STSJ Cataluña 1378/2013, 26 de Febrero de 2013

PonenteASCENSION SOLE PUIG
ECLIES:TSJCAT:2013:1291
Número de Recurso7423/2012
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución1378/2013
Fecha de Resolución26 de Febrero de 2013
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

F.S.

IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL·LM. SR. FRANCISCO BOSCH SALAS

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 26 de febrer de 2013

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 1378/2013

En el recurs de suplicació interposat per Caprabo, S.A. a la sentència del Jutjat Social 25 Barcelona de data 16 de juliol de 2012 dictada en el procediment núm. 341/2012, en el qual s'ha recorregut contra la part Ministerio Fiscal i Estibaliz, ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 5-4-12 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre acomiadament disciplinari, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 16 de juliol de 2012, que contenia la decisió següent:

Estimo en part la demanda presentada per Estibaliz en contra de l'empresa CAPRABO S.A. en que ha estat part el Ministeri Fiscal, sobre acomiadament declaro la NUL.LITAT de l'acomiadament de la demandant produït amb efectes del 22.03.12 i condemno a l'empresa demandada a la readmissió immediata de la treballadora amb abonament dels salaris deixats de percebre des de l'acomiadament fins a la readmissió i a abonar a la demandant l'import de 6.000.- euros en concepte de indemnització per danys físics i morals.

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

1r.- La part demandant Estibaliz, amb DNI núm.: NUM000 ha prestat serveis per compte de l'empresa demandada CAPRABO S.A. amb antiguitat des del 26.09.06, a temps complet, amb categoria professional de Aux. Caja Grupo 4 Nivel 2, i percebent un salari de 1.172,40 euros mensuals amb prorrata de pagues extraordinàries inclosa. (sense controvèrsia)

2n.- L'empresa va notificar a la treballadora el seu acomiadament per causes disciplinaries mitjançant escrit de data 22.03.12 i efectes del mateix dia per incompliment contractual greu per indisciplina a les ordres d'un superior jeràrquic, reincidència en falta greu per haver estat sancionada en els darrers 3 mesos en quatre ocasions pel mateix motiu havent estat advertida prèviament pel seu superior jeràrquic, i absències injustificades dels dies 2,3,4,5,6 i 7 de març durant tota la jornada, qualificant la conducta de molt greu sancionable amb l'acomiadament. Els fets que consten a la carta d'acomiadament son: no personarse al lloc de treball els dies 2,3,4,5, i 7 de març de 2012; haver estat sancionada el 18.10.11 per una falta greu per absències injustificades i abandonament del lloc de treball amb 14 dies de suspensió de sou i ocupació; haver estat sancionada el 18.10.11 per una falta greu per indisciplina i absències injustificades i abandonament de lloc de treball amb suspensió de sou i ocupació els dies 1 al 20 de novembre; Haver estat sancionada el

5.12.11 per una falta molt greu per indisciplina reincidència en falta greu i absències injustificades ; haver estat sancionada el 20.11.11 per absències. La carta consta aportada a les Actuacions i es dona per reproduïda. (foli núm. 48 a 51)

3r.- Prèviament l'empresa va incoar expedient contradictori "ad cautelam" i plec de càrrecs que va traslladar al comitè d'empresa, a la secció sindical de la CGT, al Secretari General Sindicat Hosteleria Alimentació i Comerç. de CGT de Barcelona i a la treballadora, que va efectuar al.legacions. (folis núm. 223 a 251)

4t.-. L'empresa havia remés a la demandant diversos escrits (30.09.11, 1.10.11) comunicant-li que les seves inassistencies al lloc de treball per causa de utilització de crèdit de hores sindical en virtut del càrrec de delegada de la Secció Sindical de la CGT no estaven justificades perquè l'empresa no reconeixia aquesta Secció Sindical en virtut dels escrits de la SP del Sindicat de Hosteleria Alimentació i Comerç de CGT de Barcelona signats per el Secretari General Conrado .

La treballadora i la secció sindical de CGT a l'empresa havien contestat per escrit manifestant que exercia el dret de ser Delegada de la LOLS de la secció sindical de CGT-Caprabo, tal com ha vingut realitzant des de la seva elecció com a tal. La Secretaria d'Organització de CGT en escrit de 8.10.11 dirigit a l'empresa va confirmar que la demandant feia ús del crèdit horari a que tenia dret des del seu nomenament com a delegada LOLS. L'empresa ha sancionat a la demandant en quatre ocasions en els darrers 3 mesos per indisciplina, inassistencia al treball i per abandonament del lloc de treball, les sancions han estat impugnades per la demandant, no constant el resultat de les demandes interposades. (foli núm. 56, 57, 58, 59, 60 a 80)

5é.- La treballadora demandant esta afiliada a la central sindical CGT. Es va presentar a les darreres eleccions a comitè d'empresa realitzades el mes de juny de 2011 amb la candidatura del citat sindicat pel col.legi de especialistes i no qualificats. La demandant va ser escollida Delegada Sindical de la LOLS per la CGT en data 21.10.10, juntament amb els treballadors Ezequias i Teresa .

.

6é.- La CGT te constituïda secció sindical a l'àmbit de l'empresa demandada des del mes de juny de 2006, constituïda per Adelaida com a Secretaria General, Íñigo com a Secretari de Organització, Victoria com a Secretaria de Administració, Marcelina com a Secretaria de Acció Sindical i Valeriano com a Secretari de Afiliacions, així com tres delegats sindicals de la LOLS.

En data 7.10.10 Don. Conrado es va dirigir per escrit a l'empresa deixant sense efecte un escrit anterior de data 23.06.10 i notificant a l'empresa que Doña. Adelaida estava habilitada per exercir les seves funcions com a representant del sindicat CGT a la secció sindical de Caprabo i en tots els càrrecs de representació a l'empresa, així com informant que el canal habitual de comunicació entre l'empresa i el sindicat era la secció sindical. (folis núm. 139, 140)

7é.- Per escrit de 25.10.10 CGT comunicava a l'empresa que desprès dels canvis organitzatius de la secció sindical, les úniques persones amb autoritat com interlocutors de l'empresa eren la secció sindical formada per Milagrosa, Valeriano, Victoria, Marcelina i Adelaida .

Posteriorment per escrit de data 21.12.11 la Secretaria General Adelaida i la Secretaria de Organització Victoria del Secretariat permanent del Sindicat de Hosteleria Alimentació i Comerç de Barcelona de la CGT va comunicar a l'empresa la renovació del Secretariat Permanent i la seva elecció per als citats carrecs, confirmant novament que el canal de comunicació amb l'empresa es la secció sindical de CGT a Caprabo i que es ratificava el nomenament dels delegats de la LOLS escollits a l'assemblea de afiliats celebrada el

21.10.10, entre els quals esta la demandant Estibaliz . El nomenament dels citats delegats sindicals havia estat comunicat per CGT al Departament de Treball-Oficina Pública d'Eleccions en data 21.10.10. (Folis núm. 8, 107,52, 53, 54, 55, 150, 169) 8é.- Conrado actuant com a responsable del sindicat de Hosteleria Alimentació i Comerç de Barcelona va presentar denuncia el 28.10.10 davant la policia i posteriorment querella per la sustracció entre el dia 18 i 19 d'octubre de 2010 a l'interior del seu despatx de Via Laietana 18 pis 9 de Barcelona, d'un segell tampó del "Sindicat d'Hosteleria, Alimentació i Comerç Catalunya", sobres amb justificants de factures del sindicat i de la federació de hosteleria, expedients de la secció sindical de Caprabo, extractes bancaris diversos, presentant el 2.02.11 querella contra Adelaida, Milagrosa, Victoria, Marcelina, Valeriano i Germán per falsedat documental per presentació de documents amb nous delegats sindicals de Caprabo amb signatura falsificada i amb segell sustret, delictes contra els treballadors i robatori. La querella es va admetre a tràmit pel Jutjat de Instrucció 14 de Barcelona i es va inhibir a favor del Jutjat de Instrucció 12 . En relació amb les denuncies i querella consta un Auto del Jutjat de Instrucció 6 de Barcelona que acorda l'Arxiu de les Diligencies Previes 59/2012.

9é.- El 8.02.11 l'empresa va rebre un escrit amb segell del Sindicat de Hosteleria Aimentació i Comerç, amb rúbrica il.legible on consta "Fdo. SP del sindicato de H.A.C. de CGT BCN" comunicant que les persones contra les que s'havia presentat la querella Adelaida, Victoria, Milagrosa, Marcelina i Valeriano, quedaven inhabilitades dels seus càrrecs a la secció sindical i que no podien actuar en nom de la mateixa fins que quedes aclarit tot el relacionat amb la querella. En data 27.09.11 l'empresa va rebre un escrit amb la mateixa signatura comunicant que Estibaliz i els altres delegats LOLS no podien fer us de les funcions sindicals perquè els documents del seu nomenament estaven denunciats al Jutjat de Instrucció amb una querella criminal per falsificació de signatura i segell del sindicat. (folis núm. 175, 198, 199)

10é.- A l'empresa es van realitzar eleccions a representants dels treballadors promogudes pels sindicats CC.OO. i CGT signant la convocatòria per CGT la Secretaria de la secció sindical a l'empresa CAPRABO, la Sra. Adelaida ). L'actora concorria a les eleccions com a candidata de CGT del col.legi de especialistes i no qualificats. Es van presentar dos candidatures per CGT. El Laude Arbitral de 5.01.11 B-205/10 va estimar la impugnació de la decisió de la Mesa electoral de proclamar una altra candidatura del sindicat CGT i rebutjar la presentada per CGT en la que figurava la demandant, declarant invàlids els actes posteriors de la mesa electoral amb obligació de retrotraure el procés electoral al moment en que es va produir el vici de proclamació de candidatures, que s'havia de fer...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 19 de Junio de 2018
    • España
    • 19 Junio 2018
    ...invocan de contraste las sentencias del Tribunal Supremo de 9 de marzo de 1994, R. 1535/91 y la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 26 de febrero de 2013, R. 7423/12 , constituyen un único motivo en el que se apela a la vulneración de los artículos 14 y 28 de la Const......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR