STSJ Cataluña 1589/2012, 28 de Febrero de 2012

JurisdicciónEspaña
Número de resolución1589/2012
Fecha28 Febrero 2012

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2010 - 0006816

JSP

ILMO. SR. FELIPE SOLER FERRER

ILMO. SR. LUÍS JOSÉ ESCUDERO ALONSO

ILMO. SR. CARLOS HUGO PRECIADO DOMENECH

En Barcelona a 28 de febrero de 2012

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 1589/2012

En el recurso de suplicación interpuesto por Juan Miguel, Bernarda, Arsenio, Sindicat ASA-C, Estela, Damaso, Everardo, Horacio, Luciano, Pio, Sixto, Luis María, Abilio, Belarmino, Dionisio, Gines, Leandro, Ovidio, Severiano y Luis Carlos frente a la Sentencia del Juzgado Social 3 Barcelona de fecha 26 de octubre de 2010 dictada en el procedimiento Demandas nº 390/2010 y siendo recurridos Verónica, Alexis, Calixto, Sixto, Angustia, Diana, Eulalio, Higinio, Angustia, Lucas, Leandro, Simón, Luis Alberto, Departament de Treball de Catalunya, Unio Sindical Obrera de Catalunya (USOC), Transport Sanitari de Catalunya, S.L.U., U.G.T. (Unió General de Treballadors), CCOO -Comissions Obreres de Catalunya-, Amadeo, Piedad, Claudio, María Antonieta, Fidel, Bibiana, Jeronimo, Nicolas, Segismundo, Fátima, Carlos Daniel, Marcelina, Alberto, Carmelo, Sara, Evaristo, Africa, Celsa, Flora, Jacinto, Millán, Mercedes, Sebastián, Luis Manuel, Adrian, Candido, Visitacion, Evelio, Indalecio, Mauricio, Ruperto, Carlos Jesús, Abel, Carlota y Casimiro . Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. FELIPE SOLER FERRER.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 22 de abril de 2010 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Tutela de derechos fundamentales, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 26 de octubre de 2010 que contenía el siguiente Fallo: " Estimo la demanda promoguda per UNIO SINDICAL OBRERA (USOC), contra TRANSPORT SANITARI DE CATALUNYA, S.L.U., UNIÓ GENERAL DE TREBALLADORS, COMISSIONS OBRERES DE CATALUNYA, i Estela, Verónica, Juan Miguel, Alexis, Calixto, Sixto, Amadeo, Angustia, Diana

, Eulalio, Higinio, Marcelina, Alberto, Carmelo, Sara, Evaristo, Africa, Dionisio, Celsa, Flora, Jacinto, Millán, Mercedes, Luis María, Damaso, Sebastián, Bernarda, Luis Manuel, Adrian, Candido, Visitacion, Evelio, Everardo, Ovidio, Gines, Arsenio, Indalecio, Belarmino, Mauricio

, Ruperto, Carlos Jesús, Luis Carlos, Abel, Severiano, Abilio, Luciano, Horacio, Carlota i Casimiro, i Sindicat ASA-C, i declaro la nul·litat de les reunions celebrades els dies 26 i 27 de gener de 2010, el resultat de les quals van acordar la revocació del mandat dels membres del Comitè d'Empresa, i condemno les parts demandades a estar i passar per aquesta declaració "

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

En data 02.06.08 es van celebrar eleccions sindicals a l'empresa TRANSPORT SANITARI DE CATALUNYA, S.L.U., resultant elegits com membres del Comitè d'Empresa -9 persones-, i amb un cens de 101 treballadors en un únic col·legi electoral, els Srs. Juan Miguel, Fco. José Saenz Pena, Arsenio, Ricardo

, Jaime, Cesareo, Damaso, Joaquín, i Josefina (expedient administratiu incorporat a les actuacions).

Segon

La documentació referent al procés d'eleccions sindicals consta registrada a l'Oficina Pública d'Eleccions als Òrgans de Representació dels treballadors dels Serveis Territorials del Departament de Treball de Barcelona el dia 02.06.08 (expedient administratiu incorporat a les actuacions).

Tercer

En data 16.02.09 es presenta document de baixa Don. Damaso, la renúncia dels Doña. Carlota, Inocencia, Carlos Jesús i Casimiro . En data 22.07.09 es presenta document de baixa Don. Jaime . En data 20.01.09 es presenta document de baixa dels Srs. Juan Miguel, Arsenio, i Josefina (expedient administratiu incorporat a les actuacions).

Quart

En data que no es pot concretar, però que consta presentat a l'Oficina Pública d'Eleccions als Òrgans de Representació dels Treballadors de Barcelona en data 11.01.10 (folis 69-73 expedient administratiu), i l'empresa el dia 15.01.10 (folis 291-295, documental de la part demandada), un document signat per 63 treballadors, sobre un cens de 105 persones (fet no controvertit), per a convocatòria d'una assemblea de treballadors per decidir sobre la revocació del Comitè d'Empresa que se celebraria els dies 26 i 27 de gener de 2010, convocades els dos dies diferents hores per centres de treball. La convocatòria es va penjar en els taulells d'anuncis dels centres de treball i es va deixar una nota informativa a cada centre de treball (testimoni Sr. Arsenio ).

Cinquè

Segons consta en les actes de la celebració d'assemblees, van ser presidides pel Sr. Antonio, el dia 26.01.10, i pel Don. Indalecio, el dia 27.01.10, actuant com secretària en les dues El nomenament de president i secretari es va fer seguint criteris d'antiguitat, disponibilitat i edat (folis 297-298, documental de la demandada)

Sisè

La recollida de vots es va fer desplaçant-se el president i la secretària pels centres de treball de l'empresa amb una urna de plàstic tancada i segellada, i quan arribaven a cada centre els treballadors que volien introduïen una papereta (foli 265, documental de la part actora, reconeguda pel Sr. Arsenio, tot i que altres persones interrogades manifesten que no recorden la papereta en qüestió). Si algun treballador preguntava sobre el motiu del vot, se li explicava si volia o no la revocació del Comitè d'Empresa (interrogatori del Sr. Nicolas i de la testimoni Sra. Celsa ). La nit del dia l'urna, que havia estat tancada amb una cadena, va quedar en possessió de la secretària de l'assemblea, Sra. Celsa ).

Setè

Els centres de treball de l'empresa estan ubicats en cinc poblacions del Garraf i Alt Penedès, on hi ha vehicles i treballadors destinats a cadascuna (fet no controvertit).

Vuitè

S'ha intentat la conciliació prèvia no assistint la part demandada, que consta notificada, finalitzant l'acte amb el següent resultat: intentat sense efecte (document aportat per la part actora).

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte codemandada Sindicato ASAC y parte de los trabajadores demandados, que formalizaron dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

La sentencia de instancia acogió la demanda origen de autos, anulando las reuniones de 26 y 27 de enero de 2010 a resultas de las cuales se acordó la revocación del mandato de los miembros del Comité de Empresa. Recurre en suplicación la representación letrada del sindicato ASA-C y de D.ª Bernarda y otros trabajadores, cuyo recurso, impugnado por el sindicato demandante (USOC), tiene por objeto, al correcto amparo de los apdos. b ) y c) del artículo 191 LPL, la revisión de los hechos declarados probados y el examen del derecho aplicado en la resolución discutida.

SEGUNDO

En el motivo suplicatorio de revisión fáctica se postula la novación de los hechos probados séptimo y quinto.

Con carácter previo se ha de recordar que la suplicación no constituye una segunda instancia ni una apelación que permita una revisión «ex» novo de las pruebas practicadas en el juicio sino, además y principalmente, que cualquier modificación o alteración en el relato de hechos declarados como acreditados por el juzgador «a quo» no sólo ha de resultar trascendente a efectos de la solución del litigio sino que, en todo caso, ha de apoyarse en concreto documento auténtico o prueba pericial...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • SJS nº 1, 23 de Diciembre de 2014, de Terrassa
    • España
    • 23 de dezembro de 2014
    ...4.6.2013 (Rº 267/2013), de modo que si se alega vulneración de la libertad sindical es esta vía procesal la adecuada ( STSJ Cataluña 28.2.2012, Rº 6652/2011 y SSTS 26.7.2004, u.d. 2334/2003 y 2.10.2012, u.d. 3046/2011 ), mientras, caso de no haber sido invocada la misma, es el proceso ordin......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR