STSJ Cataluña 4795/2012, 26 de Junio de 2012

JurisdicciónEspaña
Número de resolución4795/2012
Fecha26 Junio 2012

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08121 - 44 - 4 - 2011 - 8041996

fc

ILMO. SR. JOSÉ DE QUINTANA PELLICER

ILMO. SR. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL

ILMA. SRA. MATILDE ARAGÓ GASSIOT

En Barcelona a 26 de junio de 2012

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 4795/2012

En el recurso de suplicación interpuesto por Consorci Sanitari del Maresme frente a la Sentencia del Juzgado Social 2 Mataró de fecha 2 de Enero de 2012 dictada en el procedimiento Demandas nº 733/2011 y siendo recurridos Luz y Fondo de Garantia Salarial. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. JOSÉ DE QUINTANA PELLICER.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 21 de Septiembre de 2011 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 2 de Enero de 2012 que contenía el siguiente Fallo:

"ESTIMAR la demanda interposada per la treballadora demandant Luz, i dirigida contra el CONSORCI SANITARI DEL MARESME i contra el FOGASA; DECLARANT IMPROCEDENT l'acomiadament de la treballadora demandant de data 22 de juliol de 2011; i CONDEMNANT a l'empresa demandada a readmetre a la treballadora en les mateixes condicions laborals anteriors a l'acomiadament, més el pagament dels salaris deixats de rebre fins a la data de l'efectiva readmissió, o a abonar a la treballadora una indemnització de 45 dies per any treballat, amb un màxim de 42 mensualitats, per quantia de 23.712,05 euros, més el pagament dels salaris de tramitació devengats des de la data d'acomiadament fins a la data de notificació de la present sentència.

L'empresa condemnada disposarà d'un termini de 5 dies des de la notificació de la sentència per a optar entre la readmissió o el pagament de les indemnitzacions procedents; opció que a més haurà de realitzar per escrit o compareixença davant la Secretaria del Jutjat, amb advertiment a l'empresa condemnada conforme si no opta en el termini indicat de 5 dies i en la forma establerta s'entendrà que procedeix la readmissió.

Respecte el FOGASA, procedeix la seva absolució, sense perjudici de les responsabilitats legals que en el seu cas li puguin correspondre".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

PRIMER

La treballadora demandant Sra. Luz va signar, en data 24 de maig de 2007, un contracte per a la formació com a especialista en psicologia pel sistema de residencia, previst i regulat al RD 1146/2006, de 6 d'octubre, pel qual es regula la relació laboral especial de residencia per a la formació d'especialistes en Ciències de la Salut, el qual contracte consta en la documental aportada, donant-se totalment per reproduït el seu contingut, sent donada d'alta la treballadora en data 23 de maig de 2007.

SEGON

La treballadora demandant Sra. Luz va signar, en data 24 de maig de 2010, un contracte temporal d'interinitat per a substituir un treballador que es trobava de baixa per incapacitat temporal i que va signar, en data 17 de gener de 2011, un altre contracte d'interinitat, en aquest cas per a substituir una treballadora de baixa per excedència voluntària. Els dos contractes consten en la documental aportada i el seu contingut es dóna totalment per reproduït, sense perjudici de destacar que, conforme als mateixos, ostentava la categoria de psicòloga clínica III.

TERCER

Segons admeten les parts, la treballadora demandant Sra. Luz rebia un sou mitjà diari, amb inclusió de la prorrata de pagues extres, de 126'58 euros.

QUART

En data 22 de juliol el Consorci Sanitari del Maresme entrega a la treballadora demandant carta d'acomiadament, amb efectes des del mateix dia 22 de juliol de 2011, la qual carta consta en la documental aportada, donant-se el seu contingut totalment per reproduït, sense perjudici de destacar que, en ella, el Consorci manifesta en primer lloc que s'ha vist obligat a donar compliment a les mesures de contenció de la despesa del Decret 109/2011, d'11 de gener, pel qual s'estableixen criteris d'aplicació de la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2010 mentre no siguin vigents els del 2011, i la Instrucció 1/2011 del departament de Governació i del Departament d'Economia per a l'aplicació de les mesures específiques en matèria de personal previstes en el Decret 109/2011, per a destacar posteriorment la reducció decidida del 10% del pressupost dels centres sanitaris per part del CatSalut, i considerar així que, com a conseqüència de totes aquelles mesures, que en definitiva buscarien la sostenibilitat del sistema sanitari públic, és necessari adoptar mesures com l'acomiadament de la demandant, tenint en compte que ja el 2010, en l'àmbit del Consorci, i concretament en l'àmbit de salut mental en el que presta serveis la Sra. Luz, els ingressos es van reduir en més de 150 mil euros, mentre que en el 2011 la reducció va aproximar-se als 430 mil euros.

CINQUÈ

El Consorci va fer entrega a la treballadora, en el moment de comunicar-li l'acomiadament, la quantia de 3.164'75 euros en concepte d'indemnització calculada a raó de 209 dies de salari per any treballat, partint d'una antiguitat de la treballadora de data 24 de maig de 2010; i la quantia de 1.627'23 euros en concepte d'indemnització substitutiva de l'obligació de preavisar amb 15 dies d'antel.lació.

SISÈ

El Consorci entregava a la treballadora demandant les corresponents nòmines, indicant en elles una antiguitat de data 23 de maig de 2007.

SETÈ

La part demandant no va incloure en la reclamació administrativa prèvia ni en la demanda judicial inicial la fonamentació de la improcedència de l'acomiadament per no entrega íntegra de la indemnització corresponent a la treballadora a partir d'una antiguitat diferent de la presa com a referència per al càlcul per part del Consorci, defensant la part demandant una antiguitat de data 23 de maig de 2007, dada que sí va incloure tant en la reclamació prèvia com en la demanda inicial, fent posteriorment ampliació de la demanda per a incloure aquella fonamentació de la improcedència, així com també ampliació de la reclamació administrativa prèvia.

VUITÈ

Les parts no han discutit sobre la realitat de les dades econòmiques expressades en la carta d'acomiadament, però matisant la part demandada que, si bé en principi la previsió de disminució d'assignació per a l'àmbit de Salut Mental l'any 2011 era dels aproximats 430 mil euros expressats en la carta d'acomiadament, posteriorment la disminució hauria quedat concretada en la quantia de 392.431'39 euros. Segons certificació de data 4 de novembre de 2011 de CatSalut, document 22 de la part demandada, el contingut del qual es dóna totalment per reproduït, la disminució de l'assignació per a l'any 2011 en Salut Mental hauria estat de 392.431'39 euros. L'assignació del CatSalut constitueix aproximadament el 93 o 94% dels ingressos del Consorci Sanitari del Maresme. NOVÈ.- Les funcions fins el moment de l'acomiadament exercides per la Sra. Luz han estat assignades a altres persones de la plantilla ja existent.

DESÈ

La Sra. Luz ha estat l'única treballadora acomiadada en l'àrea de Salut Mental, en la que, segons document 39 de la part demandada, el contingut del qual es dóna totalment per reproduït, hi havia una plantilla de 16 psicòlegs, la majoria d'ells amb contracte indefinit, un d'ells en règim de jubilació parcial i dos d'ells pendents de convocatòria, i quatre d'ells amb antiguitat menor que la de la Sra. Luz, computant el temps de formació i treball de la mateixa entre els anys 2007 i 2010.

ONZÈ

Contra la decisió extintiva, la treballadora va presentar reclamació administrativa prèvia, que no va rebre resposta del Consorci.

DOTZÈ

La treballadora demandant no ha ocupat càrrec de representació.

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado no lo impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

La sentencia de instancia declara improcedente el despido objetivo de la actora acordado por la empresa demandada. Frente a este pronunciamiento se alza la parte demandada que dedica el único motivo del recurso a la censura jurídica con denuncia de infracción del art 72.1 de la LPL, art 125.2 de la LEY 30/92, art 1 y 4.2.a.) del RD 1146-06 . art 8.1.c) del RD 2720/98 y del art 52 -c del ET así como vulneración de la doctrina contenida en las del Tribunal Supremo y Tribunales Superiores que cita .

Las cuestiones que se plantean en el recurso son las mismas que han sido objeto de debate en la instancia a) la antigüedad de la demandante a efectos del computo del tiempo de prestación de servicios para el cálculo de la indemnización a percibir problema que a su vez obliga a resolver dos cuestiones 1ª la posible modificación sustancial de la demanda y 2ª las características propias de la relación laboral especial derivada del contrato para la formación como especialista en psicología por el sistema de residencia regulado por el RD 1146/06. b) si concurre la causa económica y organizativa alegada en base art 52 -c en relación con el art 51 del ET y si la aplicación de esta causa es razonable.

Por lo que se refiere al primer problema en el inalterado e incombatido relato fáctico de la sentenciase indica que el 24 de Mayo de 2007 la demandante...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 temas prácticos
  • Tiempo de trabajo, retribución y extinción del contrato de especialistas en ciencias de la salud
    • España
    • Práctico Asesor Práctico Laboral Estatuto de los Trabajadores Relaciones laborales de carácter especial Relación laboral especial de residencia para la formación de especialistas en ciencias de la salud
    • 14 Mayo 2019
    ... ... por la Real Decreto-ley 5/2023, de 28 de junio, por el que se adoptan y prorrogan determinadas ... Dicho derecho se ratifica en la STSJ Comunidad de Madrid 741/2020, de 9 de julio. [j ... Manuel Poves Rojas. Sentencia nº 411/2012, de 31 de mayo de 2012. Rec. nº 1214/2011 ... Sentencia nº 4795/2012, de 26 de junio de 2012. Rec. nº 2295/2012. Tribunal perior de Justicia de Cataluña, Sala de lo Social. [j 7] Ponente: Ilmo Sr ... ...
1 sentencias
  • STSJ Comunidad de Madrid 196/2023, 17 de Marzo de 2023
    • España
    • 17 Marzo 2023
    ...a efectos de indemnización por despido, tal y como han admitido los Tribunales, con cita de la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 26/06/2012 Rec. 2295/2012, por lo que la antigüedad debe ser f‌ijada en el El motivo no puede ser acogido, porque: - Las sentencias de la......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR