STSJ Cataluña 6/2011, 3 de Febrero de 2011

PonenteNURIA BASSOLS MUNTADA
ECLIES:TSJCAT:2011:1861
Número de Recurso194/2009
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución6/2011
Fecha de Resolución 3 de Febrero de 2011
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

R. de cassació i extraordinari per infracció processal núm. 194/2009

SENTÈNCIA núm. 6

President:

Il·lm. Sr. Enric Anglada i Fors

Magistrats:

Il·lma. Sra. Mª Eugènia Alegret Burgués

Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada

Barcelona, 3 de febrer de 2011

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que s'esmenten més amunt, ha vist els recursos de cassació i extraordinari per infracció processal interposats per Graciela , Purificacion i Teodosio , representats davant aquest Tribunal per la procuradora Sra. Mª Pilar Albácar Arázuri i dirigits per l'advocat Sr. Joaquín Clusa Barrabés, contra la Sentència dictada per la Secció 14a de l'Audiència Provincial de Barcelona l'11 de gener de 2008 i interlocutòria d'aclariment de 21 de febrer de 2008 en conèixer del recurs d'apel·lació interposat contra la Sentència dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 31 de Barcelona el 22 de maig de 2006 en el procediment ordinari núm. 506/05 . La Sra. Belinda , aquí part contra la qual es recorre, ha estat representada en aquest Tribunal per la procuradora Sra. Adriana Flores Romeu i dirigida per l'advocada Sra. Sofía Soto Ruiz.

ANTECEDENTS DE FET
Primer

El procurador Sr. Fernando Bertrán Santamaría, en representació de Doña. Belinda y Sra. Lourdes , va formular demanda de judici ordinari núm. 506/05 davant el Jutjat de 1a Instància núm. 31 de Barcelona. Seguida la tramitació legal, el Jutjat va dictar Sentència amb data 22 de maig de 2006 , la part dispositiva de la qual diu el següent:

"Estimo en parte la demanda formulada por Belinda y Lourdes , contra Purificacion , María Rosario y Teodosio , y condeno a los demandados a abonar a Dª Lourdes y Dª Belinda , por mitades la cantidad de 600.435,13 euros, y a abonar a Dª Belinda la cantidad de 2.563.395 euros, con más los intereses legales desde la interposición de la demanda, sin hacer especial condena en costas, debiendo cada parte abonar las causadas a su instancia y las comunes por mitad".

Segon. Contra aquesta Sentència, la part demandada va interposar un recurs d'apel·lació, el qual es va admetre i es va substanciar a la Secció 14a de l'Audiència Provincial Barcelona, la qual va dictar Sentència amb data 11 de gener de 2008 , amb la següent part dispositiva:

"Que DESESTIMANDO el recurso de apelación interpuesto por D. Teodosio , Dª. Leocadia , Dª Graciela y Dª Purificacion , contra la Sentencia dictada en fecha 22 de Mayo de 2006 por el Juzgado de 1ª Instancia nº 31 de Barcelona , en los autos de los que el presente rollo dimana, debemos CONFIRMAR y CONFIRMAMOS íntegramente la misma, con expresa imposición de las costas causadas en esta alzada a la apelante".

Per interlocutòria de 21 de febrer de 2008, es va aclarir la sentència dictada en el següent sentit:

"ACLARAR la Sentencia dictada en el presente rollo en fecha 11 de enero de 2008 en su fallo y el cual debe decir "Que desestimando el recurso de apelación interpuestos por D. Teodosio , Dª Graciela y Dª Purificacion ..." quedando subsistentes el resto de sus pronunciamientos".

Tercer. Contra la Sentència anterior, Graciela , Purificacion i Teodosio van interposar aquests recursos de cassació i per infracció processal. Per interlocutòria de 8 d'abril de 2010, aquest Tribunal es va declarar competent i va admetre els recursos a tràmit, i de conformitat amb l'art. 485 de la LEC es van traslladar a la part contra la qual es recorre perquè en un termini de vint dies formalitzés l'escrit d'oposició. Un cop dut a terme, es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 4 d'octubre de 2010, en què es va celebrar.

Ha estat ponent l'Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER.-

Resulten antecedents de caràcter fàctic de ineludible interès per tal de facilitar la resolució del present recurs de cassació els següents:

  1. - En data 6 d'agost de 1997 davant el Notari de Barcelona Sr. Ignasi C. Permanyer Casas, el Sr. Patricio i la seva esposa Doña. Lourdes varen atorgar escriptura pública en virtut de la qual lliuraven al seu fill Sr. Luis Angel el ple domini de les accions de la companyia mercantil "Almacenes Ibéricos Textiles, S.A." en pagament d'un deute que els primers tenien (segons es deia en l'escriptura) a favor del citat fill que ascendia a 82.200.000,- pessetes. En la susdita escriptura pública no es deixava constància de quina era la causa que havia originat aquest deute, el qual es declarava totalment cancel·lat en virtut del pagament de la citada quantitat, com hem dit, amb la transmissió de les accions de la S.A. descrita.

  2. - La demanda que originà aquesta contesa fou interposada per Doña. Lourdes , i Doña. Belinda , vídua i filla, respectivament, Don. Patricio .

    En la susdita demanda s'afirmava que en data 7 d'agost de 1997 (un dia després de l'atorgament de la escriptura descrita en l'apartat anterior) Don. Luis Angel havia redactat un document de caràcter privat amb un contingut totalment incompatible amb el que es declarava en l'esmentada escriptura pública.

    En el document de caràcter privat es deixava expressa constància del fet que havia conduit a atorgar l'escriptura pública de 6 d'agost de 1997, escriptura que en la demanda es titllava de document de caràcter simulat, a saber: "por motivos fiscales se ha hecho constar una compensación por deuda que era realmente inexistente. ..."

    En el document privat de 7 d'agost de 1997 que ara es tracta, Don. Luis Angel reconeixia un deute a favor dels seus pares que ascendia a 89.200.000 pessetes, quantitat que coincidia amb la que s'havia fet constar en l'escriptura pública del dia anterior (de contingut invers al document privat) com a deute que tenien els pares envers el seu fill que li satisfeien amb el lliurament de les accions descrites.

    En aquest document privat es deia a la lletra: "D. Luis Angel , mayor de edad, casado, con domicilio en calle DIRECCION000 nº NUM000 , Barcelona, con DNI nº NUM001 , mediante el presente documento reconozco adeudar a D. Patricio y a Dña. Lourdes , la cantidad de ochenta y nueve millones doscientas mil pesetas (89.200.000.- Ptas). Este reconocimiento está motivado por cuanto en el día de hoy he adquirido el 49'50% de las acciones de la compañía ALMACENES IBERICOS TEXTILES, S.A., propiedad de mis padres, dicha compraventa se ha realizado en documento público otorgado ante el Notario Ignacio C. Permanyer Casas con nº de protocolo 1844, por motivos fiscales se ha hecho constar una compensación por deuda que realmente era inexistente.

    Consecuentemente devolveré a mis padres la cantidad que se hizo constar en el documento público (89.200.000.-) en el plazo de treinta y seis meses con el interés del 4% anual".

    I també: "Al mismo tiempo, a fin y efecto de resolver todas las relaciones societarias con mi padre D. Patricio , y respecto no solo a la entidad ALMACENES IBERICOS TEXTILES, S.A. sino con las sociedades que fueron capitalizadas por ésta tales como PROMOCIONES TRIX, S.A., SLUTEC, S.A., INVERTEX BARCELONA, S.A. DISEÑOS MODERNOS, S.A., EL VINYER, S.L., me comprometo a saldar y finiquitar todas nuestras relaciones en orden a las mencionadas sociedades pagándole la cantidad del 10% del importe que se obtenga en su día por la venta de los edificios sitos en Paseo de Gracia nº 91 y Gerona nº 18, de Barcelona, propiedad respectivamente de INVERTEX BARCELONA, S.A. y de DISEÑOS MODERNOS, S.A., de cuya totalidad de acciones soy propietario, mediante fiducia que ostentan las compañías THORTON FINANCE LIMITED y HOLBINE FINANCE LIMITED, domiciliadas en Dublín (Irlanda) o de cualquier otra compañía fiduciaria que en el futuro pudiera convenirme, trasladar la propiedad de las acciones de INVERTEX y DISEÑOS MODERNOS".

  3. - Don. Patricio va morir el 14 d'agost de 1997 (vuit dies després d'haver atorgat l'escriptura pública), com que ho va fer sense testar els legítims hereus resultaven ésser els seus dos fills D. Luis Angel y Dña. Belinda . Pel que fa a D. Luis Angel va renunciar en escriptura pública de 30 de juny de 1998 els drets derivats de la herència del seu pare. La Sra. Belinda acceptà la herència de forma tàcita, resultant doncs hereva única del seu pare premort.

    Per la seva banda, Don. Luis Angel va morir el 7 de desembre de 1999, també sense haver atorgat testament, deixant com a vídua, a la seva esposa Sra. Leocadia , i tres fills: María Rosario , Purificacion y Teodosio , tots ells menors d'edat. Els seus fills foren instituïts hereus abintestato l'1 de febrer de 2000 davant del Notari de Barcelona D. Ignasi C. Permanyer Casas, el qual va autoritzar la corresponent acta de declaració d'hereus, declarant conseqüentment únics hereus per terceres parts iguals i indivises els tres fills, preservant l'usdefruit vidual en la totalitat de l'herència de la viuda Sra. Leocadia . Finalment l'esmentada Sra. Leocadia el 5 de juny de 2000 va renunciar davant notari a l'usdefruit al seu favor sobre el cabdal relicte, i en representació dels seus tres fills va acceptar l'herència a benefici d'inventari per parts iguals i indivises.

  4. - En concret, la demanda presentada, com s'ha avançat, per Doña. Belinda i Doña. Lourdes es feia el següent petitum : "AL JUZGADO SUPLICO: Tenga por presentado este escrito de demanda con los documentos que al mismo se acompañan y sus copias, se sirva admitirlo, tenerme por comparecido en la representación que ostento, y por FORMULADA DEMANDA DE JUICIO ORDINARIO contra DOÑA María Rosario , DOÑA Purificacion , DON Teodosio y DOÑA Leocadia , ordene el emplazamiento de los demandados en el domicilio indicado en el encabezamiento de la presente demanda, dándoles traslado de la misma y, en su día, y previos los trámites legales oportunos se dicte sentencia por la que se les condene a DOÑA María Rosario , DOÑA Purificacion y DON Teodosio a pagar a mis representadas, en cumplimiento de las obligaciones asumidas por...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR