STSJ Cataluña 6481/2013, 11 de Octubre de 2013

PonenteMATILDE ARAGO GASSIOT
ECLIES:TSJCAT:2013:9736
Número de Recurso991/2013
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución6481/2013
Fecha de Resolución11 de Octubre de 2013
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

JSP

IL·LM. SR. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL

IL·LM. SR. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS

IL·LMA. SRA. MATILDE ARAGÓ GASSIOT

Barcelona, 11 d'octubre de 2013

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 6481/2013

En el recurs de suplicació interposat per Victoriano a la sentència del Jutjat Social 2 Girona (UPSD social 2) de data 13 de novembre de 2012 dictada en el procediment núm. 395/2012, en el qual s'ha recorregut contra la part I.N.S.S(Girona) i TGSS(Girona), ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. MATILDE ARAGÓ GASSIOT.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 27 d'abril de 2012 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre seguretat social en general, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 13 de novembre de 2012, que contenia la decisió següent: " Que, estimando la excepción de falta de legitimación pasiva de la TESORERÍA GENERAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL y desestimando la demanda que da origen a las presentes actuaciones interpuesta por D. Victoriano

, absuelvo al INTITUTO NACIONAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL de todas las pretensiones habidas en su contra. "

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

PRIMERO

D. Victoriano, con DNI NUM000, es padre de un menor cuyo nacimiento se produjo el NUM001 -2011 (incontrovertido).

SEGUNDO

Presentada solicitud de maternidad, el INSS le denegó la prestación el día 1-2-2012 por no estar en ninguna de las situaciones protegidas del art. 133 bis de la Ley de la Seguridad Social . Presentada reclamación previa, fue desestimada (incontrovertido).

TERCERO

La madre del menor y pareja del solicitante, Dª Adelina, es abogado y tiene suscrito un seguro de incapacidad temporal profesional con la Mutualidad de la Abogacía desde el 1-4-2011. La Sra. Adelina era mutualista desde 1998 (incontrovertido).

CUARTO

La base reguladora de la prestación es de 107'67 euros diarios (folio 44).

Tercer

Contra aquesta sentència la part actora va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Contra la sentència que desestima la demanda de prestació per maternitat del pare, ja que la mare, advocada de professió no tenia una prestació equivalent regulada per la Mutualitat de l'Advocacia, presenta recurs de suplicació el demandant, que ha estat impugnat pel Lletrat de l'Administració de la Seguretat Social. Contra l'escrit de impugnació s'han presentat al legacions.

SEGON

El recurs es presenta amb un únic motiu, per la via de l' article 193 c) de la LRJS, al.legant la errònia interpretació de l' article 48.4 segon de l'Estatut dels Treballadors, en relació a l ' article 3.1 i 3.4 del Reial Decret 295/09 .

Partim dels fets provats indiscutits que descriuen que el demandant és pare d'un nen que va néixer el dia NUM001 -2011, i que va presentar sol.licitud de prestació per maternitat a l'INSS, que li va ser denegada. La mare del menor i parella del sol.licitant, és advocada i té subscrita l'assegurança de incapacitat temporal amb la Mútualitat de l'Advocacia des del 01-04-2011, sent mutualista des de 1998. S'admet que la Mútualitat no incorporava la prestació en el moment del fet causant, ja i que la DA 46ena de la LGSS, s'obligaven a la seva equiparació amb les prestacions del Règim General amb efectes de 1 de gener d'enguany, és a dir, després del fet causant.

Es parteix també de què la Mutualitat dels Advocats no preveu una acció protectora de la contingència de maternitat, però si de incapacitat temporal. La equiparació entre una i altra prestació és el raonament bàsic de la sentència per entendre que no concòrren els requisits de l' article 48.4 de l'E.T ., i també ho és el fet que la demandant no hagi optat per l'alta en el RETA. En aquest punt recull la sentència els arguments que l'INSS en el seu escrit de impugnació del recurs. Però aquest argument és del tot inadmissible, ja que la contingència de incapacitat temporal i la de maternitat no són equiparables, doncs ni tenen la mateixa causa ni la idèntica ni anàloga finalitat protectora. Òbviament, durant les 16 setmanes de descans per maternitat, la mare treballadora no està incapacitada ni precisa dret d'assistència sanitària, i més enllà...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 25 de Octubre de 2016
    • España
    • October 25, 2016
    ...Mutualidad profesional dicha específica protección. Invoca la parte recurrente de contraste la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, de 11 de octubre de 2013 (Rec. 991/2013 ), en la que consta que el actor, como consecuencia del nacimiento de su hijo, solicitó prestación ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR