STSJ Cataluña 9083/2005, 23 de Noviembre de 2005

PonenteFELIPE SOLER FERRER
ECLIES:TSJCAT:2005:12415
Número de Recurso6970/2004
Número de Resolución9083/2005
Fecha de Resolución23 de Noviembre de 2005
EmisorSala de lo Social

SENTENCIA núm. 9083/2005

En el recurso de suplicación interpuesto por Marcelino frente a la Sentencia del Juzgado Social 25 Barcelona de fecha 13 de Abril de 2004 dictada en el procedimiento Demandas nº 820/2003 y siendo recurrido/a Jesús Luis , -I.N.S.S.- (Instituto Nacional de la Seguridad Social), -T.G.S.S.- (Tesorería Gral. Seguridad Social) y Mutua Asepeyo. Ha actuado como Ponente el/la Ilmo. Sr. FELIPE SOLER FERRER.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 27-10-03 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Seguridad Social en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 13-4-04 que contenía el siguiente Fallo:

"Desestimar la demanda presentada Marcelino contra l'Institut Nacional de la Seguretat Social, Tresoreria General de la Seguretat Social, Jesús Luis , Mútua Asepeyo, sobre recàrrec de prestacions per falta de mesures de seguretat i absoldre als demandants de totes les peticions formulades".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

El treballador demandat Jesús Luis , nascut el dia 10-10-76, amb NIE NUM000 , prestabaserveis per compte de l'empresa Reparaciones de Altura, SCP, afiliat i d'alta a la seguretat social amb antiguitat del dia 04-03-01, categoria professional de peó, va patir un accident de treball, el dia 06-02-01, quan prestava serveis en l'obra de reparació de la façana de la comunitat de propietaris del carrer Bac de Roda, 180-182, de Barcelona.

Segon

L'accident es va produir quan el treballador baixava de una bastida tubular, pel lateral, quan va relliscar i va caure a terra, des de uns 4 metres d'alçada. L'empresa va comunicar l'accident que va ser qualificat de greu.

Tercer

A causa de l'esmentat accident el treballador es va fer mal a una cama i va restar en situació d'incapacitat temporal per accident de treball. No consta la data d'alta per curació ni si es van valorar seqüeles.

Quart

La causa de l'accident va ser la manca d'instal.lació d'escales interior per pujar i baixar de la bastida. L'empresa no disposada de serveis de prevenció, no havia donat formació al treballador ni havia avaluat els riscos laborals, amb caràcter previ a l'accident.

Cinquè

La societat civil privada que tenia contractat al demandat Sr. Jesús Luis , (Reparaciones de Altura, SCP), té com a administrador a Marcelino , amb NIF NUM001 . Són socis amb el 50% de participacions el citat administrador i Gaspar , NIF NUM002 . El seu domicili social està ubicat a Sta. Coloma de Gramanet, c/. Roselles, 43, 3r.

Sisè

La Inspecció de Treball i Seguretat Social va realitzar informe el dia 11 de desembre de 2002, amb inici de procediment sancionador. Es va aixecar Acta d'infracció per manca de mesures de seguretat, per incompliment de la normativa continguda en l' Annex IV-C-5c) del RD 1627/97 , i 19 de la Lleu 31/95 de Prevenció de riscos laborals , qualificada de falta greu.

Setè

Per resolució de l'INSS de 08-04-03, es va declarar l'existència de responsabilitat empresarial per manca de mesures de seguretat en el treball i la procedència del recàrrec de prestacions en un 30%, a càrrec de l'empresa Reparacions de Altura, SCP.

Vuitè

Per l'empresa es va presentar reclamació prèvia que va ser desestimada per resolució de l'INSS de data 29-08-03.

Nové.- No consta que s'hagués realitzat l'avaluació de riscos laborals en l'obra en la que treballava el demandat. Tampoc consta cap formació al treballador, amb caràcter previ a l'accident.

La bastida que es va instal.lar en l'obra era de la marca "Soldanova-eara". L'arquitecte tècnic de la obra l'identifica l'empresa com "Sr. Luis Pablo ".

Desè

L'empresa va impugnar la multa proposada per la Inspecció de Treball i Seguretat Social. Per resolució del Departament de Treball i Seguretat Social de data 12-05-03, es va declarar la caducitat de l'actuació inspectora, per haver-se interromput les actuacions comprovatòries per més de tres mesos, entre les dates de 16-05-02 a 21-11-02.

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte actora, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dio traslado no lo impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Frente a la sentencia del Juzgado de lo Social, que desestimó la demanda origen de autos, por la que el empresario demandante solicitaba se le exonerara del recargo de prestaciones por falta de medidas de seguridad e higiene en el trabajo impuesto en vía administrativa, se alza en suplicación la parte actora, cuyo recurso no ha sido objeto de impugnación. El recurso tiene por finalidad, al amparo de los apdos. b) y c) del artículo 191 de la Ley de Procedimiento Laboral , la revisión de los hechos declarados probados y el examen del derecho aplicado en la resolución combatida.

Se pretende en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR