STSJ Cataluña 45/2010, 27 de Diciembre de 2010

JurisdicciónEspaña
EmisorTribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala civil y penal
Fecha27 Diciembre 2010
Número de resolución45/2010

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

R. de cassació núm. 97/2010

SENTÈNCIA núm. 45

Presidenta:

Ilma. Sra. Mª Eugènia Alegret Burgués

Magistrats:

Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada

Il·lm. Sr. Carlos Ramos Rubio

Barcelona, 27 de desembre de 2010.

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que s'esmenten més amunt, ha vist el

recurs de cassació núm. 97/2010 interposat per la Sra. Adolfina , representada davant aquest Tribunal

pel procurador Sr. Javier Mundet Salaverría i dirigida per l'advocat Sr. Juan Luis Pedemonte Marino, contra la Sentència dictada per la Secció 19a de l'Audiència Provincial de Barcelona el 3 de març de 2010 en conèixer del recurs d'apel·lació interposat

contra la Sentència dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 1 de Terrassa el 25 de febrer de 2009 en el procediment ordinari

núm. 1297/07. La Sra. Gloria i el Sr. Lázaro , aquí part contra la qual es recorre, han estat

representats en aquest Tribunal per la procuradora Sra. Ana Soles Suso i dirigits per l'advocat Sr. Josep Maria Bombuy

Giménez.

ANTECEDENTS DE FET
Primer

El procurador Sr. Manuel Aguilar de la Rosa, en representació de Doña. Adolfina , va formular demanda de judici ordinari núm. 1297/07 davant el Jutjat de 1a Instància núm. 1 de Terrassa. Seguida la tramitació legal, el Jutjat va dictar Sentència amb data 25 de febrer de 2009, la part dispositiva de la qual diu el següent:

"Que desestimando la demanda interpuesta por Dª Adolfina representada por el Procurador D. Manuel Aguilar De La Rosa contra Dª Gloria y D. Lázaro (menor de edad y representado por su madre Dª Gloria ) representados por la Procuradora Dª Montserrat Puig Alsinay contra Dª Africa representada por la Procuradora Dª Marta Forrellat Armengol Padros, debo absolver y absuelvo a dichos demandados de la pretensión contenida en la demanda; con imposición de las costas causadas a la parte demandante.

Que estimando la demanda reconvencional interpuesta por Dª Gloria contra Dª Adolfina , debo condenar y condeno a la Sra. Nicolas :

  1. ) Al pago a Doña. Gloria de la suma de 242.000 euros (DOSCIENTOS CUARENTA Y DOS MIL EUROS) con los intereses legales a computar desde la fecha de la interposición de la demanda reconvencional;

  2. ) A reintegrar a la Sra. Gloria en la plena y pacífica posesión de los siguientes bienes: a) Finca urbana sita en Terrassa, calle DIRECCION000 Número NUM000 ; b) Finca urbana: vivienda ubicada en la planta NUM001 , escalera NUM002 , puerta NUM003 , del edificio sito en Llançà, Número NUM004 - NUM005 de la finca Els Estanys; c) Vehículo marca Mercedes Benz E 280 Classic, matrícula X-....-XL ; d) Teléfono móvil marca Sagem, mando a distancia del garaje, llaves del citado vehículo, la cartera conteniendo DNI, tarjeta sanitaria y metálico en la suma de 66,14 euros, propiedad del causante D. Nicolas .

Se imponen las costas causadas por dicha demanda reconvencional a la parte actora principal y reconvenida.

Se dejan sin efecto alguno las medidas cautelares que pudieran haberse adoptado a instancia de la parte actora principal (autos 1316/04-JM), librándose, en su caso y a tal efecto, los despachos oportunos".

Segon. Contra aquesta Sentència, la part actora va interposar un recurs d'apel·lació, el qual es va admetre i es va substanciar a la Secció 19a de l'Audiència Provincial Barcelona, la qual va dictar Sentència amb data 3 de març de 2010 , amb la següent part dispositiva:

"Que, ESTIMANDO en parte el recurso de apelación interpuesto por Dª. Adolfina contra la Sentencia dictada en fecha 25 de Febrero de 2009 por el Juzgado de 1ª Instancia nº 1 de Terrassa en los autos de los que el presente rollo dimana, debemos REVOCAR y REVOCAMOS en parte la misma en el único y exclusivo sentido de que la cantidad a entregar por la Sra. Adolfina a Dña. Gloria será la que resulte de descontar o detraer de la suma de 242.000 euros (que conforme al haber dinerario del causante) aquella cantidad que se fije como imputable al peculio del causante (presunto incapaz), por razón del cargo de tutora provisional desempeñado por Dña. Adolfina ; todo ello sn hacer expresa declaración de las costas causadas en la presente alzada.

Se mantienen los restantes pronunciamientos de la instancia".

Tercer. Contra la Sentència anterior, Doña. Adolfina va interposar aquest recurs de cassació. Per interlocutòria de 27 de juliol de 2010, aquest Tribunal es va declarar competent i va admetre el recurs a tràmit, i de conformitat amb l' art. 485 de la LEC es va traslladar a la part contra la qual es recorre perquè en un termini de vint dies formalitzés l'escrit d'oposició. Un cop dut a terme, es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 13 de desembre de 2010, en què es va celebrar.

Ha estat ponent l'Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER.

Com ja es costum en aquest Tribunal Superior de Justícia és d'interès ressaltar els antecedents fàctics que resulten de la sentència dictada per l'Audiència Provincial objecte del recurs de cassació.

a).- El Sr. Nicolas estava casat en úniques núpcies amb la Sra. Elena , matrimoni del qual no hi va haver descendència.

A Doña. Elena li fou diagnosticada l'any 2001 una malaltia que va resultar llarga i penosa -Alzheimer-.

En virtut de la avantdita malaltia el Sr. Nicolas va decidir jubilar-se per tal de dedicar-se completament a la cura de la seva esposa.

Malgrat tot, les atencions que requeria la Sra. Elena exigien tants requeriments que el Sr. Nicolas , el gener del 2004 va haver de contractar les atencions d'una treballadora de la llar, Doña. Gloria , de nacionalitat russa que en principi acudí a la casa del matrimoni a les tardes. El febrer del 2004 la Sra. Gloria va posar en contacte amb el matrimoni a una coneguda seva, també treballadora de la llar, per tal d'atendre l'esmentat matrimoni els matins.

b).- Doña. Elena va morir el 31 de març de 2006. Per la seva banda, el Sr. Nicolas va morir el dia 28 de maig de 2007, després de una tràgica i desafortunada caiguda que va succeir el 17 de gener del mateix any, la qual li va provocar un traumatisme cràneo-encefàlic greu. Les circumstàncies que varen incidir en aquesta caiguda varen ésser objecte d'investigació per part del Jutjat d'Instrucció núm. 3 de Terrassa, en diligències prèvies 219/2007, essent dictada interlocutòria el 25 de juliol de 2007 que decidia amb caràcter ferm el sobreseïment provisional i l'arxiu de les actuacions.

c).- En data 22 de setembre de 2004 davant el notari Sr. Alfonso Auría Paesa, el testador Sr. Nicolas va dictar testament en el qual instituí hereva universal en tots els seus bens a la seva esposa, instituint a la vegada com a substituta vulgar a Doña. Gloria amb una clàusula que a la lletra deia: "siempre que atendiese y asistiese a los esposos hasta su fallecimiento".

També es va incloure en aquest testament per tal de facilitar el compliment de l'obligació o càrrega imposada a la substituta vulgar, la declaració del testimoni de dos veïns "del inmueble o próximos" .

En un posterior testament atorgat el 18 de novembre de 2004 davant el notari Sr. Cuyás, el causant Sr. Nicolas va mantenir els mateixos termes en les seves últimes voluntats, afegint amb caràcter de substituts vulgars de la Sra. Gloria , la seva estirp de descendents (que segons sembla eren els codemandats fills de la Sra. Gloria : Doña. Africa i Don. Lázaro ).

Finalment el darrer testament del Sr. Nicolas de 15 d'abril de 2005, va ésser molt més favorable a la Sra. Gloria , en el sentit que la va instituir hereva universal mantenint de forma repetitiva i reiterada l'obligació o càrrega continguda en els dos testaments anteriors, en relació a la cura dels esposos a la seva llar, sense poder-los ingressar en una "residencia ", però, a més, en aquest testament el Sr. Nicolas va exonerar el mitjà...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 artículos doctrinales
  • El modo testamentario y la condición
    • España
    • El patrimonio sucesorio: Reflexiones para un debate reformista Tomo I La sucesión voluntaria. El testamento
    • 23 Junio 2014
    ...[33] SAP Tarragona, (Sección 3a), 10 junio 2009. [34] STSJC, (Sala de lo Civil y Penal), 3 noviembre 1995, (RJ 1995\9975). [35] STSJ Cataluña, 27 diciembre 2010. [36] SAP Barcelona, (Sección 15a), 26 septiembre [37] SAP Barcelona, (Sección 19a), 3 marzo 2010. [38] STSJ Cataluña, 1 diciembre......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR