STSJ Cataluña 5067/2007, 5 de Julio de 2007

PonenteSEBASTIAN MORALO GALLEGO
ECLIES:TSJCAT:2007:4404
Número de Recurso1810/2006
Número de Resolución5067/2007
Fecha de Resolución 5 de Julio de 2007
EmisorSala de lo Social

SENTENCIA núm. 5067/2007

En el recurso de suplicación interpuesto por Agustín y Produccions El Balneari, S.L. frente a la Sentencia del Juzgado Social 21 Barcelona de fecha 24.11.2005 dictada en el procedimiento Demandas nº 470/2005 y siendo recurrido/a -F.G.S.- Fondo de Garantía Salarial. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 30.6.2005 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Reclamación cantidad, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 24.11.2005 que contenía el siguiente Fallo:

"En la demanda interposada per Agustín contra Produccions el Balneari, S.L. i el Fons de Garantia Salarial, refuso les excepcions processals oposades d'incompetència de jurisdicció, i en el seu cas, de manca de legitimació passiva, ¡ accepto en part la demanda interposada, per tant, condemno a la demandada empresa a abonar al demandant la suma de 9.043,90 euros pels conceptes de la demanda, i absolc al codemandat Fons de Garantia Salarial, sens perjudici de les responsabilitats que en el seu dia Ii pogueren correspondre."SEGUNDO.- En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"Primer. L'empresa demandada Produccions el Balneari, S.L., es la productora i titular dels drets sobre la pel.lícula "Centenari", particular glosa d'un club de futbol, i també del posterior arranjament d'aquesta que va donar lloc a la pel.Iícula "El angel caído", reorientada sobre la figura de Maradona, ambdues dirigides per Alexander , qui també te la condició d'administrador de la productora.

Segon

El demandant Agustín , fonamentalment per la seva semblança física amb I'expresident del F.C.Barcelona, Jose Manuel , va participar corn a actor en el rodatge de la pel.lícula "Centenari", i per tant també forma part del repartiment de la nova edició o versió "El angel caido".

Tercer

El dia 1/2/2002, les parts varen subscriure, per la condició o contraprestació d'actor del demandant, un contracte de compte en participació del demandant en la pel.lícula "El centenari" per import de quatre milions de pessetes. En el clausulat d'aquest contracte hi consta: "CINQUENA, PRODUCCIONS EL BALNEARI, S.L. en la seva qualitat de PRODUCTORA, ostentarà Iliurement la direcció general de producció i explotació, assumint integrament tota la responsabilitat legal, artística, laboral, comercial ¡ mercantil."

Quart

Meses desprès d'aquell rodatge, el maig de 2004, Jon , també actor en la peI.lícula, que en els cartells promocionals hi figura, a mes, corn a coproductor, i pel mateix Alexander , es posen en contacte amb el demandant per tal de comercialitzar les pel.Iícules, "Centenario" a Espanya, i "El angel caido" a l'Argentina. El demandant inicia i'activitat el juny de 2004, realitzant gestions telefòniques, correspondència, reunions i algun viatge per organitzar l'estrena de Centenario a Madrid.

Cinquè

S'organitza una oficina comercial per a la pel.IícuIa, que s'ubica a les instal.lacions de Produccions el balneari, S.L., al carrer Fermín , on la demandada contracta, al juliol de 2004, una treballadora, Rosario , per tal de fer tasques administratives i de disseny gràfic, a qui pagava el Sr. Alexander que signava els txecs, i rebia instruccions per la serva feina, tant del Sr. Alexander , com del Sr. Jon , com del demandant, ocupació en la que va romandre fins el novembre del mateix any, i des d'on es prepara el material promocional, es centralitzaven els contactes i s'organitzaven les reunions i viatges, identificant-se en les comunicacions per correu electrònic, el Sr. Jon com a Director Comercial, ¡ el demandant corn a Director de Marketing, càrrecs per als que la demandada havia encarregat, a compte seu, l'elaboració de targetes de visita.

Sisè

Almenys de juliol a novembre de 2004, el demandant acudia regularment a les oficines de l'empresa, excepte quan estava de viatge, des d'on feia les gestions i les activitats oportunes per a la comercialització de la pel.lícula.

Setè

Del 15 al 25 de juliol de 2004 el Sr. Alexander , el Sr. Jon i el demandant, a compte de la demandada, varen viatjar a l'Argentina per tal de mantenir contactes i reunions amb distribuïdors del país a fi i efecte de comercialitzat la pel.lícula "El angel caido". El material gràfic i promocional es va consignar a una agencia de transports que es va retardar en l'enviament i va arribar massa tard, els possibles perjudicis d'aquest retard son encara objecte de reclamació per part de Produccions El Balneari, S.A. a l'agencia de transports.

Vuitè

El dia 31/8/2004, Alexander , actuant corn a administrador de Produccions el Balneari, S.L. per la condició de propietària de tots els drets sobre "El angel caido" i també corn a administrador de Montornès Films, S.L., per fa condició de propietària de tots els drets sobre les pel.lícules "Terra de canons" i "Dali", atorga poders a favor de Jon perquè pugui, en nom de les societats atorgants, vendre a qui tingui per convenient i al preu que consideri oportú, els drets sobre les referides pel.lícules en qualsevol país del mon excepte a Espanya per totes les pel.lícules i Itàlia per "Terra de canons" i "Dalí".

Novè

Del 17 al 28 de setembre de 2004, el Sr. Jon i el demandant viatgen novament a I'Argentina amb la mateixa finalitat de comercialitzar la pel.lícula en qüestió i també les altres dues esmentades en l'apartat precedent. En aquesta ocasió la factura del viatge es lliurada a nom del Sr. Jon .

Desè

DeI 28 d'octubre al 9 de novembre de 2004, el Sr. Alexander , el Sr. Jon i el dernandant, tornen a viatjar a l'Argentina, a compte de la demandada, i amb la mateixa finalitat comercialitzadora. D'aquest darrer viatge, en va sortir una oferta de comercialització a l'Argentina, de preu incert, en funció de I'acceptació que pugui tenir o dels resultats, oferta que va ser rebutjada pel Sr. Alexander .

Onzè

El Conveni col.lectiu de la industria de producció audiovisual, no té prevista la categoria deDirector de marketing, figurant-hi la de Cap de Producció, amb un sou mensual, incloses totes les prorrates, de 1.808,78 euros, per a l'any 2003, i en el tram de produccions cinematogràfiques amb un pressupost igual o inferior a 125 milions de pessetes.

Dotzè

La part actora ha intentat, sense exit, la preceptiva conciliació administrativa prèvia, que finalitzà el dia 14/7/2005 amb el resultat d'intentat sense efecte, per la incompareixença de l 'empresa demandada, malgrat que estava citada."

TERCERO

Contra dicha sentencia anunciaron recurso de suplicación la parte actora y la demandada Produccions El Balneari, S.L., que formalizaron dentro de plazo, y que la parte actora, a la que se dió traslado impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Recurren en suplicación ambas partes, contra la sentencia de instancia que desestima la excepción de incompetencia de jurisdicción alegada por la demandada, declara que la relación jurídica existente entre los litigantes es de carácter laboral, y estima parcialmente la demanda de reclamación de cantidad.

El recurso de la demandada reitera la excepción de incompetencia del orden social de la jurisdicción, y subsidiariamente postula la aplicación de un convenio colectivo distinto para fijar la cuantía del salario que correspondería al actor, mientras que el demandante pretende en su recurso que se fije un salario superior, lo que obliga a resolver de forma preferente la primera de las cuestiones del recurso de la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR