STSJ Cataluña 10/2012, 26 de Enero de 2012

JurisdicciónEspaña
Número de resolución10/2012
EmisorTribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala civil y penal
Fecha26 Enero 2012

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

Recurs de cassació núm. 83/2011

SENTÈNCIA núm. 10

President:

Excm. Sr. Miguel Angel Gimeno Jubero

Magistrats:

Il·lm. Sr. José Francisco Valls Gombau

Il·lm. Sr. Enric Anglada i Fors

Barcelona, 26 de gener de 2012

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, integrada pels magistrats indicats més amunt, ha vist el recurs de cassació núm. 83/2011 contra la Sentència dictada en grau d'apel·lació per la Secció 2a de l'Audiència Provincial de Girona en el rotlle d'apel·lació núm. 456/2010 arran de les actuacions de procediment ordinari núm. 185/06, seguides davant del Jutjat de 1a Instància núm. 4 de Blanes. Els Srs. Jose Ángel , Juan Ignacio i Alonso hi han interposat un recurs de cassació representats pel procurador Sr. Xavier Ranera Cahis i defensats pel lletrat Sr. Carles Genover Huguet. El Sr. Cecilio hi ha interposat un recurs de cassació representat pel procurador Sr. Angel Quemada Cuatrecasas i defensat per ell mateix. Els Srs. Bibiana i Federico , part contra la qual es recorre en aquest procediment, han estat representats per la procuradora Sra. Esther Suñer Olle i defensats per la lletrada Sra. Mercè Caral Pons. El Sr. Jacobo , part contra la qual es recorre en aquest procediment, ha estat representat pel procurador Sr. Miguel Torres Alvarez i defensat pel lletrat Sr. Javier Gutiérrez de Cabiedes.

ANTECEDENTS DE FET
Primer

El procurador dels tribunals Sr. Fernando Janssen Cases va actuar en representació de Jacobo , Jacinta , Nuria , Sonia i Eva María per formular la demanda de procediment ordinari núm. 185/06 al Jutjat de Primera Instància núm. 4 de Blanes. Seguida la tramitació legal, el Jutjat indicat va dictar sentència amb data 26 de gener de 2010 , la part dispositiva de la qual diu el següent:

" Estimo parcialmente la demanda interpuesta por la representación procesal de Don. Jacobo , Jacinta , Nuria , Sonia y Eva María ; así como, la demanda reconvencional interpuesta por la representación procesal de Dña. Bibiana y D. Heraclio y:

Declaro que los legados ordenados a favor de los dos hijos del testador consistentes en sendas cantidades mensuales equivalentes a diez veces el salario bruto interprofesional hasta su defunción (cláusula cuarta b) párrafo primero del testamento-documento nº 2 de la demanda) son imputables a la legítima , constituyendo el exceso en su caso, liberalidad del testador.

Declaro que la beca concedida a la entidad Rotary Club de Lloret de Mar constituye un legado de parte alícuota que atribuye a la entidad legataria un crédito de valor "de l'1,00 per cent dels ingresos bruts del patrimoni" a la fecha del fallecimiento del testador y con una limitación temporal a un año .

Declaro que los herederos fiduciarios tienen derecho a detraer la cuarta trebeliánica con los intereses vencidos desde la reclamación judicial.

Declaro que el valor neto de la masa hereditaria del finado D. Heraclio a fecha de su defunción es de 13.231.491,66 euros , siendo errónea y notablemente inferior a la valoración real del caudal relicto la estimación de la masa hereditaria fijada en el inventario de bienes otorgado por los albaceas testamentarios en fecha 11 de julio de 2.003 por importe de 4.311.837,82 euros.

Declaro que la función de los albaceas testamentarios queda centrada en el cumplimiento de los siguientes encargos:

Entregar a la viuda del causante Dña. Irene y a sus dos hijos Jacobo y Bibiana los legados equivalentes a diez veces el salario bruto interprofesional hasta que se produzca la puesta a disposición de los herederos fiduciarios de la herencia del causante en el lapso de tiempo de tres meses desde la notificación de la presente sentencia.

Entregar a la entidad Club Rotary de Lloret de Mar un legado del 1,00% de los ingresos brutos del patrimonio del causante a la fecha de su fallecimiento.

Entregar la cuarta trebeliánica a los herederos fiduciarios con los intereses vencidos desde la reclamación judicial.

Poner a disposición de los herederos fiduciarios los bienes hereditarios.

Condeno a los albaceas testamentarios, Don. Jose Ángel , Alonso y Juan Ignacio , a cumplir en el plazo de tres meses desde la notificación de la presente sentencia con los encargos conferidos por el testador:

Entregar a la viuda del causante Dña. Irene y a sus dos hijos Jacobo y Bibiana los legados equivalentes a diez veces el salario bruto interprofesional hasta que se produzca la puesta a disposición de los herederos fiduciarios de la herencia del causante en el lapso de tiempo de tres meses desde la notificación de la presente sentencia, cuando será función propia de los herederos fiduciarios.

Entregar a la entidad Club Rotary de Lloret de Mar un legado del 1,00% de los ingresos brutos del patrimonio del causante a la fecha de su fallecimiento.

Entregar la cuarta trebeliánica a los herederos fiduciarios partiendo de la valoración real del caudal relicto a la fecha del fallecimiento del causante, más intereses vencidos desde la reclamación judicial.

Poner a disposición de los herederos fiduciarios los bienes hereditarios .

Declaro que si los albaceas testamentarios no cumplieran su encargo dentro del plazo de tres meses desde la notificación de la presente sentencia, se producirá la caducidad de sus respectivos cargos al término de dicho plazo, sin perjuicio de las responsabilidades dimanantes de la demora o del incumplimiento.

Declaro que los albaceas testamentarios no pueden ser removidos de sus cargos por unanimidad de todos los herederos fiduciarios .

Condeno a los albaceas testamentarios, finalizado y cumplido su encargo con carácter previo o en su caso a los tres meses desde la notificación de la presente sentencia, a rendir cuentas de su gestión desde la fecha del fallecimiento del testador a los herederos y demás favorecidos en la sucesión; y respecto del legado atribuido al Club Rotary de Lloret de Mar, a la autoridad judicial .

Declaro que el acuerdo suscrito en fecha 26 de mayo de 2.004 carece de naturaleza contractual y no faculta a ninguno de sus suscribientes a exigir de otro judicialmente su cumplimiento.

Cada una de las partes abonará las costas causadas a su instancia y las comunes por mitad".

Segon. Contra aquesta Sentència, les parts van interposar-hi un recurs d'apel·lació, que es va admetre i es va substanciar a la Secció 2a de l' Audiència Provincial de Girona, la qual va dictar sentència el 26 de gener de 2011 , amb la següent part dispositiva:

" Estimem parcialment el recurs d'apel·lació presentat en nom de Jose Ángel , Juan Ignacio , Alonso ; i estimem parcialment el recurs presentat en nom de Bibiana i Federico ; i estimem íntegrament el recurs presentat en nom ROTARY CLUB LLORET DE MAR; i estimem íntegrament el recurs presentat por Jacobo , i revoquem parcialment la Sentència d'instància, en el sentit següent:

1) Es revoca l'apartat primer de la seva part dispositiva en el sentit d'establir que els llegats a què fa esment no s'entenen imputables a la legítima. S'estableix l'obligació conseqüent a càrrec dels marmessors de procedir al pagament de la llegítima i interessos a favor dels fills del causant en el termini de tres mesos comptats des de la notificació d'aquesta resolució.

2) Es revoca l'apartat segon en el sentit d'establir que la beca instituïda a favor de l'entitat Rotary Club de Lloret de Mar estableix un pagament anual que conclourà en el moment en què els hereus fideïcomissaris adquireixin la propietat dels béns deixats en herència.

3) Es manté el que es disposa en el seu apartat o paràgraf tercer pel que fa a la quarta trebel· liànica.

4) Es modifica el valor de la massa hereditària establer a l'apartat quart que queda establert en la suma de 13.896.974,66€.

5) Es revoca el que es disposa en el apartat cinquè i sisè en el sentit d'establir que les funcions dels marmessors seran les següents:

- Pagar als fills del causant en el termini de tres mesos el que els correspongui per llegítima i interessos.

- Seguir pagant a Doña. Irene i als seus dos fills els llegats de pensions mensuals fixats al testament.

- Pagar a l'entitat Rotary Club, dins del termini de tres mesos, el llegat establer en el testament en la forma que ha quedat establerta, sens perjudici de realitzar els posteriors pagaments anuals que s'estableixen en el testament.

- Lliurar als hereus fiduciaris, dins del mateix termini, la quarta trebel·liànica amb els interessos meritats des de la reclamació judicial.

- Complir amb la resta d'encàrrecs que de manera expressa es recullen en el testament quan es doni el supòsit de fet que el testador ha previst perquè es duguin a terme.

- Administrar i disposar dels béns relictes no subjectes a usdefruit en els termes recollits en el cos d'aquesta resolució fins que l'herència faci trànsit als hereus fideïcomissaris i, amb relació a cadascun d'ells, en la part que els correspongués mentre no arribin a la majoria d'edat.

6) Es manté el que es disposa en l'apartat setè si bé limitat a les obligacions de pagament de llegítima, quarta trebel·liànica i pagament del llegat a Rotary Club Lloret de Mar i sobre la base que l'execució en el termini de tres mesos es comptarà des de la data de notificació d'aquesta resolució als marmessors de l'herència.

7) Es manté el que es disposa en el seu apartat vuitè sobre la remoció dels càrrecs.

8) Es manté el que es disposa en el seu apartat novè pel que fa al rendiment de comptes si bé el termini es comptarà des de la notificació de la data d'aquesta resolució als marmessors.

9) Es manté l'apartat desè de la Sentència en el sentit d'establir que les parts que van subscriure l'acord de data 26/5/2004 no poden exigir el seu compliment.

10) Es manté la decisió de l'apartat onzè que correspon a la imposició de les costes d'instància.

No es fa...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR