el juzgado a quo adopte un nuevo régimen de visitas para la madre o lo que estime mejor para el bienestar de los menores".

Tercer. Contra la Sentència anterior, Doña. Cristina va interposar recurs de cassació i extraordinari per infracció processal.

Per provisió de data 25 de juliol de 2013 es va donar trasllat a les parts sobre la possible concurrència de causes d'inadmissió, efectuant les al·legacions que van considerar escaients. Per interlocutòria de 26 de setembre de 2013, aquest Tribunal es va declarar competent i va admetre el primer motiu del recurs de cassació a tràmit, i de conformitat amb l' art. 485 de la LEC es va traslladar a la part contra la qual es recorre perquè en un termini de vint dies formalitzés l'escrit d'oposició. Un cop dut a terme, es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 10 de febrer de 2014. Per provisió d'aquesta mateixa data i, a la vista de la matèria del recurs, amb suspensió de l'assenyalament, es va disposar, conforme al previst en els arts. 160.1 , 165 i 250 LOPJ , conèixer el ple de la Sala i es va assenyalar novament per al dia 10 de març de 2014.

Ha estat ponent l'Il·lm. Sr. Joan Manel Abril Campoy.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER.- El recurs extraordinari d'infracció processal interposat per la representació processal de la Sra. Cristina es fonamenta en tres diferents motius. En primer terme, considera que, a l'empara d'allò que es disposa a l' article 469.1.3 LEC , s'han infringit les normes legals que regeixen els actes i les garanties del procés. Així, entén que la demanda de guarda i custòdia presentava un defecte formal consistent en la manca d'acompanyament de la proposta del pla de parentalitat que exigeix l' article 233-8 del Codi civil de Catalunya . Des d'aquesta òptica, manifesta que la Sala d'apel·lació no pot dispensar aquesta exigència i menys amb escassa motivació. Afegeix que l' article 265,1 i 2 de la LEC determina els documents, medis i instruments que s'han d'acompanyar necessàriament a la demanda i l'article 233-8 CCC afegeix un altre document, com són les propostes del pla de parentalitat amb el contingut de l'article 233-9 CCC.

Aquest primer motiu del recurs d'infracció processal ha de ser desestimat en atenció a les següents consideracions. S'ha de compartir amb la recurrent que l' article 233-8 del Codi civil de Catalunya quan exigeix que "Els cònjuges, per a determinar com s'han d'exercir les responsabilitats parentals, han de presentar llurs propostes de pla de parentalitat, amb el contingut que estableix l'article 233-9" presenta un clar contingut processal i, precisament, per aquesta raó l'al·legació que efectua la recurrent en relació a la pretesa vulneració de l' article 233-8 CCC no es pot incardinar dins del recurs extraordinari d'infracció processal, sinó que l ' article 4 de la Llei 4/2012, de 5 de mar ç, del recurs de cassació en matèria de dret civil a Catalunya i l'Acord dels Magistrats de la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, de data 22 de març de 2012, determina que les possibles vulneracions de normes de dret català amb contingut processal s'han d'adduir mitjançant el recurs de cassació. Per consegüent, aquest primer motiu del recurs extraordinari d'infracció processal ha de ser rebutjat.

SEGON .- El segon dels motius del recurs extraordinari d'infracció processal es formula, a l'empara d'allò que es preveu a l' article 469.1.4 LEC , per a denunciar una vulneració en el procés de drets fonamentals reconeguts a l' article 24 C.E . Manifesta la recurrent que l' article 399.1 LEC estableix que la demanda determinarà amb claredat i precisió el que es demani i l' article 426.1 LEC , aplicable per analogia al procés verbal, indica que en l'audiència prèvia els litigants poden efectuar al·legacions complementàries, però no modificar-les. Així, la variació dels pediments de la demanda, malgrat estigués la demandada representada legalment va causar indefensió, atès que si hagués conegut el nou petitum (per comptes d'un règim de comunicació es va sol·licitat a la vista la guarda i custòdia dels menors) s'hagués pogut proposar noves proves i no pot merèixer justificació a l' article...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
3 sentencias
  • SAP Barcelona 874/2014, 23 de Diciembre de 2014
    • España
    • 23 Diciembre 2014
    ...actuado y así lo acuerda en el caso, parcialmente. Hay que tener también en cuenta la STSJ, Civil sección 1 del 07 de abril de 2014 (ROJ: STSJ CAT 4200/2014 ), que matiza la posibilidad de decretar la nulidad de actuaciones al decir que "en el cas que el pla de parentalitat no s'hagi aporta......
  • SAP Barcelona 682/2014, 15 de Octubre de 2014
    • España
    • 15 Octubre 2014
    ...actuado y así lo acuerda en el caso, parcialmente. Hay que tener también en cuenta la STSJ, Civil sección 1 del 07 de abril de 2014 (ROJ: STSJ CAT 4200/2014 ), que matiza la posibilidad de decretar la nulidad de actuaciones al decir que "en el cas que el pla de parentalitat no s'hagi aporta......
  • SAP Barcelona 203/2015, 23 de Marzo de 2015
    • España
    • 23 Marzo 2015
    ...ha de quedar subordinat al principi superior de l'interès del menor, segon ha afirmat la sentència del TSJC de 7-4-2014 (ROJ: STSJ CAT 4200/2014 ). Entenem que els aspectes que conformen el contingut del pla de parentalitat segons l' art. 233-9 CCCat, s'han expressat en la demanda de forma ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR