STSJ Cataluña 3273/2006, 28 de Abril de 2006

PonenteSEBASTIAN MORALO GALLEGO
ECLIES:TSJCAT:2006:5184
Número de Recurso5806/2005
Número de Resolución3273/2006
Fecha de Resolución28 de Abril de 2006
EmisorSala de lo Social

SENTENCIA núm. 3273/2006

En el recurso de suplicación interpuesto por Hospital Clinic i Provincial de Barcelona, Comité d'Empresa del Hospital Clínic i Provincial de Barcelona, CC.OO, U.G.T., Sindicats Auxiliars d'Infermeria y Sindicat d'Ajudants Tècnics Sanitaris d'Espanya frente a la Sentencia del Juzgado Social 21 Barcelona de fecha 14.3.2005 dictada en el procedimiento Demandas nº 805/2004 y siendo recurrido/a Angelina , C.G.T., Associació Professional d'Infermeres Hospital Clinic, Associacio Independent Professional Sanitat y Ministerio Fiscal. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 17.11.2005 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Tutela de derechos fundamentales, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 14.3.2005 que contenía el siguiente Fallo:

Que la demanda interposada per la Secció Sindical del Sindicat CATAC a l'Hospital Clínic contra l'empresa Hospital Clínic i Provincial de Barcelona, el Comitè d'Empresa de l'Hospital Clínic, i les Seccions Sindicals a l'Hospital Clínic dels Sindicats Comissions Obreres (CCOO), Unió General de Treballadors (UGT), Confederació General de Treballadors (CGT), Associació Independent Professional de Sanitat(AIPS), Associació Professional d'Infermeres Hospital Clínic (APIHC), Sindicat d'Auxiliars d'Infermeria (SAE), i Sindicat d'Ajudants Tècnics Sanitaris d'Espanya (SATSE), rebutjant les excepcions de manca de legitimació passiva i de inadequació de procediment deduïdes, i acceptant la demanda interposada, declaro que s'ha produït vulneració del dret a la llibertat sindical del sindicat demandant en no permetre la seva participació en la Comissió Negociadora del Conveni Col·lectiu, ordenant el cessament de totes les conductes antisindicals dels demandats, i declaro la nul·litat radical de totes les actuacions i conductes que hagin impedit aquesta participació, incloent l'acord de 8/11/2004 de constitució de la Comissió Negociadora, reposant la situació al moment immediatament anterior a la constitució de la comissió negociadora excloent, i deixant sense efecte a partir de la data d'aquesta sentencia de l'acord de suspensió adoptat sobre la mesura cautelar tramitada, condemnant a tots els demandats a estar i passar per les anterior declaracions i a mantenir aquesta decisió a la vista dels usuaris en els respectius taulells d'anuncis a efectes sindicals i laborals a l'empresa durant els set dies següents a la notificació d'aquesta sentencia.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"Primer.- El Comitè d'Empresa de l'Hospital Clínic i Provincial de Barcelona sorgit de les darreres eleccions, esta constituït per un total de 29 membres pertanyents a vuit Sindicats que obtingueren representació amb els següents resultats:

Sindicatmembresvots% de vots

APIHC 850324,98%

AIPS 638319,02%

CGT 534216,98%

CCOO 323711,77%

UGT 2196 9,73%

SATSE 2125 6,21%

SAE 2118 5,86%

CATAC 1110 5,46%

No obstant hi ha un error en algun lloc del recompte, de 5 vots en el col·legi d'especialistes i no qualificats, doncs a l'acta se n'atribueix 730 als respectius sindicats, quan del recompte sols se n'obtingueren 725, però no afecta a l'atribució de resultats.

Segon

En la dinàmica quotidiana del Comitè d'Empresa i especialment de cara a la negociació del Conveni Col·lectiu, s'han format, de facto, dos blocs en el si del Comitè, un constituït pels sindicats APIHC, CGT i CATAC que suma 14 membres, i un altre constituït per AIPS, CCOO, UGT, SATSE i SAE, que suma 15 membres.

Tercer

Denunciat l'anterior Conveni Col·lectiu i en vistes a la negociació del proper, el 2/11/2004 els membres dels tres sindicats APIHC, CGT i CATAC, com a aglutinadors de mes d'un terç del Comitè, sol·liciten a la Presidenta del Comitè d'Empresa la convocatòria d'una reunió extraordinària pel dia 5/11/2004 a les 10 hores, amb un únic punt de l'ordre del dia, la designació del banc social de la Comissió Negociadora del Conveni.

Quart

Acceptada la sol·licitud i convocats els membres del Comitè, hi assisteixen únicament els 14 membres dels tres sindicats convocants, per be que compten amb la presencia, sense vot, també de Delegats Sindicals de UGT, CCOO, CATAC, APIHC, i SAE. D'aquesta reunió s'aixeca acta nº 26 signada pels membres assistents en la que s'acorda per 13 vots a favor i una abstenció, constituir la Comissió Negociadora del Conveni amb un membre de cada Sindicat i la resta en proporció al nombre de vots obtinguts en les darreres eleccions, així queda constituïda pels següents membres: APIHC 3, CGT 2, AIPS 2, CCOO 1, UGT 1, SATSE 1, SAE 1, i CATAC 1. L'acord va ésser comunicat a la Direcció de l'Empresa el mateix dia.

Cinquè

Convocada la Comissió negociadora pel dia 8/11/2004 a la tarda, i acordat que aquest esreuniria el dia 8 a les 10 del mati, sense concretar-ne l'ordre del dia, la Presidenta del Comitè convocà reunió extraordinària del comitè a les 10 del matí amb l'ordre del dia conformat per l'aprovació de les actes 23, 24 i 25, diversos aspectes sobre aplicació del conveni o inclusió en el nou de propostes d'alguns col·lectius, i a proposta d'AIPS designació de la Comissió Negociadora del conveni, fent-se referència a que el tema havia estat tractat ja a la reunió del 5/11/2004.

Sisè

A l'anterior reunió del dia 8/11/2004 hi assisteixen els 8 membres de APIHC, els 6 de AIPS, 4 de CGT, els 3 de CCOO, els 2 d'UGT, els 2 de SATSE, els 2 de SAE i el membre de CATAC, amb presencia també de Delegats Sindicals de la majoria dels sindicats. De la Reunió s'aixecà per la Presidenta acta nº 27 en la que, desprès de posposar l'aprovació de les actes proposades, i de tractar els diversos temes de l'ordre del dia, pel que fa a la Comissió Negociadora del Conveni hi ha discrepàncies en relació al que s'acordà el dia 5 anterior i en quant al criteri de proporcionalitat a emprar, designant la resta del sindicats els respectius membres en la Comissió Negociadora, i sense que es produeixi cap mena de votació respecte a la Comissió Negociadora.

Setè

El dia 8 a la tarda, a l'iniciar-se la Comissió Negociadora del conveni apareix un document que consta al foli 285 i 286 de les actuacions, redactat en forma d'acta amb tipografia i format diferent en format diferent de les anteriors actes del Comitè, referent a la reunió del Comitè d'Empresa del mati, que ja havia estat presentat a l'empresa i segellat pel Departament de Recursos Humans en aquella data, signat per 15 persones malgrat fer referència a l'assistència de 28 persones, en el que hi consta la designació, sense votació dels membres del banc social de la Comissió Negociadora del Conveni amb la següent atribució de membres: APIHC 3, AIPS 3, CGT 2, CCOO 1, UGT 1, SATSE 1, SAE 1, i CATAC 0 , diferent a l'acordada en la reunió del dia 5/11/2004, i amb la designa de les persones que representaran als sindicats APIS, CCOO, UGT, SATSE i SAE.

Vuitè

El dia 8 a la tarda, en reunió de constitució de la Comissió Negociadora del Conveni, l'empresa reconeix implícitament la composició del banc social que reflexa el document referit en l'apartat anterior i donant per resolta la problemàtica de la composició de la Comissió amb la conseqüent exclusió del Sindicat CATAC de la Comissió Negociadora, es disposa a constituir formalment la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR