STSJ Cataluña 4242/2013, 14 de Junio de 2013

PonenteMIQUEL ANGEL FALGUERA BARO
ECLIES:TSJCAT:2013:6179
Número de Recurso1478/2013
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución4242/2013
Fecha de Resolución14 de Junio de 2013
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

EL

IL·LM. SR. DANIEL BARTOMEUS PLANA

IL·LM. SR. AMADOR GARCIA ROS

IL·LM. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

Barcelona, 14 de juny de 2013

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 4242/2013

En el recurs de suplicació interposat per Pedro a la sentència del Jutjat Social 25 Barcelona de data 6 de juliol de 2012, dictada en el procediment núm. 413/2012, en el qual s'ha recorregut contra la part Jose Miguel, ha actuat com a ponent Il·lm. Sr. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 26 d'abril de 2012, va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre acomiadament en general, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 6 de juliol de 2012, que contenia la decisió següent:

Estimar la demanda presentada per Jose Miguel, en contra de l'empresari Pedro, sobre acomiadament declaro la improcedència de l'acomiadament de la part actora produït amb efectes del 14.03.12 i condemno a Pedro a optar entre readmetre al treballador o abonar-li una indemnització de 17.847,32 euros (286,75 dies a raó de 62,24 euros/dia), sense perjudici de les obligacions legals del Fondo de Garantia Salarial.

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

1r.- La part demandant Jose Miguel amb NIE núm. NUM000, ha prestat serveis per compte de l'empresari demandat Pedro amb antiguitat des del 7.11.05, categoria professional de oficial 1ª i percebent un salari mensual de 1.867,29 euros amb inclusió de prorrata de pagues extraordinàries.

2n. L'empresa es dedica al sector de la construcció i li es d'aplicació el conveni col.lectiu del sector de la construcció i obres públiques de la província de Barcelona. 3r.- El dia 13.03.12 al finalitzar la jornada laboral a instàncies de l'empresari, el demandant juntament amb un altre treballador de l'empresa i l'empresari van acudir al despatx de l'advocat de l'empresa el qual els va parlar de la mala situació que atravessava l'empresa i de que els havien d'acomiadar i els pagarien el 60 % de la indemnització i el 40 % restant l'abonaria el Fogasa, donant-lis una targeta de l'advocat.

4t.- Habitualment quan acabaven la feina a una obra els treballadors anaven al magatzem de l'empresa. Ningú de l'empresa ni de part de l'empresari es va posar en contacte amb el demandant desprès d'aquell dia; el demandant no va tornar a prestar serveis ni va acudir a cap obra de l'empresa des d'aquell dia. 13.03.12. (sense controvèrsia)

5é.- L'empresari demandat va remetre burofax al treballador el 20.03.12, que el va rebre el dia 21.03.12, amb carta de data 20.03.12 que notificava l'acomiadament objectiu per causes econòmiques amb efectes del dia 20.03.12, sense posar a disposició del demandant cap import pel concepte de indemnització, preavís ni liquidació, al legant falta de liquides. (foli num. 23 i 24)

6é.- El demandant no ocupa ni ha ocupat càrrec sindical ni de representació a l'empresa.

7é.- El demandant va rebre la documentació consistent en el certificat d'empresa on consta data d'extinció de la relació laboral el 20.03.12. (foli núm. 45)

8é.- En data 5.04.12 el demandant va rebre un ingrés efectuat per l'empresari al seu compte bancari de

3.205,93 euros import que coincideix amb els conceptes de nòmina del mes de març i liquidació i el 31.05.12 un altre ingrés per import de 1.500,00 euros.

9é.- En data 19.0412 es va realitzar la conciliació administrativa prèvia, amb el resultat de sense avinença, havent-se presentat la papereta el 15.04.12.

Tercer

Contra aquesta sentència la part demandada va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS JURÍDICS

PRIMER

1. Es deriva de les presents actuacions el següent íter fàctic:

a)En data 13.03.2012 el treballador i l'empresari acudiren al despatx de l'advocat d'aquest darrer, celebrant-se una reunió en la què es parlà de la mala situació de l'empresa i la necessitat de ser acomiadats (fet provat tercer)

b)L'actor interposà papereta de conciliació en data 15 de març de 2012 per considerar que en la dita reunió havia estat acomiadat verbalment. La conciliació es celebrà en data 19 d'abril i la demanda per acomiadament tingué entrada en el jutjats de Barcelona el dia 26 d'abril (folis 4 i 1 de les actuacions). Val a dir que és aquesta l'acció objecte del present recurs.

c)En data 20.03.2012 l'empresari remeté al demandant un burófax, que fou efectivament notificat l'endemà, pel que li notificava el seu acomiadament objectiu per circumstàncies econòmiques (fet provat cinquè) En la missiva extintiva (actuacions del jutjat del social número 25 amb número d'actuacions 417/2012, aportades a les actuacions de la Sala per requeriment) es feia constar, entre d'altres extrems:

"El pasado día 13 de marzo, sostuvimos una reunión con Vd. a un de informarle de la situación económica por la que atraviesa, esta pequeña empresa que Vd. bien conoce, pues nos movemos en el sector de la construcción, donde la facturación ha decaído en los último tres años,

(...)

En dicha reunión el Asesor de la empresa le expuso la necesidad de tener que extinguir su contrato por causa objetiva, de índole económica.

Se le dio a conocer el montante de su indemnización, y demás derechos, y dado que no existía trabajo, aquella tarde después de la reunión, se le otorgó permiso pagado para que Vd. acudiera, como solicitó, a un asesoramiento legal externo a la empresa y, en su consecuencia, dar respuesta a la empresa sobre su decisión de aceptar la propuesta de la empresa y firmar la carta por despido objetivo, para que la empresa a su vez, pudiera recuperar del FOGASA la parte que le corresponde de dicha indemnización.

El día 16 de marzo, el Asesor de la empresa recibió un fax de su abogado que por toda respuesta consideran la actuación de la empresa como un despido verbal, y no aceptan el despido objetivo - que aún no se le habla comunicado pues Vd estaba sin actividad pero como permiso con sueldo, lo cual no es un despido - A mayor abundamiento ya el pasado día 15 nos manifiestan que por orden de Vd. han interpuesto una demanda de conciliación "ad cautelam" por despido"

d).Contra aquest acomiadament objectiu l'actor interposà papereta de conciliació en data 22 de març, celebrant-se l'oportú acte administratiu el dia 26 d'abril. El demandant interposà la demanda contra l'esmentat acomiadament el dia 2 de maig següent (actuacions del jutjat del social número 25 amb número d'actuacions 417/2012, aportades a les actuacions de la Sala per requeriment)

e)El judici per acomiadament verbal -és a dir, el què dóna lloc al present recurs- fou senyalat pel dia 25 de juny de 2012 per Decret de 27 d'abril del jutjat del social número 25 (folis 10 i següents de les actuacions)

f)El judici per l'acomiadament objectiu fou senyalat pel dia 11 de juny de 2012 per Decret de 2 de maig (actuacions del jutjat del social número 25 amb número d'actuacions 417/2012, aportades a les actuacions de la Sala per requeriment)

g)En les presents actuacions -la de l'acomiadament verbal- la part actora presentà un escrit en data 16 de maig en el què manifestava que el seu interès que, per raons d'economia processal, l'assenyalament s'avancés pel mateix dia 11 de juny, el què així fou acordat pel jutjat per diligència d'ordenació de 16 de maig (folis 15 i 16 de les actuacions)

h)L'esmentat dia 11 de juny es celebrà la conciliació davant la secretaria judicial de les actuacions 417/2012 -l'acomiadament objectiu-. En ella, consta el següent: "La part actora sol licita d'aquest Jutjat l'ajornament dels actes de conciliació i/o judici, assenyalats per el dia d'avui al estar pendent de litispendencia. La parte demandada se opone . La Secretaria Judicial, en vista del que han manifestat les parts, decideix suspendre els actes de conciliació i/o judici assenyalats i s'assenyala per el dia 13.09.2012 a les 9,50 hores" (actuacions del jutjat del social número 25 amb número d'actuacions 417/2012, aportades a les actuacions de la Sala per requeriment)

i)En l'acte del judici, en la contestació a la demanda, l'empresa després d'oposar-se a l'acomiadament verbal, passà a oposar-se a l'acomiadament objectiu, el què fou denegat per la jutjadora del primer grau per considerar que el dit acomiadament no era l'objecte de les presents actuacions. La part demandada manifestà que ambdós procediments estaven acumulats, en el què fou negat per la jutjadora del primer grau (com es desprèn de les presents actuacions i les de l'acomiadament objectiu) De l'enregistrament videogràfic del judici es deriva que la part recorrent no formulà protesta en cap moment, per bé que no s'acceptà una bona part de la documental corresponent a l'acomiadament objectiu, desistint de la testifical practicada per versar sobre la situació de l'empresa. A partir del dit moment tot el judici versà únicament respecte l'existència o no de l'acomiadament verbal

j)La sentència recaiguda en les presents actuacions afirma en el seu fonament jurídic tercer:

En el cas que ens ocupa la part demandada nega que el dia 13.03.12 acomiadés a l'actor per aquest motiu al lega falta d'acció ¡ dret, per inexistència d'acomiadament.

Les al legacions de I'empresa no poden rebre acollida favorable tota vegada que dels fets provats es desprèn que el citat dia 13.03.12 el treballador juntament amb un altre, que va testificar en el judici, va anar amb l'empresari al despatx de l'advocat d'aquest,...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR