STSJ Cataluña 16/2012, 26 de Junio de 2012

PonenteMIQUEL ANGEL FALGUERA BARO
ECLIES:TSJCAT:2012:6501
Número de Recurso8/2012
ProcedimientoDEMANDAS
Número de Resolución16/2012
Fecha de Resolución26 de Junio de 2012
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

M.E.

IL·LM. SR. MIGUEL ÁNGEL SÁNCHEZ BURRIEL

IL·LM. SR. AMADOR GARCIA ROS

IL·LM. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

Barcelona, vint-i-sis de juny de dos mil dotze

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt, ha dictat aquesta sentència.

SENTÈNCIA NÚM. 16/2012

En les actuacions 8/2012, ha actuat com a ponent Il·lm. Sr. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 28 de març de 2012 tingué entrada en aquesta Sala la demanda formulada per Elisenda i Alexander en la seva condició de delegats de personal contra GESTIÓ DE CENTRES DE SANITAT I SALUT DE CATALUNYA, AIE (en endavant, GESCLINIC), QUINTA DE SALUT L'ALIANÇA, MUTUALITAT DE PREVISIÓ SOCIAL (en endavant, QSA) i el FONDO DE GARANTIA SALARIAL, en la què es postulava la nul litat de l'acomiadament col lectiu acordat per l'empresa o subsidiàriament la declaració que la dita mesura no era ajustada a dret.

Segon

Per Diligència d'Ordenació de data 2 d'abril de 2012 es designà com a magistrat ponent al Ilme. Sr. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

Tercer

Per Decret d'11 d'abril de 2012 s'acordà l'admissió a tràmit de la demanda, requerint les demandades per a que aportessin preferiblement en suport informàtic la documentació i les actes del període de consultes i la comunicació a l'Autoritat Laboral del seu resultat, així com el llistat de treballadors que resultaren afectats.

Quart

En data 24 d'abril de 2012 la part actora presentà un escrit a la Sala en la què posava en el seu coneixement el llistat dels treballadors afectats.

Cinquè

Per Decret de 24 d'abril de 2012 es cita a les parts a judici pel dia 9 de maig següent.

Sisè

En data 27 d'abril de 2012 el lletrat de GESCLINIC i QSA aportà en suport informàtic els documents que es detallen en l'escrit dels folis 49 i 50 de les actuacions.

Setè

En data 27 d'abril de 2012 la part actora presentà un escrit en el què ampliava la demanda "ad cautelam " contra SANITAS i sol licitava l'admissió de les proves documentals, interrogatori de part i testifical que consten en l'escrit dels folis 52 i 53 de les actuacions.

Vuitè

Per Decret de 30 d'abril de 2012 es tingué per ampliada la demanda contra SANITAS, deixant sense efecte la citació judici a anterior.

Novè

Per escrit del lletrat de GESCLINIC i QSA de 8 de maig de 2012 es presentà un correu electrònic dels delegats de personals confirmant la recepció pels actors de la documentació aportada a la Sala.

Desè

Per escrit del lletrat de GESCLINIC i QSA de 18 de maig es manifestà que el perit que havia de deposar en el judici es trobaria fora d'Espanya entre el 21 de maig i el 9 de juny, pel que es sol licitava que el nou senyalament fos en data posterior.

Onzè

En data 21 de maig de 2012 SANITAS presentà recurs de reposició contra el Decret en el què es tenia per ampliada la demanda .

Dotzè

Per Decret de 25 de maig es cità a les parts a judici pel dia 13 de maig.

Tretzè

En la indicada data comparegueren les parts i els seus lletrats. Com a qüestió prèvia, la Sala resolgué la reposició formulada per Sanitas, desestimant-la en atenció al resultat de les proves que es practiquessin i la seva valoració de les parts.

Obert el judici, la part actora s'afirmà i ratificà en la demanda. El Lletrat de GESCLINIC i QSA s'hi oposà, referint el procés de gestació de les empreses codemandades i l'evolució del grup d'empreses, indicant la total raonabilitat de l'acomiadament i negant l'existència de mala fe en la negociació dels acomiadaments. Així mateix al legà la falta de legitimació passiva de SANITAS. El lletrat d'aquesta darrera codemandada al legà també la seva falta de legitimació passiva. Donada la paraula al lletrat de la part actora, aquest sol licità passà directament a la pràctica de la prova.

Es practicaren les proves documentals, d'interrogatori de part, testifical i pericial, en els termes que consten en l'enregistrament videogràfic.

En tràmit de conclusions les parts les elevaren a definitives, desistint la part actora en el dit moment de SANITAS. Finalment, es declarà el judici vist per a sentència.

FETS PROVATS

PRIMER

Fundada -com a Mutualitat de Previsió- a l'any 1904 sota la denominació "La Alianza Hermandad de Camareros de Barcelona", QSA havia vingut exercint la seva activitat com a una sola empresa amb diversos centres de treball a tota Catalunya, fins que a l'any 1991 es creà GECESA (Gestión de Centros Sanitarios SA) que passà a conformar amb QSA el Grup l'Aliança (dels fets provats de la nostra Sentència de 16 de setembre de 2008, en les actuacions 10/2008).

SEGON

A partir de la QUINTA DE SALUT L'ALIANÇA es creà en data 7 d'octubre de 1999 l'empresa CENTRES ASSISTENCIALS REUNITS, SA (CARSA), per aplicació de la Llei 30/1995, que obligà a diferenciar entre activitat assistencial i d'assegurances. CARSA s'integrà en el grup conformat per QUINTA DE SALUT L'ALIANÇA, MUTUALITAT DE PREVISIÓ SOCIAL A QUOTA FIXA I VARIABLE i GECESA. CARSA tenia com objecte la prestació dels serveis d'assistència sanitària, amb inclusió de la gestió dels deu centres sanitaris de QSA, que actuava com asseguradora (fets provats de la Sentència 14/2008, de la Sala) .

TERCER

Per Resolució de la Direcció General de Polítiques Financeres del Departament d'Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya de data 14 de març de 2002 s'acordaren una sèrie de mesures de caràcter immediatament executiu de control especial sobre la QSA (document número 2 de GECLINIC i QSA, que es dóna íntegrament per reproduït).

Per Resolució de la Direcció General d'Assegurances del Departament d'Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya d'11 de desembre de 2003 s'acordà el pla de rehabilitació de QSA en substitució del pla aprovat al 2001 (document número 3 de GECLINIC i QSA, que es dóna íntegrament per reproduït) .

Per resolució de la Direcció General d'Assegurances del Departament d'Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya de 20 de desembre de 2006 s'aixecà la intervenció de QSA (document número 5 de GECLINIC i QSA, que es dóna íntegrament per reproduït)

QUART

Dins el grup es constituí CARSA SERVEIS CENTRALS, el personal de la qual -tot i procedir de QSA- s'exclogué de l'àmbit d'aplicació de determinats articles del conveni d'empresa de CARSA, publicat al DOGC de 26.05.2006 (en relació al document número 1 de GECLINIC i QSA).

CINQUÈ

La Junta General de l'Aliança de 15 de novembre de 2007 prengué la decisió d'escissió total de CARSA en onze parts, amb extinció de la dita demandada i efectes de 31 de desembre següent, amb passi de l'activitat i patrimoni a les següents mercantils: ARTILES KRUP 100, SL, VALGRAM EUROPE, SL, FORUM PLUS, SL, COLBER EUROPE, SL, PLANTIUM CENTER, SL, TRACER CONCEPT, SL, ANTEX CENTER, SL, NALDAN UNIVERSAL 21, SL, GANTE EUROPE, SL, ORFTS EUROPE, SL I BERCAM GLOBAL, SL.

Les esmentades societats varen modificar en la mateixa data la seva denominació amb posterioritat, adoptant els següents: SAGRAT COR, SL, CLÍNICA QUIRURGICA ONYAR, SL, CLINICA TERRES DE L'EBRE, SL, CLINICA TERRES DE PONENT, SL, HOSPITAL DEL PALLARS, SL, CLINICA DE SABADELL, SL, INSTITUT EUROPEU DE NEUROCIENCIES, SL, CENTRE SOCIOSANITARI PALAU, SL, AMEDICS, XARXA DE CONSULTORIES DE CATALUNYA, SL, QUINTALIA AGRUPACIO, SL, GESCLINIC, GESTIÓ DE CENTRES DE SANITAT I SALUT DE CATALUNYA, SL i CLÍNIQUES DE CATALUNYA, XARXA SANITÀRIA I ASSISTENCIAL, SL.

La modificació societària consistí bàsicament en el cessament d'activitat de l'empresa CARSA i la seva escissió en les referides societats, corresponents a cadascun dels centres hospitalaris que aquella empresa gestionava fins aleshores (fets provats de la Sentència 14/2008, de la Sala i document número 6 de GECLINIC i QSA, que es dóna íntegrament per reproduït ).

SISÈ

GESCLINIC prestava els seus serveis per al grup en la gestió de l'activitat administrativa, laboral, informàtica i fiscal de les diferents empreses (interrogatori de part i informe de la Inspecció de Treball de la Seguretat Social del document número 18 dels de la part actora i expedient administratiu, així com informe pericial tècnic).

Als dits efectes, una part de la plantilla de CARSA s'integrà en GESCLINIC, de conformitat amb el llistat que consta en els documents número 9 de les codemandades GESCLINIC i QSA i 20 de la part actora. Posteriorment, es procedí a la contractació d'altres treballadors, que consten en els documents 10 de les dites codemandades i 20 de la part actora.

SETÈ

GESCLINIC, GESTIÓ DE CENTRES DE SANITAT I SALUT DE CATALUNYA, SL es convertí en una Agrupació d'Interès Econòmic per Instrument notarial de 28 de març de 2008. La dita AIE fou conformada per les empreses del grup (QSA, CLÍNICA DE SABADELL, SL, SAGRAT COR, SL, CENTRE SOCIOSANITARI PALAU, SL, INSTITUT EUROPEU DE NEUROCIÈNCIES, SL, CLÍNICA QUIRÚRGICA ONYAR, SL, CLÍNICA TERRES DE L'EBRE, SA, CLÍNICA TERRES DE PONENT SL i HOSPITAL DEL PALLARS, SL) de conformitat amb els estatuts protocolaritzats que consten en el document número 2 de les codemandades GECLINIC i QSA, que es dóna íntegrament per reproduït, així com els percentatges de participació en l'AIE de la resta d'empreses del grup que allà consten.

VUITÈ

Per document de 30 de gener de 2012 es va aprovar el Pla Estràtegic 2012-2013 del grup L'Aliança (document número 7 de GESCLINIC i QSA), en relació a la reunió del Consell d'Administració del Grup de 15 de desembre de 2011 (document número 8 de les codemandades GESCLINIC i QSA).

NOVÈ

Per Resolució dels Serveis Territorials de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS, 19 de Diciembre de 2013
    • España
    • Tribunal Supremo, sala cuarta, (Social)
    • December 19, 2013
    ...la sentencia dictada por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, en fecha 26/Junio/2012 [recurso de Suplicación nº 8/12 ] frente a la mencionada mercantil, QUINTA DE SALUD LA ALIANZA, MUTUALIDAD DE PREVISIÓN SOCIAL (QSA) y el FONDO DE GARANTÍA SALARIAL,, sobre DE......
2 artículos doctrinales
  • Grupo de empresas y procesos por despido colectivo
    • España
    • Los grupos de empresas tras las últimas reformas laborales
    • May 17, 2014
    ...no discutida por las partes y, por tanto, no apreciable de oficio en sentencia120. Recientemente el TS, confirmando la STSJ Catalunya 26 de junio de 2012, rec. 8/2012, ha tenido ocasión de afirmar que si bien en los supuestos de AIE los socios componentes responden solidariamente de las deu......
  • Grupo de empresas laboral
    • España
    • Los grupos de empresas tras las últimas reformas laborales
    • May 17, 2014
    ...3983; 10 de junio de 2008, rec. 139/2005; 25 de junio de 2009, rec. 57/2008 y 23 de octubre de 2012, rec. 351/2012; STSJ Catalunya 26 de junio de 2012, rec. 8/2012. [37] SSTS 26 de enero de 1998, rec. 2365/1997; 26 de septiembre de 2001, rec. 558/2001; 20 de enero de 2003, rec. 1524/2002; 3......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR