STSJ Cataluña 4555/2013, 26 de Junio de 2013

PonenteLIDIA CASTELL VALLDOSERA
ECLIES:TSJCAT:2013:6615
Número de Recurso1959/2013
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución4555/2013
Fecha de Resolución26 de Junio de 2013
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

RM

IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

IL·LM. SR. MIGUEL ANGEL PURCALLA BONILLA

Barcelona, 26 de juny de 2013

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 4555/2013

En el recurs de suplicació interposat per Televisió de Catalunya, S.A. a la sentència del Jutjat Social

9 Barcelona de data 23 de juliol de 2012 dictada en el procediment núm. 79/2012, en el qual s'ha recorregut contra la part Lavinia Interactiva, S.L., Íñigo, Mateo i Prudencio, ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. LIDIA CASTELL VALLDOSERA.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

En data 30 de gener de 2012 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre acomiadament disciplinari, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 23 de juliol de 2012, que contenia la decisió següent:

Tenir per desistida la part actora de la reva reclamació dirigida contra Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals -CIF A08849622, en CCRTV Interactiva, SA.

Estimar íntegrament la demanda presentada pel Don. Íñigo -DNI NUM000, Don. Mateo -DNI NUM001 i pel Don. Prudencio -DNI NUM002, en contra de Televisió de Catalunya, SA i en contra de l'empresa Lavinia Interactiva, SL, declarar la improcedència de l'acomiadament produït el dia 31-12-11, i condemnar de forma conjunta i solidària les dues empreses demandades a optar, en el termini de cinc dies comptadors des de la notificació d'aquesta sentència, entre la readmissió dels treballadors en les mateixes condicions que regien abans de l'acte extintiu i l'abonament de salaris deixats de percebre des de la data de l'acomiadament fins que la readmissió sigui efectiva a raó de 102,84 # per treballador i dia, o a optar pel pagament als treballadors de la indemnització que es fa constar seguidament, més una quantitat igual a la suma dels salaris deixats de percebre des de la data de l'acomiadament fins a la notificació d'aquesta sentència a raó de 102,84 # per treballador i dia. Actor Indemnització

Sr. Íñigo 15.694,80 #

Sr. Mateo 16.460,40 #

Sr. Prudencio 16.843,20 #

SEGON

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

"1r.- Els demandants van iniciar la seva vinculació professional amb Lavinia Interactiva, SL, prestaven serveis amb la categoria professional i venien percebent el salari diari amb la prorrata de pagues extraordinàries que es fa constar seguidament per a cadascun:

Actor Antiguitat Categoria prof. Salari dia p.p.e.

Sr. Íñigo 04-08-08 Redactor 58,68 #

Sr. Mateo 25-06-08 Redactor 63,83 #

Sr. Prudencio 02-06-08 Redactor 75,28 #

(fets no controvertits per les parts).

2n.- En el supòsit que es declarés la cessió il legal de treballadors de Lavinia Interactiva, SL a Televisió de Catalunya, SA en el moment d'extinció dels contractes de treball dels demandants, el Conveni col lectiu d'aplicació hauria de ser el de la CCRTV Interactiva, SA i que és d'aplicació als treballadors de Televisió de Catalunya, SA. En aquest supòsit, el salari diari amb prorrata de pagues extraordinàries que tindrien dret a lucrar els demandants, comptant l'antiguitat que acrediten, seria el que consta seguidament:

Actor Salari dia p.p.e.

Sr. Íñigo 102,84 #

Sr. Mateo 102,84 #

Sr. Prudencio 102,84 #

(conformitat explícita de les parts)

3r.- Els demandants no són ni han estat el darrer any representants unitaris ni sindicals dels treballadors de les empreses demandades (fets no controvertits per les parts).

4t.- L'empresa Lavinia Interactiva, SL està inclosa dins de l'àmbit funcional del Conveni col lectiu de la industria de la producció audiovisual, conveni col lectiu que és el que aplicava als treballadors demandants (fet no controvertit).

5è.- Els demandants tenien subscrits amb Lavinia Interactiva, SL sengles contractes laborals temporals d'obra o servei determinat. L'objecte que constava en els esmentats documents contractuals era el de: "Redactor del projecte CCRTV realitzat per Lavinia Interactiva, SL. El contracte finalitzarà quan finalitzin les tasques de redactor del projecte mencionat o quan per qualsevol motiu finalitzi el projecte". (folis 97-108).

6è.- Lavinia és un grup empresarial de serveis audiovisuals interactius fundat el 1994, que a l'any 2008 estava integrat per 16 empreses que desplegaven la seva activitat a Barcelona, Madrid, Brussel les, París, etc. i en les quals hi treballaven sobre les 600 persones. Lavinia Interactiva, SL és l'empresa del grup dedicada a l'assessorament i producció de continguts audiovisuals per internet, radio i televisió (fets no controvertits).

7è.- En data 01-04-03 la CCRTV va adjudicar a Lavinia Interactiva, SL el contracte per a la producció de continguts webs (CatRad) y de teletext (TVC). A conseqüència d'aquesta adjudicació, aquestes dues empreses van subscriure el corresponent contracte mercantil de prestació de serveis que tenia vigència anual i que es renovava cada any (fets no controvertits i documental de les demandades).

8è.- Lavinia Interactiva, SL va notificar el dia 15-11-11 al Sr. Íñigo i el 15-12-11 als altres dos demandants, mitjançant sengles cartes, l'extinció del vincle laboral que els unia amb efectes -en els tres casosde 31-12-11. El tenor literal d'aquestes comunicacions escrites, que era idèntic pels tres treballadors, era el següent:

"Per la present li fem saber que el contracte d'obra o servei determinat signat amb Lavinia Interactiva, SL en data [la d'antiguitat de cada treballador] per a la prestació de serveis de continguts per als mitjans interactius de la CCMA per al nostre client CCRTV Interactiva, ha finalitzat d'acord amb la comunicació escrita efectuada pel nostre client.

D'acord amb l'esmentada comunicació de data 31 de desembre de 2011, els serveis que Lavinia Interactiva venia prestant fins a la data per CCRTV Interactiva, i per als quals vostè va ser contractat, finalitzen a conseqüència d'un important ajust de recursos dedicats, entre d'altres, al portal catradio.cat, tal i com en la mateixa s'especifica.

A aquests efectes, li comuniquem que amb data 31 de desembre de 2011 finalitza o s'extingeix el seu contracte de treball, per haver finalitzat l'obra o servei determinat en la què vostè venia desenvolupant les seves funcions de treball (...)"

(documental de l'actora i fets no controvertits).

9è.- L'empresa Lavinia Interactiva, SL facturava a Televisió de Catalunya, SA els serveis prestats pels actors a tant l'hora treballada per cada demandant. A tal efecte, els demandants complimentaven uns comunicats de treball que signava el Sr. Pedro Antonio, responsable de Televisió de Catalunya, SA o d'altres empleats amb responsabilitat, els quals ordenaven les tasques a fer als demandants (reconeixement exprés de les demandades i testimonis del Sr. Pedro Antonio i la Sra. Paulina ).

10è.- Les funcions desenvolupades per a cadascun dels demandants són les pròpies de la categoria de redactor i consistien en les que es detallen en el fet 6è de la demanda (folis 14 a 17) que, atesa la seva extensió, es donen per reproduïdes íntegrament (conformitat explícita de Lavinia Interactiva).

11è.- Des que els actors van ingressar a treballar per les demandades, prestaven serveis a les mateixes instal lacions de Televisió de Catalunya, SA, situades al carrer Gaspar Fàbregas 81 d'Esplugues de Llobregat, edifici Imagina, emprant en la seva totalitat els mitjans materials i informàtics que posava a disposició CCRTV o, després, Televisió de Catalunya. Fins a principis de 2010 el lloc de treball dels actors estava emplaçat físicament a la mateixa planta de la CCRTV Interactiva, entitat pública que va ser absorbida finalment per Televisió de Catalunya, SA. En aquesta ubicació, els demandants utilitzaven taula, cadira, caixons, ordinadors, telèfon, material d'oficina divers, així com la totalitat de software per a la producció audiovisual i que es detalla a la demanda, tot això de Televisió de Catalunya (folis 10 a 12). Els actors tenien adjudicat un correu electrònic de TV3, usaven el calendari Outlook, disposaven de nom d'usuari de la xarxa CCMA i comptaven amb una tarja per a accedir a l'edifici Imagina i a CCRTV Interactiva. Amb aquesta tarja fitxaven i podien accedir al recinte de TV3 de Sant Joan Despí. A partir del mes d'abril de 2010, Lavinia Interactiva, SL va llogar una primera planta del mateix edifici Imagina, va col locar-hi mobiliari d'oficina i va traslladar-hi els demandants. En aquest nou indret els actors continuaven disposant de la totalitat de l'estructura productiva informàtica -hardware i el potent software d'audiovisuals- de CCRTV Interactiva/Televisió de Catalunya, SA, amb la única novetat que Lavinia Interactiva els va facilitar pantalles noves d'ordinador (fets no controvertits entre les parts).

12è.- Els demandants desenvolupaven les comeses laborals que els hi indicaven els responsables de Televisió de Catalunya, SA, concretament el Sr. Pedro Antonio i Doña. Paulina . Aquests responsables de TV de Catalunya coordinaven les activitats dels actors i d'altres professionals vinculats a altres empreses. Els actors participaven en cursos de formació per als treballadors de TV de Catalunya. Àdhuc, abans de ser contractats per Lavinia Interactiva, la Sra. Paulina i la seva superior Sra. Verónica van entrevistar a dos dels demandants. Aquests superiors signaven els comunicats de treball que havien d'omplir els actors per a la facturació d'hores de feina de Lavinia Interactiva a TV de Catalunya. El demandant Sr. Íñigo no depenia d'aquests responsables sinó que, durant els anys en què va prestar serveis, estava sota...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS, 11 de Diciembre de 2014
    • España
    • 11 Diciembre 2014
    ...Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, de fecha 26 de junio de 2013, dictada en el recurso de suplicación número 1959/2013 , formulado por Televisión de Cataluña, contra la sentencia del Juzgado de lo Social número 9 de Barcelona de fecha 23 de julio de 2012 , dict......
1 artículos doctrinales
  • Los límites de la externalización: la cesión ilegal de trabajadores
    • España
    • La externalización y sus límites. Reflexiones sobre la doctrina judicial y el marco normativo. Propuestas de regulación
    • 1 Octubre 2015
    ...presta sus servicios o de las personas designadas por ésta”. [141] SSTSJ Cataluña 10.02.2012 –rec. 383/2011–,11.05.2012 –rec. 7527/2011–, 26.06.2013 –rec. 1959/2013–, Madrid 14.05.2002 –rec. 5993/2001–, 06.10.2003 –rec. 2620/2003–, País Vasco 16.07.2001 –rec. 1460/2001–, 20.06.2002 –rec. 71......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR