STSJ Cataluña 3045/2006, 20 de Abril de 2006

PonenteLIDIA CASTELL VALLDOSERA
ECLIES:TSJCAT:2006:4535
Número de Recurso9005/2005
Número de Resolución3045/2006
Fecha de Resolución20 de Abril de 2006
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

RU

IL·LM. SR. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO

IL·LMA. SRA. Mª LOURDES ARASTEY SAHÚN

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 20 d'abril de 2006

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats

més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 3045/2006

En el recurs de suplicació interposat per Marí Luz a la sentència del Jutjat Social 3 Girona de data 27 de juny de 2005 dictada en el procediment núm. 198/2005 en el qual s'ha

recorregut contra la part Fogasa i Corcoll-Egea, S.C.P., ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. LIDIA CASTELL VALLDOSERA.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data16 de març de 2005 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre Acomiadament en general, en la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 27 de juny de 2005 , que contenia la decisió següent:

"Estimo l'excepció de caducitat de l'acció d'acomiadament entaulada per l'empresa SPC, CORCOLLEGEA, he de desestimar, sense entrar sobre el fons de l'assumpte, la demanda plantejada per la Senyora Marí Luz , i en conseqüència, absoldre a la mateixa de tots les peticions continguts en la demanda. No es fa cap pronunciament sobre el FOGASA."

Segon

En aquesta sentència es declaren com a provats els fets següents:

PRIMER

L'actora ha vingut prestant els seus serveis per compte de la empresa a jornada completa i per temps indefinit, en la categoria professional " dependenta" i percebent un salari diari brut en còmput anual de 30,39 euros amb inclusió de pagues extraordinàries.( Fet no discutit)

SEGON

Amb data 19.1.05 per escrit, i mitjançant burofax ( folio 60,214 al 216) la direcció de l'empresa va comunicar a l'actora en el seu domicili situat en el carrer Filadors núm. 1 3r 2ª de Salt, que a partir d'aquesta mateixa data el centre de treball on prestava els seus serveis, situat al carrer Massanes núm.61 es tancada, pel que procedia a amortizar-se el seu lloc de treblal. La carta és el següent literal:

Muy Sra.Mía:

Debemos poner en conocimiento que la dirección de la empresa, haciendo uso de la facultat que concede el apartado c) del Artículo 52 del Estatuto de los Trabajadores en relación con el artículo 51.1 del mismo cuerpo legal, ha tomada la decisión de amortizar su puesto de trabajo de dependienta y por lo tanto extinguir su contrato por causas objetivas , con efectos el mismo del día 19 de Enero de 2005.

El motivo de dicha decisión, se fundamenta en amortizar su puesto de trabajo, por causas productivas y económicas, las razones de la indicada decisión son las siguientes: El centro de trabajo donde actualmente presta Vd. Servicios, sito en Girona, calle Massana, 61, se encuentra en una clara situación de recesión en cuanto a las ventas. Dicha tendencia negativa está causando a la empresa notables perjuicios que la colocan en una situación de inferioridad en el mercado, que de prolongarse disminuiría notablemente la posición de competividad de la empresa en su conjunto con el grave perjuicio de dicha situación casuaría. Las exigencias del mercado en el sector de actividad de la empresa, exigen optimizar las costas empresariales de forma minuciosa e impiden mantener durante períodos prolongados situaciones de baja productividad de centros de trabajo. Es por ello que en aras a mejorar o por lo menos no perjudicar la posición competitiva en el mercado y a su vez adecuarse a las exigencias de la demanda,hemos decidido mediante la mejor organización de los recursos, cerrar la tienda de venta al público del centro de trabajo al que estaba adscrita en el día de hoy, amortizando por lo tanto su puesto de trabajo. A tales efectos y de conformidad con lo dispuesto en el artículo 53 del Estatuto de los Trabajadores , le indicamos lo siguiente: Simultáneamente a la entrega de esta comunicación escrita, esta parte pone a su disposición la cantidad Establecida en el Estatuto de los Trabajadores que asciende a la cantidad de 3.086,32 Euros, y una mensualidad por falta de preaviso de importe bruto 752,60 Euros. Asímismo ponemos en su conocimiento que está a su disposición la cantidad perteneciente a saldo de liquidación y finiquito. El importe de dichos conceptos está a su entera disposición en el domicilio Pza. Salvador Espriu 12 GIRONA, pudiendo Vd. retirarlo en horario comercial y a partir del día de hoy. Y para que así consta a los efectos oportunos firma la presente en el lugar y fecha Ut Supra. FDO. Ignacio .D.N.I. NUM000 ".

TERCER

El día 19 de enero de 2005, el servei de correus no pot lliurar el burofax, per la qual cosa deixa en el domicili de l'actora avís, perquè passi per les oficines de correu a recollir-lo. ( Folio 214).

QUART

L'actora va haver de ser ingressada a l'Hospital Martí Julià , de Slat, el día 19 de gener de 2005, sent donada d'alta el día 20 de gener de 2005 8 folio 51 i 54).

CINQUÈ

L'empresa en vista que la treballadora no ha passat a a recollir el burofax, amb data 3 de febrer de 2005, envia un telegrama a la treballadora, del següent literalment: " Según burofax enviado el 19 de enero de 2005 se ha cerrado e centro de trabajo de la calle Massanas nº 61, y amoritzado su puesto de trabajo, conctacte urgentemente con la empresa". El telegrama va ser recollit en el domicili de la treballador a, per jamal Aouchir, espòs d'aquesta, el día 4 de febrer de 2005.

SISÈ

La treballadora el dia 10 de febrer de 2005, envia un altre telegrama a l'empresa reclamant la documentació del seu acomiadament. L'empresa li contesta per telegrama, el día 14 de febrero de 2005, que la mateixa es troba en correus des del 19 de gener de 2005. El dia 16 de febrer de 2005, la treballadroa va a correus i recull el burofax de 19 de gener de 2005. ( Folis 57 al 59).

SETÈ

La treballadora coneixia abans del dia 19 de gener de 2005 que el centre on treballava estava tancat, ja que no va poder lliurar els parts de confirmació de la situació d'Incapacitat Temporal que gaudia des del dia 11 de gener de 2005.( Confessió judicial de l'actora, i folio 50).

VUITÈ

L'actora està embarassada des del mes de novembre de l'any 2004, per la qual cosa a la data de l'acomiadament, portava 10 setmanes d'embaràs.( Foli 53 i 54).

NOVÈ

L'empresa el 3 de febrer de 2005 ingresó en el compte de consignació del Jutjat Social núm.2 de Girona, en concepte de Indemnització i falta de preavís, per l'amortització del lloc de treball, la quantitat de 3.086,32 euros ( foli 225).

DESÈ

L'actor no exerceix la condició de representant legal, ni mai la ha ostentat en l'últim any en l'empresa demandada ( fet no discutit).

ONZÈ

L'empresa no ha aconseguit provar els motius econòmics que van provocar en el tancament del carrer Massanes, núm. 61 de Girona, el dia 19 de gener de 2005.

DOTZÈ

Es va intentar la conciliació prèvia administrativa.

Tercer

Contra aquesta sentència la part...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STSJ Cataluña 8305/2012, 10 de Diciembre de 2012
    • España
    • 10 Diciembre 2012
    ...no es compartido por la Sala, por las siguientes razones. El plazo de caducidad, como ha dicho esta Sala, entre otras en SSTSJ Catalunya núm. 3045/2006 de 20 abril AS 2006\2935 y 6 de abril de 1999 ( AS 1999, 1033), tiene por finalidad" ... dar fijeza a las relaciones jurídicas que nacen co......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR