STSJ Cataluña 811/2007, 21 de Septiembre de 2007

PonenteJOSE JUANOLA SOLER
ECLIES:TSJCAT:2007:11313
Número de Recurso1236/2003
Número de Resolución811/2007
Fecha de Resolución21 de Septiembre de 2007
EmisorSala de lo Contencioso

SENTENCIA núm 811

Ilustrísimos Señores Magistrados:

D. José Juanola Soler

Dª. María del Pilar Martín Coscolla

D. Manuel Táboas Bentanachs

Barcelona, a veintiuno de septiembre de dos mil siete.

Visto por la Sección Tercera de la Sala de lo Contencioso Administrativo del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, el

presente recurso contencioso administrativo, seguido entre partes: como parte demandante, FRANCE TELECOM ESPAÑA SA,

representada por el/la procurador/a D/Dª JOSEP RAMON JANSA MORELL; como parte demandada, el Ayuntamiento de

BARCELONA, representada por el/la procurador/a D/Dª CARLES ARCAS HERNANDEZ; y como partes codemandadas,

TELEFONICA MOVILES ESPAÑA SA, representada por el/la procurador/a D/Dª FRANCISCO JAVIER MANJARIN ALBERT, y

VODAFONE ESPAÑA SA, representada por el/la procurador/a D/Dª IVO RANERA CAHIS.

En la tramitación de los presentes autos se han observado las prescripciones legales, siendo Ponente el Ilmo. Sr. Magistrado D.

ANTECEDENTES DE HECHO
  1. - El presente recurso contencioso-administrativo se ha interpuesto contra Acuerdo del plenario del Ayuntamiento de Barcelona de 17.10.2003 por el que se aprueba la Modificación parcial de la Ordenança dels usos del paisatge urbà de la ciutat de Barcelona, publicada en el BOP de 6.11.2003.2.- Por la representación procesal de la parte actora se interpuso el presente recurso contencioso administrativo, y admitido a trámite y recibido el expediente administrativo le fue entregado y dedujo escrito de demanda, en el que tras consignar los hechos y fundamentos de derecho que estimó de aplicación, terminó solicitando que se dictara Sentencia estimatoria de la demanda articulada.

  2. - Conferido traslado a la parte demandada, ésta contestó la demanda, en la que tras consignar los hechos y fundamentos de derecho que estimó de aplicación, solicitó la desestimación de las pretensiones de la parte actora.

  3. - Recibidos los autos a prueba, se practicaron las pertinentes con el resultado que obra en autos. Se continuó el proceso por el trámite de conclusiones sucintas, en el que la representación de VODAFONE ESPAÑA SA, personada como codemandada, en su escrito de conclusiones se ratificó en las alegaciones de la actora en sus escritos procesales, y solicitó la condena de la Administración demandada, motivo por el que debió entonces y debe ahora tenerse a dicha representación por apartada del proceso, por cuanto en el recurso contencioso-administrativo no es admisible la posición procesal de codemandante.

  4. - Finalmente, se señaló día y hora para votación y fallo, que ha tenido lugar el día 12.9.2007.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

El presente recurso contencioso administrativo tiene por objeto las pretensiones de la actora siguientes:

-Que se declare la nulidad de la Modificación parcial de la Ordenança dels usos del paisatge urbà de la ciutat de Barcelona objeto del recurso contencioso-administrativo; subsidiariamente, que se anule.

-Subsidiariamente, que se declare la nulidad de los apartados 1 a 7 del artículo 91 de la Ordenanza recurrida, y de sus artículos 93, 94.2, 96.4, 96.5 , y de su Disposición Adicional, y de sus Disposiciones transitorias 1ª, 2ª, y 3ª , y preceptos concordantes con los anteriores.

-Y subsidiariamente, que se anulen los apartados 1 a 7 del artículo 91 de la Ordenanza recurrida, y de sus artículos 93, 94.2, 96.4, 96.5 , y de su Disposición Adicional, y de sus Disposiciones transitorias 1ª, 2ª, y 3ª , y preceptos concordantes con los anteriores.

Dichos artículos según el texto aprobado en virtud de la Modificación parcial de 17/10/2003 , aquí impugnada, son del siguiente tenor literal:

Article 91

Instal·lacions per a telefonia mòbil, telefonia via ràdio i altres usos de radiocomunicació (tipus E)

  1. La instal·lació d'equips, antenes, estacions base, enllaços via ràdio i qualsevol altre tipus d'instal·lació destinada a prestar el servei de telefonia mòbil, el servei de telefonia via ràdio (bucle d'accés local via ràdio) o altres xarxes de serveis mòbils i terrestres, en edificis i espais, públics o privats, estarà subjecta a la presentació del pla d'implantació del conjunt de tota la xarxa prevista en el terme municipal, on caldrà justificar la solució proposada amb criteris tècnics de cobertura geogràfica i en relació amb les altres alternatives possibles. Pel que fa a les característiques del pla d'implantació, caldrà estar a allò que preveu l'article 93 d'aquesta ordenança. La xarxa de microcel·les i/o picocel·les per a la prestació del servei de telefonia mòbil, així com les antenes d'usuari de telefonia fixa via ràdio (bucle d'accés local), no requereixen definir la seva ubicació en el pla d'implantació, atès el seu caràcter complementari respecte la xarxa principal.

  2. Les característiques dels equips, antenes, estacions base i, en general, qualsevol dels elements de radiocomunicació previstos en aquest article, així com la seva instal·lació o establiment concret, hauran de correspondre amb les millors tècniques disponibles en cada moment en quant a la minimització de l'impacte visual, ambiental i de possibles efectes sobre la salut de les persones. L'ús de la millor tècnica disponible serà exigible en el marc dels instruments validats per la Unió Europea i el Ministeri corresponent i per aquelles situacions que permetin reduir significativament les emissions i l'impacte visual i ambiental sense imposar costos excessius.

  3. Limitacions de les instal·lacions:a) Criteris relatius a l'impacte visual de les instal·lacions:

    1) No s'autoritzarà la instal·lació d'equips, antenes, estacions base ni qualsevol altre element dels previstos en aquest precepte en edificis protegits amb nivells A i B. En el cas d'edificis protegits amb nivell C i conjunts protegits, no serà autoritzable la instal· lació dels elements esmentats, llevat dels casos concrets i excepcionals, basats en el pressupòsit d'absència total i absoluta d'impacte paisatgístic de la instal·lació i la manca d'alternatives possibles que garanteixin la prestació del servei en la seva àrea d'influència.

    2) Les estacions base de telefonia mòbil i telefonia fixa via ràdio hauran d'ajustar-se a les condicions de mimetització de l'impacte visual que es relacionen a l'annex 1 d'aquesta Ordenança, en funció de la naturalesa urbanística de l'espai sobre el que s'insereixen aquestes instal·lacions. L'Ajuntament aprovarà, a través de l'òrgan competent per la concessió de llicències per a la instal·lació d'elements de telefonia per radiocomunicació, un catàleg descriptiu de la tipologia d'instal·lacions admeses a la ciutat de Barcelona relacionades i definides en l'esmentat annex 1.

    Com a excepció de la prohibició genèrica de disposició d'instal·lacions a façanes que preveu aquesta Ordenança, s'autoritza la instal·lació d'elements relacionats amb la prestació del servei de telefonia per radiocomunicació quan aquests s'ajustin a les condicions de mimetització assenyalades a l'esmentat annex. En tot cas, en el supòsit d'antenes adossades a façana s'exigiran distàncies mínimes de separació a paraments verticals i la verticalitat de l'element, tot controlant-se el tilt únicament de forma electrònica.

    3) Les casetes d'equips auxiliars comporten un impacte negatiu envers la integració arquitectònica d'aquestes instal·lacions sobre edificis. En conseqüència, les solucions a adoptar seguiran el següent ordre de prelació, havent-se de justificar degudament la impossibilitat d'atendre, successivament, cadascuna de les alternatives preferents:

    1. La utilització del espais interiors dels edificis convenientment adaptats a aquests usos. No obstant, en cap cas s'autoritzarà l'ús d'aquest espais quan donin accés directe a espais amb ús de vivenda.

    2. La utilització d'armaris exteriors que presentin volums reduïts en relació a l'entorn on s'assenten.

    3. L'ús de casetes exteriors auxiliars, en les condicions de forma, color i materials més favorables a la integració paisatgística amb l'entorn. Tanmateix, l'operadora es comprometrà a adoptar les solucions dels punts anteriors quan la variació de les circumstàncies de l'edifici sobre el que assenten la instal·lació ho possibiliti.

    L'ús dels aparcaments per a la ubicació d'equips auxiliars estarà permesa i es valorarà positivament als efectes de la viabilitat tècnico-jurídica d'un projecte, sempre i quan no s'utilitzin per aquesta finalitat places necessàries pel compliment de la previsió d'aparcaments en edificis a què obliguin les Normes Urbanístiques del PGM.

    4) En el cas de casetes d'equips auxiliars sobre cobertes d'edificis, aquestes hauran d'estar retranquejades 5 metres respecte de les façanes i no ultrapassant un plànol de pendent del 30% des de la traça superior del pla de la façana. En el cas d'incompliment d'aquest paràmetre, tot atenent a necessitats justificades del servei, es podrà considerar una solució consistent en la integració arquitectònica de les casetes amb els volums existents a coberta. De la mateixa manera, en espais i conjunts catalogats o qualificats d'especial interès arquitectònic, històric-artístic i/o cultural es podran adoptar mesures addicionals més restrictives que les establertes en aquest precepte, a l'objecte de reduir al màxim possible l'impacte visual de les instal·lacions.

    5) Els materials a emprar en tots els elements constituents de la instal·lació hauran de ser de característiques favorables a la seva durada i a una fàcil conservació. Es prohibeixen els materials de poca qualitat funcional i aquells que presentin dificultats de manteniment. En tot cas els materials s'ajustaran a les prescripcions de la normativa específica de seguretat que siguin d'aplicació.

    6) Només s'admet la instal·lació d'estacions base de telefonia mòbil i fixa via ràdio en cobertes on només existeixi una sola antena per funció de recepció de televisió.

    7) La col·locació o el pas...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR