STSJ Cataluña 45/2013, 22 de Julio de 2013

PonenteJUAN MANUEL ABRIL CAMPOY
ECLIES:TSJCAT:2013:6508
Número de Recurso171/2012
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución45/2013
Fecha de Resolución22 de Julio de 2013
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

Recurs de cassació núm. 171/2012

SENTÈNCIA núm. 45

President:

Excm. Sr. Miguel Angel Gimeno Jubero

Magistrats:

Il·lma. Sra. Núria Bassols Muntada

Il·lm. Sr. Joan Manel Abril Campoy

Barcelona, 22 de juliol de 2013

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, integrada pels magistrats indicats més amunt, ha vist el recurs de cassació núm. 171/2012 contra la Sentència dictada en grau d'apel·lació per la Secció 2 de l'Audiència Provincial de Lleida en el rotlle d'apel·lació núm. 410/2011 , derivat de les actuacions de procediment ordinari núm. 32/2010, seguides davant del Jutjat de 1a Instància Tremp.

La mercantil REPSOL BUTANO, S.A., representada pel procurador Sr. Antonio Mª de Anzizu Furest i defensada pel Lletrat Sr. Carlos Isnard Santiveri, i la mercantil ENDESA DISTRIBUCIÓN, SLU, representada pel Procurador Sr. Ignacio López Chocarro i defensada per la Lletrada Sra. Maria Luisa Llimiñana Montanuy, han interposat recurs de cassació. La part recorreguda, la comunitat de propietaris DIRECCION000 NUM000 i NUM001 de València d'Àneu, ha estat representada pel procurador Sr. Francesc Ruiz Castel i defensada per la lletrada Sra. Maria Carmen Vilanova Ramón. L'entitat TELEFONICA DE ESPAÑA SA no s'ha personat en les actuacions.

ANTECEDENTS DE FET
Primer

El procurador dels tribunals Sra. Mònica Piñol Tomàs, en representació de la Comunitat de propietaris DIRECCION000 NUM000 i NUM001 de València d'Àneu va interposar demanda, de data 30 de gener de 2009, envers les mercantils REPSOL BUTANO, S.A., FECSA ENDESA i TELEFÒNICA DE ESPAÑA, S.A.

En data 26-04-2011 el Jutjat de Primera Instància de Tremp va dictar sentencia, amb la següent part decisòria: "FALLO Que he de desestimar i desestimo íntegrament la demanda interposada per la COMUNITAT DE PROPIETARIS DIRECCION000 NUM000 i NUM001 DE VALÈNCIA D'ÀNEU i he d'absoldre i absolc a FECSA ENDESA, TELEFÒNICA DE ESPAÑA, S.A. i REPSOL BUTANO, S.A. de les peticions fetes contra seu, amb expressa imposició a l'actora de les costes causades en aquest procediment per ser preceptiu".

Segon. Contra aquesta Sentència, la part actora va interposar recurs d'apel·lació, el qual es va admetre i es va substanciar a la Secció 2ª de l'Audiència Provincial de Lleida. En data 26-09-2012 es va dictar sentència, amb la següent part dispositiva: "DECIDIM Que ESTIMEM PARCIALMENT el recurs d'apel·lació interposat per la representació processal de COMUNITAT DE PROPIETARIS DIRECCION000 NUM000 i NUM001 DE VALÈNCIA D'ÀNEU contra la sentència dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 1 de Tremp i REVOQUEM la matèria en tots els seus extrems, CONDEMNANT a les demandades ENDESA DISTRIBUCIÓN ELÉCTRICA SLU, TELEFÒNICA DE ESPAÑA SAU i REPSOL BUTANO, SA a retirar les línies elèctriques, conduccions subterrànies, i resta d'elements que envaeixen la propietat de la COMUNITAT DE PROPIETAIS DIRECCION000 NUM000 i NUM001 , i a dur a terme totes les activitats necessàries per deixar lliure i expedita la finca de tots els elements instal·lats.

Sense especial pronunciament sobre les costes en cap de les instàncies".

Tercer. Contra aquesta Sentència, la procuradora Sra. Laia Minguella Barallat, en representació de REPSOL BUTANO, S.A., i el procurador José Maria Guarro Callizo, en representació de ENDESA DISTRIBUCIÓN SLU, van interposar recurs de cassació.

Per Provisió de data 7 de març de 2013, la Sala va posar de manifest l'existència de possibles causes d'inadmissió dels recursos de cassació. Per escrits de 26 i 27 de març de 2013 la representació processal de REPSOL BUTANO, S,A. i de ENDESA DISTRIBUCIÓN ELÈCTRICA, S.L.U., respectivament, van realitzar les al·legacions que van tenir per convenients.

Per Interlocutòria de data 15-04-2013 es va admetre a tràmit el primer dels motius del de cassació interposat per ENDESA DISTRIBUCIÓN ELÈCTRICA, S.L.U i el recurs de cassació interposat per REPSOL BUTANO, S.A. i es va traslladar a la part recorreguda i personada per tal que formalitzés l'oposició per escrit en el termini de vint dies.

Quart. Per mitjà de la provisió de data 18 de febrer de 2013 es va tenir per formulada oposició al recurs de cassació i, d'acord amb l' art. 485 de la Llei d'enjudiciament civil, es va assenyalar data per a la votació i decisió, que ha tingut lloc el dia 20 de juny de 2013.

Ha estat Ponent el Ilm. Sr. Magistrat d'aquesta Sala Sr. Joan Manel Abril Campoy.

FONAMENTS JURÍDICS

PRIMER .- Esdevé oportú establir els antecedents fàctics necessaris per a la resolució dels presents recursos de cassació, els quals resten incòlumes en cassació, tota vegada que les parts recurrents no han interposat recurs d'infracció processal contra la sentència d'apel·lació.

Des d'aquesta òptica, els fets que es consideren rellevants són els que segueixen:

  1. - La Comunitat de propietaris actora és la propietària del jardi comunitari d'una superfície, segons l'escriptura d'obra nova i divisió horitzontal, de 844,57 metres quadrats.

  2. - Les mercantils ENDESA, TELEFÒNICA I REPSOL BUTANO han passat per l'esmentat jardí conduccions, línies elèctriques i canalitzacions sense haver obtingut el permís de la Comunitat de propietaris actora.

    La franja de terreny, de 3 metres d'amplada, per la qual discorren canalitzacions està qualificada com a sòl públic, vial, i segons l'informe de l'Arquitecte municipal de l'Ajuntament d'Alt Àneu, és susceptible de ser expropiada o cedida per l'ús que li assigna el planejament vigent, amb independència de la seva titularitat. Aquesta franja de terreny no consta que hagi estat expropiada i restà encara en el domini de la comunitat actora.

  3. - REPSOL BUTANO, S.A. va elaborar "el Proyecto de ejecución de obra y autorización administrativa de la instalación de almacenaje y distribución de G.L.P...", el qual fou sotmès al tràmit d'informació pública i fou autoritzat en data 11-10-2005: "Atorgar a l'empresa REPSOL BUTANO, S.A. l'autorització administrativa i l'aprovació del projecte d'execució de les obres de construcció de les instal·lacions necessàries per a la distribució i el subministrament de gas propà (GLP) per a usos domèstics, al nucli de València d'Àneu, a la província de Lleida...".

    En data 27-03-2006 l'Ajuntament d'Alt Àneu i REPSOL BUTANO,SA van subscriure un conveni per a la dotació d'una instal·lació per canalització de gas propà a València d'Àneu. I, en data 24 de març de 2010 es van concedir les llicències de construcció d'una planta gasificadora i d'activitat de centre d'emmagatzematge de subministrament de gas liquat, per a l'inici de l'activitat.

  4. - No consten a les actuacions ni les declaracions d'utilitat pública ni els projectes ni permisos amb que comptava ENDESA DISTRIBUCIÓN ELÈCTRICA SLU.

    SEGON .- El primer dels motius dels recursos de cassació que interposen tant la representació processal de REPSOL BUTANO, S.A. com de ENDESA DISTRIBUCIÓN ELÉCTRICA, SLU, denuncia la vulneració dels articles 545-1 i 545-2 del Codi civil de Catalunya . Des d'aquesta òptica, entén REPSOL BUTANO, S.A., que la funció social del dret de propietat justifica l'establiment de restriccions al seu exercici. Així, manifesta que las restriccions al dret de propietat es poden establir en interès públic o privat (art. 545-1) i que, en el supòsit que ens ocupa, es poden incardinar dins de les restriccions en interès públic l'obligació de la Comunitat de propietaris de suportar la pertorbació derivada de l'activitat d'hidrocarburs i de les normes de dret urbanístic i, per tant, tolerar aquelles servituds administratives que procuren la prestació d'un servei públic, a la vegada que aquesta pertorbació es torna compatible amb l'aprofitament urbanístic de la finca. Considera també que, respecte de l'activitat d'hidrocarburs, la Llei 34/1998, de 7 d'octubre, del sector d'hidrocarburs, declara d'utilitat pública les instal·lacions necessàries pel subministre de gas consumible per canalització i que per l'ocupació del terreny no es precisa l'expropiació, atès que es tracta d'una limitació al domini reconeguda legalment i no requereix ulterior procediment administratiu, sinó solament la declaració d'utilitat pública (establerta per mandat legal) i les aprovacions i autoritzacions administratives per a efectuar el projecte d'instal·lació. Per la seva part, la mercantil ENDESA DISTRIBUCIÓN ELÉCTRICA, SLU, assenyala que de conformitat amb l'article 545-2 CCC les restriccions en interès públic afecten la disponibilitat o l'exercici del dret i constitueixen els límits ordinaris del dret de propietat i que el planejament urbanístic i territorial, així com els plans d'ordenació urbanística, i el foment de les telecomunicacions i transport d'energia són restriccions i, per tant, límits ordinaris del domini. Afegeix que la zona de terreny objecte de l'acció reivindicatòria ha estat qualificada com a sòl públic en el planejament urbanístic.

    L'article 545-1 contempla les restriccions al dret de propietat, ja siguin establertes per les lleis, en interès públic o privat, o derivades de l'autonomia de la voluntat en interès privat.

    Article 545-1 Les restriccions. Les restriccions al dret de propietat són les que estableixen les lleis, en interès públic o privat, o les que estableix l'autonomia de la voluntat en interès privat.

    Quant a les restriccions en interès públic o privat preveu el legislador català, entre les darreres les derivades de les relacions de veïnatge o de comunitat (a les que anomena restriccions en interès privat) i la constitució de drets reals limitats (vgr. Servituds), a les que, dins del capítol de "les restriccions", les anomena limitacions voluntàries. Pel que fa a les restriccions en interès públic, l'article 545-2 conceptua com a límits o confins ordinaris del domini les restriccions que indica i preveu que la seva normativa es trobi en aquest Codi o en altres lleis:

    Article 545-2...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 artículos doctrinales
  • Resoluciones publicadas en el DOGC
    • España
    • Revista Crítica de Derecho Inmobiliario Núm. 747, Enero 2015
    • 1 Enero 2015
    ...de la función social y relaciones de vecindad (STC 204/2004, de 18 de noviembre). Siguiendo los pronunciamientos de la STSJ de Cataluña de fecha 22-7-2013 la doctrina jurídica ha empleado la distinción entre los límites del dominio y las limitaciones. Los primeros definen su contenido ordin......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR