STSJ Cataluña 544/2013, 24 de Enero de 2013

JurisdicciónEspaña
Fecha24 Enero 2013
Número de resolución544/2013

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

JSP

IL·LM. SR. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS

IL·LMA. SRA. MATILDE ARAGÓ GASSIOT

IL·LM. SR. ENRIQUE JIMÉNEZ ASENJO GÓMEZ

Barcelona, 24 de gener de 2013

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 544/2013

En el recurs de suplicació interposat per Alexis a la sentència del Jutjat Social 22 Barcelona de data 24 d'abril de 2012 dictada en el procediment núm. 155/2012, en el qual s'ha recorregut contra la part Hospital Clinic i Provincial de Barcelona, ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. MATILDE ARAGÓ GASSIOT.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 24 de febrer de 2012 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre acomiadament en general, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 24 d'abril de 2012, que contenia la decisió següent: " Que ESTIMANDO la demanda planteada por el Sr. el Sr. Alexis contra HOSPITAL CLÍNIC I PROVINCIAL DE BARCELONA, DECLARO LA IMPROCEDENCIA DEL DESPIDO, condenando a la parte demandada a estar y pasar por esta declaración, y a la empresa HOSPITAL CLÍNIC I PROVINCIAL DE BARCELONA a que, en el término de cinco días desde la notificación de esta resolución, OPTE entre readmitir al trabajador en las mismas condiciones que tenía antes del despido o abonarle la cantidad de 14.956,78 euros en concepto de indemnización. Y, en cualquiera de los dos casos, al pago de los salarios de tramitación desde el día 29-1-2012 hasta la notificación de la sentencia, a razón de 73,86 euros diarios "

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

  1. -El Sr. Alexis, con D.N.I. nº NUM000, ha venido prestando servicios para la empresa demandada, HOSPITAL CLÍNIC I PROVINCIAL DE BARCELONA, desde el día 5-7-2007, mediante la contratación de diversos y sucesivos contratos temporales, para sustituir a trabajadores con reserva a puesto de trabajo, con categoría profesional de Auxiliar Sanitario, percibiendo un salario de 2.215,82 euros mensuales brutos, incluída parte proporcional de pagas extras. Ni la categoría ni el salario son controvertidos. 2.-Los contratos temporales sucesivos suscritos entre las partes están relacionados en el informe de vida laboral que se acompaña con la demanda, y que se tiene por reproducido. Además, el suscrito el día 27-1-2012.

  2. -Aparte de los anteriores, los contratos de fecha 15-10-2008 y de fecha 20-10-2008 fueron temporales, por obra y servicio determinado, para: "dar cobertura asistencial a las necesidades del servicio de urgencias Helios" y para: "dar cobertura asistencial a las necesidades del servicio de urgencias". Docs. 1 a 7 del ramo de prueba de la demandada.

  3. -Mediante carta de fecha 29-1-2012 la empresa comunicó al Sr. Alexis que causaba baja en la empresa el día 29-1-2012 por cumplimiento del objeto del contrato suscrito el 27-1-2012. Doc. nº 1 bis del ramo de prueba de la actora, que se tiene por reproducido.

  4. -Es de aplicación el Convenio Colectivo de trabajo de la empresa HOSPITAL CLÍNIC I PROVINCIAL DE BARCELONA para los años 2005 y 2006.

  5. -El actor no ha ejercido cargo sindical ni de representación de los trabajadores durante el año anterior a su despido.

  6. -El día 23-3-2012 tuvo lugar la celebración del preceptivo acto de conciliación ante el SCI del Departament de Treball con el resultado de "sin avenencia".

Tercer

Contra aquesta sentència la part demandant va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Contra la sentència dictada en reclamació per acomiadament estimant la demanda en part i declarant improcedent l'acomiadament, presenta recurs de suplicació la part actora, que ha estat impugnat per la defensa de l'Hospital Clínic demandat. L'objecte del recurs és que es que es doni la opció a ser reingressat o indemnitzat al treballador demandant, en base a la interpretació de l' article 72 del Conveni Col lectiu de l 'empresa demandada.

SEGON

Com a primer motiu del recurs, la part demandant, per la via de l' article 193-b) de la Llei reguladora de la jurisdicció social (LRJS ) 36/2011, interessa la modificació del fets provats, consistent en l'addició d'un nou fet provat quart, que digui que "en diversos procediments anteriors d'acomiadament no disciplinari l'empresa no havia negat que, en cas de declaració de improcedència, el dret d'opció entre readmissió i indemnització corresponia al treballador".

Empara la citada addició en els documents que consten als folis 53 a 65, 66 a 70 i 71 a 75, de les actuacions. Indica que la transcendència va vinculada a la censura jurídica que es formularà, tot i que l'argumentació podria valdre sense fer-se constar, ja que fa més de 6 anys que està vigent el conveni i mai l'empresa havia oposat la no aplicació del dret d'opció en casos de declaració de improcedència per motius no disciplinaris.

La part que impugna el recurs, s'oposa a la pretesa addició en el sentit de negar que hagi estat una interpretació pacífica, negat que hagi estat així. Dels documents que es citen per la part recurrent - sentències dictades algunes en reclamació de dret i quantitat i altres d'acomiadament - es dedueix que en alguns casos d'estimar-se la demanda es va declarar el dret d'opció a favor del treballador pel Jutjat Social, sense que consti si l'empresa havia expressat la seva conformitat, ni si va recórrer o no la resolució, d'aquestes aportades. Per altra banda, si que consten procediments judicials, expressants en sentències d'aquesta Sala Social, en els que s'ha desestimat el recurs de suplicació de l'empresa, contrària a la interpretació del conveni en el sentit que es postula, fet que nega el caràcter pacífic o consentit de la interpretació referida, així com la atribució d'un acte propi de l'Entitat demandada. Per tant, no es pot valorar que existeix un error del jutjador que hagi de ser integrat per l'acte propi que es vol fer valdre. Es denega per tant aquest primer motiu del recurs.

TERCER

El segon i darrer motiu del recurs, per la via de l' article 193 c) de la LRJS, Llei 36/2011, de 10 d'octubre, la part demandant al legà la infracció de normes substantives, que concreta en l' article 15 i 24 CE, 218.2 de la LEC i la doctrina dels propis actes, així com l' article 72 del Conveni Col lectiu de l'Hospital Clínic de Barcelona. Al lega la recurrent que la sentència no motiva la seva decisió ja que es limita a estimar l'argumentació de l'empresa exposada en l'acte del judici, en el sentit que la opció només s'ha d'aplicar al treballador quan es tracta de la declaració de improcedència d'un acomiadament disciplinari, doncs es troba regulada en el Capítol 10 del Conveni Col lectiu relatiu al règim disciplinari. Cita en favor de la seva tesi la recurrent, la sentència del TS de 28 de novembre de 2011, dictada en unificació de doctrina, referida a la interpretació dels convenis col lectius, indicant que ha de tenir en compte les regles generals de interpretació de les normes legals i també les dels contractes, atenent al caràcter mixt del Conveni Col lectiu, com a norma d'origen convencional/contractual amb eficàcia normativa, de manera que la interpretació de combinar els criteris d'ordre lògic, gramatical i històric, juntament amb el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS, 18 de Julio de 2014
    • España
    • 18 Julio 2014
    ...Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 24 de enero de 2013, dictada en el recurso de suplicación número 5930/2012 , formulado por la representación de Don Jacobo contra la sentencia del Juzgado de lo Social número 22 de Barcelona de fecha 24 de abril de 201......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR