STSJ Cataluña , 3 de Junio de 2002

JurisdicciónEspaña
Fecha03 Junio 2002

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA DE CATALUNYA Sala Civil i Penal Recurs de cassació núm. 8 /2002 SENTÈNCIA NÚM. 16 President:

Excm. Sr. Guillermo Vidal i Andreu Magistrats:

Antoni Bruguera i Manté

Ponç Feliu i Llansa Barcelona, 3 de juny de 2002 La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, integrada pels magistrats que s'expressen més amunt, ha vist el recurs de cassació núm.8 /2002 contra la sentència dictada en grau d'apel.lació per la Secció 18a de l' Audiència Provincial de Barcelona, en el rotllo 835/00-E com a conseqüència de les actuacions de judici declaratiu de menor quantia núm. 454/98 seguides davant el Jutjat de 1a Instància núm. 1 de Cerdanyola. La Sra. Guadalupe ha interposat aquest recurs representat per el procurador Sr. FRANCISCO JAVIER ESPADALER I POCH i defensat pel lletrat JOSÉ RUIZ MARTIN. És part contra la qual es recorre el Sr. Pedro Jesús , representat per el procurador SR. JOSÉ CASTRO CARNERO i defensat pel lletrat Sr. ANTONIO ALVAR OJEA.

@ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La procuradora dels Tribunal Sra. Maria Dolores Rivas Mercader. que va actuar en nom i representació de Pedro Jesús va formular davant el Jutjat del jutjat de 1a Instància núm. 1 de Cerdanyola del Vallés, demanda de menor quantia , a la qual va correspondre el núm. 454/98. Seguida la tramitació legal, el jujtat indicat va dictar sentència amb data 26-4-2000, la part dispositiva de la qual diu el següent:

"FALLO:

DESESTIMANDO LA DEMANDA INTERPUESTA POR Dª María Dolores Ribas Mercader en representación de D. Pedro Jesús , frente a Dª Guadalupe , condenando a aquel al pago de las costas del presente juicio".

SEGON

Contra aquesta Sentència, la part demandant va interposar recurs d'apel·lació, que es va admetre en ambdós efectes i que es va susbstanciar a la Secció Divuitena de l' Audiència Provincial de Barcelona, la qual va dictar sentència amb data 6 de juliol de 2001, amb la següent part dispositiva:

"FALLAMOS:

Que estimando el recurso de apelación interpuesto por la representación de D. Pedro Jesús , contra la sentencia de fecha 26-4-2000, dictada por el Ilmo. Magistrado-Juez del Juzgado de Primera Instancia 1 de los de Cerdanyola del Vallés, debemos revocar y revocamos la expresada resolución dictado otra en su lugar por la que declaramos extinguida la pensión alimenticia a satisfacer por el apelante a su hijo, según estableció la sentencia de 9-3-94, ello sin imposición a ninguno de los litigantes del pago de las costas".

TERCER

Contra aquesta Sentència, el procurador dels tribunals FRANCISCO ESPADALER I POCH, en nom i representació de la Sra. Guadalupe va interposar aquest recurs de cassació davant la Sala divuitena de l' Audiència Provincial de Barcelona, que el va fonamentar en els següents motius del tenor literal següent: "PRIMER MOTIVO: La sentencia infringe el artículo 271 del código de Familia, por inaplicación al haber extinguido la pensión de alimentos en virtud de una causa no establecida en el citado artículo, al haber aplicado indebidamente el artículo 152.5 del Código Civil. "

"MOTIVO SEGUNDO.- Infracción del artículo 1.214 del Código Civil en relación con la disposición Transitoria Tercera de la Ley 1/2000 reguladora de la Ley de Enjuicimaiento Civil y de la jurisprudencia sentada por el Tribunal Supremo sobre la carga de la prueba que se dirá, y en relación con el articulo 24,1 º

de la Constitución en cuanto que ha desplazado la carga de la prueba al demandado cuando corresponde al actor la prueba de los hechos constitutivos de su pretensión y al demandado sólo la prueba de los hechos extintivos o impeditivos de su obligación."

QUART

Per mitjà de diligència d'ordenació d'aquesta Sala de data 14-2-2002 es va fer constar que s'havien rebut les actuacions que han originat aquest recurs de cassació i per provisió de 18-2-02 i d'acord amb l'art. 483 de la LLEC de 1/2000 es van passar les actuacions al magistrat magistrat ponent per tal de resoldre sobre l'admissió o inadmissió d'aquest recurs. Per mitjà de provisió de 28 de febrer de 2002 i d'acord amb la Disposició final Setzena, núm. 5 de la Lec , 1/2000 . així com del núm. 3 de l'art. 483 LEC es donà trasllat a les parts personades pel termini de 10 dies perquè formulessin les al·legacions que consideressin procedents i el Magistrat Ponent es va pronunciar sobre la posible causa d'inadmissió del recurs , pel que fa als extrems primer, segon i cinquè. Evacuat aquest trasllat, la Sala va dictar una interlocutòria de data 18-4- 2002 va admetre aquest recurs pel que fa al seu primer motiu, però al segon i es donà trasllat de l'escrit d'interposició d'aquest recurs a la part objecte de recurs per tal que formalitzés la seva oposició en el termini de vint dies i manifestés necessària la celebració de vista . El Procurador Sr. José Castro Carnero, en nom i representació de Pedro Jesús , mitjançant escrit de data 15 de maig de 2002, va formular la seva oposició a aquest recurs.

Per mitjà d'una provisió de data 16 de maig de 2002 s'assenyalà per a la votació i la decisió el día 30 de maig de 2001 a les 12 hores del seu matí, la qual va tenir lloc Ha estat designat Ponent el Magistrat l' Il·lm. Sr. Ponç Feliu i Llansa.

@FONAMENTS JURÍDICS

PRIMER

Contra la sentència de l'A.P. de Barcelona (Secció 18) de 6-7-2001, que acull el recurs d'apel·lació de la representació Sr. Pedro Jesús contra la sentència del Jutjat de Primera Instància i Instrucció nº 1 de Cerdanyola, de 26-4-2000, que desestimà la demanda formulada per aquell contra Sra. Guadalupe , interposa aquesta darrera la present cassació, que queda limitada a l'examen del seu primer motiu, únic no refusat per aquesta Sala en el tràmit d'admissió del recurs.

Tal motiu s'articula a l'empara dels apartats 2º.3 i 3 de l'art. 477 de la LEC i denuncia la infracció de l'art. 271 del Codi de Família " por inaplicación al haber extinguido la pensión de alimentos en virtud de una causa no establecida en el citado artículo, al haber aplicado indebidamente el art. 152. 5 del Codi Civil".

Per a millor resolució del recurs convé exposar els següents antecedents:

Deriva el litigi d'una demanda en la qual Sr. Pedro Jesús interessà que es declarés l'extinció de l'obligació de pagar una pensió alimentària en favor d'un seu fill fixada en la suma de 30.000 pessetes mensuals després que en procediment de reconeixement de paternitat es declarés que el Sr. Pedro Jesús era progenitor de l'esmentat fill. La sentència de Primera Instància desestimà la demanda raonant que " en el caso de autos no puede afirmarse sobre el material probatorio existente que las circunstancias económicas de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 temas prácticos
  • Convenio regulador de separación y divorcio en Cataluña
    • España
    • Práctico Derecho de Familia Sistema matrimonial Crisis matrimonial: nulidad, separación y divorcio
    • 29 Diciembre 2023
    ... ... tema se ha actualizado teniendo en cuenta la Ley 8/2021, de 2 de junio, por la que se reforma la legislación civil y procesal para el apoyo a ... en el ejercicio de su capacidad jurídica, que ha entrado en vigor el 3 de septiembre de 2021. Normalmente los cónyuges que se separan otorgan ... ó la Sentencia del Tribunal Superior de Cataluña de 3 de junio de 2002 [j 1] al decir que: Ciertamente se acontece irrefutable la ... Jurisprudencia y Doctrina Administrativa citadas ↑ STSJ Cataluña , 3 de Junio de 2002 ... ↑ STS 250/2013, 30 de ... ...
6 sentencias
  • SAP Barcelona 247/2005, 20 de Abril de 2005
    • España
    • 20 Abril 2005
    ...Familia de Cataluña, por cuanto, sin perjuicio de la autosuficiencia del Código de Familia como señala la Sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 3 de junio de 2002 (RJ 2002\7848) cuando dice que "L'abans referit caràcter de «complet» o autosuficient d'una normativa pot p......
  • SAP Barcelona 522/2005, 28 de Julio de 2005
    • España
    • 28 Julio 2005
    ...de fecha 16-4-2002, y la de la misma Audiencia Provincial, sección 14ª de fecha 8-9-2003 . La sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 3 de junio de 2002 con ocasión del análisis que realiza sobre los alimentos, distingue entre institucionales y autónomos, refiriéndo......
  • SAP Barcelona 81/2006, 14 de Febrero de 2006
    • España
    • 14 Febrero 2006
    ...de fecha 16-4-2002, y la de la misma Audiencia Provincial, sección 14ª de fecha 8-9-2003 . La sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 3 de junio de 2002 con ocasión del análisis que realiza sobre los alimentos, distingue entre institucionales y autónomos, refiriéndo......
  • SAP Barcelona 552/2005, 13 de Septiembre de 2005
    • España
    • 13 Septiembre 2005
    ...solo tiene derecho a los alimentos necesarios para la vida. De conformidad a la doctrina sentada por el Tribunal Superior de Justicia de Cataluña en sentencia de fecha 3 de junio de 2002, la noción de alimentos solo necesarios para la vida conforma un concepto jurídico indeterminado. Debe e......
  • Solicita tu prueba para ver los resultados completos

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR