STSJ Cataluña 7440/2007, 29 de Octubre de 2007

PonenteADOLFO MATIAS COLINO REY
ECLIES:TSJCAT:2007:11538
Número de Recurso2714/2006
Número de Resolución7440/2007
Fecha de Resolución29 de Octubre de 2007
EmisorSala de lo Social

SENTENCIA núm. 7440/2007

En el recurso de suplicación interpuesto por ELIS MANOMATIC,S.A.U. frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Granollers de fecha 29 de abril de 2005, dictada en el procedimiento Demandas nº 168/2005 y siendo recurrido/a Ernesto y otros. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. ADOLFO MATIAS COLINO REY.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 24 de febrero de 2005, tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Reclam. derechos contracto trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 29 de abril de 2005 , que contenía el siguiente Fallo:

Que estimant la demanda interposada per Ernesto , Olga , Amelia , Pedro , Flora , Remedios , Asunción , Inés , Soledad , Carla , Lourdes , María Cristina , Elvira , Penélope , Bárbara , Lina , María Inés , Eva , Silvia , Daniela , Elsa i Carmela , contra ELIS MANOMATIC SAU, he de declarar i declaro la nul.litat del calendan laboral realitzat per I'empresa ELIS MANOMATIC SAU al centre de treball situat a Parets del Vallés per a l'any 2005 i en els extrems que es combaten en I'escrit inicial i, en conseqüència he de codemnar i condemno a la demandada ELIS MANOMATIC SAU a estar i pasar per l'anterior declaració, aixícorn mantenir els periodes de vacances dels actors en els termes fixats a l'article 26 del Conveni 30 dies naturals consecutius dins del periode d'1 de maig a 30 de setembre .

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

" Primer.- Els actors Ernesto Olga , Amelia , Pedro Flora , Remedios , Asunción , Inés , Soledad , Carla , Lourdes , María Cristina , Elvira , Penélope Bárbara , Lina , María Inés , Eva , Silvia , Daniela , Elsa ,

tots ells vénen prestant els seus serveis per compte de l'ocupadora.

Els actors Ernesto , Olga Pedro , Remedios i Daniela ostenten la representació deIs treballadors al comitè d'Empresa.

Fins a setembre de 2002 els actors van prestar els seus serveis per a ELIS MANOMATIC SAU al centre de treball situat a Badalona; la demandada compra l'empresa ARLY S.A., A partir d'aquesta data van ser traslladats al centre de treball de la demandada situat a Parets del Vallés. La plantilla de l'empresa esta composta per 188 treballadors. (no controvertit)

Segon

L'empresa notifico en data 27 de gener de 2005 mitjançant escrit d'aquesta mateixa data un calendan de vacances per a l'any 2005, amb el següent text:

A fi de planificar tan bé corn es pugui I'activitat en planta al Ilarg de tot l'any 2005, ELIS Manomatic, SAU ha cregut convenient fixar el calendari de vacances del personal corn més aviat millor en nom de disposar, des de principis d'any, de totes les dades necessaris per dur a terme les accions necessàries (...) que assegurin la continuïtat de Ia producció arnb les garanties de qualitat i servei contractat pels nostres clients. Tot això, per suposat incardinat en el conjunt de mesures adoptades i que són urgents i imprescindibles per treure a l'ernpresa de les elevades pèrdues acumulades els últims exercicis.

(...) El día 13 de gener de 2005, l'empresa es va reunIr amb dos representants dels treballadors per informar-los del procedirnent seguit i explicar-los els arguments que, des del punt de vista organitzatiu, de producció, i per descomptat de d'igualtat entre tots els treballadors, s'havien tingut en compte per dissenyar el procés d'assignació de vacances requerin la seva col.laboració per decidir els criteris d'elecció; I'esmentada col.Iaboració no va ser possible.

El dia 14 de gener de 2005, I'empresa es reunió amb el Comitè d'Empresa per explicar de nou tots aquests arguments i para de nou requerir la seva col.laboració (...) L'empresa disposada que s'ha de tenir en compte tots els arguments, va expressar la possibilitat -encara que exigís un major esforç- de modIficar el procediment, de manera que tot el personal, de totes les seccions, pogués realitzar tres setmanes consecutives de vacances en el període de maig a setembre (...) El Comitè d'Empresa va insistir en la seva postura que el personal de Badalona tingués la possibilitat de realitzar les quatre setmanes consecutives en els mesos de juliol i agost

Atès que l'empresa entén que no pot acceptar que s'estableixin diferències en el personal d'un departament, per considerar-lo arbitral i injust (...) i davant la impossibilitat de negociar amb el Comitè d'Empresa una alternativa diferent, ¡ l 18 de gener es va informar a tot el personal del procediment dissenyat per a l'assignacíó, en condicions d'igualtat, de les vacances, començant el 19 de gener l'esmentat procediment

Una vegada acordats amb cada treballador, de manera individual, els períodes de vacances i assignats a aquells que han renunciat al seu dret d'elecció, avui día 27 de gener de 2005, es detalla en les pàgines annexes el calendari de vacances per a tot el personal de la planta ".

La planificació de les vacances del personal de planta per a l'any 2005 es realitzarà segons els següents criteris

PERIODES

Es planificaran dues setmanes consecutives de vacances en els mesos de juliol/agost (sempre que existeixin setmanes disponibles)

Es planificarà una tercera setmana de vacances en els mesos de maig/juny/setembre, és a dir, dins del període preferent marcat pel ConveniEs planificarà la quarta setmana de vacances a la resta de l'any, a excepció de desembre (mesos de gener, febrer, marc, abril, octubre o novembre) Aquest període serà degudament compensat econòmicament segons els definit en el Conveni.

Els dies restants de vacances se soI licitaran al responsable amb, almenys una setmana d'antelació almenys, una setmana d'antelació ¡ no podran ser consecutius a cap dels períodes anteriors.

Per a cada un dels periodes, s'estableixen "QUOTES' (es dir, nombre de persones possibles) a fi que i'activitat prevista cada mes no es vegi molt afectada.

Qualsevol persona pot optar, a la seva conveniència, a renunciar al període de vacances el juliol o agost. En aquest cas, podrà elegir les seves vacances de manera que esculli (dos, tres o fins i tot quatre setmanes consecutives)

PRIORITATS EN L'ELECCIÓ DELS PERÍODE

A fi d'evitar arbitrarietats, s'ha establert a l'atzar I'ordre per elegir els períodes de vacances (...)

PROCEDIMENT

Al llarg de les setmanes 3 i 4 (del 19 al 28 de gener de 2005) el personal, segons l'ordre alfabètic, serà convocat pel departament d'Administräció de Personal perquè fixi els seus períodes de vacances (...)

EXISTEIX UN NUMERO REDUÏT DE PERSONES DE PERSONES QUE NO PODEN REALITZAR SIMULTÀNIAMENT LES SEVES VACANCES. TOTES ELLES HAN ESTAT JA INFORMADES PELS SEUS RESPONSABLES.

Qualsevol dubte...

Ens remitim al contingut íntegre de l'escrit, planificació i assignació de vacances que es dóna aquí per reproduït i que consta en les actuacions en els folis 16 a 19 i ss.

Tercer

És aplicable a les parts el Conveni Col Iectiu d'àmbit de la Comunitat Autònoma de Catalunya per al sector de Bugaderies Industrials, per als anys, 2004, 2005 i 2006.( folis 80 i 22, no controvertit).

Quart

El Comitè d'Empresa en data 10 de gener de 2005 va interposar denuncia davant la lnspecció de Treball.(folis 115 i 116 dels actes)

.

Cinquè

Amb el calendari elaborat per a l'any 2.005 es modifica els criteris establerts en anys anteriors per a la confecció del calendari laboral, efectuant una nova reorganització respecte del període de vacances, de manera que els actors vindran obligats l'any 2005, a partir el gaudi de les seves vacances en quatre períodes i durant tot l'any, .excepte el mes de desembre.

Sisè

Els actors demanden el seu dret a gaudir de 30 dies naturals consecutius dins del període de maig a setembre.

Setè

La demandada i el Comitè d'empresa han tingut reunions en

dates 26 de novembre 3, 9, 10 ¡ 23 de desembre de 2004 arribant a acord respecte de canvi horari I descans setmanal. (folis 105 a 114) "

TERCERO

En fecha 17 de mayo de 2005, se dictó auto de aclaración de la anterior sentencia, con la parte dispostiva del tenor literal siguiente:

" Acordo procedent l'aclariment de la Sentència recaiguda en les actuacions registrats sota el núm. 168/04 . de manera que la decisió s'ha d'afegir: "tots dos inclusivament"...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR