STSJ Islas Baleares 184/2010, 9 de Marzo de 2010

PonenteGABRIEL FIOL GOMILA
ECLIES:TSJBAL:2010:268
Número de Recurso301/2005
ProcedimientoPROCEDIMIENTO ORDINARIO
Número de Resolución184/2010
Fecha de Resolución 9 de Marzo de 2010
EmisorSala de lo Contencioso

T.S.J.ILLES BALEARS SALA CON/AD

PALMA DE MALLORCA

SENTENCIA: 00184/2010

SENTÈNCIA núm. 184

Il·lès. Srs.

PRESIDENT:

Gabriel Fiol Gomila.

MAGISTRATS:

Pablo Delfont Maza.

Carmen Frigola Castillón.

Palma, a 9 de març de l'any dos mil deu

-------------------------VISTES per la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears les actuacions acumulades

números 301 i 326 de 2005, dimanants dels recursos contenciosos administratius seguits entre parts, d'una, com a demandants,

els senyors Norberto, Lucía, Teresa, Jose Carlos, Camila,

Adrian, Inés, Rosalia, Cornelio, Angelica, Geronimo,

Felicisima, Mateo, Sixto, Juan Alberto, Raimunda, Camilo, Florian, Asunción, Luis, Gabriela, Regina, Severiano,

Juan Ignacio, Caridad, Darío, Heraclio, Moises, Leonor, Jose Luis, Alberto, Demetrio, "Yeso y escayolas Ibiza SL.", Higinio, Marí Juana, Daniela, Mariola, Raúl, Luis Carlos, Aureliano, Eugenio, Agustina i Leandro, representats pel

procurador dels Tribunals Sr. Cabrer Acosta i assistits per l'advocat Sr. Ribas Garau, i, d'altra, com a Administració demandada, la de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, representada i assistida pel seu advocat.

L'objecte del recurs és l'acord dictat pel Consell de Govern de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, el dia 28 de gener de

2005, i publicat en el BOIB núm. 23 de 10 de febrer següent, en virtut del qual es va declarar l'urgent ocupació dels terrenys

afectats per l'expropiació a què dóna lloc el projecte "nou accés a l'aeroport d'Eivissa", clau:CA-0013.03.

La quantia es fixà en indeterminada.

El procediment seguit ha estat el del tràmit previst a la Llei Jurisdiccional 29/1998 .

L'Il·lm. Sr. Gabriel Fiol Gomila, President de la Sala, en qualitat de magistrat ponent, expressa el parer del Tribunal.

= ANTECEDENTS DE FET =

1r.- Interposat el recurs en el termini prefixat en la Llei Jurisdiccional se li donà el tràmit processal adequat, ordenant-se reclamar l'expedient administratiu i anunciar la seva incoació.

2n.- Rebut l'expedient administratiu es posà de manifest en Secretaria a la part recurrent perquè formalitzés la demanda. La referida demanda fou deduïda dins el termini legal al·legant-se en ella els fets i fonaments de dret que s'estimaren necessaris en ordre a les seves pretensions i interessant de la Sala que es dictés sentència estimatòria del recurs per ser contraris a l'ordenament jurídic els actes administratius impugnats.

3r.- Donat trasllat de l'escrit de demanda a la representació de l'Administració demandada perquè la contestés, així ho va fer en temps i forma, oposant-se a ella i suplicant que es dictés sentència confirmatòria dels actes administratius recorreguts.

4r.- A través del corresponent Acte es rebé el plet a prova que devia versà sobre el primer dels punts de fet interessats per la part actora. Proposta i admesa que fou en forma documental, es practicà amb el resultat que és de veure en les actuacions.

5è.- Per provisió es declarà conclosa la discussió escrita i el període probatori, ordenant-se portar les actuacions a la vista, amb citació de les parts per a sentència, acordant que aquestes formularan les conclusions per escrit; cosa que així varen fer, i s'assenyalà a continuació, per a la votació i decisió, el dia 26 de gener de 2010, no respectant-se, per raons de distribució de treball i el número d'actuacions pendents, el termini per dictar la sentència.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Hem assenyalat a l'encapçalament, que la revisió jurisdiccional ho era de l'acord dictat pel Consell de Govern de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, el dia 28 de gener de 2005, i publicat en el BOIB núm. 23 de 10 de febrer següent, en virtut del qual es va declarar l'urgent ocupació dels terrenys afectats per l'expropiació a què dóna lloc el projecte "nou accés a l'aeroport d'Eivissa", clau:CA-0013.03.

El debat gira al voltant de la falta de motivació o motivació insuficient per acudir al procediment excepcional d'urgència de l' article 52 de la Llei d'Expropiació Forçosa . Considera, la part actora, que l'estudi del projecte d'un nou accés a l'aeroport d'Eivissa que ja es va iniciar l'any 1992, no podia, mai, l'any 2005, determinar la urgència. Cap dels tràmits anteriors comportava l'al·ludida.

SEGON

La motivació, agradi o no als recurrents, existí en l'acord i en els informes previs. L'acord publicat en el BOIB, assenyala en el segon punt:

"En cumplimiento de lo que establece el artículo 56 del Reglamento de dicha Ley de Expopiación Forzosa, motivar este procedimiento de la necesidad de urgente ocupación debido a que la IMD del acceso actual al aeropuerto colapsa la vía y constituye un alto índice de peligrosidad para los usuarios. Para dotar de más capacidad y seguridad al nuevo acceso se realiza la citada obra". És conegut que l'excepcional procediment d'urgència previst en l' art. 52 de la Llei d'Expropiació Forçosa, s'ha convertit en el més comú dels procediments expropiatoris, enfront de l'ordinari.

L'abreviació de tràmits que implica el procediment d'urgència comporta el que hagi de motivar-se la raó per la qual s'acudeix a aquest procediment específic. Motivació que sempre és exigible a l'Administració quan empra o utilitza un procediment urgent o excepcional - article 54.1 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre - i és més exigible encara quan d'aquest procediment s'hi deriva una privació o limitació de drets.

La Jurisprudència més recent ha incrementat les exigències de motivació a l'advertí que el relaxament en la dita exigència - motivada en la majoria d'ocasions per la indiscutible necessitat d'escometre l'obra pública - es traduïa en què no...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STSJ Islas Baleares 785/2012, 15 de Noviembre de 2012
    • España
    • 15 Noviembre 2012
    ...urgente en 2005.. El recurso contencioso-administrativo nº 301/2005 fue terminado por la sentencia de la Sala nº 184/2010 -ROJ: STSJ BAL 268/2010- que lo desestimó y declaró que era conforme a Derecho la declaración de urgencia acordada por el Consell de Govern de la Comunitat Autónoma de l......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR