STSJ Cataluña 8321/2007, 23 de Noviembre de 2007

PonenteJOSE QUETCUTI MIGUEL
ECLIES:TSJCAT:2007:12998
Número de Recurso5859/2006
Número de Resolución8321/2007
Fecha de Resolución23 de Noviembre de 2007
EmisorSala de lo Social

SENTENCIA núm. 8321/2007

En el recurso de suplicación interpuesto por Urbaser, S.A. frente a la Sentencia del Juzgado Social 25 Barcelona de fecha 7 de abril de 2006 dictada en el procedimiento Demandas nº 336/2005 y siendo recurrido/a -T.G.S.S.- (Tesorería Gral. Seguridad Social), -I.N.S.S.- (Instituto Nacional de la Seguridad Social), Mutua Mugenat, Asunción y Ángel Jesús . Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 13.5.05 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Accidente de trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 7 de abril de 2006 que contenía el siguiente Fallo:

"Desestimo la demanda presentada per URBASER S.A. contra l'Institut Nacional de la Seguretat Social, Tresoreria General de la Seguretat Social, Mútua Universal- Mugenat, Asunción i Ángel Jesús , sobre recàrrec de prestacions per falta de mesures de seguretat, confirmo la resolució impugnada i absolc als demandats de totes les peticions de la demanda."SEGUNDO.- En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

El treballador Octavio prestava serveis amb la categoria professional d'operari, en la recollida de residus sólids urbans, per compte de l'empresa actora URBASER S.A. que es va subrogar en les obligacions de l'anterior adjudicataria del servei.

Segon

El treballador va patir un accident de treball el dia 13 de gener de 2003 quan realitzava la ruta de recollida domiciliaria de deixalles, quan anava enfliat a l'estrep posterior dret del "Camión Maquina Recolector-Compactador" matricula 8871 BBP - IVECO FIAT, que conduía el treballador de la mateixa empresa Adolfo i anava acompanyat de l'operari Jose Luis a l'altre estrep. Després que el vehicle va tombar el carrer Tolrà i circulant pel carrer Dante Aligheriri, a l'alçada del núm. 115, va caure de la plataforma donant-se un cop contra el terra i patint un greu traumatisme craneoencefàlic. Ni el conductor del camió ni el company que anava a l'estrep van veure caure al Sr. Octavio . Quan el Sr. Jose Luis es va adonar que havia caigut, va accionar el botó de emergència i va avisar a crits al conductor del camió que al sentir les dues coses va parar.

Tercer

Com a conseqüencia de l'accident el treballador va patir greus ferides i despres de diverses intervencions, va quedar en estat vegetatiu amb dependencia total per a les activitats de la vida diaria i transferencies; va estar ingressat en una institució fins que el dia 16.04.04 va morir. L'accident va donar lloc a la situació de incapacitat temporal fins al 15.07.03 que va ser declarat en situació de gran invalidesa i a partir de la data de la defunció ha donat Iloc a les prestacions per mort ¡ supervivència.

Quart

Durant els desplaçaments entre les ubicacions deIs contenidors, els operaris pujen a l'estrep situat a la part de darrera del camió un a cada costat de l'el.levador del contenidor, estant situades les estriberes a 45 cm. del terra ocupant un espai rectangular que permet estar 'de peu sense possibilitat de moure's i realitzen en aquestes condicions el 70 % dela seva jornada, entrant en la cabina del camió una vegada ha finalitzat el servei de recollida d'escombraries , per tornar a la central. L'operari s'agafa exclusivament amb les mans a una barra i utiiitza guants i calçat antilliscant. La plataforma, com a mesura de seguretat, te un sensor que per presió detecta si el treballador esta o no a sobre i en cas de estar-ho, impedeix que es pugui superar la velocitat de 30 km/hora, disposa així mateix de dos pulsadors un per avisar al conductor de la cabina que ha pujat i l'altra per a sol.licitar la parada d'emergència.

El camió en el que anava el treballador accidentat portava desconectat el citat dispositlu limitador de veiocitat, com es habitual en molts dels camions de l'empresa

(informe de la Inspecció, informe Guardia Urbana , folis núm. 296 i 310)

Cinquè

El treballador estava en condicions de salut idónees per al desenvolupament de la seva activitat. L'empresa ha realitzat i'avaluació de riscos en la que preveu el risc de caiguda derivada de romandre sobre els estreps, que quaiifica corn alt risc i greu, i preveu com a mesures de prevenció els equips de protecció individual.

Sise. L'accident ha donat Iloc a denuncia davant el Jutjat de Instrucció i a les Diligències prèvies n° 3003/2003) en les que es va acordar i'arxiu.

Setè

La lnspecció de Trebali i Seguretat Social va realitzar informe, (Acta 7681/2003) que consta en les actuacions i es té per reproduït , en el que conclou l'existencia de infracció en materia de prevenció de riscs laborals de la que es va derivar l'accident de trebail, en concret els articles 14, 15 i 17.1 de la Liel 31/1995 de 8 de novernbre de Prevenció de Riscs Laborals (LPRL) en relació amb i'article 3 i annex I punt 2° apartat A) i Annex II punt 10 apartat 2° del R.D. 1215/1997 de 18 de juliol, sobre mesures mínimes de seguretat ¡ salut aplicables als Equips de Treball, proposant la imposició de una sanció per infracció tipificada com greu en el seu grau màxim (art. 12.16.b ) del R.D. Llei 5/2000 de 4 d'agost sobre Infraccions ¡ Sancions en l'Ordre Social (LISOS), així corn el recàrrec de prestacions de la Seguretat Social per incompliment de la normativa de prevenció de riscos laborals de la que es deriva accident de treball.

Vuitè

Per resolució del Departament de Trebail i Industria de la Generalitat a proposta de la Inspecció de Treball es va imposar a l'empresa una sanció de 30.050,61 euros per infracció de mesures de seguretat que va ser recorreguda en alçada per l'empresa URBASER S.A., i per resolució del Conseller de Treball i Industria en data 22.07.05 es va estimar el recurs anul.lant la resolució i I'acta de infracció aixecada , sobre la base de l'informe emès per el Centre de Seguretat ¡ Salut de 5.04.05 que va concloure que "el risc de caiguda dels estreps degut a les condicions del camió es acceptable si bé s'ha de realitzar la interconexió entre els detextors de presencia dels treballadors als estreps i el limitador de velocitat del camió". Contral'esmentada resolució s'ha presentat per la demandada Doña. Asunción recurs contenciós administratiu.

Nove. L'lnstitut Nacional de la Seguretat Social va resoldre amb data 16.11.04, la deciaració de responsabilitat empresarial de URBASER S.A. per manca de mesures de seguretat en l'accident del Sr. Octavio ¡ el recàrrec del 50% en totes les prestacions derivades de I' accident a càrrec de la citada empresa.

Desè

Contra l'anterior resolució va presentar I'empresa demandant reclamació prèvia, que va ser desestimada per resolució definitiva de 15/03/05 que esgota la via administrativa.

Onzè

Per sentència de 24.11.05 del Jutjat Social núm.. 19 de Barcelona (autos 159/05 ), es va condemnar a I'empresa URBASER al pagament de una indemnització aIs demandats Asunción i, Ángel Jesús per danys i perjudicis derivats de l'accident de treball, per infracció de mesures de seguretat. La sentència no és ferma en estar recorreguda en suplicació per l'actora.

Dotzè

Amb anterioritat a l'accident sofert pel Sr. Octavio a l'empresa urbaser SA, han tingut lloc altres accidents en condicions similars per caiguda del estrep posterior del camió, amb resultat de mort a la localitat de Elche (8.11.01) i Tenerife (4.02.03). En altres casos s'han produït accidents per aquest motiu de menys gravetat, per relliscades i al baixar de les citades plataformes o streps.

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte actora, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado lo impugnó ( Asunción ), elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Que como primer motivo del recurso y bajo correcto amparo procesal en la letra a) del art. 191 de la LPL , se solicita la declaración de nulidad de la resolución cuestionada en base a dos cuestiones, la primera por entender existe pendencia con el procedimiento contencioso administrativo y la segunda por falta de fundamentación de los elementos de convicción base de la objetivación fáctica.

Que en cuanto a la primera de las peticiones de nulidad, debe señalarse que ambos procedimientos son independientes, no existiendo ninguna normativa a excepción de la que se contiene en el art. 42.5 de la LISOS en lo relativo a la eficacia de la declaración de hechos probados contenidos en la sentencia del orden contencioso administrativo que establezca la mencionada pendencia.

Que tampoco puede entenderse como elemento básico de la pretensión de nulidad la referencia a la sentencia del TC 77/83 , pues en el caso de autos no se ha dictado sentencia alguna, sino una mera resolución administrativa.

La segunda petición de nulidad que se basa, como ya se ha dicho, en una infracción del art. 97.2 de la LPL en relación con los preceptos constitucionales que se citan, tampoco puede ser estimada y ello se evidencia de la simple lectura del fundamento de derecho primero.

El reproche aludido carece de base suficiente para la estimación del motivo porque, como ha proclamado repetidas veces el Tribunal Constitucional (Sentencias de 27 de septiembre de 1999, y en las posteriores 210 y 214 de 2000) el «deber de motivación de las resoluciones judiciales no autoriza a exigir un razonamiento exhaustivo y pormenorizado de todos los aspectos y perspectivas que las partes pueden tener de la cuestión que se define, sino que deben considerarse suficientemente motivadas aquellas...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 19 de Noviembre de 2008
    • España
    • 19 Noviembre 2008
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 23 de noviembre de 2007, en el recurso de suplicación número 5859/06, interpuesto por URBASER, S.A., frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 25 de los de Barcelona de fecha 7 de abril de 200......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR